Privalomąją karo tarnybą baigė apie 700 karių

Regionas

9 mėnesius trunkančią nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą jau atliko ir dalis Dragūnų batalione tarnavusių karių. Su dalimi jų atsisveikinta penktadienį, o kita išlydėjimo į atsargą iškilminga ceremonija vyks birželio 26 dieną.

Privalomają karo tarnybą atlikę kariai bus priskirti parengtajam kariuomenės rezervui. Virginijaus Stonio nuotr.

Lietuvos kariuomenė pranešė, jog birželio 19 d. nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą (NPPKT) atliko ir į atsargą iškilmingai išleista apie 700 karių, kurie karybos pagrindus įgijo Mechanizuotoje pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ (MPB „Geležinis Vilkas“) štabo kuopose, Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotajame pėstininkų batalione (Vaidoto batalionas) ir Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“ (MPB „Žemaitija“) Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione (Dragūnų batalionas). Vakar į atsargą išlydėta tik dalis jaunųjų karių, birželio mėnesį baigiančių 9 mėnesių NPPKT. Birželio 26 d. iškilmingos ceremonijos dar vyks Gen. Romualdo Giedraičio artilerijos batalione ir Dragūnų batalione (likę NPPKT kariai).

Rukloje, Saulės mūšio rikiuotės aikštėje, per iškilmingą rikiuotę, 9 mėnesių NPPKT baigė beveik septyniasdešimt MPB „Geležinis Vilkas“ vadovybės kuopų karių. Tarnybos metu įgytą karinę patirtį bei praktiką jie prisimins ir pritaikys civiliniame gyvenime, o 25 jaunuoliai išreiškė norą toliau gilinti žinias pasirinktame profesinės karo tarnybos (PKT) kario kelyje.

Geriausius karius aukštesniais kariniais laipsniais bei padėkomis už parodytą išskirtinę iniciatyvą, sumanumą ir motyvaciją, pavyzdingą elgesį, puikų ir nepriekaištingą įgytų žinių taikymą, vykdant pavestas užduotis, paskatino bei apdovanojo MPB „Geležinis Vilkas“ vadas plk. Mindaugas Petkevičius, o arkivyskupas Gintaras Grušas ir karo kapelionas mjr. Saulius Noretu palaimino visus susirinkusius. Pasibaigus ceremonijai, kariai su vadais grįžo į kareivines, kur atliko paskutinę tarnybos užduotį – atidavė kario uniformas.

Ši jaunų karių pamaina tarnybos metu ne tik sustiprėjo fiziškai, išmoko karinio statuto, taktikos, inžinerijos, topografijos, ryšių, ginkluotės, medicinos bei karinės technikos pagrindų, bet ir susidūrė su visame pasaulyje išplitusios koronaviruso (COVID-19) infekcijos keliamomis grėsmėmis. Dėl karantino reikalavimų karių gyvenimo sąlygos buvo nelengvos, tačiau jie išlaikė kovinę dvasią bei pasirengimą iki paskutinės tarnybos dienos. Visi jaunieji kariai, pasinaudoję pirmumo teise, tarnybą pasirinko savo noru, ir MPB „Geležinis Vilkas“ pradėjo tarnauti nuo praėjusių metų rugsėjo 30 d.

Penktadienį  į atsargą buvo išleista atnaujinto šaukimo 5-toji Vaidoto bataliono jaunųjų karių laida. Daugiau kaip 400 karių buvo padėkota už tai, kad įvykdė vieną iš svarbiausių savo gyvenimo užduočių – atliko pareigą Tėvynei, įgydami pagrindinius karinius įgūdžius, tapdami aktyviojo rezervo dalimi ir pasiryžę ir toliau vykdyti duotą priesaiką.

Karių išleidimo ceremonijoje, kaip ir kiekvienais metais, buvo paskelbtas geriausias laidos karys, kuriuo šiais metais pripažintas eil. Simas Žvirblis. Šiam motyvuotam NPPKT kariui buvo įteikta atminimo dovana – bataliono žygio vėliavą, su kuria bataliono kariai dalyvaudavo žygiuose, visuomeniniuose renginiuose ir įvairiuose sporto turnyruose.

„Pirmąją dieną susipažinome su tarnybos vertinimo tvarka, dienotvarke, mums buvo išduotos uniformos ir ekipuotės komplektai, užvestos medicininės kortelės, kariai suskirstyti į padalinius. Visą tarnybos laikotarpį dalyvavome įvairiose pratybose, susipažinome su Lietuvos istorija, aplankėme ne vieną muziejų ir žymią istorinę vietą. Kariams buvo sudarytos sąlygos sutvirtėti ir realizuoti save įvairiose srityse“, – trumpai tarnybą apibūdino geriausiu bataliono kariu išrinktas eil. S. Žvirblis.

Neseniai pasibaigęs karantinas, trukęs 3 mėnesius, kiek sutrikdė standartinį karinio rengimo ciklą, tačiau kariai, prisitaikydami prie pasikeitusių tarnybos sąlygų, sugebėjo pasiekti aukštą, pasak instruktorių, pasiruošimo lygį. Tarnyboje kariai ne tik išmoko karinės taktikos, inžinerijos, topografijos, bet ir ugdėsi karių vertybes: drąsą, pasiaukojimą, pagarbą, sąžiningumą, garbę. Dalis NPPKT atlikusių karių tęs tarnybą, įgiję PKT statusą, o likę kariai bus priskirti parengtajam kariuomenės rezervui.

Šventiška diena buvo ir MPB „Žemaitija“ Dragūnų batalione, kur Sausio 15-osios sukilimo aikštėje vykusioje ceremonijoje į atsargą iškilmingai buvo išlydėtos dvi NPPKT karių kuopos. Tarnybos draugų ir vadų bei artimųjų akivaizdoje kariams buvo įteikti karinių laipsnių skiriamieji ženklai, vardine dovana apdovanotas geriausias 2019–2020 m. NPPKT karys eil. Gintaras Mažonis, taip pat pasveikintas geriausias 2020 m. Dragūnų bataliono NPPKT skyrius, kuriuo tapo I-osios pėstininkų kuopos 3-iojo būrio 3-iasis jaunųjų karių skyrius, įveikęs varžovus Geriausio pėstininkų skyriaus varžybose.

Iš Dragūnų batalione NPPKT atlikusių karių apie penktadalis jaunuolių planuoja tęsti tarnybą, pasirinkdami PKT Lietuvos kariuomenėje. Apie 40 NPPKT karių ketina ir toliau Tėvynės gynimo įgūdžius tobulinti Klaipėdoje dislokuotame MPB batalione.

Šaukimas į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą užtikrina gynybos plėtrą, formuojant parengtąjį Lietuvos kariuomenės personalo rezervą. Jaunuoliai ne tik įgyja būtinus karybos įgūdžius, pasirengia atlikti konstitucinę pareigą ginti valstybę, bet ir gali pasirinkti profesinę karo ar tarnybą aktyviajame rezerve.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Kariuomenės medikai suteikė pagalbą skendusiam vyrui ir jo augintiniui

Antradienį ryte Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos Karinių jūrų pajėgų medicininės paramos vieneto kariai, važiuodami pro šalį, pastebėjo prie ...
2023-12-05
Skaityti daugiau

Miestas

Vyks sraigtasparnių treniruotė

Virš Klaipėdos vyks Lietuvos kariuomenės ir sąjungininkų sraigtasparnių treniruotė. Spalio 30 – lapkričio 19 dienomis vyks bendros Lietuvos kariuomenės ir ...
2023-10-31
Skaityti daugiau

Veidai

Denio jūreivis Gytis Abromavičius: „Tarnauti Tėvynei buvo, yra ir bus didelė garbė“

Prieš trejus metus į Tauragėje dislokuotą Lietuvos didžiojo kunigaikščio pėstininkų batalioną atlikti nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos (NPPKT) išvykęs telšiškis ...
2023-10-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This