Etikos komisijoje – tyrimas dėl A. Kaveckio

Politika, Svarbu

Etikos komisija nusprendė pradėti tyrimą dėl miesto tarybos nario Aido Kaveckio elgesio, bet iškart konstatavo, jog politikas nieko nepažeidė.

„Atvira Klaipėda“ jau rašė, jog Etikos komisija sulaukė bendrovės „Audito gairės“ vadovės Loretos Rupeikienės rašto. Jame prašoma įvertinti miesto tarybos nario, Finansų ir ekonomikos komiteto pirmininko Aido Kaveckio elgesį. Šis abejonių sukėlė, kai Finansų ir ekonomikos komitete dalyvavusiai L. Rupeikienei uždavė klausimus apie jos teistumą dėl kyšininkavimo.

Aidas Kaveckis. Martyno Vainoriaus nuotr.

L. Rupeikienė į komiteto posėdį buvo pakviesta, nes jos vadovaujama bendrovė atliko Klaipėdos savivaldybės viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ auditą. Kadangi šios įstaigos direktoriaus Romando Žiubrio atlyginimo dydis, žmonos ir svainio įdarbinimas, bendradarbiavimas su paties įsteigta kita įstaiga taip pat kėlė abejonių, todėl komiteto posėdyje „Klaipėdos švenčių“ atliktą auditą turėjo pristatyti ir L. Rupeikienė. Tačiau Finansų ir ekonomikos pirmininkas A. Kaveckis jos teiravosi ne tik apie audito rezultatus. Jis klausė, ar tiesa, jog L. Rupeikienė yra nuteista už kyšininkavimą. Auditorė paaiškino, jog aukščiausios instancijos teismas ją visiškai išteisino. Nepaisant to, A Kaveckis R. Žiubriui pasiūlė ateityje paieškoti auditorių, neteistų už finansinis nusikaltimus.

Po tokių A. Kaveckio klausimų Etikos komisija ir sulaukė bendrovės „Audito gairės“ vadovės rašto, kuriame prašoma įvertinti komiteto pirmininko elgesį.

Antradienį posėdžiavusi Etikos komisija nusprendė pradėti tyrimą, nors A. Kaveckis praėjusią savaitę vykusiame Finansų ir ekonomikos komiteto posėdyje viešai perskaitė atsiprašymą.

„Mano supratimu, tyrimą reikia pradėti, nes rašte nurodytos visos aplinkybės, todėl neturime teisės nepradėti tyrimo“, – teigė Etikos komisijos pirmininkas Edmundas Kvederis.

„O ką čia tirti, jei atsiprašė?“ – klausė komisijos narys Arūnas Andziulis. E. Kvederis paaiškino, jog atsiprašymą bus galima vertinti tada, kai bus pradėtas tyrimas.

Etikos komisijos narių balsų dauguma tyrimą nuspręstą pradėti, apie tai informuoti ir rašto autorę, ir A. Kaveckį. Jie savo pozicijas galės išdėstyti kitame Etikos komisijos posėdyje.

„Čia bus nereikalingas žmonių gainiojimas. Juk šiandien tą tyrimą galime ir pradėti, ir baigti, nes gautas raštiškas atsiprašymas“, – savo nuomonę reiškė komisijos narys Kazys Bagdonas.

Procedūras jam paaiškino komisijos narys Artūras Razbadauskas: „Taip viskas vyksta, kad į posėdį reikia pakviesti abu, o jau jų valia, ar atvykti. Pats Vyriausioje tarnybinėje etikos komisijoje buvau svarstytas kokius 10 kartų, tai žinau, kaip viskas vyksta“.

Jam antrino ir E. Kvederis. „Niekur nepaskubėsime, tokia procedūra“, – konstatavo Etikos komisijos pirmininkas.

Ši komisija antradienį galiausiai nusprendė tikrai nepradėti tyrimo dėl A. Kaveckio ir Klaipėdos mero pavaduotojo Arūno Barbšio elgesio. Šiuos politikus apskundė miesto tarybos narė Alina Velykienė. Ji prašė įvertinti, ar Finansų ir ekonomikos komiteto posėdyje, kai A. Kaveckis ir A. Barbšys „Klaipėdos švenčių“ vadovui uždavė neįtikėtinai daug klausimų, nepažeidė politikų elgesio kodekso nuostatų.

Etikos komisija kartą jau buvo nusprendusi tyrimo nepradėti, tačiau vėliau paaiškėjo, kad ji neturi teisės taip elgtis, todėl esą klausimą reikėtų svarstyti iš naujo.

Tačiau antradienį Etikos komisijos posėdyje dalyvavusi teisininkė išaiškino, jog nuo šių metų pradžios pasikeitė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos įstatymo nuostatos, kuriomis vadovaujasi ir Etikos komisija. Jose numatyta, jog tyrimo galima nepradėti, jei pranešime neapibūdinta skundžiama veikla, jos padarymo laikas ir aplinkybės.

Konstatuota, jog A. Velykienės skundas yra gana abstraktus, jame trūksta detalių, todėl tyrimo galima nepradėti. „O dabar tegul jau Vyriausioji tarnybinės etikos komisija audituoja mūsų sprendimą“, – teigė E. Kvederis.

3 Comments

  1. gėda

    klausytis tokių ponulių

    Reply
  2. Tomas

    Ko tas Kaveckis toks aršus, solidžiai atrodantis gal ir meru galėtų būt, bet elgiasi kaip tikras akiplėša.

    Reply
    • Tikrai

      Tikra teisybė, nekaip iš šalie satrodo…..

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Arūną Tumą etikos sargai išteisino: interesų nesupainiojo?

Pats pripažinęs, kad yra suinteresuotas ir aktyviai dalyvavęs diskusijose dėl pagalvės mokesčio įvedimo, viešbučių verslą turintis  Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Spyglys

Aido Kaveckio pelėkautai naiviems piliečiams*

Šiam politikui per Finansų ir ekonomikos komiteto posėdį pasiūlius Trilapio gatvės pirties paslaugas teikti nemokamai, jo kolegos suskubo priimti, kad ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dėl senosios Klaipėdos pirties likimo - idėjų lietus

„Tai reikia ją padaryti visiškai nemokama”, – trečiadienį Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu pasiūlė konservatorius Aidas ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This