Dėl tekstilės atliekų Klaipėdoje – naujas pasiūlymas

Miestas, Svarbu

Ne vienerius metus tekstilės atliekų konteinerius Klaipėdoje nemokamai prižiūrėjusi bendrovė visus juos jau išvežė iš miesto. Ir nors sulaukta kito pasiūlymo, kaip tinkamai tvarkyti šias atliekas, valdininkai tvirtino, jog neskubės priimti sprendimų.

Šie tekstilės atliekų surinkimo konteineriai jau išvežti iš Klaipėdos.

Bendrovė „Dėvėdra“, kuri Klaipėdoje buvo nemokamai pastačiusi tekstilės atliekų surinkimo konteinerius ir juos prižiūrėdavo, dar balandį pranešė, jog tokią veiklą nutraukia, o neseniai iš miesto buvo išvežti ir paskutinieji konteineriai. O klaipėdiečiai socialiniuose tinkluose pakankamai aktyviai klausinėja, kur stovi tekstilės atliekų surinkimo konteineriai, kur galima tinkamai atsikratyti nebereikalingas rūbais.

Aplinkos ministerija yra nurodžiusi, jog tekstilės atliekomis gali būti atsikratoma arba specialiuose konteineriuose, arba didžiųjų atliekų surinkimo aikštelėse.

„Dabar Klaipėdoje civilizuotai atsikratyti tekstilės atliekomis ir galima didžiųjų atliekų surinkimo aikštelėse, nes ten vis dar stovi tekstilės konteineriai. Laukiame, kol bus parengtas valstybinis atliekų tvarkymo planas kitiems metams ir tada bus aišku, ar atsiras naujų reikalavimų. Dabar patys galime pastatyti tuos tekstilės atliekų surinkimo konteinerius, to mums padaryti niekas neuždraus, bet tai nėra reikalavimas“, – aiškino Klaipėdos savivaldybės Aplinkosaugos skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė.

Ji tvirtino, kad jau sulaukta pasiūlymo iš vienos bendrovės, kuri Klaipėdoje nori pastatyti tekstilės atliekų surinkimo konteinerius ir juos prižiūrėti – ištuštinti, išvežti ir pan.

„Mūsų tikslas yra turėti tokį paslaugos teikėją, kad tos surinktos tekstilės atliekos būtų antrą kartą panaudojamos. Pavyzdžiui, „Dėvėdra“ geresnius daiktus išrinkdavo, o skudurai keliaudavo į uostą, bet jau komercinė paslaptis, kur jie tiksliai būdavo panaudojami. Tačiau tai ir buvo antrinis panaudojimas. O Lietuvoje daug kur yra tokia praktika, kad surenkamos tekstilės atliekos yra suvežamos į sąvartynus, arba į „Fortum“ sudeginti. Tokiu atveju tie specialūs konteineriai surinkti tekstilės atliekas net neatrodo reikalingi“, – dėstė R. Jievaitienė.

Anot jos, Klaipėdos savivaldybė turi viziją, jog tokie tekstilės atliekų surinkimo konteineriai turėtų būti pastatyti prie traukos centrų, pavyzdžiui, prie prekybos centrų, o ne kiekviename kieme.

„Juk žmogus ne kiekvieną savaitę atsikrato tokių atliekų, o retokai, tad ir nėra poreikio konteinerius statyti kiekviename kieme. Bet mūsų tikslas yra toks, kad ta tekstilė būtų panaudojama antrą kartą. Tas naujas tiekėjas, kuris pateikė pasiūlymą Klaipėdoje tvarkyti tekstilės atliekas, tvirtina, kad turi kažkokius tiekėjus, kurie antrą kartą panaudotų surinktą tekstilę. Jie pateikė ir kainas, kiek mums kainuotų toks tekstilės atliekų tvarkymas, nes nemokamai niekas nieko nedaro. Skaičiuojame, vertiname tas kainas. Bet, aišku, be konkurso jokio tiekėjo pasirinkti vis tiek negalime“, – teigė R. Jievaitienė.

Ji dar kartą paaiškino, jog civilizuotai atsikratyti tekstilės atliekomis galima jas nuvežant į didžiųjų atliekų surinkimo aikšteles, kurių mieste yra trys: Šiaurės prospekte, Tilžės ir Plieno gatvėse.

„Galima tokias atliekas išmesti ir į mišrių atliekų konteinerius, niekas baudos tikrai neskirs“, – patikino Aplinkosaugos skyriaus vedėja.

3 Comments

  1. Sigita

    Savivaldybe turetu sparciau spresti sia problema, nes zmones meta rubus i siuksliu konteinerius, nors , dar geros kokybes ( ‘’ isaugti ‘’) ir nemazai nepasiturinciu seimu mielai juos devetu. Klaipedos savivaldybe darbuotojai uz tai gauna algas, kad sprestu ivairias miesto problemas.

    Reply
  2. Vilma

    Mano pasiūlymas labai paprastas. Už šiukšlių išvežimą kam mokame? Prie ko čia miesto biudžetas? Pagal įstatymus KRATC tvarko šiukšlių išvežimą. Jei gyventojai rūšiuoja..tai sveikintina. Tai KRATC pastato dar ir tekstilės konteinerius ir problema išspresta. Bet savivaldybei nebuvo tai naudinga. Sudarė sutartį su UAB „Dėvėdra”. Kad nemokamai, kas jiems netinka t.y. antram naudojimui, tekstilę iš tų antrinių konteinerių mestų į bendrus.

    Reply
  3. Žinantis

    Reikia nedelsian pirkti tekstilės atliekų surinkomo paslaugas, parengus reikiamas pirkimo sąlygas ir pavedus tą daryti KRATC, pinigų miesto biudžete juk yra !
    Tam poreikis mieste yra tikrai didelis !

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Medžių kirtimas: sprendžia vykdomoji institucija - meras

Želdynų komisijos išvada nėra galutinis žodis, nes vykdančioji institucija gali priimti kitokį sprendimą – tai yra reglamentuota įstatymu. O Vietos ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Suprato, kad šimtai tūkstančių - vėjais, bet sprendimui pritarė

„Pinigai – vėjais”, – taip diskusiją dėl projekto „Klaipėdos miesto savivaldybės automatinių (stacionarių) aplinkos oro kokybės stebėjimo stotelių įrengimas“ teikimo ...
2024-02-21
Skaityti daugiau

Švietimas

Apdovanoti jaunieji atliekų tvarkymo žinovai

Klaipėdos miesto savivaldybėje apdovanoti konkurso – viktorinos „Daugiau žinių – mažiau atliekų“ nugalėtojai. Lapkričio pabaigoje, kai visoje Europoje buvo minima ...
2023-12-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This