Vietoje statybų senamiestyje – bankrotas (atnaujinta)

Svarbu, Verslas

Didelių nuompinigių už sklypą senamiestyje savivaldybei nemokėjusios ir teismuose jų mokėjimą atidėti nesėkmingai bandžiusios bendrovės savininkas libanietis inicijuoja jai bankrotą.

Pastatus dviejų to paties savininko valdomų bendrovių nuomojamuose sklypuose projektavusi architektė Ramunė Staševičiūtė apmaudauja, kad dėl bankroto procedūrų dykvietė senamiestyje dar gali plytėti gana ilgai.

Plynė šioje senamiesčio vietoje gali būti dar ilgai. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Atvira Klaipėda” gegužės viduryje rašė, kad UAB „AAC groups“ nepavyko užginčyti sąlygų dėl dar 2017-2018 m. žemės nuomos mokesčio sumokėjimo, kurias buvo nustatęs Klaipėdos apygardos teismas. Jis pernai gegužę buvo palaiminęs uostamiesčio savivaldybės ir bendrovės susitarimą dėl beveik 56,6 tūkst. eurų žemės nuomos mokesčio skolos už beveik 6 arų ploto sklypą Sukilėlių g. Visą šią sumą UAB „AAC groups“ teismo sprendimu turėjo sumokėti per 20 mėnesių. Jei verslininkai nors kartą praleistų įmokos mokėjimo terminą, Savivaldybės administracija turėtų teisę kreiptis į teismą su prašymu išduoti vykdomąjį dokumentą dėl visos likusios sumos. Tačiau bendrovė buvo sugalvojusi apskųsti tokį teismo patvirtintą susitarimą – Apeliacinio teismo prašė panaikinti minėtąją sąlygą. Visgi šio teismo kolegija atmetė bendrovės skundą.

Į teismą savivaldybei teko kreiptis ir dėl 2019 m. „AAC groups“ nesumokėto žemės nuomos mokesčio, kuris sudaro 40 000 Eur. Kovą Klaipėdos apygardos teismas jį priteisė, tačiau bendrovė ir šį sprendimą apskundė Apeliaciniam teismui.

Dabar jau UAB „ACC groups“ akcininkas ir direktorius libanietis Alian Abou Chaaya kreipėsi į apygardos teismą prašydamas bendrovei iškelti bankroto bylą. Jo pateiktame prašyme rašoma, jog esant dideliam nesumokėtam valstybinės žemės nuomos mokesčiui ir teismams netenkinus prašymų išdėstyti arba atidėti šio mokesčio sumokėjimo, „ACC groups“ iš esmės tampa nemoki.

Teigiama, kad įmonės skola Klaipėdos savivaldybė (beveik 100 tūkstančių eurų) yra pernelyg didelė, kad ji galėtų „toliau dėti pastangas į projektavimą ir statybą žemės sklype, tikintis realizuoti pastatytas patalpas ir tokiu būdu atsiskaityti su kreditore”. O pats akcininkas esą neturi finansinių galimybių spręsti UAB „ACC groups“ mokumo atkūrimo klausimo. Kadangi kreditoriams buvo nepriimtinas pasiūlymas susitarti, jis ir kreipėsi į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo.

Sklypus Sukilėlių g. 3 ir 5 nuo 2017 m. birželio 99 metų laikotarpiui po laimėto aukciono yra išsinuomojusios dvi jo valdomos bendrovės – ties bankroto slenksčiu atsidūrusi „AAC groups” ir „Alingra”. Jų užsakymu R. Staševičiūtės projektavimo firma „Pilis”, projektui vadovaujant Edmundui Andrijauskui, projektavo du gyvenamuosius pastatus su komercinės paskirties patalpomis.

Pirminiai planuotų statybų projektiniai pasiūlymai. R. Staševičiūtės projektavimo firma „Pilis” vizualizacija

„Dalinai jie su manimi yra atsiskaitę, kiek esu padariusi. Bet iki pabaigos dar liko, o kadangi jie pamatė, kad nebepatems, tai ir sustojau su tais darbais. Būtų labai gerai, jei kas perimtų ir imtųsi, nes kitaip čia bus ilgam kol įvyks bankrotas metus, du ar tris. O tie projektiniai pasiūlymai niekur nedingo, yra išimtos ir sąlygos projektavimui, įdirbis lieka. Būtų geriausia, kad iki bankroto kažkas perimtų tas akcijas ir galėtų vykti projektavimas toliau ir statyba. Tas sustojimas niekam nenaudingas. Projektiniai pasiūlymai patvirtinti, su savivaldybe suderinti, jie nepasens, gali nebent pasibaigti projektavimo sąlygos – jos trejus ar penkerius metus galioja”, – sakė R. Staševičiūtė.

„AAC groups” 2017-2019 m. jokių pajamų negavo, patyrė atitinkamai 24 561, 42 185 ir 44 083 Eur nuostolių. Įmonė praėjusių metų gale jokio ilgalaikio turto neturėjo.

Alian Abou Chaaya dar valdo pernai kovą įsteigtą UAB „Statybų raida”.

ATNAUJINTA. Antradienį bylą išnagrinėjusi Klaipėdos apygardos teismo teisėja Kristina Domarkienė nusprendė patenkinti ieškinį dėl bankroto iškėlimo.

Iš byloje pateiktos pažymos ir ieškinyje nurodytų aplinkybių matyti, jog 2020 m. gegužės 6 d. įmonėje turėjo tris kreditorius: 12 496 Eur jai beprocentinę paskolą suteikusį akcininką, Mokesčių inspekciją, kuriai nebuvo sumokėjusi 826 Eur žyminio mokesčio ir Klaipėdos savivaldybę, kuriai buvo skolinga 97948,93 Eur žemės nuomos mokesčio.

„Iš byloje esančių įrodymų, Nekilnojamojo turto registro išrašo ir VĮ Regitra duomenų bazės duomenų, nustatyta, kad atsakovė neturi nei registruotino kilnojamojo, nei nekilnojamojo turto. Taigi pagal byloje esančius įrodymus akivaizdu, kad pradelsti atsakovės skoliniai įsipareigojimai kreditoriams žymiai viršija atsakovės turto vertę. Šios aplinkybės leidžia teismui daryti išvadą, kad atsakovės finansiniai sunkumai nėra laikino pobūdžio ir tolesnė atsakovės veikla nėra įmanoma”, – rašoma teismo sprendime, kuris dar gali būti skundžiamas Apeliaciniam teismui.

13 Comments

  1. Ignas

    Galvojo žmogelis kad užteks pinigėlių statybai, bet dėl žmonių dirbančių su juo ( kas statė namą, tas žino kaip dirba kai kurie architektai) , uždelsė metų metams. Vienas lauke ne karys. Apatiška darbui komanda visada pralaimi.

    Reply
  2. Karolis

    Iš kur Klaipėdos senamiestyje atsirado komercinės paskirties žemė, jeigu visa žemė senamiestyje yra apsaugos zonoje ir joje bet kokie planavimo ir projektavimo darbai turi būti suderinti ne tik su kultūros ministerija bet ir su visuomene, kad koks nors valdininkėlis nesugalvotų ” įsiamžinti” O tokių atsiranda.

    Reply
    • Anonimas

      Kliedinčių netrûksta

  3. Kkk

    Kaip galima isnuomoti 99 metams imonei , kuri visiskai nieko neturi. Aisku buvo nuo pirmu dienų kad taip bus . Galvojo issinuomos padarys projekta ir perleis nuoma kokiai kitai savo imonei , o sita numarina. Nespejo perleisti. Laiku Klaipėda susigriebe

    Reply
  4. Demo

    Naujas savininkas tikekimes bus protingesnis susiprojektuos normmalu statini,nevykes projektelis

    Reply
  5. R. Staševičiūtė

    labai teisi teigdama, kad projektiniai pasiūlymai nepasens. Senienos nesensta. Geriau jau nieko, nei toks daugiabutis. Geriausia baigtis, nes dabar galimybė dar išlieka, jei architektus būsimas savininkas pakeis.

    Reply
  6. Tai bent

    Komercinės paskirties žemėje projektavo daugiuabučius… Kas čia per stebuklas?! šiam žemės valdytojui ir projektuotojams negalioja Lietuvos Respublikos teisinis reglamentavimas, jie gali projektuoti daugiabučius, nors žemės naudojimas yra komercinis, o ne gyvenamas. Nestebina, kad bankrutavo, kai nežino kokiai statybai žemę nuomojo iš savivaldybės.

    Reply
    • ezys

      O ten ne misrios paskirties zeme? 😉

  7. Ursula

    Prie liuteronų bažnyčios, ant kapavietės, statybą vykdžiusi bendrovė irgi bankrutavo, bet greit veiklą perėmė kita bendrovė ir užbaigė projektą. Taip, kad ir čia, naujų šeimininkų ilgai laukti neteks.

    Reply
  8. Agnė

    Labai džiaugiuosi, kad taip viskas krypsta. Geriau tiščia, nesušukuota vieta ir medžiai nei tokia architektūra, kuri ,deja, senamiesty tampa dominuojančia, ne chuščiovkės, bet netoli to – naujų laikų daugiabučiai.

    Reply
  9. Kažkas

    Nesuprantama kaip toks neturtingas verslininkas nuėjo tokį kelią be pinigų, kažkas čia ne taip, jei taip galima mūsų Klaipėdėlėje ?!

    Reply
    • Apsiskaičiavo, neįvertino savivaldybės biurokratų

      Sumokėjo savo pinigus advokatams už galimybę pradėti projektuoti, o kad neužteko pinigų iki statybos leidimos, galimai sumos pasidarė neadekvačios numatomai vertės galimybei

    • ezys

      >>>Apsiskaiciavo. O kiek pas ji tu pinigu buvo? 🙂 Net jei biurokratai i uzpakali butu sulinde, vargiai ar butu ka pastates.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Transportas

Dėl padėties Teatro gatvėje - revoliucinės nuotaikos

„Arba kavinėms leidimus atimti – daryti revoliuciją”, – gynė Klaipėdos vicemeras Algirdas Kamarauskas savivaldybės sprendimą Teatro gatvėje leisti automobilius statyti ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Egidijui Šakaliui nepadėjo ir Aukščiausiasis Teismas

Ir teismų praktiką formuojanti aukščiausia instancija konstatavo, jog Neringos savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Šakalys buvo nepagrįstai praturtėjęs buvusios darbovietės – ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Šimtą metrų senamiesčio gatvės remontuos daugiau nei metus?

„Visoje Aukštosios gatvės atkarpoje, nuo Didžiosios Vandens g. iki Daržų g. namo, naudojami tik esami tašytų akmenų blokeliai!”, – šauktuku ...
2024-03-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This