Už Girulių mišką – ir piketu

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Penktadienį popiet daugiau nei šimtas klaipėdiečių susirinko priešais Klaipėdos savivaldybę, į kurią atvyko susisiekimo viceministras Gytis Mažeika, kad išreikštų prieštaravimą geležinkelių plėtrai Girulių miške.

Tokią numato planuojamas parengti Transeuropinio IX B transporto koridoriaus ruožo – Klaipėdos geležinkelio mazgo susisiekimo komunikacijų inžinerinės infrastruktūros vystymo planas. Planavimui pradžią šį trečiadienį turėjo duoti Vyriausybė, tačiau klausimo svarstymas buvo atidėtas iki kito pirmadienio.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Dalis Seimo narių jau pateikė pasiūlymą, kad būtų analizuojama ir galima plėtra Kopūstų kaime, kuriame jau yra tam rezervuotos teritorijos.

Klaipėdos bendruomenių asociacija (KBA) raštu kreipėsi į ministrų kabinetą, Seimą ir uostamiesčio valdžią. Centrinės valdžios KBA prašo kartoti visas iki šiol atliktas viešinimo procedūras atnaujinant dokumentus ir planavimo teritorijų žemėlapius taip, kad visuomenei aiškiai būtų atskleisti numatomų planavimo veiksmų tikrieji tikslai.

„Yra visiškai akivaizdu, kad aukščiau minėtas Klaipėdos įvairiarūšis (multimodalinis) terminalas ateityje bus plėtojamas uosto prieigose ten, į kur bus perkelta manevrinė geležinkelio stotis iš Klaipėdos centro. Susisiekimo ministerijos nuostata tokios didelės apimties projektą vykdyti sunaikinant Girulių mišką, o ne už miesto ribų ir nesvarstant 2-3 alternatyvų miesto prieigose – yra visiškai nepriimtina”, – rašoma šiame rašte.

Su pilnu kreipimosi tekstu galima susipažinti čia. 

Miesto valdžios prašoma skubos tvarka atšaukti Savivaldybės administracijos pritarimą Vyriausybės nutarimo projektui.

„Visi kartu privalome siekti, kad tokios apimties tarptautinės logistikos projektai būtų įgyvendinami ne jautriose miesto teritorijose, o parenkant 2-3 galimas teritorijas investicijų vietai nustatyti Klaipėdos miesto prieigose. Būtent šiam tikslui skirtos teritorijos yra rezervuotos Klaipėdos rajono bendrajame plane ir 2016 metais Klaipėdos apskrities bendrajame plane ties Kopūstų kaimu, Klaipėdos rajono teritorijoje”, – prašoma Klaipėdos savivaldybės.

Su pilnu šio kreipimosi tekstu galima susipažinti čia. 

„Klaipėdos savivaldybės pozicija visada buvo tokia, kad visos plėtros turi būti vykdomos specialiaisiais planais, išanalizuojant visas alternatyvas ir mieste, ir už jo”, – akcentavo Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Viceministras G. Mažeika savo ruožtu patikino, kad Vyriausybės sprendimo projektas bus koreguojamas taip, kad būtų aiškiai matoma, jog bus analizuojama ir Kopūstų kaimo alternatyva, kuri esą niekur nebuvo dingusi. Būtų vertinamos iš viso trys alternatyvos – nulinė, kai paliekama dabartinė padėtis, Kopūstai ir Pauostis.

Tiek jo, tiek „Lietuvos geležinkelių” atstovų teigimu, plėtra analizuojama dėl galimybių iškelti centrinę Klaipėdos stotį.

„Tas sprendimas, kurį planuotume priimti, nėra apie leidimą kirsti mišką. Mes aiškiai įrašysime, kad būtų vertinamos trys alternatyvos. Bus atliekamas poveikio aplinkai vertinimas ir tai truks ilgai, kelis metus. Tada bus normalus alternatyvų vertinimas ir Vyriausybė galės priimti motyvuotą sprendimą”, – sakė G. Mažeika.

Jis taip pat žadėjo, kad artimiausiu metu neturėtų likti „Lietuvos geležinkelių” prieštaravimų dėl ruošiamo miesto bendrojo plano sprendinių, kuriuose numatoma Giruliuose steigti kurortinę teritoriją.

Tuo metu susitikime dalyvavęs Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkas Remigijus Lapinskas teigė, kad iš viso reikėtų išimti iš svarstymų tokią alternatyvą, kaip miško kirtimas.

Architektas Edmundas Benetis teigė, kad sprendimo projektas neturėtų būti teikiamas Vyriausybei ir pirmadienį, nes jis esą neatitinka Teritorijų planavimo įstatymo ir kitų teisės aktų.

„Jūs turite suprasti lietuvio sielą, niekas jums čia to neleis. Jei nenorite, kad darytų bado streikus, rištųsi prie medžių, nedarykite to”, – sakė Edita Barauskienė.

Šilojų seniūnaitis Aurimas Mockus savo ruožtu akcentavo, kad Klaipėda turi tik du pasididžiavimo vertus objektus – pajūrį ir mišką. Ir centrinei valdžiai reikėtų atsiskaityti klaipėdiečiams už kiekvieną iškirstą medį.

Visuomeninkė Zita Daugintytė savo ruožtu priminė, kad 1991-1992 m. tūkstančiai žmonių jau apgynė mišką.

„Šita Girulių giria yra apskritai nediskutuotina”, – teigė ji.

„Ką tokiu atveju važiuotų žiūrėti žmonės į Girulius? Vagonus skaičiuoti? Pavadinčiau tai genocidu”, – teigė Girulių seniūnaitis Viktoras Kavolis.

Tuo metu Seimo narys Naglis Puteikis siūlė G. Neniškiui atšaukti savo pasirašytą raštą ir parašyti naują, kad nebūtų net svarstoma Pauosčio alternatyva arba miesto Taryba įpareigotų tai padaryti. Kitu atveju jis žadėjo imtis iniciatyvos parengti įstatymo projektą, kuris draustų geležinkelio plėtrą Girulių girioje.

Kitas Seimo narys Simonas Gentvilas siūlė miesto Tarybai Girulių miške įsteigti vietos reikšmės saugomą teritoriją, kas dar labiau padidintų jo vertę ir turėtų įtakos vertinant jį kaip alternatyvą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”142140,142141,142142,142143,142144,142145,142146,142147,142148,142149,142150,142151,142152,142153,142154,142155,142156,142161,142163″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

34 Comments

  1. Kamara

    Žiniukas, kuris yra įkandęs planavimo subtilybes, puikiai žino, kad planavimo organizatorius turi vadovautis Teritorijų planavimo įstatymu. Ką įstatymas sako apie planavimo tikslus? Įstatyme parašyta, kad turi būti sudarytos sąlygos darniai valstybės teritorijos raidai, kompleksiškai sprendžiami socialiniai, ekonominiai, ekologiniai uždaviniai it t.t. Viso yra 7 reikalavimai. Kokį jovalą, kuris neatitinką įstatymą Vyriausybės posėdžiui pateikė J. Narkevič. Ar 30 ha miško iškirtimas Giruliuose ir bus sąlygos darniai valstybės teritorijos raidai? Kas kaltas, kad vyriausybė, kaip organizatorė, užmiršo, kad ne iš dausų surašo planavimo tikslus, bet remiantis tik įstatymu? Supratau, kad kalčiausias yra Gintaras R.

    Reply
  2. Auroms

    Taip taip Lukošenka su Putinu dėl viruso irgi buvo labai drásūs pas juos irgi iš pradžiù irgi nebuvo… o kaip yra dabar… jeigu susikvietei žmonės tai ir jausk atsakomybę…

    Reply
  3. Žinovui

    Planavimo organizatorius yra Susisiekimo ministerija, juokingausiai, kad tas pats Neniškis nuolatos atmetinėjo geležinkeliečių norus, kad Pauosčio geležinkelio plėtra būtų dabartinio ruošiamo miesto bendrojo plano projekte. Šito projekto bendrajam plane nėra, kaip ir Ramašausko Girulių ponų rezervatinių ambicijų…tada žmogų „apkakoji”, kad leido medžius iškirsti… ir tegul teisinasi. Kiek žmonių tas planavimo subtilybės išmano…

    Reply
  4. nesuprantu

    kodėl Neniškis sugalvojo, kad Klaipėdos plėtra turi būti vykdomos specialiaisiais planais, o ne kompleksinio teritorijų planavimo dokumentais ? Kas gali paneigti, kad tai ne pataikavimas siauriems verslo interesams ?

    Reply
  5. Piketai yra gerai

    Bet kaip bus Gintarai jeigu kas nors iš dalyviù, kurie susirinko iš visos Lietuvos sirgo koronavirusu Ar nereikėjo pasirūpinti normaliais tarpais tarp dalyviù ir galù gale ar reikėjo tokiai miniai be apsaugos priemoniú grūstis į savivaldybiù posėdžiù salè, kurioje saugiù atstumumu nebuvo galima užtikrinti? O pagyvenusiù žmoniú ten dalyvavo tikrai nemažai. Iš tikrùjú fantasmagoriškai skamba, kai žmonės savo sodyboms išsukirtè tos pačios girios ir dar reikalaujantis, kad ta pati giria būtù kertama, kad geležinkelis būtù iškeltas iš Giruliù dedadsi medžiù gynėjais ir dar kaltina kitus, kurie to kaip tik stemgiasi neleisti daryti

    Reply
    • Aura

      Žinote , ir aš pagalvojau, kodėl valdžia neišėjo prie piketuotojų, jiems turbūt sunku atsiplėšus nuo kėdės ir be kaukių bendrauti su liaudimi. O dėl viruso nesijaudinkite- visų pirma- karantinas pasibaigė, o visų antra- žmonės, kuriuos vienija viena idėja, kurie yra vieningi negriebs joks virusas, nebent tokius atskalūnus, kaip Jūs, kurie ateinate tik šniukštinėti.

  6. .......

    Skambios frazes, Giruliai Lietuvos plauciai ir pan, aisku gaila, bet visi piketuotuojai ne del misko susirupine, o savo asmenine gerove, didesnis triuksmas ir pan, bet pirkdami, statydami namus zinojo kur randasi. Statykit kur norit tik ne pas mus, Kopustuose ar dar kur. Aisku kur skandalas ten ir p. Puteikis, reikia pasirinkti rinkeju :).

    Reply
    • Aura

      Miškas yra visuotinis gėris- kiek daug žmonių vaikštinėja, važiuoja dviračiais- vieni ir su draugais, vaikais, šeimomis, su šunimis- jie džiaugiasi miško teikiama atgaiva ir tai žmonės ir iš Plytinės ,ir iš Žaliojo slėnio, iš Tauralaukio,net pati nustebau, nekalbant apie Labrenciškę ar Dragūnus, miesto centrą ar juo labiau Girulius. Kur žmonėms pailsėti ? Važiuoti į „Maljorkas”- nes ten turbūt jie labiau laukiami?

    • Is Klaipedos rajono

      Nereikia dramatizuoti visos situacijos, niekas viso misko nekerta, dviraciu taku neardo.
      Piketuotojai siulo alternatyvas Kopustus, o ka ten aplink zmones negyvena. Niekas nenori sios pletros, nereikia rodyti pirstais i kita vieta, toliau nuo saves.

  7. Nezabitauskas

    Gaila, negalėjau ateiti, o jau ir plakatėlį buvau paruošęs tokį: „Vokiškieji okupantai atsodino, rusiškieji – paskelbė draustiniu, lietuviškieji vertelgos iškirs?”. O šiaip, pritariu tam, kad paliktume kaip yra. Argumentas paprastas: pažiūrėkit, kiek uoste (nuo Dangės į šiaurę) laivų paprastai stovi – vienas du. Kodėl? Todėl, kad ne kelyno, ne krantinių, ne salos jūroje, o krovinių uostui trūksta ir visą laiką trūks. Juk ne iš gero gyvenimo uostas krauna birius, aplinką teršiančius krovinius pačiame miesto centre – nėra ką krauti.

    Reply
    • Aura

      Man patinka Jūsų plakatėlio turinys, gal galėčiau jį kitam piketui panaudoti? Nors viliuosi, kad gal nebereiks. Pritarčiau , kaip ir Jūs, nulinei alternatyvai- palikti, kaip yra, tik , siūlyčiau numatytus milijonus išleisti buferinės zonos tarp uosto ir miesto išplėtimui, kad žmonėms nereikėtų gyventi prie uosto tvoros, prie geležinkelio ir auto magistralių. O vartant milijonus tai yra įmanoma.

  8. Iš komentaru sprendžiu

    Kad planas A kaip alternativa. Palikti viska kaip yra. Jokios pletros nereikia niekur

    Reply
  9. Gaila

    Šaunuoliai Klaipėda. Nes tylėti jau nebegalima.

    Reply
  10. Antons

    O kur miesto „didžiosios” architektės balsas? Kur jis? Visiškas nulis.

    Reply
    • Aura

      O kas ta „didžioji” miesto architektė, kažkaip neteko girdėti?

  11. Tikra ir žalia

    Bet aktyvus piketuotojas G. Ramašauskas galimai pats užsiima medžiais – bent jau internete yra informacija, kad vadovauja bendrovei uab „Gintaro medis”, ar čia tas pats asmuo? Kokia veikla užsiima ši bendrovė – ar tik ne kerta, kažkaip perdirba medžius? Nieko nesuprantu, jei taip yra…aš tai myliu medžius ir negalėčiau nė vieno nukirst, pas mane baldai plastikiniai, grindys sintetinės. Medžiai nusipelno žaliuoti, jie gyvi!

    Reply
    • .....

      Tik ir man panašėja , kad piketuotojas vieną sako kitą daro 🙂 O viso to šaršalo esmė – privatūs būstai Giruliuose , Melnragėje , o ne ” kova už mišką ” Šiaip manau būtų daug padoriau , jei žmonės taip ir sakytų mums nepatinka ir mes nenorime , todėl nes ten stovi mūsų namai . O dabar ? Lietuva , miškas , medžiai , plaučiai , tralia lia 🙂 Nemalonu ir netikiu . O ponas Gintaras panašu tikrai myli medieną :))) Oi ,ponai , panašu eilinės veidmainystės ?

    • GintarasR

      Viskas, jūs mane demaskavot. Nebežinau kaip reiks gyventi toliau, gal teks į Seimą prisiduoti. Noriu viską Giruliuose iškirsti pats, todėl kitiems neleidžiu. Gero visiems savaitgalio. Klaipėdiečiai šiandien nulipo nuo sofos ir labai gerai nustebino. 🙂 Ačiū.

    • Ponui Gintarui

      Manau pasišaipydamas nesupratote svarbiausio – žlugdote pasitikėjimą piketais ir jų organizatoriais . Vienoje rankoje vėliava , skambūs žodžiai lūpose ir visai kiti darbai ar asmeniniai prioritetai , mane nuvylė . Man net gaila tų dalyvavusių , nes panašu šie žmonės turėjo visai kitų interesų ir buvo nuoširdūs .

  12. Be kita ko

    Martynai, pasidomėk ar ne labiausiai mišką kirst ir gelžkelį iškelt nori asabos, buvusių vaikų stovyklų teritorijoje labai prabangias trobas pasisatę ? Dzin jies tie plaučiai

    Reply
  13. to GintarasR

    O tersiancios lengvosios masineles gali likti gatveje, kai kurios ismeta tokius „fainus” juodus spalvos dumus, kad pradedi koseti. Bet kam tai rupi, nes yra globaliu problemu pries rinkimus.

    Reply
  14. gintė

    Tiesą sakant, sunku suprasti, ko mes Klaipėda vis dėlto norime. Vieni piketuojame žūtbūt iškelti geležinkelį iš miesto centro, kiti piketuojame – kad paliktume miesto centre. Natūralu, kad traukiniai uostą turi pasiekti, nes sklandytuvais nepataps. Tai koks mūsų aiškus bendras siūlymas? Šaunu būtų, kad pilietiškumą nukreiptume kurti, o ne griauti.

    Reply
    • ?

      Panašiai mąstau ir aš . Vieni rėkia ” nieko nereikia” kiti „nieko nedaro” . Manau žmonės ” kovoja ” už savo būstus Giruliuose ar …O tie pasipolitikavimai tik dėl žodžių svarumo .?

    • GintarasR

      Geležinkelių terminalas yra daiktas, kuris visada eina iš paskos uosto konteinerių terminalui. Jeigu jį – miltimodalinį terminalą, kuriame yra keičiamas gabenimo būdas – mes nukreipsime į Kopūstų kaimą, o ne į Girulių girią – miesto gatvėse turėsime žymiai mažiau “fūrų”. Va ko norime. Kur čia griovimas?

    • Iš kaimo

      Gerb. Gintarai R. O kaip greta jūsų minimo Kopūstų kaimo įsikūrusių gyvenviečių gyventojai? Ką siūlote?!!! Jiems tai gali būti šalia didžiulis geležinkelio mazgas? Jūs ginate savo gyvenamą vietą – Girulius, bet pažadam – mes ginsime savo! Mes kaip ir jūs nenorime jokios plėtros ir taršos Klaipėdos rajone!!!! Siūlykit perkelti geležinkelį į mėnulį!!! Ir jokio medžių kirtimo – mes prieš medienos naudojimą!!!

    • Kompromisas

      Kiek ten tų žmonių Kopūstuose?Juos galima iškelti.
      Elektrifikacijai lėšos berods paskirtos, tarša mažėja. O jeigu Giruliuose, tai kirs nedaug, juk taip ar taip geležinkelio linija yra, tai koks skirtumas jeigu kažkiek padidės? Uosto niekas neiškelia iš miesto, tai geležinkelis irgi turi būti šalia.

    • Kopūstų apylinkės

      Iš Girulių irgi galima iškelt. Kas čia per nesąmonė – visų gyvenviečių žminės priešinsis ir niekur negalės būt vystomas geležinkelis. Miestas bus užkimštas fūrom! Avarijos ir tarša…geležinkeliu vežti ekologiškiau. Atsipeikėkit, „kovotojai už gamtą”, ar jūs esat teisūs? Dėl gabaliuko miško terškim visą Klaipėdą fūrom? Kaip kroviniam patekt į uostą siūlot?

    • GintarasR

      Planavimo organizatorius yra Susisiekimo ministerija, o ne aš ir valdininkai žino, kad Klaipėdos rajono Bendruoju planu ir Klaipėdos apskrities Bendruoju planu geležinkelio mazgui yra rezervuota teritorija tarp Kopūstų km ir Kretingalės. Ant kaimo niekas neturėtų lipti, nes rezervuotoje teritorijoje pievos ir laukai, kaip šiandien valdininkai sakė. Ką jūs veikėt, kai tuos Bendruosius Planus jums darė? Juk jie įstatymo galią dabar turi.

    • GintarasR

      Kopūstų km. gyventojams: ne Giruliai užsimanė geležinkelio terminalo Kopūstuose, o ministerija ir Liet.Geležinkelisi svarstė plėtrą Kopūstuose dar nuo 2008 metų. Rajonas ir apskritis savo bendraisiais planais (BP) rezervavo vietą geležinkelio plėtrai ties Kopūstų kaimu, tikrai ne Klaipėdos miestas ir ne Giruliai. Jūs patys procesus pramiegojot. Mums pyktis nėra jokio pagrindo. Mes dalyvavom uosto BP svarstyme ir iš patirties galiu patarti – steikite ir registruokite vietos bendruomenę jūsų interesams ginti, nes pavieniui jus sumins ir kojas dar nusivalys. Jei apsispręsit – kreipkitės į KBA pagalbos, tikrai padėsim. Arba į Karklės bendruomenę – jie stiprūs ir žino ką daro, jums pagelbės.

  15. Rita

    Aciu visiems!!!Kartu mes jega!

    Reply
  16. GintarasR

    Didžiulis AČIŪ klaipėdiečiams, kurie atėjo ir parodė valstybės (jūsų) tarnautojams, kad nebegalima su Klaipėda elgtis taip, kaip kokio nors tolimo kabineto šeimininko nelabai sveika vaizduotė diktuoja. Mes dar turim vilties, kad savo nuomonę Klaipėda ne tik išreiškia, bet mokės ir apginti viso prasidedančio dabar, bet ilgo proceso metu. AČiŪ!

    Reply
    • Eglė

      Ačiū atėjusiems. Darbo laikas neleido prisijungti prie piketo, bet visa širdimi tikiu, kad mūsų bendruomenių balsas bus išgirstas ir miško genocido nebus. Ir taip jau nuo naftos bazės dažnai nebūna kuo kvėpuoti.

  17. Laikas vyt merą

    Prie to pačio ir už Grubliausko išvyjimą iš miesto visam laikui, kad miestas atsigautų reikia vyt lauk Grubliauską ir co.

    Reply
    • Pritariu

      Seniai laikas. Į mišką, į Girulius!

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Celofanas irgi dalyvavo Muzikinio teatro atidaryme*

Aišku, kad Spyglio nebuvo tarp tų ponų, kurie šeštadienio vakarą su pakvietimais dalyvavo po 150 eurų personai įvertintame rekonstruoto Klaipėdos ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

ELTA

Nacionalinio miškasodžio metu šalyje pasodinta daugiau nei 100 girių

Šeštadienį Lietuvoje vyko Nacionalinis miškasodis „Kad giria žaliuotų“, kurio metu visoje šalyje pasodinta daugiau kaip 100 girių. „Lietingas lietuviškas oras ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This