Vietoje nužudymo liko nežymus sveikatos sutrikdymas

Kriminalai ir nelaimės

Klaipėdos apygardos teismas priėmė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje neįgaliam vyrui buvo pareikšti kaltinimai dėl nužudymo. Bylos nagrinėjimo metu prokuroras pakeitė kaltinimą ir perkvalifikavo jį iš nužudymo į nežymų sveikatos sutrikdymą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Jaunas neįgalus vyras buvo kaltinamas tuo, kad būdamas neblaivus reabilitacijos sanatorijoje konflikto metu su kitu ten besigydančiu neįgaliu asmeniu smurtavo prieš jį, sudavė daugybinius smūgius, po to suspaudė nukentėjusiajam kaklą, ir šis mirė nuo uždusimo. Toks kaltinimas buvo grindžiamas specialisto išvada, kurioje nurodyta, kad nukentėjusiojo mirties priežastis – uždusimas suspaudus kaklą. Kaltinamasis savo kaltę atkakliai neigė.

Anot teismo pranešimo, bylos nagrinėjimo metu kaltinamojo gynėjas pateikė papildomą specialisto išvadą, kurioje nurodyta, jog mirties priežastis – ūmus apsinuodijimas alkoholiu kartu su diazepamu, nes tam užtenka tokios alkoholio koncentracijos poveikio su diazepamu.

Esant tokiems prieštaravimams, teismas paskyrė komisinę teismo medicinos ekspertizę. Šioje ekspertizėje nurodyta, kad mirties priežastis – nespecifinė asfiksija (uždusimas) dėl priverstinės kūno padėties (gulint kniūbsčiam), esant sunkiai alkoholinei intoksikacijai ir kūno apatinės dalies paralyžiui. Paaiškėjus, kad nukentėjusiojo mirties priežastis buvo ne kaklo suspaudimas,prokuroras pakeitė kaltinimą iš nužudymo į sveikatos sutrikdymą.

Bylą išnagrinėjęs apygardos teismas nustatė, kad nors kaltinamasis savo kaltės dėl smurto prieš nukentėjusįjį nepripažino, jo kaltė įrodyta į bylą surinktais ir teisiamajame posėdyje ištirtais įrodymais.

Skirdamas bausmę apygardos teismas atsižvelgė į tai, kad kaltinamasis veikė pavojingu būdu, nes smurtavo prieš neįgalų asmenį, jo atsakomybę lengvinančių aplinkybių nėra, o atsakomybę sunkina ta aplinkybė, kad nusikalstamą veiką padarė būdamas apsvaigęs nuo alkoholio ir ši aplinkybė turėjo įtakos nusikalstamos veikos padarymui. Kadangi kaltinamasis yra neįgalus, jam nustatytas 60 procentų darbingumo netekimas, teismas negalėjo paskirti jam švelniausios bausmės – viešųjų darbų, todėl padarė išvadą, kad bausmės tikslai bus pasiekti paskyrus vienerių metų laisvės apribojimo bausmę.

Teismas įpareigojo nuteistąjį per 4 mėnesius dalyvauti elgesio pataisos programoje bei per visą bausmės atlikimo laikotarpį nevartoti alkoholio ir kitokių psichiką veikiančių medžiagų, jeigu jos nėra paskirtos gydytojo.

Klaipėdos apygardos teismo nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Nuteista Šventosios atrakcionuose tautiečius išnaudojusi čekų šeima

Ketvirtadienį Klaipėdos apygardos teismas priėmė apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo Čekijos piliečių šeima nuteista dėl prekybos žmonėmis. Teismo sprendimu, 46 m. vyrui, ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Brutaliais veiksmais siekusieji susigrąžinti skolą turės aiškintis teisme

Klaipėdos apygardos prokuratūroje baigtas ikiteisminis tyrimas, kurio metu išaiškinta įžūliai asmenį užpuolusi ir pinigų reikalavusi trijų vyrų grupė. Du iš ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Konstitucinis Teismas nevertins teisėjų algų

Konstitucinis Teismas (KT) penktadienį nutraukė bylą pagal tris Regionų administracinio teismo prašymus ištirti, ar Konstitucijai neprieštarauja tam tikros Teisėjų atlyginimų ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This