Kodėl prezidentui gali nepavykti?

Nuomonės

Rytas Staselis
2020-06-23

Komentarų: 0

Praėjusiąją savaitę prezidentas Gitanas Nausėda Seime perskaitė pirmąjį metinį pranešimą. Buvo nuoširdžiai gaila, kad įvairių TV kanalų veiksmo komentuoti surinkti politikos apžvalgininkai spaudė iš savęs paskutines fantazijas, stojant stipriam įspūdžiui, kad jie neturėjo ką pasakyti.

Ir aš neturėčiau, ką apie tai pasakyti. Bene svarbiausia, kas ano pusvalandžio metu man pasirodė: p. Nausėdai patinka būti šalies prezidentu. Ir tai galbūt net svarbi žinia tiems, kurie spėjo suabejoti, ar Ekscelencija nesigaili iškeitęs komercinio banko prezidento patarėjo kabinetą į kitą – Simono Daukanto aikštės rūmų antrajame aukšte.

Roberto Dačkaus (Prezidentūra) nuotr.

Ko gero, galime tikėtis, kad pamažu mūsų prezidentas visiškai susigyvens su savo naujuoju vaidmeniu, o kiti metiniai pranešimai skambės sklandžiau, užtikrinčiau, įgaus daugiau prasmingo turinio.

Kas kita – vaidmuo kaip vaidmuo, tačiau p. Nausėda gebės susigyventi su teisės normomis apibrėžiamomis pareigomis? Ir, jei susigyvens, tai kaip?

Panašiai kaip ministras pirmininkas Saulius Skvernelis su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderiu Ramūnu Karbauskiu? Ar taip, kaip iš tikro derėtų ambicingos šalies lyderiui?

Politinės kultūros būklės dugno įvardijimas dugnu ir mįslingos „gerovės valstybės“ projekto kočiojimas kiekviena proga tam nepadės.

Kolega Arūnas Milašius iš portalo „Delfi“ negailestingai konstatuoja: „Išmokų didiesiems ūkininkams mažinimo idėja tyliai numarinta: Karbauskis ir grupelė stambiųjų išsaugojo įspūdingas sumas; Žemės ūkio ministerijos duomenimis 5 proc. didžiųjų ūkių susirenka 50 proc. visos paramos.“

Sveiki atvykę į p. Karbauskio gerovės valstybę! O prezidentas kalbėdamas su ES lyderiais dar kelia šurmulį, esą parama šalies žemės ūkiui yra nepakankama.

2018 m. ta pati Europa reikalavo, kad būtų įvestos išmokų lubos, kurios neviršytų 150 tūkst. eurų per metus vienam fiziniam ar juridiniam asmeniui. Gudrieji Seimo bebrai su kurmiais sugebėjo tąją idėją apeiti.

Ponas Karbauskis sako – aš ne prie ko, kada parlamente kyla balsavimas žemės ar žemės ūkio tema, ištraukiu balsavimo kortelę ir jį ignoruoju. Išvertus į normalių žmonių kalbą – „trijų rusiškų arba penkių lietuviškų raidžių kombinacija jums visiems į akį, o ne socialinė regionų atskirtis, parama jaunoms ūkininkų šeimoms ir panašūs rinkimų laikų lozungai“!

Kas nors abejotų. Beigi imtų spėlioti, kurioje aplinkoje tie klausimai yra išsprendžiami ir sutvarkomi – balsavimo Seime metu ar neoficialiose diskusijose Kultūros komitete arba LVŽS frakcijoje.

Labiau netikėta, kad praėjusiąją savaitę skandalingojo susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus vadovaujama susisiekimo ministerija atsisakė paasfaltuoti keletą kelelio į Naisius – Karbauskių tėvoniją – kilometrų. Mat tų keistų kelelių asfaltavimas gerovės Lietuvoje pamažu virsta kažkokia patologija.

„Vsio zakono“ (liet. „viskas teisėta“), jei kas pamiršo. Premjeras demonstratyviai nieko nežino apie tai, kad asfaltuojamas keliukas į jo namus. Tačiau kada randasi koks pasipiktinęs aktyvus pilietis, nitroemalės dažais ant to keliuko užrašantis tai, ką apie tai galvoja, p. Skvernelis ima stačiai putoti apie baudžiamąją teisę.

Valstybė, mokesčių mokėtojai sukūrė tam tikrą tarnybinę gerovę savo valdžiai: keliukai į Turniškes yra tvarkingi. Tačiau po šiai dienai niekaip neįsikerta, kad mūsų valdžiažmogiai nori „šiek tiek“ asmeninės gerovės. Tiksliau – „asmeninės gerovės valstybės“.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Apie rinkimus - nė žodžio*

Žinia, prasidėjus rinkimų į prezidentus vajui, dabartinis iš Klaipėdos kilęs šalies vadovas kone kas antrą dieną ėmė lankytis vis kitoje ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Nuomonės

Niūri karo nuojauta Artimuosiuose Rytuose

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį (balandžio 13-14 d.) raketinės atakos, kurią surengė Iranas prieš Izraelio valstybę, metu nuo keturių iki ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This