Klaipėdos paplūdimiuose – naujos taisyklės

Svarbu, Vasara

Klaipėdos paplūdimiuose šią vasarą laiką leisiantys poilsiautojai turės laikytis naujų taisyklių, kuriose numatyta daugybė draudimų ir rekomendacijų.

Saugaus elgesio Klaipėdos miesto savivaldybės paviršinių vandens telkinių vandenyje ir ant paviršinių vandens telkinių ledo taisykles šį mėnesį turi patvirtinti miesto taryba. Jos pritarimo sulaukė jau keliuose komitetuose.

Palmiros Mart nuotr.

Taisyklėse ypač daug dėmesio skiriama paplūdimiams, nes juose laiką leidžia daugiausiai žmonių.

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Administracinės veiklos poskyrio vedėjas Marius Poimanskis pripažino, jog taisyklės realiai yra surašytos pagal Vidaus reikalų ministerijos pateiktą pavyzdį.

Tik praktika parodys, ką reikia tobulinti, nes dabar tai yra absoliuti teorija. Mes jau dabar matome, kad neišvengiamai yra dalykų, kuriuos reikia taisyti. Todėl sezonui pasibaigus kreipsimės į ministeriją ir prašysime, kad būtų geriau“, – teigė M. Poimanskis.

Taisyklėse bene daugiausia dėmesio skiriama draudimams. Pavyzdžiui, paplūdimiuose draudžiama maudytis po nustatytų paplūdimio lankymo valandų, o jos maudymosi laikas sezono metu, kuris prasideda birželio 1 d. ir tęsiasi iki rugsėjo 15 d., yra nuo 9 val. iki 21 val.

Taisyklėse yra jau įprastų draudimų, tarp kurių – draudžiama maudytis neblaiviems ar apsvaigusiems nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų; paplūdimiuose ir maudyklose draudžiama rūkyti (išskyrus įrengtas rūkymo vietas); draudžiama maudytis, kai gelbėjimo poste iškelta raudona vėliava.

Tačiau taisyklėse yra ir kitų draudimų, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį. Numatoma, jog draudžiama maudytis vaikams iki 14 metų be suaugusio žmogaus priežiūros, vaikus iki 14 metų draudžiama net palikti prie vandens be priežiūros.

Paplūdimiuose ir kituose Klaipėdai priklausančiuose vandens telkiniuose draudžiama plaukioti ant pripučiamų čiužinių, padangų ir kamerų, rąstų, lentų ir kitų plaukiojimui nepritaikytų daiktų, draudžiama maudytis žaibuojant ir (ar) perkūnijos, škvalo, kilusio viesulo metu.

Aktyvaus poilsio mėgėjai turėtų žinoti, jog paplūdimiuose draudžiama žaisti sportinius žaidimus ne fizinio aktyvumo (aktyvaus) paplūdimio zonoje ar sukeliant pavojų poilsiautojams.

Naujose taisyklėse nurodoma, jog paplūdimiuose ir maudyklose draudžiama įrengti stovyklavietes, kurti laužus, skinti ar naikinti saugomų rūšių augalus, savavališkai įrengti pramogų įrenginius, sporto aikšteles.

Nuogybes mėgstantiems poilsiautojams vertėtų nepamiršti, jog bendruose paplūdimiuose draudžiama būti nuogiems asmenims – nedėvintiems maudymosi kostiumų ar dėvintiems tik jų dalį.

Gyvūnų mylėtojams su savo augintiniais draudžiama lankytis paplūdimiuose tam neskirtose vietose.

Nesilaikantieji šių draudimų gali būti baudžiami administracinėmis baudomis.

Dabar suprantu, kad visi poilsiautojai, kurie eis prie vandens telkinių, gaus brošiūrą su mūsų taisyklėmis ir turės visas jas įdėmiai perskaityti. Nežinau, ar visi turės tiek kantrybės tai padaryti“, – naujų taisyklių turiniui replikavo Finansų ir ekonomikos komiteto narys Rimantas Taraškevičius.

Tačiau ir šiame, ir Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitete sutarta, jog taisykles reikia patvirtinti, nes sezonas jau prasidėjo. Tačiau po sezono jas privalu tobulinti.

Taisyklėse esančios rekomendacijos, kurių laikytis neprivaloma, tačiau rekomenduojama:

1. Nemokėdami plaukti neikite į vandenį giliau kaip iki krūtinės.

2. Nesimaudykite vieni, taip pat nesimaudykite nežinomose, nuošaliose vietose.

3. Maudykitės tik įsitikinę, kad saugu, į nežinomą vandens telkinio vietą iš pradžių lėtai briskite, nenerkite ir nešokite į vandenį.

4. Nestovėkite ir nežaiskite ten, kur galima netikėtai įkristi į vandenį.

5. Nešokite į vandenį staiga, jei esate perkaitę, pirmiausia apsišlakstykite.

6. Maudydamiesi nekramtykite gumos, nevalgykite, nesimaudykite iškart po valgio.

7. Nežaiskite vandenyje pavojingų žaidimų ir to neleiskite daryti vaikams: nenardinkite kito asmens, netampykite už kojų, nelipkite kitiems ant pečių.

8. Pradėję skęsti pasistenkite nepanikuoti, dėmesį į save atkreipkite šaukdami arba mojuodami rankomis, pasistenkite įkvėpti kuo daugiau oro, atsigulkite ant nugaros.

9. Gelbėti skęstantįjį vandenyje be pagalbinių priemonių gali tik geras plaukikas, kuris moka profesionaliai įvertinti pavojaus lygį, išmano gelbėjimo būdus ir moka tai atlikti praktiškai.

10. Pastebėję skęstantį žmogų šaukite mėgindami atkreipti aplinkinių dėmesį, kvieskite paplūdimio gelbėtojus, jeigu jų nėra, nedelsdami skambinkite skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112. Laukdami gelbėtojų, pasitelkite į pagalbą kuo daugiau žmonių, pasidalykite pareigomis, bandykite padėti skęstančiajam saugiais būdais: nuo kranto, iš valties, nuo tilto mesdami plūdurą, tiesdami lazdą ir t. t. Nerizikuokite savo gyvybe. Ištraukę skęstantįjį į krantą, suteikite pirmąją pagalbą, jei reikia, gaivinkite, kol atvyks pagalba.

11. Nešaukite pagalbos, jei jos nereikia.

12. Neplaukiokite ten, kur atliekami šuoliai į vandenį.

13. Neplaukite į laivakelį ir nesiartinkite prie praplaukiančių laivų, nes kyla grėsmė būti įtrauktam po laivo sraigtais.

14. Gelbėjimosi liemenę užsidėkite prieš išplaukdami plaukiojimo priemone į vandens telkinį ir ją dėvėkite visą laiką, taip pat būdami plaukiojimo priemonėje ant vandens.

21 Comments

  1. Aleksandras

    Man įdomu, kodėl valdžia kišosi į žmonių privatų gyvenimą, kodėl nustatynėja laiką, kada maudytis galima, o kada ne? Greitai pradės nustatynėti laiką, kada visiems reikia eiti miegoti, kada reikia keltis. Ir taip toliau. Kitaip – administracinė atsakomybė, ir dar gerai, jei ne baudžiamoji. Taip ir artėjame po truputį link totalitarinės valstybės, kada kiekvienas individo judesis bus stebimas ir kontroliuojamas. Be valdžios raštiško leidimo į tualetą ne nueisi.

    Reply
  2. Ailon

    Mūsų miesto deputatai parodo, kad jie dirba. Aš čia gimiau r augau, bet tokių marazmų nebuvo.

    Reply
    • Aleksandras

      Ir kuo toliau, tuo daugiau bus tų marazmu. Kadangi valdžios galutinis tikslas iš žmonijos padaryti skruzdėlyną, kur kiekvieną skruzdėlė (pilietis) žinos savo vietą ir pareigos, ir jokios asmeninės laisvės.

  3. Tevyne nekesti ne myleti

    Tai jau kamuolio negalim pamusineti papludymyje, gelbetojas pasiule paeiti 2km i sona.
    Maudymosi laikas, nx ta laisve zmonems, nx uz ja kovota.
    Eikit nx taisykliu kurejai.
    Kad jus blin tik i pragara pakliutumete ir uz kiekvieno zmogaus pasipiktinima atkentetumete.

    Reply
    • Aleksandras

      Kaip tik čia ne laisvė, o laisvės suvaržymai. Greitai išvis jokios asmeninės laisvės nebebus. Gyvensime, kaip Šiaurės Korėjoje.

  4. AAA

    Klaipėda suidijotėjo …. deja …

    Reply
    • Aleksandras

      Deja, ir čia tik idiotizmo pradžią. Kuo toliau, to įdomiau.

  5. Jona

    Draudimų daug, o kontrolės jokios. Paplūdimiai, ypač rytais – pasivaikščiojimų su šunimis vieta, rūkyti draudžiam, bet prieš atsiguldamas turi išsikuopti smėlį nuo nuorūkų.

    Reply
  6. Irena

    Sutinku, kad taisyklės reikalingos. Tik kas galėtų uždrausti pvz. skandintis?? Tai gal maudymosi laikas neturėtų būti kontroliuojamas, o būti tik rekomendacija? Gal kažkam tėra vienintelė galimybė nuvažiuoti prie jūros prieš darbą ar vėliau vakare. Juk ir alkoholio pardavimo laikas ribotas, bet niekas negali sukontroliuoti, kada jis bus vartojamas, ar ne?

    Reply
    • Aleksandras

      Visiška tiesa. Bet valdžios atstovai mano kitaip, kadangi jiems labiau svarbi kontrolė (drausti, bausti), o ne žmonių patogumai ir asmeninė laisvė. Ką ir parodo akivaizdžiai pertekliniai draudimai.

  7. Antanas

    Šuoliujam į diktatūrinę represinę valstybę. Vaistai tik tokie, kokius „leidžia” valdžia, alkoholio prekyba tik nustatytomis valandomis, paplūdimyje maudytis galima tik nustatytomis valandomis.. Aš, gyvendamas savo gimtajame krašte negaliu po darbo dienos nusimaudyti jūroje, ką visuomet darydavau apie 22, 23 val. Vadinasi, ilgiau dirbantieji maudytis negalės, svekatinimui eilinis trukdis, kad bent dalis neturėtų galimybės pasistiprinti imunitetą per tą keletą savaičių, kad po vasaros bent kiek daugiau galėtų uždirbti farmacininkai. O kur žmogaus teisė rinktis? Ar tikrai jau artėja ta diena, kai būsime kaip biorobotai, viskas dozuotai ir pagal valandas?

    Reply
    • Aleksandras

      Būtent taip, taip ir bus. Būsim kaip skruzdėlės skruzdėlyne, kur vien tik suvaržymai ir pareigos, ir jokios asmeninės laisvės.

  8. Dalius

    Ate Klaipėda !!!!

    Reply
  9. JURA

    Draudimas , kad negalima maudyti 6, 7 val ryto? Parodykite man kitą tokią šalį.. Maudytis tik nuo 9 iki 21val….. ar čia normalu? Turi būti ne draudimas, o rekomendacija. Prasideda nuo tokio draudimo, paskui prisideda dar dar ir dar…. paskui jūra liks tik išrinktiesiems,,,, vipams, taip išeina….

    Reply
  10. Elzė

    Puikios taisyklės. Ir atrodo, savaime turėtų būti suprantamos. Ypač piktina rūkantys ir pamirštantys, kad išrastos ausinės savo muzikai klausytis. Kontrolė ir baudos, deja, mums dar reikalingos labai. Ir dar… Labai nemalonu klausytis ilgai besitesiančių telefoninių plepejimų, brangieji, viešose vietose.

    Reply
  11. Neringa

    Labai geros ir teisingos taisyklės. O Rimantas Taraškevičius turbūt nuolat su savimi visus kodeksus nešiojasi, nes kitaip jam nesuprantama, kaip gali nepažeidinėti įstatymų ir taisyklių. O jeigu rimtai, užtenka, kad jos būtų užrašytos prie įėjimo į paplūdimį, nušviestos spaudoje ir kad bent retkarčiais būtų kas patikrina ir nubaudžia (perspėja) pažediėjus. Tada visi išmoksime taiyklių laikytis ir niekas nepiktnaudžiaus kitų žmonių mandagumu.

    Reply
  12. Dovilė

    Žinant nemažos mūsų žmonių dalies nekultūrą ir netgi piktybiškumą, tos taisyklės man atrodo visai logiškos ir reikalingos.

    Reply
    • Anonimas

      Ypač maudytis nuo 9 iki 21 val. Jūs nors vieną šalį nurodykit, kur būtų nustatytas maudymosi jūroje laikas. Iš kur užsieniečiui žinoti, kad ES yra gali būti tokia idiotiška tvarka?

  13. PS14

    Tai turėtų būti rekomendacijos, o ne draudimai. Užsienio išsivysčiusiose valstybėse to nėra. Leiskite žmonėms paties galvoti savo galva.

    Reply
    • ....

      O man visai padorios taisyklės 🙂 Palengvins gelbėtojų atsakomybę . O tie , kurie pažeidžia tokius nurodymus paprastai neturi nei ” galvos ” nei atsakomybės . Gražios ir saugios vasaros . Ponui Taraškevičiui mano galva atsakomybė už savo , už vaikų gyvybes yra nesuprantami ? Keista ….

    • neringa

      Galbūt užsienyje jūs buvote laukiniuose paplūdimiuose. Nes Italijoje, Ispanijoje, Portugalijoje, Graikijoje, Kipre – visur yra taisyklės ir žmonės jų laikosi.
      Mūsų žmonėms kai leidi galvoti savo galva, jie pradeda per svetimas galvas žaisti futbolą pliaže.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dėl senosios Klaipėdos pirties likimo - idėjų lietus

„Tai reikia ją padaryti visiškai nemokama”, – trečiadienį Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu pasiūlė konservatorius Aidas ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This