Savaitgalį Klaipėdos lėlių teatre – svečiai iš Vilniaus

Kultūra

Birželio 27-ąją, 12 val., Klaipėdos lėlių teatre lankysis bičiuliai iš Vilniaus – žiūrovai kviečiami į „Stalo teatro“ lėlių spektaklį „Kaip žvejys į dangų ėjo“. Spektaklis skirtas visai šeimai ir klausytojams nuo 4 metų.

Pasaką pasekti padeda minimalistinės lėlės, pagamintos iš jūros išplukdytų medžio gabalėlių.

Spektakliui medžiaga atkeliavo iš Jono Basanavičiaus tautosakos bibliotekos – tai pasaka apie žvejį, kuris, norėdamas išsipirkti mylimąją, keliauja į kitą pasaulį ir atlieka įvairias užduotis. Drąsiai perėjęs jam nepažįstamą pasaulį bei įveikęs visas negandas, žvejys grįžta ir gyvena su savo išrinktąja.

Lėlių spektaklio „Kaip žvejys į dangų ėjo“ atlikėja ir scenografė Saulė Degutytė akcentuoja, kad „dirbant su šia medžiaga buvo konsultuotasi su filologijos mokslų daktare, profesore Bronislava Kerbelyte, kuri teigia, kad pasakose išsamiai apibūdinamas žmogus ir jo siekiai, keliamos amžinos problemos”.

„Kam reikalingas toks pasakų sekimas? Pasak profesorės, nutolę nuo pasakų suaugusieji dažnai neranda progų pamąstyti apie gyvenimą ir žmonių tarpusavio sąntykius, pamiršta paklausti pasakų patarimo ir daug ką iš jų sužinoti apie protėvius, žmogaus prigimtį ir tą žinojimą perduoti savo vaikams. Taigi ši pasaka skirta ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems”, – sako S Degutytė.

Pasaką pasekti padeda minimalistinės lėlės, pagamintos iš jūros išplukdytų medžio gabalėlių, įvairūs objektai ir gyva muzika, atliekama kanklėmis, įvairiais perkusiniais ir pučiamaisiais instrumentais (muzikuoja – Gediminas Žilys).

Po spektaklio (13 val.) Klaipėdos lėlių teatre vyks lėlių teatro režisierės, atlikėjos, kūrėjos S. Degutytės lėlių ir objektų parodos „Sugrįžę iš jūros“ atidarymas. Atidarymo renginyje dalyvaus ir parodos autorė.

„Dažnai jūros išplautame medžio gabalėlyje įžvelgiu sustingusį žvilgsnį, judesį, charakterį, todėl vaikščioti pajūriu negaliu paprastai – žiūrint į susiraičiusį, ant smėlio gulintį pagalį, praslenka daugybė pasakų.  Įkvėpta bangų plakamos jūržolės vaizdo, ką nors čia pat suplanuoju: sukursiu tą, ar tą, čia bus plaukia, o čia – sparnas. Aišku, tie vaizdiniai pasimiršta, tačiau kažkur pasąmonėje išlieka ir intuicijos atvesti įsikūnija kokiame nors paukštyje ar vėžlyje. Iš tų, daug metų rinktų dovanų, ir gimė ši paroda. Ir labai simboliška, jog atkeliavo į pajūrį – namo“, – mintimis dalinasi S. Degutytė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Klaipėdos lėlių teatre - šokio premjera suaugusiems

Kovo 21, 22, 23 d. Klaipėdos lėlių teatre vyks šokio ir šešėlių monospektaklio suaugusiesiems premjera „Kontūrai“. Tai – Klaipėdos lėlių ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Kultūra

Klaipėdos lėlininkus nudžiugino mažųjų vokietukų smalsumas

Praėjusią savaitę Niurnberge (Vokietijoje) vykusiame XIII tarptautiniame vaikų teatrų festivalis „Panoptikum“ dalyvavo Klaipėdos lėlių teatras. Be lietuvių šiemet festivalio programoje ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

Kultūra

Savaitgalį klaipėdiečiai kviečiami į Lėlių teatro spektaklius bei parodos atidarymą

Pirmąjį vasario savaitgalį Klaipėdos lėlių teatras kviečia pasitikti drauge. Teatre – ne tik pamėgti repertuariniai spektakliai, bet ir parodos atidarymas. ...
2024-02-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This