Prie keltų nebeliks savivaldybės specialistų

Uostas ir jūra

Pagal naujus Sveikatos apsaugos ministro sprendimus, į Lietuvą grįžtantiems asmenims nebebus imami tepinėliai dėl koronaviruso, o savivaldybės nebeturi rūpintis jų pervežimu namo ar į kitas saviizoliacijos vietas, paskelbtas ir sąrašas šalių, iš kurių grįžę asmenys nebeprivalo saviizoliuotis.

Atsižvelgiant į šiuos sprendimus, nuo pirmadienio keltais į Klaipėdą grįžtančius asmenis pasitinka tik Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai, kurie pamatuoja temperatūrą, surenka keleivių korteles, įteikia pasirašyti sutikimą saviizoliacijai tiems asmenims, kuriems ji yra būtina. Savivaldybės darbuotojai, kurie rūpindavosi transporto neturinčių keleivių pervežimu, grįžtančiųjų nebepasitinka.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Grįžtantiems asmenims nebereikia registruotis ir Karštojoje koronos linijoje dėl nukreipimo į Mobilų punktą tepinėlio paėmimui.

„Turint omenyje, kad nebebus tikrinami keleiviai, atplaukiantys keltais tiek iš Vokietijos, tiek iš Švedijos, mes visi turime suvokti, kad tie žmonės, kurie galimai bus turėję sąlytį su koronavirusu, nevaržomai išvažiuos į miestą, į Lietuvą. Šiam praleidimo punktui dėmesys turi būti išskirtinis, būtina maksimali koncentracija kaip į galimą rizikos faktorių viruso įvežimo į Lietuvą kontekste. Atsipalaiduoti tikrai yra per anksti, ypač vertinant situaciją dėl grįžtančiųjų iš Švedijos, turint omenyje gana specifinę Švedijos kovos su COVID-19 formą bei vis pasitaikančius įvežtinius atvejus būtent iš tos šalies. Atlaisvinimai ir palengvinimai mums jokiu būdu nėra tiesiogiai suprantami kaip atsipalaidavimas – per didelė rizika ir užaštrintas atsakomybės jausmas – toks mūsų šios situacijos vertinimas. Jei vėl prireiks grąžinti visus ribojimus, tai padaryti bus sunkiau nei pradžioje, nes jau būsime įpratę prie atlaisvinimų, tą taip pat turėtume įvertinti“, – pranešime spaudai cituojamas Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Pagal Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo sprendimą, nuo birželio 1-osios privalomai izoliuotis nebereikia iš 24 Europos šalių grįžusiems asmenims. Tai šalys, kuriose sergamumas COVID-19 liga per pastarąsias 14 dienų neviršijo 15 atvejų 100 tūkst. gyventojų: Liuksemburgas, Nyderlandai, Italija, Danija, Lenkija, Rumunija, Prancūzija, Suomija, Vokietija, Čekija, Estija, Austrija, Bulgarija, Latvija, Vengrija, Norvegija, Šveicarija, Kipras, Graikija, Islandija, Slovakija, Kroatija, Slovėnija, Lichtenšteinas.

Iš šalių, kuriose sergamumas yra didesnis nei 15 atvejų 100 tūkst. gyventojų, grįžusiems asmenims 14 dienų izoliacija yra būtina. Tokių šalių sąraše yra: Švedija, Jungtinė Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystė, Portugalija, Belgija, Malta, Airija, Ispanija.

Šalių sąrašą Sveikatos apsaugos ministerija ketina atnaujinti kiekvieną pirmadienį.

Tvarka dėl saviizoliacijai suteikiamų patalpų kol kas nesikeičia. Savivaldybė ir toliau užtikrins patalpas tiems asmenims, kuriems saviizoliacija yra būtina, ir kurie neturi sąlygų to daryti savo gyvenamojoje aplinkoje. Konsultacijos dėl saviizoliacijos galimybių Klaipėdoje teikiamos telefonu 8 640 93342.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Palanga prisijungė prie nulinius COVID-19 rodiklius turinčių savivaldybių

Ketvirtadienį šalyje, kaip ir trečiadienį, patvirtinti vos 8 nauji COVID-19 atvejai, iš kurių trys žmonės užsikrėtė antrą kartą. Klaipėdoje susirgo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Trečiadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Trečiadienį šalyje buvo patvirtinti aštuoni nauji COVID-19 atvejai (vienas žmogus užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This