Girulių miške – (ne)nauja pradinė mokykla

Svarbu, Švietimas

Giruliuose projektuojama nauja mokykla, kurioje vaikai daugiau laiko praleis ne pastate, o lauke. Paviešintuose projektiniuose pasiūlymuose nurodoma, jog Šlaito g. 1B projektuojamas mokslo paskirties pastatas (mokykla). Tačiau šiame sklype pastatas jau stovi – yra pastatytas modulinis įrenginys, pagamintas mokyklos-darželio veiklai vykdyti.

„Projektas rengiamas todėl, kad tą modulinį įrenginį norime užkelti ant stacionarių pamatų. Kodėl to reikia? Galvojame apie tolimesnę infrastruktūros plėtrą, norėtume pasistatyti saulės kolektorius gaminti žalią energiją, tačiau Lietuvoje yra tokie įstatymai, jog tokius dalykus galima daryti tik tada, kai yra įregistruotas nekilnojamasis turtas. Mūsų pastatas yra kilnojamasis turtas, todėl ir reikia pamatų, kad jis taptų nekilnojamas“, – aiškino viešosios įstaigos „Laimingų vaikų pilis“ direktorė Dovilė Urbanavičienė.

Ji įkūrė Smiltynėje veikusį „Miško darželį“, kuris išaugo į „Miško mokyklą“, iš Smiltynės persikrausčiusią į Girulius.

Modulinis pastatas ugdymo įstaigai buvo pastatytas praėjusių metų rugpjūtį. „Tai ir buvo mūsų plėtra, kol kas nieko daugiau neplanuojame, mums tik reikia tą pastatą uždėti ant pamatų. To reikia, kad toliau galėtume įgyvendinti savo sumanymus“, – pabrėžė D. Urbanavičienė.

Iš trijų pusių sklypą, kuriame įsikūrė „Miško mokykla“, supa Girulių miškas, pietinė kraštinė ribojasi su „Pajūrio kempingo“ sklypu ir su lauko tualeto sklypu.

Projektiniuose pasiūlymuose rašoma, jog projektuojamame pastate planuojamas mokinių skaičius yra 36, o nuolatinių darbuotojų – 5. Pastate planuojamas vaikų mokymas pagal pradinio ugdymo programą (1-4 klasė, vaikų amžius 6-10 metų), vadovaujantis Miško mokyklos (Forest school) integruoto ugdymo principais.

Pastatas projektuojamas vieno aukšto, apie 6 metrų aukščio, jame bus įrengtos dvi mokymo klasės po 31 kv. m (1,7 kv. m vienam mokiniui).

„Miško mokykloje ugdymo veiklos vykdomos lauke, pastate suprojektuotos klasės bus skirtos tik ypatingo tikslumo užduotims atlikti. Planuojama, kad vienoje mokyklos klasėje vienu metu mokysis mišraus amžiaus vaikai, kartu pirmokai ir antrokai, trečiokai ir ketvirtokai. Vienu metu tokioje mišrioje klasėje dirbs du pedagogai. Pagal Miško mokyklos integruoto ugdymo principus atskiros fizinio ugdymo pamokos nebus organizuojamos, fizinė veikla lauke vyks nepertraukiamai nuo pamokų pradžios iki pabaigos. Jei pamokos lauke negalės būti organizuojamos, fizinio ugdymo veiklos vyks mokyklos bendros erdvės patalpoje“, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

Juose nurodoma, jog mokyklos sklype bus įrengta 450 kv. m universali sporto aikštelė. Pats mokyklos sklypas yra 5890 kv. m ploto.

„Šiuo metu sklype yra iš atskirų gaminių (modulių) surenkamas modulinis įrenginys, suprojektuotas naudoti kaip darželio arba mokyklos pastatas. Įrenginio atskiros dalys (sienos su langais, stogas su stoglangiais, pertvaros su durimis) pagamintos gamykloje. Moduliuose iš anksto sumontuota visa įranga reikalinga pastato funkcionavimui (elektros instaliacija, vandentiekio ir nuotekų šalinimo vamzdžiai). Moduliai bus sumontuoti nurodytoje konkrečioje sklypo vietoje ant pamatinių blokelių, išdėstytų ant sutankinto grunto pagrindo pagal gamintojo pateiktą instrukciją. Moduliai bus surinkti pagal gamintojo pateiktus brėžinius“, – aiškinama projektiniuose pasiūlymuose.

Juose pabrėžiama, jog sklypo, kadangi jame veiks Miško mokykla, teritorija bus tvarkoma pagal šios ugdymo programos principus: kietos dangos neprojektuojamos, teritorijoje bus įrengti gruntinės dangos takeliai ir aikštelės, kieme įrengiamos pavėsinės apsaugai nuo saulės ir kritulių, vietos dviračiams laikyti. Išsaugomi visi sklype augantys medžiai ir krūmai, maksimaliai saugoma veja.

Nurodoma, jog įvažiavimas į sklypą detaliuoju planu suplanuotas iš Šlaito gatvės tęsinio D2 kategorijos gatve, šalia būsimos gatvės suplanuota automobilių sustojimo aikštelė. Kol nepastatyta suplanuota gatvė, įvažiavimui į sklypą laikinai naudojamas esamas parvažiavimas į Šlaito g. 18A sklypą ir esamas miško kelias.

„Klaipėdoje poreikis lauko ugdymui tikrai yra jaučiamas. Nuo naujų mokslo metų jau esame užsipildė visas darželio grupes, o mūsų mokyklėlė dar yra maža, ji labiau orientuota į vaikus, kurie užauga pas mus“, – teigė D. Urbanavičienė.

1 Comment

  1. ?

    ar tai reikėtų suprasti, kad pastatytas savavališkai ?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Tauralaukyje statys prekybos centrą su gydymo paskirties patalpomis

Projektuotojų vizualizacija Teritorijoje prie Pajūrio ir Akmenų gatvių, Tauralaukio kvartale, Klaipėdoje, projektuojamas dviejų aukštų su antstatu prekybos paskirties pastatas su ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Spyglys

Skelbia lažybas dėl Skautų gatvės*

Ponai ir ponios iš Skautų gatvės su ponais ir poniom iš Liepų gatvės šiuo metu yra nugrimzdę į giluminę mediaciją ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This