Etikos komisijoje – politikos realybės šou

Politika, Svarbu

Etikos komisija, kurios paprašyta įvertinti, ar tardymu komiteto posėdį pavertę konservatoriai nepažeidė politikų etikos, virto tikru mūšio lauku. Galiausiai du jos nariai paliko posėdį, sugriovė kvorumą, todėl komisijai teks susirinkti dar kartą.

Etikos komisija, norėdama nepažeisti procedūrų, privalės pradėti svarstymą dėl A. Barbšio ir A. Kaveckio elgesio. Martyno Vainoriaus nuotr.

Kaltino politikavimu

Praėjusią savaitę Etikos komisija susirinko svarstyti Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko pavedimą. Jis suformuluotas, nes į merą kreipėsi miesto tarybos narė Alina Velykienė, priklausanti Liberalų sąjūdžiui. Ji prašė kuo skubiau įvertinti Klaipėdos mero pavaduotojo Arūno Barbšio ir Finansų ir ekonomikos komiteto pirmininko Aido Kaveckio elgesį. Abejonių, ar politikai nepažeidė etikos, kilo, kai šie du politikai Finansų ir ekonomikos komiteto posėdyje surengė tikrą viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ vadovo Romando Žiubrio tardymą dėl galimai neskaidrios jo veiklos.

Tuomet kliuvo ir šios įstaigos auditą atlikusiai auditorei, bendrovės „Audito gairės“ vadovei Loretai Rupeikienei. A. Kaveckis jos teiravosi, ar tiesa, kad auditorė yra nuteista už kyšininkavimą. Ir nors L. Rupeikienė paaiškino, kad Apeliacinis teismas ją visiškai išteisino, A. Kaveckis R. Žiubriui rekomendavo rinktis neteistus auditorius.

Praėjusią savaitę A. Barbšio ir A. Kaveckio elgesį turėjusi nagrinėti Etikos komisija nusprendė tyrimo nepradėti, nes nemato pagrindo.

Tačiau komisijos pirmininkui, miesto Tarybos nariui, priklausančiam Liberalų sąjūdžiui, Edmundui Kvederiui sėdus rašyti komisijos nutarimo, paaiškėjo, jog posėdyje buvo nesilaikoma procedūrų.

„Išsiaiškinau, kad jau anksčiau teismas yra nustatęs, jog Etikos komisija neturi teisės nepradėti tyrimo. Jį būtina pradėti. Pradėjus galima nuspręsti, kad etika nepažeista, bet tyrimą reikia pradėti“, – ketvirtadienį į naują posėdį susirinkusiems Etikos komisijos nariams aiškino E. Kvederis.

Toks netiesioginis siūlymas dar kartą nagrinėti klausimą dėl konservatorių A. Kaveckio ir A. Barbšio elgesio sulaukė Etikos komisijos nario Kazio Bagdono, taip pat priklausančio konservatoriams, pasipiktinimo.

„Mes jau viską nusprendėme ir nebereikia grįžti. Tegul skundžia teismams tą mūsų sprendimą. Neieškokite paslėptų būdų, kaip vėl pritraukti klausimą, kad jis judėtų į priekį. Skundą parašė jūsų bendrapartietė, todėl čia yra absoliutus politikavimas“, – Etikos komisijos pirmininkui kone į atlapus kibo K. Bagdonas, kuris yra ir šios komisijos pirmininko pavaduotojas.

Etikos komisijos narė Judita Simonavičiūtė jam replikavo: „Kai trūksta kompetencijos, atsiranda kaltinimai politikavimu“.

Prašys naujų narių

Komisijos narė Ligita Girskienė K. Bagdonui taip pat bandė paaiškinti, jog Etikos komisija neturi teisės nepradėti svarstymo.

„Jį pradėję, galime nuspręsti nepradėti tyrimo. Tačiau svarstyti klausimą reikia“, – pabrėžė L. Girskienė.

Tačiau K. Bagdonas kolegų klausytis nenorėjo. Jis pareiškė, jog Etikos komisija yra paversta kažkokiu susidorojimu organu, todėl jos veikloje jis negali dalyvauti. Tai ištaręs K. Bagdonas paliko posėdžių salę. Anksčiau iš jos išėjo Etikos komisijos narys Alvidas Šimkus, kuris tvirtino, jog nesupranta, už ką turės balsuoti.

Dviems politikams pasišalinus iš posėdžio, buvo sugriautas kvorumas, todėl tapo nebeįmanoma priimti spendimų.

Todėl nuspręsta į naują posėdį susirinkti kitą savaitę, antradienį, ir vėl narplioti tuos pačius klausimus.

„Čia vyksta vaikų darželio lygio žaidimai. Esu kaltinamas kažkokiais nebūtais dalykais. Labai liūdna, kad kolegos taip elgiasi. Parašysiu raštą merui, kad jie griauna darbus, griauna terminus, tai gal reikia keisti komisijos narius. Mes įsiveliame į bereikalingus žaidimus, kurie mus žlugdo ir griauna. Procedūrų reikia laikytis“, – kalbėjo E. Kvederis.

Ir jis, ir J. Simonavičiūtė apeliavo į Etikos komisijos posėdyje likusį konservatorių Rimantą Didžioką.

„Matome, kad vyksta kažkokia besąlygiška gynyba. Mums, komisijai, reikia laikytis procedūrų, reikia, kad pagal jas vyktų posėdžiai. Konservatoriai tarpusavyje turėtų susitarti, kaip elgtis“, – teigė J. Simonavičiūtė.

E. Kvederis R. Didžioko taip pat paprašė pakalbėti su savo partijos kolegomis.

Rado viešą informaciją

Ketvirtadienį Etikos komisijos posėdyje turėjo būti nagrinėjamas ir iš bendrovės „Audito gairės“ vadovės L. Rupeikienės gautas raštas. Jame prašoma įvertinti A. Kaveckio elgesį jau minėtame Finansų ir ekonomikos komiteto posėdyje. Tačiau sugriuvus kvorumui, ir šio rašto nagrinėjimas nukeltas į kitą Etikos komisijos posėdį.

Pats A. Kaveckis savo poziciją išdėstė antradienį vykusiame Finansų ir ekonomikos komiteto posėdyje. Jis perskaitė savo pareiškimą, kuriuo pripažįsta, jog galbūt pasirinko netinkamą toną, tačiau pažadėjo ir toliau aiškintis tai, kas jam kelia įtarimų. Jis tvirtino, jog L. Rupeikienės apie jos teistumą klausė todėl, jog viešai rado informacijos apie vykusius teismus dėl kyšininkavimo. Tačiau viešai galima rasti ir publikuotus straipsnius apie tai, jog Apeliacinis teismas L. Rupeikienę visiškai išteisino.

A. Kaveckis pabrėžė, jog asmenų, kurie pasijuto įžeisti, jis atsiprašo, jei jie taip pasijuto.

„Net atsiprašymas yra, todėl ir Etikos komisijos sprendimai būtų tik formalumas. Taigi, sunku suprasti tai, kas dabar vyksta. Aš, kaip pirmininkas, tikrai laikysiuosi visų procedūrų“, – pabrėžė E. Kvederis.

14 Comments

  1. To Elenai

    Tikra tiesa : kur konservatoriai – ten intrigos ir konfliktai. Pagaliau „švelnusis” teologas pradėta atsiskleisti -jokios išminties , suvokimo kur jis, ką turi daryti, kodėl miestiečiams reikia tokį jį ir kt. nevykėlius tarybos narius matyti?

    Reply
  2. klaipėdietė

    Pasirodo, kad konservatoriai būti valdžioje NEGALI : visur kelia sumaištį ir destrukciją . Seime vis palikdavo Seimo salę ,ištraukdavo korteles ,nedalyvaudavo balsavimuose ir kt.,,cirkindavosi ” Savivaldoje irgi tas pats . Atrodo ,kad tik JIE viską žino,viską išmano ,nėra teistų ir išteisintų ,visi ,,skaidrūs ” it krištolas ! Bendravimo kultūros galėtų pasimokyti po vakarykščio gerb.Prezidento Pirmojo metinio pranešimo : kritika VISIEMS pareikšta kultūringa kalba .Iš konservatorių partijos pirmininko veido išraiškos buvo matyti , kada nelabai patenkintas ,kad neplakė valdančiųjų ,bet kliuvo ir ,,piktiems skiauterių kratytojams ,” Tokiems tarybos nariams ,kurie dėl savo ambicijų ar neišmanymo , griauna kvorumus ir komisijos negali priimti sprendimų , turėtų būti taikomos sankcijos !

    Reply
  3. o tas Bagdonas

    nenori ir iš tarybos išeiti jei jau nesigaudo procedūrose? kiek teko girdėti ir visur panašiai tai ko jis čia miestui naudingas gali būti? Kad partietį advokatauja ir gina….

    Reply
  4. Kaziukas anekdotas

    Nu Kaziukas, su Aiduku..lenkia Barbsi ? Ankdotai gyvi. Kompetencijos nulis. Ot kaip politiskai gina konservatorius konservatoriu. Gedu geda.

    Reply
  5. Irmantė

    Situacija aiški kaip 2×2… konservatoriai judina miesto skaudulius, o kažkam tai nepatinka ir stengiasi suskaldyti koalicija. Etika tai pretekstas kitiems žingsniams. Pvz. pareikšti kažkam interpeliciją? Pamatysime ateityje…, bet ką daro koservatoriai mieste, tai vertinu labai gerai… užtenka senų liberalų.

    Reply
    • nejuokink

      su senaisiais buvusiais liberalais konservai valdžioje, apie ką daugiau seki pasakas? 🙂

    • Irmantei

      Kokius dar miesto skaudulius ????? Užsipulti moterį dėl tariamo teistumo, jūs vadinate skauduliais ? Tai tegul ponas puolėjas pats pasižiūri į veidrodį, jis taip pat buvo teistas, bet miesto Taryboje sėdėti kažkaip negėda .

  6. apie Kaziuką

    jau legendos sklinda 🙂

    Reply
  7. Elena

    Man iš šio posėdžio aiškėja , jog dalis tarybos narių iš vis nesusivokia ką veikia taryboje , kokios procedūros yra privalomos . Šimkus , iš valdančios daugumos , net nežino už ką reikia balsuoti ? 🙂 Jūs rimtai , pone Šimkau ? O per kitus balsavimus žinote ( abejoju ) ar balsuojate taip kaip Grubliausko ir konservatorių dauguma ? Simonavičiūtė , Girskienė , Kvedaras komisijos nariams aiškina jų pareigas ? 🙂 Dugnas ir čia su konservatoriais ?

    Reply
    • 100 proc pritariu

      jei Šimkus su Bagdonu nesuvokia už ką balsavo ar ką reiškia procedūros, turėtų trauktis.

  8. Raimondas (iš Vitės)

    Bilotaitė sugriovė teniso kortų statybą. Dėl nieko, dėl vieno žodžio! paskui užpuolė Naująjį uosto direktorių Lataką, kad tas pažįsta daug uosto darbuotojų ir dėl to negali eiti tokių pareigų! … Dabar čia Bagdonas, garsusis oratorius Barbšys ir Kaveckis durnavoja… Gal jau šį kartą miestiečiai susiprotės, kas tie koncervai ir kur jiems vieta. Kiek gi galima neadekvačius ir taip susireikšminusius žmones rinkti?

    Reply
  9. kur konservatorius

    ten intrigos…

    Reply
  10. Konservatoriams

    tai jau tikras Etikos komisijos ŠOU apie etiškos etikos etiketą teisiškai. Tik tiek tesugebate? Mums iki lemputės tos Jūsų procedūros apie Nieką. Gal jau nusbuskite ir ponai konservatoriai geriau parenkite miesto Tarybai sprendimo projektą įpareigojantį direktorių G.Neniškį atšaukti duotą sutikimą susisiekimo ministerijai leidžiant planuoti naikinti Girulių mišką? Mes norime pamatyti ką ir kam išsirinkome.

    Reply
  11. Elena

    Kur konservatoriai ten tikslas kelti sumaištį ? Seime dabar miesto taryboje ? Konservatorius Bagdonas nežino jog privaloma laikytis procedūrų ? Ką toks ponas veikia miesto taryboje ? Lygis žemiau nulio tokių politikų . Kaveckio noras išsiaiškinti sveikintinas , bet pagarba būtina .

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Arūną Tumą etikos sargai išteisino: interesų nesupainiojo?

Pats pripažinęs, kad yra suinteresuotas ir aktyviai dalyvavęs diskusijose dėl pagalvės mokesčio įvedimo, viešbučių verslą turintis  Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Spyglys

Aido Kaveckio pelėkautai naiviems piliečiams*

Šiam politikui per Finansų ir ekonomikos komiteto posėdį pasiūlius Trilapio gatvės pirties paslaugas teikti nemokamai, jo kolegos suskubo priimti, kad ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dėl senosios Klaipėdos pirties likimo - idėjų lietus

„Tai reikia ją padaryti visiškai nemokama”, – trečiadienį Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu pasiūlė konservatorius Aidas ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This