Sutvarkytame Jono kalnelyje – akis badantys trūkumai

Miestas, Svarbu

Už daugiau nei 2 mln. eurų tvarkomas Jono kalnelis ne tik džiugina klaipėdiečius, bet ir kelia nuostabą dėl kai kurių sprendimų ar galimai netinkamo statybininkų darbo. Klaipėdos savivaldybės atstovai tikino, jog rangovų darbas juos tenkina.

Klaipėdietis Justinas „Atvirai Klaipėdai“ atsiuntė šūsnį iliustruotų pastebėjimų apie tai, ką Jono kalnelyje dar reikėtų patobulinti, kas negerai padaryta.

„Jau daug prirašyta apie Jono kalnelio tvarkymo darbus ir jų „nedadarymus“, bet noriu ir savo pastebėjimus parašyti, nes jei savivaldybės atstovai priimdami pirmo etapo pabaigtus darbus nepamatė brokų, tai matyt, ir baigus antrąjį etapą šių brokų nepamatys. Šiek tiek stebina, kad „liūto“ dalis pinigų jau išleista, nors dar tiek daug darbų nepadaryta“, – konstatavo klaipėdietis.

Sutvarkytos teritorijos nėra tinkamai parengtos apželdinti – akivaizdžiai trūksta juodžemio. Skaitytojo nuotr.

Jis ne vienoje nuotraukoje užfiksavo, jog beveik visų supiltų ir sutvarkytų teritorijų viršutinis žemės sluoksnis nėra tinkamas apželdinimui – matyti statybinės atliekos, akmenys, šiukšlės. Kritinės vietos pradedamos tvarkyti atvežus ir užpylus švaraus juodžemio, bet, klaipėdiečio manymu, iš esmės reikėtų juodžemiu padengti visus naujai suformuotus pylimus.

Gyventojas tikino, jog nemažai darbų tikrai atliekama atmestinai. Pavyzdžiui, naujai pastatytų suoliukų betoninės dalys su pradaužomis jau dabar atrodo kaip iš praėjusio amžiaus, o naujų turėklų apačios iki šiol aptaškytos cementu ir niekas neketina jo nuvalyti.

Naujo fontano vandens angos esą išpjautos netvarkingai, kraštai nutrupėję.

Nauji suoliukai atrodo lyg iš praėjusio amžiaus. Skaitytojo nuotr.

Nors Jono kalnelyje paklotos skirtingų medžiagų dangos, nesistengta jų sulyginti – yra vietų, kur dangų aukštis skiriasi daugiau nei 2 cm.

Skirtingų medžiagų dangos yra skirtingo aukščio. Ar bus patogu? Skaitytojo nuotr.

Klaipėdietis užfiksavo ir, jo manymu, nelogiškų sprendimų.

„Ar taip turi atrodyti informacinės lentelės ant surūdijusių skardos lakštų? Manau, galėjo kažką estetiškiau sugalvoti“, – teigė klaipėdietis.

Jis vardijo toliau: iš penkių esančių supynių žaidimo aikštelėse nė viena nepritaikyta mažiems vaikams, nes nė vienos nėra su lopšeliu. Be to, abejonių kelia ir vartai į žaidimų aikštelę, nes jie yra, o tvorelės – ne.

Jono kalnelyje takai suformuoti iš skaldos. Tai, „Atviros Klaipėdos“ skaitytojo nuomone, yra klaida, nes skalda nėra tinkamos konsistencijos, kad ja būtų patogu važiuoti, taip pat lieka vėžės, be to, sunku įsivaizduoti, kaip iš tos skaldos bus surenkamos šiukšlės.

Abejojama, ar geras sprendimas yra takams naudoti skaldą. Skaitytojo nuotr.

„Tikrai nesinori būti tuo, kuris tik skundžiasi, nes yra kuo pasidžiaugti, ypač kai tvarkomos viešosios erdvės. Bet kartais savivaldybė pro pirštus žiūri priimdama darbus, o rangovas savo ruoštu tik ir žiūri kur būtų galima sutaupyti ar apgauti. Beje, kur dingo visi tie visuomenei pristatyti variantai iš projektinių pasiūlymų? Turėjo būti ir žalioji erdvė „laukinių augalų pieva“, o dabar tas plotas buvo atiduotas naujai pastatytam namui, matyt, su sąlyga, kad jie savo lėšomis įrengtų žaidimo ir krepšinio aikštelę. Tikiuosi, kad projekto rangovas turės sąžinės ištaisyti brokus, o savivaldybės atstovai nežiūrės pro pirštus priimdami darbus“, – vylėsi klaipėdietis Justinas.

Visus šiuos pastebėjimus „Atvira Klaipėda“ pateikė Klaipėdos savivaldybės atstovams. Už Jono kalnelio rekonstrukcijos projektą atsakinga Klaipėdos savivaldybės Projektų skyriaus vyr. specialistė Ilona Dulkytė pateikė savo komentarą.

„Objekte dar tebėra vykdomi antro etapo rangos darbai, todėl nemažai gyventojo įvardintų trūkumų (apželdinimas, turėklų apačios, fontano angos, skylių užtaisymas, šiukšlių pašalinimas ir kita) bus ištaisyti iki pilno Jono kalnelio darbų užbaigimo. Kitos pastabos yra susijusios su parengto ir patvirtinto techninio projekto sprendiniais. Techniniame projekte buvo numatyta pakeisti tik esamų suoliukų medines, susidėvėjusias dalis, betoninių dalių keitimas nenumatytas. Informacinių stendų laikiklių (atrodančių, kaip surūdijęs dizaino) medžiagiškumas taip pat yra techninio projekto sprendinys. Vaikų žaidimų aikštelė pirminiame techninio projekto sprendinyje turėjo būti aptverta tvorele, dėl ko buvo suprojektuoti varteliai, tačiau projekto autoriaus siūlymu, vietoj tvorelės aplink vaikų žaidimų aikštelę yra susodinti medeliai, kuriems užaugus bus suformuota gyvatvorė. Toks sprendimas buvo priimtas dėl to, kad įvesti daugiau žalumos į teritoriją, taip pat, kad vaikų žaidimų aikštelę vizualiai atriboti nuo automobilių stovėjimo aikštelės. Iš esmės esame patenkinti rangovo darbu ir tikimės, kad visi trūkumai bus ištaisyti iki rangos darbų užbaigimo. Šią savaitę laukiame patikros iš ES paramą administruojančios agentūros Všį „Centrinė projektų valdymo agentūra“, po jos patikrinimo taip pat turėsime tam tikras išvadas apie atliktų darbų kokybę“, – teigė I. Dulkytė.

Anot skaitytojo, visos ankerinės skylės užtaisytos štai taip ir net nesistengta sulyginti paviršius ar pritaikyti spalvas.

Visas kalnelio sutvarkymo projektas atsieis 2,2 mln. eurų. Darbus čia atlieka UAB „Pamario restauratorius”. Projektą rengė „Nemuno deltos projektai“ (projekto vadovas Mantas Daukšys).

15 Comments

  1. Jurate

    O kaip jūs gavojate merija otkata pasiims? Reikia pataupyti ant įrengimo, kad atiduoti į kišenę.. Kodėl vos dar KUL vadovas sėdi po 35 nevykusio vadovavimo ir visų skandalų? Nes matyt kad su dudoriumi is tos pacios kišenės plauna pinigėlius.. Žiauru, kai tokio dydžio miestas taip nustekentas..

    Reply
  2. Ji

    Laiptai Kultūros fabriko pusėje- vienas žingsnis iki tragedijos, naudojantis jai ( kad ir renginio stebėjimo atveju). Rizikos faktorius ojojoi!. Apie suolelius viršutinėje kalnelio dalyje belieka nutylėti, nes jie jau dabar “ špakliuojami” medžiaga įskilimams panaikinti. Gėda! Ir labai liūdna… Suprantu rangovą- jis viską vykdo pagal projektą, t.y. medžiagos, sprendiniai… Klausimas: kieno kompetencija buvo patvirtinti ir užtikrinti įrangos ilgaamžiškumą? Reziume: nusivylimas, vienadienis, kaip ten sako, funkcionalumas viso projekto sprendinių. Įsitikinus.

    Reply
  3. Nesuprantu

    Nesuprantu kaip buvo atlikta projekto ekspertizė ir išduotas statybos leidimas, jei gavosi tokie baisiniai laiptai ? Kas gali atsakyti ? Kažkam dėl to yra labai gėda, prisipažinkite !

    Reply
  4. Romas

    Rezultatas nestebina. Kai matai kas atliko techninę priežiūrą, tai supranti, kad geriau nieko negali ir tikėtis. Mūsų name atlikinėjo priežiūrą, tai baisu. Už nieką neatsako, nieko netikrino, tik parašus sudeda. Viskas rangovo rankose. Jei darbas atliktas gerai, tada gerai, o jei blogai ir kaltų nėra, turime tai ką turime. Keista, kad tokioms kompanijoms iš vis leidžiama dalyvauti. Kažkoks pinigų plovimas ir ne daugiau. Kur žiūri statybos inspekcija, užsakovas, priėmimo komisija ir tt. Ar taip turi būti įsisavinamos lėšos, juk tokiu darbu ir pinigų įsisavinimu mes apvagiame save. Tuoj vėl reik mokėti už broko šalinimą. O turėtų gi rangovas su technine priežiūra už tokius darbus ir darbų kokybę solidariai ir atsakyti. Bet gal reiktų pradėti nuo to, kad kažkam už tokį darbą turėtų pradžiai atestatai atimti, o kompanijoms uždrausta dalyvauti konkursuose. Kol atestatų neatiminės, gali čia aušinti burną kiek nori

    Reply
  5. Stop grubliausko ir co miesto naikinimui

    Kol to neįgalaus grubliausko, taraškevičiaus, pencininkės simonavičiūtės pas mus neliks, tol tokie projektsi vyks! Ar mes miesto gyventojai negalim atspardyt dudoriaus subinės ar mes vieną kart galim nustot lyst tam vagiui į subinę? Nesugeba išvykim

    Reply
  6. A. V

    Į kišenę įdėjai ir broko nebematai.

    Reply
  7. Joris Virginijai

    Ir dar. Virginija, rašinyje per daug gramatikos klaidų, ištaisykit.

    Reply
  8. Joris

    Turbūt vienas prasčiausių viešųjų erdvių atnaujinimų Lietuvoje. Džiaugiausi, kai konkursą laimėjo Kliuko kompanija, ir kokia neviltis, žiūrint į rezultatą- absoliuti chaltūra! Tai skaldai trūksta rišamosios medžiagos, apie tai Renaldas Kulakauskas rašė. Išbetonuota nelygiai, kaupiasi vanduo, suoliukų kokybė kaip matote. Tie laiptai… Į maldą kasdieninę įtraukim Dievo palaimos jais besinaudojantiems. Pagal projektą koks apželdinimas turėjo būti! Blogiausiai, kad čia pinigų greit nebeskirs, o vaizdas tikrai apgailėtinas. Ačiū, Virginija, kad keliate problemas, kurias miestelio valdantieji, vargu, ar spręs.

    Reply
  9. Skeptikas

    Paviršutiniška ir tendencinga informacija. Gal publikacijos autorei reikėjo bent nueiti į vietą… Be to, aiškiai jai savivaldybė atrašė: darbai nebaigti. Bet ne, reikia sensacijos. Kurią išpūs straipsnio pabaigos nė neskaitę tokių neprofesionalių rašinių išsiilgę veikėjai

    Reply
    • Skeptikui

      Vargsas tu- ne skeptikas.

    • Skeptikui

      tokių straipsnių reikia daugiau, apie kiekvieną vykdomą projektą, ir būtina paminėt atsakingus už projekto vykdymą asmenis (projektuotojas, Rangovas, kuruojantis savivaldybės atstovas). Tik viešumas gali padėti spręsti esamas situacijas, nes jeigu tylėsime dabar, nepastebėsime kaip Rangovas dings iš objekto palikęs daug trūkumų, o savivaldybė oficialiai tik pagrūmos pirštu Rangovui, nes darbus bus seniausiai priėmusi, o lėšų tvarkymui nebeturės.

    • Agnė mietietė

      Nemanau, kad nežinomos paskirties suoliukus, su už pusmetrio esančiais turėklais pakeis. Nei lipimui, nei sėdėjimui, kaip amfiteatre jie nėra tinkami. Vaikams laipioti pavojingi, smailūs kampai. O suaugusio žmogaus koja ant jų normaliai nepasistato.

  10. klaipėdietė

    jei jau pasibėdavot, tai ir laiptai baisūs, tokio statumo, o turėklų reikia siekt ištiesus rankas…

    Reply
  11. V

    Buvau nuėjęs, klaikus vaizdas, viskas purvina, padaryta atmestinai, viskas subjaurota.

    Reply
  12. Anonimas

    Klaipėdoje jau niekas nebestebina.. Čia vadinasi norėjo sutvarkyti teritoriją, tai dar labiau subjaurojo ir paliko. Graudu žiūrėti į tokią darbų kokybę, tokius brokus..

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Rengiamasi Bastionų tilto ir gatvės statybai

Parengtas Klaipėdos savivaldybės tarybos sprendimo projektas dėl pastato Bangų g. 11 ir jo priklausinių bei iš privačių asmenų išpirktų garažų ...
2024-01-16
Skaityti daugiau

Švietimas

Po remonto atvertos KU Socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto erdvės

Metus trukę Klaipėdos universiteto Socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto (KU SHMF) vidaus patalpų atnaujinimo darbai istoriniam pastatui įkvėpė gyvybės, sugrąžino ...
2023-06-30
Skaityti daugiau

Miestas

Joninės sugrįžta į Jono kalnelį

Birželio 23-iosios vakarą, nuo 19.30 val., Joninių šventė Klaipėdoje vėl vyks Jono kalnelyje. Penktadienio vakarą renginio dalyvius pasitiks liaudiškų šokių ...
2023-06-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This