Apie Klaipėdą kitaip: ką byloja (ne) išlikę pastatai

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]„Išvykau į Rytų Prūsiją, greit grįšiu. Prašau nieko neliesti”, – tokį bute paliktą raštelį, teigiama, rado dvi architektės lenkės, po karo įsikrausčiusios į rusų armijos per Mėmelio šturmą nesubombarduotą namą dabartinėje uostamiesčio Herkaus Manto gatvėje.

Jurgita Neniškienė, Romena Savickienė ir Audra Užemeckienė žurnalistams pristatė naują ekskursijų ciklą apie Klaipėdos gatves. Mato Mačiulskio nuotr.

Deja, bet centrinė Klaipėdos gatvė bene labiausiai nukentėjo tiek nuo karo, tiek ir nuo pokario barbarų, nemačiusių reikalo nei atstatyti kažkada čia stovėjusių gražių vokiškų statinių, nei išsaugoti dalies išlikusiųjų.

Ir per stebuklą išlikusių, ir pradingusių po neišraiškinga pokario architektūra pastatų bei juose gyvenusių žmonių istorijas pasakos naujas Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro (KTKIC) ekskursijų ciklas „Vienos Klaipėdos gatvės istorija“ .

Ketvirtadienio vidudienį žurnalistams buvo pristatyta viena iš 10 gatvių, kurių istorijas įdomiai papasakos centro ekskursijų vadovės.

Joms originaliai talkins Alekso Mažono vadovaujamo pantomimos teatro mimai, ketvirtadienį gidės Audros Užemeckienės pasakojimą apie Herkaus Manto gatvę papildę smagiu pasirodymu buvusio uostamiesčio bravoro kieme.

Pasak šio ciklo sumanytojos Jurgitos Neniškienės, tokią idėją jai padiktavo karantinas, privertęs į daugelį dalykų pažvelgti kitaip. Ji prisipažino, kad nors pati yra gimusi Klaipėdoje, tačiau rengiant šį ciklą sužinojusi daug naujo ir į gimtąjį miestą pažvelgusi kitomis akimis.

Tad jau nuo šio penktadienio kitaip pažvelgti į kasdien matomus, akiai įprastus pastatus bei gatves KTKIC kviečia visus žingeidumo ir smalsumo nepraradusius klaipėdiečius bei miesto svečius.

KTKIC direktorė Romena Savickienė ypač norėtų, kad į ekskursijas ateitų tų gatvių, kuriose ir bus vedamos ekskursijos, gyventojai.

Be Herkaus Manto gatvės, dar parengti pasakojimai apie Puodžių, Liepų, Stasio Šimkaus, Danės, Sinagogų, Salomėjos Nėries, Žvejų, Bangų ir Naujojo uosto gatvių pastatus bei juose gyvenusius žmones.

Jei bus sulaukta gyventojų susidomėjimo, ateity galbūt uostamiesčio gatvių istorijų geografija ir prasiplės. Mat, pasak J. Neniškienės, vos tik paskelbus apie šį projektą, jau sulaukta klaipėdiečiai skambučių, siūlant į jį įtraukti ir kitas gatves.

Ekskursijos kol kas bus vedamos tik lietuvių kalba, bet jei bus poreikis, jos bus parengtos ir kitomis – rusų, anglų, vokiečių – kalbomis.

R. Savickienė viliasi, jog naujasis šio sezono 10 gatvių ekskursijų ciklas nebus tik šios vasaros topas, o gyvuos ilgiau, kaip ir pernai parengta gurmaniška Klaipėda.

Ekskursijos kaskart vis po kitą gatvę prasidės kiekvieną penktadienį 19 val., jų trukmė – 1 valanda, kaina žmogui – 10 eurų.

Jau rytoj, birželio 19 d., klaipėdiečiai kviečiami kitu žvilgsniu pamatyti centrinę miesto – Herkaus Manto – gatvę.

Mato Mačiulskio nuotr. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”141950,141979,141951,141952,141953,141969,141970,141971,141955,141956,141957,141958,141959,141960,141961,141962,142016″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

2 Comments

  1. Tadas Blinda

    Tą Savickienę seniai laikas atleisti, pasidomėkite kokios TICe algos už mūsų mokesčius!

    Reply
  2. Val

    Bet tai kaina, iškart matosi kad karantinas.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

Kruizinės laivybos sezono startą paskelbė muzikuojantis laineris

Šaltą, vėjuotą ir lietingą antradienio vidurdienį Klaipėdos uoste prisišvartavo pirmasis šiemet kruizinis laivas. Laineriui „Le Bellot” – tai ir pirmasis ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Politikų tribūna

Per žiemos šventes Klaipėdoje svečiams - nė vieno renginio?

Jau gruodis ne už kalnų, o su juo artėja ir gražiausios metų šventės. Tad visi savo miestuose laukiame šventinės nuotaikos, ...
2023-11-20
Skaityti daugiau

Kultūra

Rodys gyvo garso ir judesio spektaklį „Out of the Box“

Trečiadienį, rugsėjo 27 d., 19 val., Klaipėdos kultūros fabrike – premjera: gyvo garso ir judesio spektaklis „Out of the Box“. ...
2023-09-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This