Klaipėdai dar nevėlu pakovoti

Mums rašo

Gintaras Ramašauskas, Klaipėdos bendruomenių asociacijos valdybos pirmininkas
2020-06-16

Komentarų: 32

Birželio 17 d. Vyriausybės posėdyje bus priimtas nutarimas dėl rengimo specialiųjų planų, kuriais numatoma didžiulė geležinkelio infrastruktūros plėtra Klaipėdos miesto ribose.

Girulių miške bus ne tik išvystyta manevrinė stotis, tačiau įrengiamas ir didelis geležinkelio multimodalinis konteinerių terminalas, kuriame bus sukaupiami konteineriai iš visų uosto kompanijų, įskaitant ir numatomą Melnragėje išorinį uostą – terminalų praktikoje tai vadinama sausuoju uostu (Dry Port), nes jie paprastai išvystomi jūrinio uosto prieigose. Naujame geležinkelių terminale bus grupuojami kroviniai, formuojami šaudykliniai traukiniai, kurie krovinius gabens tolimais maršrutais.

Šis geležinkelio verslas iki šiol buvo numatomas išvystyti tarp Kopūstų kaimo ir Kretingalės statant sausąjį uostą, bet staiga Vilniaus „strategai” su visuomene nesikonsultavę ėmė ir nusprendė, kad tam geriau bus išsikirsti Girulių mišką ir statyti tiesiog Klaipėdos miesto ribose.

Todėl „Lietuvos geležinkeliai” taip ir prieštarauja, kad Klaipėdos miesti bendruoju planu būtų numatomas kurortinių teritorijų vystymas Klaipėdos pajūryje – Giruliuose, Melnragėje. Matyt, pagal jų planus Girulių miškas ir šalia esantys rajonai turi tapti pramoninio uosto aptarnavimo ir susijusių veiklų zonomis, šalia kurių gyvenantys žmonės, viešbučiai, poilsio zonos ir kt. kurorto atributai tik trukdys.

Atsidarykite 16-ojo klausimo „medžiagą” ir ten rasite daug dokumentų. Susisiekimo ministerijos atsakymas į Klaipėdos bendruomenių asociacijos (KBA) reikštas pastabas pateikiamas be mūsų rašto ir yra tik tipiška biurokratinio atsimušinėjimo pelkė.

Akivaizdu, kad „Lietuvos geležinkeliams” ir ministerijai labai sunku ištrūkti iš 19 amžiaus mąstymo algoritmų. Toks elgesio su Klaipėda modelis – tai aiški ir buka beždžionės su kalašnikovu nuostata „noriu ir imu”, šiuolaikinio, atsakingo ir darnaus vystymo net užuomazgų tokiame požiūryje nesurasi.

Jie sako, kad Girulių mišką iškirsti yra Klaipėdai naudinga aplinkosaugos požiūriu, skaičiuoja „sutaupytas” dyz. kuro tonas ir apie jokius elektrifikavimus ar realiai net Klaipėdos uoste jau naudojamą autonominį ekologišką transportą jie nėra net girdėję. Kaip ir apie šiuolaikinių, ateities iššūkius pasitikti pasirengusių 4-tos kartos uostų vystymo tendencijas ir diegiamas išmanias logistikos technologijas jie nieko galimai neišmano…

Tai ne statybų pradžia, o tik planavimo ir projektavimo veiksmų pradžia, procesas nebus labai trumpas, kaip jie beskubėtų. Todėl šiuo metu Klaipėdai dar nevėlu pakovoti, kad tokia nedarni, nesubalansuota ir miestui žalinga plėtra būtų nukreipiama iš miesto teritorijų į priemiesčio laukus.

Artimiausiu metu KBA suformuluos Klaipėdos bendruomenių reikalavimus planavimo organizatoriui, juos paskelbsime ir prašysime miesto žmonių palaikymo ir aktyvaus dalyvavimo siekiant, kad jie būtų įgyvendinami.

Sunkiai, bet mes dar galime gintis nuo tokio grobikiško ir naikinančio požiūrio į miestą, nuoseklaus nesiskaitymo su klaipėdiečiais, o kai nebegalėsim – tada visi kartu ilgainiui tapsime tik kažkokia tamsių, piktų ir pavargusių nesusipratėlių gyvenviete iš kiemo pusės labai agresyviam uostui.

Šis eilinis Susisiekimo ministerijos ir mūsų miesto savivaldybės „žygdarbis” Klaipėdai ir jos gyventojams bus viešai pristatytas birželio 19 d. 14 val. savivaldybės Tarybos salėje Liepų g. 11, t.y. jau po to, kai visi sprendimai už jus padaryti ir Vyriausybės nutarimu įtvirtinti.

Tikimės, kad kartu su Susisiekimo viceministru pasirodys ir savo pamąstymais pasidalins Klaipėdos savivaldybės administracijos vadovas Gintaras Neniškis, savo parašu ir mūsų miesto vardu tyliai patvirtinęs šiuos Klaipėdos nuoseklaus naikinimo planus.

Anksčiau ar vėliau miesto valdžiai ir politikams pasiaiškinti klaipėdiečiams teks, o ši proga irgi tam tinka.

32 Comments

  1. Klaipedietis

    Ka cia dagiau be pridursi , visi suprantam, kad Vilniui nusispjauti , bet musu teslagalviai ka padare , tai sveiku protu nesuvokiama.!!!!!! Save apvoge , savo vaikus anukus ju gerove pd….. lavonai mirusiom smegenim ir dar be sazines jausmo!!!!

    Reply
  2. Taip taip

    Viska lemia pinigai.Matyt Klaipedoa merui buvo duota didele suma uz tokia Isdaviste.

    Reply
  3. As

    Kol tauta nesurenks perversmo,tol tie gandragalviai ir tyciosis,nuo Vilniaus reikia pradėti!

    Reply
  4. Darius

    O ka dudorius? Tikras bekiausis.
    Sveiku protu nesuvokiu kas jums negerai kurie balsavo uz ji antra karta.

    Reply
  5. Na ir kas

    Prie geležinkelio kažkiek iškirs. Didelio čia daikto.

    Reply
  6. Antocha

    Tai koki sprendima prieme? Jau 19d. Gal kas zino?

    Reply
  7. Š

    Na, atsiverčiau aš tą 16 klausimo medžiagą ir matau, kad Neniškis pasirašė sutinkantis, kad Giruliuose atsirastu milžiniškas geležinkelio mazgas. Ar tikrai visuomenė gali dar kažką padaryti, kai valdžioje tokie Klaipėdos nemylintys ir visiški kopūstai

    Reply
    • Miestietis

      Neniškis pasirašė? galvojau, kad tik Budinas taip sugeba parduoti savo mieestą. neniškis, kaip politikas žemai krito mano akyse. Gėda šitaip parduoti miestą. Nei Vilnius, nei Kaunas taip neparsidavė. Klaipėdiečiai, tai kam Grubliauską dar kartą rinkote? Aš nerinkau.

  8. Adolfas

    Jei taip, tai teks nešti vilnas iš čia. Nes klaipėda taps nebegyvenama ir vargas tiems kurie čia liks.

    Reply
  9. Leonas

    Sutinku su visais ginančiais Lietuvos pajūrį ir Girulių mišką,reikia priešintis,Giruliai tikrai ne vieta pramoniniam monstrui vystytis.

    Reply
  10. TRAUKŪNAS 2023

    1. Laivas SŪDUVIS stovės prie Pilies tilto, Dangės kairėje krantinėj. REGATOS vietoj.

    2. Laivas „SŪDUVIS” bus „UŽKONSERVUOTAS”, o ne „NURAŠYTAS”.

    Tiems, kas skaito komentarus tinklaraštyje ir jau žino kur Smiltynėje stovi „NURAŠYTAS” laivas „KOLYMA”,
    rekomenduojame nuvykti dar į Klaipėdos geležinkelio stotį ir apžiūrėti „UŽKONSERVUOTĄ” juodą garvežį… … …

    Reply
  11. Jei tylėsim

    Seniai laikas veikti kitaip. Viskas taip ir vyks patyliukais ir internete, kol nesusirinksim. Tik kad vedančių klaipėdiečius į priekį lyderių nėra.

    Reply
  12. Dalia

    Perskaiciau ir galvoju , gal cia panasiau I kvaila sapna- apsurdas apsurdiskiaudias- tikrai kvailumui rubu nera

    Reply
  13. Vadim

    As gyvenu Svyturio g. Ir ne sutinku kad po mano langais butu tesemas gelezinkelis,jiems ten is Vilniaus reik tegul sau ir stato.O klaipeda ir taip uzterzta stipriai!!!!

    Reply
    • Anonimas

      Ar buvai protesto mitinge jei nesutinki?

  14. Mindaugas

    Gėdinga!

    Reply
  15. Apolonija

    Beprociai.Kitaip nepavadinsi.Ar nera ,kur vietos tinkamesnes tam reikalui???Iskirsti,isnaikinti,subjauroti!-toks devizas miesto mero ir jo drauguziu.AR JIE VISAI ISPROTEJO?

    Reply
  16. Aura

    Keisti tie Lietuvos geležinkeliai, kai vežioti naftos produktus iš Mažeikių naftos, tai ar ne 20 metų vežioja per aplinkui,per Radviliškį, specialiai, kad tik daugiau kilometrų susidarytų ir pinigų daugiau už tuos kilometrus gautų, ekologija kažkaip šitoj vietoj nerūpėjo ir nerūpi. Tad renkamės visi birželio 19 d. 13 val. 20 min. prie savivaldybės, kad vėliau, gulėdami mirties patale, galėtume pasakyti, kad padarėme viską, ką galėjome padaryti, kad išsaugoti Girulių girią. Nuoširdžiai dėkoju KBA už jų misiją žadinant bendruomenes iš letargo miego.

    Reply
    • Sima

      Butinai ryt renkames!

  17. Andrius

    Mielai sudalyvausiu!

    Reply
  18. Aleksandras

    Tai priešinames REALIAI o ne rasynejome internetu bla..bla…bla!!! jai būsime tokie pasyvus gausim dar ne viena suda po nosim

    Reply
  19. Klaipėda

    Iš visų galų mus nori nutručyti.
    Uostas -didž.įrodymas, žmonės langų negali atidaryti.
    Dar betrūksta sauso uosto. Matomai valdžiai jau galvoj sausa.

    Reply
  20. Skubiai...

    …reikalinga pasipriešinti, tauta turi pasinaudoti veto teise.

    Reply
  21. Meras nevykėtis

    Kada mes bekiaušį neįgalų grubliauską ir jo pirmtaką komunistą taraškevičių normaliai išspirsim iš Klaipėdos su visais janušoniais, vaitkais ir sumonavičiut. Turim šituos normaliai ataust ir pastovėt už savo Miestą.

    Reply
  22. Anonimas

    Turbūt gerai pamokėjo

    Reply
    • Anonimas

      Įtariu, jog Jūsų spėjimas galimai teisingas. Tik pa- ir nu-pirktas meras taip gali neginti miesto piliečių sveikatos.

  23. Monika

    Reikia pasiprėšonti tokiems planams!!! Jeigu pasipriešinančiū bus pakankamai daug, tikrai neišdrys toliau stumti tokius planus. Giruliai, ne vieta pramonės plėtrai!!!

    Reply
  24. Anonimas

    Mielai sudalyvausiu, reikia pasipriešinti tokiems planams.!!! Giruliai, tai ne vieta pramonės plėtrai!!!

    Reply
  25. Laimute

    As uz reike ziureti i preki .

    Reply
    • Robertad

      As taip pat dalyvausiu pasipriesinimo mitinge,svarbu viesai skelbti visiems klaipedos gyventojams as manau, kad zmoniu mitinguos.

  26. Anonimas

    Štai kas nutinka, kai valdžią užtupia ciniški, savanaudiški alfa patinai prasimušėliai.

    Reply
  27. Ta Neniški ir Grubliauka lauk varyti

    Jie atstovauja stambiam verslui manau už otkatus. Ji apkritai vykdo manau nusikalstoma veika

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Spyglys

Skelbia lažybas dėl Skautų gatvės*

Ponai ir ponios iš Skautų gatvės su ponais ir poniom iš Liepų gatvės šiuo metu yra nugrimzdę į giluminę mediaciją ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This