Dėl „Mestillos“ – ir miesto valdžios pozicija

Politika

Viešojoje erdvėje sulaukus prieštaringų pasisakymų dėl UAB „Mestilla“ planų pradėti biodegalų gamybą iš Lietuvoje surinkto panaudoto aliejaus, savo poziciją šiuo klausimu pareiškė ir Klaipėdos miesto savivaldybės atstovai.

Savivaldybės išplatintame pranešime spaudai teigiama esą palankiai vertindama socialiai atsakingos pramonės plėtrą, kartu savivaldybė sieks, „kad įmonės gamyboje atsirandančių kvapų koncentracija ties gyvenamaisiais namais būtų nulinė”.

„Klaipėdos miesto savivaldybė skatina investicijas ir įmonių plėtrą, tačiau turi tvirtą poziciją – gamybos procesai turi būti sureguliuoti taip, kad visi kvapai būtų sugaudyti vietoje – neterštų aplinkos, neblogintų miestiečių gyvenimo kokybės“, –  pranešime cituojamas Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Šiuo metu galiojanti kvapo norma gyvenamojoje aplinkoje yra 8 OUE, o nuo 2024 m. sausio 1 d. ji  privalės neviršyti 5 europinių kvapo vienetų.

„Mestilla“ gegužę pradėjo poveikio aplinkai vertinimo ataskaitos derinimo procedūras naujam panaudoto augalinio aliejaus perdirbimo ir biodyzelino gamybos pajėgumo didinimo projektui savo gamykloje Klaipėdos LEZ teritorijoje.

Klaipėdos miesto savivaldybė siekia, kad būtų nagrinėjama alternatyva, kurioje planuojamos ūkinės veiklos kvapų taršos koncentracija ties įmonės teritorijos riba būtų  minimali.

Įmonės „Mestilla“ vadovai ramina, kad rapsų perdirbimo metu išsiskiriantys kvapai nesukels diskomforto miestiečiams.

„Į kvapo koncentracijos mažinimo technologijas investavome apie 0,5 mln. EUR ir jau šiandien didžiausia kvapų koncentracija ties artimiausia gyvenamąja teritorija yra bent 5 kartus mažesnė nei 2024 m. įsigaliosianti nauja norma“, – pranešime cituojamas ir UAB „Mestilla“ generalinis direktorius Arūnas Zubas.

Anot jo, pagal 2018 m. atliktus kvapų matavimus ir sklaidos modeliavimą, didžiausia kvapų koncentracija ties įmonės teritorijos riba yra 5,2 OUE/m3, o ties gyvenamaisiais namais 0,6 – 1 OUE (palyginimui – Klaipėdos miesto savivaldybė pasisako, kad šis rodiklis būtų 0 OUE).

Šiuo metu galiojanti kvapo norma gyvenamojoje aplinkoje yra 8 OUE, o nuo 2024 m. sausio 1 d. ji  privalės neviršyti 5 europinių kvapo vienetų.

Kaip paaiškino gamyklos „Mestilla“ gamybos direktorė Margarita Salytė, „blynų“ kvapas susidaro rapsų spaudimo metu, jis nėra pavojingas, nes naudojamos tik natūralios augalinės kilmės produktai. Tačiau kvapas sukelia diskomfortą klaipėdiečiams, kurių gyvenamąją vietą nuo įmonės skiria vos keli kilometrai.

Teigiama, jog „Mestila“ šiuo metu išbando „Airborne 10“ technologiją, kurios pranašumas, pasak įmonės atstovų, yra tai, kad kvapai bus ne „pakvepinami“, bet neutralizuojami.

„Šią vasarą įmonė planuoja stabdyti veiklą remontui, tuomet ir ketinama sumontuoti automatinę kvapų mažinimo sistemą. Tokiu būdu visą „Mestilla“ kvapų neutralizavimo procesą sudarys jau trys etapai: neutralizavimas vandens ir šarmo tirpalo pagrindu, oro srauto ozonavimas ir „Airborne 10“ medžiagos įpurškimas”, –  rašoma Klaipėdos savivaldybės pranešime.

2 Comments

  1. Suprantantis

    Mestilla galėtų savo kvapus sudeginti savo biokuro katile kaip Fortumas sudegina savo atliekų kvapus ir neliktų problemos.

    Reply
    • Taip

      Jie daug ką galėtų jei norėtu, jei klausytu, jei su žmonėm kalbėtu. Tikėkimės Margarita Salyte internetu moka naudotis ir naujienas skaito ne vien laikraščiuose

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Transportas

100 000 000-asis keleivis gaus dovanų metinį bilietą

Šį ketvirtadienį peržengsime reikšmingą simbolinę ribą – šimtamilijoninę kelionę naujojo elektroninio bilieto sistemoje. Po šio fakto turbūt jau ir nebederės ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This