Pirmasis visiškai atviras naujienų portalas
2020-06-11 |
Viešojoje erdvėje sulaukus prieštaringų pasisakymų dėl UAB „Mestilla“ planų pradėti biodegalų gamybą iš Lietuvoje surinkto panaudoto aliejaus, savo poziciją šiuo klausimu pareiškė ir Klaipėdos miesto savivaldybės atstovai.
Savivaldybės išplatintame pranešime spaudai teigiama esą palankiai vertindama socialiai atsakingos pramonės plėtrą, kartu savivaldybė sieks, „kad įmonės gamyboje atsirandančių kvapų koncentracija ties gyvenamaisiais namais būtų nulinė”.
„Klaipėdos miesto savivaldybė skatina investicijas ir įmonių plėtrą, tačiau turi tvirtą poziciją – gamybos procesai turi būti sureguliuoti taip, kad visi kvapai būtų sugaudyti vietoje – neterštų aplinkos, neblogintų miestiečių gyvenimo kokybės“, – pranešime cituojamas Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.
„Mestilla“ gegužę pradėjo poveikio aplinkai vertinimo ataskaitos derinimo procedūras naujam panaudoto augalinio aliejaus perdirbimo ir biodyzelino gamybos pajėgumo didinimo projektui savo gamykloje Klaipėdos LEZ teritorijoje.
Klaipėdos miesto savivaldybė siekia, kad būtų nagrinėjama alternatyva, kurioje planuojamos ūkinės veiklos kvapų taršos koncentracija ties įmonės teritorijos riba būtų minimali.
Įmonės „Mestilla“ vadovai ramina, kad rapsų perdirbimo metu išsiskiriantys kvapai nesukels diskomforto miestiečiams.
„Į kvapo koncentracijos mažinimo technologijas investavome apie 0,5 mln. EUR ir jau šiandien didžiausia kvapų koncentracija ties artimiausia gyvenamąja teritorija yra bent 5 kartus mažesnė nei 2024 m. įsigaliosianti nauja norma“, – pranešime cituojamas ir UAB „Mestilla“ generalinis direktorius Arūnas Zubas.
Anot jo, pagal 2018 m. atliktus kvapų matavimus ir sklaidos modeliavimą, didžiausia kvapų koncentracija ties įmonės teritorijos riba yra 5,2 OUE/m3, o ties gyvenamaisiais namais 0,6 – 1 OUE (palyginimui – Klaipėdos miesto savivaldybė pasisako, kad šis rodiklis būtų 0 OUE).
Šiuo metu galiojanti kvapo norma gyvenamojoje aplinkoje yra 8 OUE, o nuo 2024 m. sausio 1 d. ji privalės neviršyti 5 europinių kvapo vienetų.
Kaip paaiškino gamyklos „Mestilla“ gamybos direktorė Margarita Salytė, „blynų“ kvapas susidaro rapsų spaudimo metu, jis nėra pavojingas, nes naudojamos tik natūralios augalinės kilmės produktai. Tačiau kvapas sukelia diskomfortą klaipėdiečiams, kurių gyvenamąją vietą nuo įmonės skiria vos keli kilometrai.
Teigiama, jog „Mestila“ šiuo metu išbando „Airborne 10“ technologiją, kurios pranašumas, pasak įmonės atstovų, yra tai, kad kvapai bus ne „pakvepinami“, bet neutralizuojami.
„Šią vasarą įmonė planuoja stabdyti veiklą remontui, tuomet ir ketinama sumontuoti automatinę kvapų mažinimo sistemą. Tokiu būdu visą „Mestilla“ kvapų neutralizavimo procesą sudarys jau trys etapai: neutralizavimas vandens ir šarmo tirpalo pagrindu, oro srauto ozonavimas ir „Airborne 10“ medžiagos įpurškimas”, – rašoma Klaipėdos savivaldybės pranešime.
Mestilla galėtų savo kvapus sudeginti savo biokuro katile kaip Fortumas sudegina savo atliekų kvapus ir neliktų problemos.
Jie daug ką galėtų jei norėtu, jei klausytu, jei su žmonėm kalbėtu. Tikėkimės Margarita Salyte internetu moka naudotis ir naujienas skaito ne vien laikraščiuose