SOS! SOS! SOS! Girulių miškas ir pajūris pavojuje!

Mums rašo

Klaipėdiečių iniciatyvinė grupė „Išsaugokime Girulių mišką ir mūsų pajūrį!“
2020-06-18

Komentarų: 16

Mieli klaipėdiečiai, šiandien kaip niekad Girulių miškas ir mūsų pajūris šaukiasi jūsų visų pagalbos! Yra dar viltis ir paskutinis šansas savo sutelkta vienybe ir dideliu ryžtu išgelbėti Girulių mišką ir mūsų gintarinį pajūrį nuo sunaikinimo visiems laikams!

Mūsų valdžios vyrai, galimai apakę nuo godumo milžiniškiems pinigams, sugalvojo pražūtingą planą mūsų kūno ir sielos atgaivos oazėje – Girulių miške – pastatyti milžinišką geležinkelio mazgą, kuriame stovės kasdien per 3 000 prekinių vagonų, o mūsų šiaurinės miesto dalies gatvėmis važiuos tūkstančiai krovininių sunkvežimių su uosto kroviniais.

Birželio 17 d. aktyvių klaipėdiečių ir vilniečių dėka buvo suorganizuotas protesto piketas Vilniuje prie Vyriausybės rūmų.

Tą dieną Vyriausybė apsigalvojo ir nepriėmė lemiamo nutarimo, įgalinančio iškirsti Girulių mišką. Bet jau ateinantį pirmadienį Vyriausybė dar kartą grįš prie Girulių miško klausimo, o tada jau bus per vėlu. Tikėtina, jei nebūsime aktyvūs ir vieningi, tai jau šį rudenį per keliolika dienų neliks Girulių miško….

Ar galite įsivaizduoti, kad ten, kur kelis šimtmečius ošė pušys, čiulbėjo paukščiai, rytoj bus nyki plynė su geležinkelio bėgiais ir tūkstančiais prekinių vagonų???

Todėl šį penktadienį, birželio 19 d., 13.20 val. atidėkime visi dėl Girulių miško ir pajūrio išsaugojimo savo kasdieninius rūpesčius ir darbus į šoną, susitelkime visi kaip vienas, kaip tąkart Baltijos kelyje.

Penktadienį 13.20 val ateikime į protesto piketą prie Klaipėdos savivaldybės Liepų g. 11, o 14 val. sueikime visi į savivaldybės posėdžių salę III a.,kur vyks susitikimas šiuo klausimu su Susisiekimo ministerijos viceministru G. Mažeika. Būtent Susisiekimo ministerijos valdininkai ir teikia Vyriausybei siūlymą iškirsti Girulių mišką.

Nebūkime abejingi. Mūsų pasipriešinimo vienybėje slypi jėga.

Tik mes, piliečiai, galime savo protesto pozicija išgelbėti Girulių mišką ir pajūrį nuo sunaikinimo katastrofos.

16 Comments

  1. RK

    prisipirko ponai, butu ir namu siaurinej miesto pusej, pucia su valdzia viena duda ir nori kas visas sudas butu muziku puseje,pietineje miesto dalije,o nebijot kad muzikai nors ir kantrus ,bet ziurekit kaip amerike sukilo , judejimas koks tai mazer bleker faker, viska dauzo ,bijokit dievo ponai, kas tie 500 vagonu ir iskirstas miskas, tfu ,negi neturit pinigo ant respiratoriu

    Reply
  2. RK

    matai kaip „Mieli klaipėdiečiai”padekit , jus ten giruliuose patys spreskit savo problemas , mums mieste savu uztenka,ar mes turim ateit ir maldaut :nekirskit misko ,geriau statykit pas mus,pietineje miesto dalije ,ir kuo arciau daugiabuciu ,vistiek smirda ,tiek to ,ane taip?jus beje patys ta visa bruda ir renkat i valdzia 30 metu ,paskui verkiat, visa uosta su viskuom iskelt reikia i melnrage ir girulius, zmonem pastatyt tilta i smiltine ,kur svari jura ir gamta , grazinti mietieciams visa mariu pakrante miesto teritorijoje okupuota uosto, Klaipeda miestas be juros ,be mariu , vien tik prie Danges yra priejimas, kam mums klaipedieciams pliazai ir miskai 10-15 km uz miesto , ir dar uztersti, o per 30 metu smiltynej nepadaryta nieko zmogaus gerovei ir poilsiui!

    Reply
  3. Viskas tvarkoje

    Tai juk ne visą Girulių mišką kirs, o tik prie esamo geležinkelio. Kokia čia problema?

    Reply
  4. Klp

    Vienas patikslinimas, Girulių miškas tėra 100 metų senumo. Anksčiau jis buvo beveik pilnai iškirstas.

    Reply
    • Nezabitauskas

      200 metų, ponas Klp! Iškirstas 16 amžiuje, paskui dėl to labai apgailestauta, įdėta daugybė darbo ir pinigų miškui atsodinti. Šaltinius nurodyti ar pats susirasite? Nes dabar jau einu miegot.

  5. Aurelija

    Ponas mere 0,00000001 procento tikimybe jog perskaitysite sita komentara, taciau kada sutvarkysite Klaipedos viesaji transporta? Daugumoje autobusu, isskyrus mazuosius melynuosius, nera ijungti kondicionieriai, geriausiu atveju tik vairuotojai sau pucia gaivu vejeli. Koks cia modernus liberalus miestas? Taigi cia fking pirtys vasaros ikarstyje, o ne viesasis transportas….

    Reply
    • KKT

      Čia ne ta tema. Dėl to rašykite Klaipėdos keleviniam transportui. Grubliauskas autobusais nevažinėja, jam neaktualu.

  6. TRAUKŪNAS 2023

    1. Laivas SŪDUVIS stovės prie Pilies tilto, Dangės kairėje krantinėj. REGATOS vietoj.

    2. Laivas „SŪDUVIS” bus „UŽKONSERVUOTAS”, o ne „NURAŠYTAS”.

    Tiems, kas skaito komentarus tinklaraštyje ir jau žino kur stovi Smiltynėje „NURAŠYTAS” laivas „KOLYMA”,
    rekomenduojame nuvykti dar į Klaipėdos geležinkelio stotį ir apžiūrėti „UŽKONSERVUOTĄ” juodą garvežį… … …

    Reply
  7. Citata V.Petrušonio

    Metinio pranešimo pagrindiniai 4 punktai būtų:
    1. Visuomenės švietimas, švietimo politika, visuomenės kultūros ir moralės ugdymas.
    2. Valstybės saugumas, užsienio politika.
    3. Gamtos apsauga ir valstybės gamtos apsaugos politika.
    4. Ekonomika ir valstybės ekonomikos politika (kuri yra glaudžiai susijusi su 1, 2, ir 3 galimo pranešimo, jei toks būtų, punktais)

    O žemiau, jei netingėsite, paskaitykite, ką anksčiau ruošiau ir rašiau ir kėliau daug įrašų į Facebook’ą 3 metus Gamtos apsaugos tema… (o ne 3 valandas, kaip metiniam pranešimui, jei toks būtų ir tokį ruoščiau… 🙂 )

    Lietuvos miestuose, miesteliuose ir gyvenvietėse savivaldybės jau daugiau kaip 3 metus masiškai naikina sveikus, didelius, brandžius medžius…
    Žemiau – mano anksčiau rašytas situacijos paaiškinimas:

    Lietuvoje nei LR Seimas, nei LR Prezidentūra, nei LR Vyriausybė, nei kitos atsakingos valstybės institucijos, nei teisėsauga, nei gamtosaugininkai, nei partijos, nei žiniasklaida beveik visiškai nereaguoja į masinį sveikų, didelių, brandžių medžių, kurie niekam netrukdo, naikinimą Lietuvos miestuose, miesteliuose, gyvenvietėse. Visos šios institucijos arba dalis jų aiškina, kad toks medžių naikinimas – savivaldybių reikalas. Savivaldybės sprendžia (?), jos yra savarankiškos pagal Savivaldybių įstatymą? O tai kas tada valdo Valstybę, kas saugo ir rūpinasi Lietuvos gamta kaip skelbia LR Konstitucijos 54 straipsnis?
    Savivaldybės ruošia projektus, naudojant ES paramą ir pagal šiuos projektus naikinami sveiki medžiai, kurie niekam netrukdo. Lietuvoje yra šimtai tokio vandalizmo pavyzdžių, šimtai įrodymų. Medžių naikinimas yra tik dalis kiekvieno savivaldybių projekto miestų erdvėse, nes čia dar būna ir kiti darbai, pvz. betono plytelių klojimas, asfalto liejimas ir t.t.. Savivaldybės, manau, rafinuotai apgaudinėja visuomenę ir valstybės institucijas – pvz. aiškina, kad medžiai yra supuvę, kad kelia grėsmę praeiviams, nors dažniausiai tie medžiai yra visiškai sveiki. Medžius naikina dėl kelių priežasčių: viena paprasta priežastis yra tai, kad tokiems savivaldybių „projektų ruošėjams“ medžiai trukdo kloti plyteles arba lieti asfaltą ir todėl medžius iškerta… po to sodina brangius atvežtinius medelius (čia jau kita biznio dalis)…, o kitas „projektų ruošėjų“ noras – kuo labiau pabranginti projektą, kad kuo daugiau įsisavinti ES paramos eurų. Dažnai projektai ruošiami visiškai be reikalo, jie beveik niekam ir nereikalingi… ir tokie „projektai“ įgyvendinami vien tik dėl eurų įsisavinimo.
    Taigi, trumpai aiškinant, manau, savivaldybių medžių naikinimas, prisidengiant savivaldybių savarankiškumu, rafinuotai meluojant ir apgaudinėjant Lietuvos visuomenę, valstybės institucijas ir ES institucijas yra ne kas kita, o ES paramos lėšų švaistymas… ir ne bet koks švaistymas, o darantis didelę žalą gamtai, miestų ir gyventojų sveikatai ir klimato kaitai. (2019.06.17 per LRT „Forumas“ laidą vyko diskusijos dėl klimato kaitos, bet niekas net nepaminėjo medžių naikinimo, tik kelis sakinius (gal 20 sekundžių) apie tai pasakė p. Arūnas Svitojus, Žemės ūkio rūmai) Manau, tuo turėtų pradėti rūpintis Europos Komisija, OLAF (Europos kovos su sukčiavimu tarnyba), o ES parama Lietuvoje turėtų būti nedelsiant stabdoma panašiems projektams, kuriems pinigus Lietuvoje skirsto Vidaus reikalų ministerija, ar ir kiti. Ir nors jau yra per vėlu tą daryti, tai yra stabdyti, nes jau išnaikinti tūkstančiai medžių, bet sustabdymas būtų naudingas vien tik įvertinti visą šitą savivaldybių veiklą, įvertinti atsakingus asmenis, taip pat ir valstybės institucijų atsakingus asmenis dėl jų veiklos ar neveikimo.
    Suprantama, siekiant teisingumo, reikėtų Valstybę paduoti į teismą, reikalaujant jos institucijų atsakomybės ir veiklos įvertinimo, bet visi žino kiek laiko vyksta teismai…
    Taip pat galima būtų pagal visas taisykles kreiptis į Europos Komisiją ar OLAF, bet visos biurokratinės procedūros taip pat ilgai trunka…
    Tai tiek. Galėčiau savo aiškinimus tęsti, bet gal kitą kartą…
    Svarbiausia, kad nėra beveik jokios reakcijos ir veiksmų iš valstybės institucijų… Aplinkos ministerija 3 metus mulkina visuomenę, žada, kad tuoj, tuoj bus priimtas naujas Želdynų apsaugos įstatymas, bet jo nėra, nėra ir nėra…

    Reply
  8. Klausimas

    Jūs man tik paaiškinkit, kur Klaipėdos meriūkštis dingęs?

    Reply
    • Jam įsakė

      Tylet. Šmikš į buda

  9. Darbo valandos

    Tai čia specialiai taip, kad dirbantys iš darbo negalėtų ateit?

    Reply
    • Anonimas

      Žinoma. Bijo valstiečiai. Nes, tuo metu pažadėjo į savivaldybę atvažiuoti susisiekimo viceministras. Jam eismą reguliuoja J.Narkėvič , o jam S. Skvernelis, o jam …gal mūsų uostininkai?

  10. Mes šitai valdžiai nedovanosime!

    Miesto valdžia ir vyriausybė išprotėjo.
    Kaip jie drįsta naikinti mūsų mišką ir pajūrį vardan šlykščių, purvinų Kinijos pinigų.Juk tie tūkstančiai vagonų riedės ne iš Rusijos, Baltarusijos Rusija turi savo uostus.Tai Kinijos ekonomonei okupacijai bus paaukotas mūsų miškas, mūsų pajūris! VISA valdžia tiek Klaipėdos, tiek visi ten Vilniuje elgiasi su mūsų gamta kaip nusikaltėliai.Jie visi- mirtingi, neamžini jų postai ir sukrauti turtai.Jie bus prakeikti ne tik šios kartos, bet ir ateinančių kartų už sunaikintą gamtą.Jiems šito mes nedovanosime!

    Reply
    • Miestas

      Klaipėda Vilniui nerūpi.Jie važiuoja poilsiauti į Nidą arba savo sodybas.Kam rūpi,kad nedovanosit.Nėra kam suprganizuoti išeiti į gatves.Lietuviai geriau nuleis galvas ir patylės.Žmonės ,burkimės

    • Gerhard

      Kodel kalta miesto valdzia? Paskaitykite istatymus ka priklauso vietos savivaldai ir kas vyriausybei!!!

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Siekia stiprinti jūrų transporto ryšius su Egiptu

Lietuva ir Egiptas ketina glaudžiau bendradarbiauti, gerindami šalių tiesioginį susisiekimą oru ir plėtodami jūrų transporto ir logistikos jungtis. Tokias galimybes ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This