„Blogojo” chromo Klaipėdos dirvožemyje rasta labai mažai

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybė pranešė, kad iš Danijos laboratorijos, kurioje buvo ištirti šiaurinės miesto dalies dirvožemio mėginiai, gautas atsakymas, jog sveikatai kenksmingo chromo rasta tik viename mėginyje. Ir – labai mažai.

Praėjusiais metais Klaipėdos miesto savivaldybės vykdomo aplinkos monitoringo metu atlikti dirvožemio tyrimai parodė, kad šiaurinėje miesto dalyje esančiuose Bomelio Vitės ir Didžiosios Vitės gyvenamuosiuose mikrorajonuose chromo koncentracija dirvožemyje viršijo leistinas ribines vertes iki 12 kartų. Martyno Vainoriaus nuotr.

Užsienio laboratorijoje nustatyta Klaipėdos dirvožemyje aptikto chromo charakteristika. Anot pranešimo, Lietuvos akredituotose laboratorijose nėra galimybės nustatyti toksiško šešiavalenčio chromo koncentracijos bendrame dirvožemyje aptikto chromo kiekyje.

„Gautas atsakymas – viltinga žinia, kad gyvename pakankamai saugioje aplinkoje. Nors ši situacija visiems sukėlė daug nerimo ir sumaišties, galiausiai paaiškėjo atsakymas, kurio savivaldybė negavo nė iš vienos šalies sveikatos, aplinkos apsaugos, mokslo ar verslo institucijos – kad ne visas chromas yra pavojingas žmonių sveikatai. Paaiškėjo, kad Lietuva neturi galimybių išskaičiuoti kenksmingo metalo, tačiau tai gali padaryti didelę patirtį šioje srityje turinti šalis – Danija, kurios kompetencija ir nešališkumas nekelia jokių abejonių. Džiaugiuosi, galėdamas nuraminti klaipėdiečius, kad nustatyta dirvožemio tarša chromu nekelia pavojaus miestiečiams“, – pranešime cituojamas Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Dirvožemio tyrimus atliko atvirą konkursą laimėjusi UAB „DGE Baltic Soil and Environment“. Jos specialistai ėmė dirvožemio mėginius iš devynių teritorijų šiaurinėje miesto dalyje.

Ekogeologinis tyrimas apėmė Klaipėdos Vitės progimnazijos, gyvenamųjų namų Švyturio g. 14 ir 18, Klaipėdos universiteto (Sportininkų g. 13), Klaipėdos paslaugų ir verslo mokyklos (J. Janonio g. 13), Klaipėdos valstybinės kolegijos, „Vaivorykštės tako“ gimnazijos (Sportininkų g. 11), Klaipėdos lopšelio-darželio „Bitutė“ (Švyturio g. 14A), Klaipėdos lopšelio-darželio „Traukinukas“ (S. Daukanto g. 39), Klaipėdos paslaugų ir verslo mokyklos (Dariaus ir Girėno g. 8) teritorijas.

Tik vienoje teritorijoje prie gyvenamųjų namų Švyturio g. rastas nežymus šešiavalenčio chromo (tirpus, judrus, koroduojantis, toksiškas chromas, kuris yra sudedamoji chemijos pramonės produktų dalis) kiekis (0,7 mg/kg), visose kitose teritorijose minėto cheminio elemento nerasta.

„Danijos laboratorijos tyrimų rezultatai yra atsakymas, kad pavojingo sveikatai šešiavalenčio chromo dirvožemyje nėra arba jo yra tiek mažai, kad neverta dėl jo labai išgyventi. Žinoma, dar turime sulaukti galutinių tyrimo išvadų, bet jau dabar norisi čia gyvenančius, dirbančius, auginančius vaikus, taip pat miesto svečius nuraminti – Klaipėdoje gyventi yra saugu”, – pranešime cituojamas ir Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Kai bus gauti visi tyrimų rezultatai, bendrovė paruoš tyrimų ataskaitas ir pateiks vertinti Lietuvos geologijos tarnybai, kuri savo ruožtu savivaldybei pateiks išvadą, ar kurią nors iš tirtų teritorijų reikia tvarkyti. Tuomet Klaipėdos savivaldybė ketina peržiūrėti ir bendrąsias rekomendacijas dėl gyventojų apsaugos.

Praėjusiais metais Klaipėdos miesto savivaldybės vykdomo aplinkos monitoringo metu atlikti dirvožemio tyrimai parodė, kad šiaurinėje miesto dalyje esančiuose Bomelio Vitės ir Didžiosios Vitės gyvenamuosiuose mikrorajonuose chromo koncentracija dirvožemyje viršijo leistinas ribines vertes iki 12 kartų. Didžiausi viršijimai buvo nustatyti ties uosto teritorija, einant toliau nuo uosto, koncentracijos palaipsniui mažėjo. Mėginiai buvo imti praeitų metų rugpjūtį ir perduoti tirti laboratorijai, savivaldybė sulaukė pirminių rezultatų, o tyrimus atlikusi bendrovė VšĮ „Pajūrio tyrimų ir planavimo institutas“ spalį patvirtino – tarša bendru chromu yra.

Geologijos tarnyba savivaldybei rekomendavo atlikti teritorijos, kurioje rasta chromo ekogoeloginius tyrimus.

Šešiavalenčiam chromui Lietuvos dirvožemiuose nėra nustatytos oficialiai galiojančios ribinės vertės. Jos nustatytos tik bendram chromo kiekiui. Lietuvos geologijos tarnybos turimais duomenimis, tik kelios ES šalys limituoja šešiavalenčio chromo kiekį dirvožemyje (ribinės vertės mg/kg: Šveicarija – 100, Serbija – 100, Bosnija ir Hercegovina – 50-80, Belgija – 40, Slovėnija – 25, Danija – 20; be to, vienose šalyse nurodomas ribinis chromo kiekis žemės ūkio dirvožemiui, kitose – ganykloms ir ariamai žemei, dar kitur – sodų, parkų ir žaidimų aikštelių gruntui).

2 Comments

  1. Karolis

    Kodėl tylima apie atliktų tyrimų net tolimą nesutapimą? Jeigu mūsų laboratorijos yra sertifikuotos pagal ES standartus, kas dirba blogai, priežastys? Kas dėl taršos likučių, tai net dalis radioaktyvių medžiagų skilimas su laiku gali patvirtinti, kad radioaktyvumo nėra.

    Reply
  2. Ačiū

    Ačiū Danams, bo saviškiais niekas netiki, kad buvo ieškota to ko nėra…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This