Švęsdami tėvai pirmiausia turi pasirūpinti vaikų saugumu

Vasara

Greta Bliutaitė, Viešųjų ryšių specialistė
2020-06-23

Komentarų: 0

Vasara – itin darbingas laikotarpis vaiko teisių apsaugos specialistams. Sezono metu daugelis vyksta poilsiauti į kurortines vietas, atostogauja, švenčia Jonines ir mini kitas progas.

Klaipėdos apskrities vaiko teisių gynėjai ragina tėvus švenčių metu ne tik atsakingai linksmintis, bet ir tinkamai vykdyti savo pareigas – nepalikti atžalų be priežiūros, pasirūpinti jų poreikiais, sveikata bei saugumu.

Šiemet dėl buvusio karantino žmonės žymiai mažiau vyksta atostogauti į užsienį, o poilsiui renkasi šalies kurortus – Neringą, Palangą, Šventąją, tad tikėtina, kad ir vaiko teisių pažeidimų bus fiksuojama daugiau. Palmiros Mart nuotr.

„Vasara  ypatingas laikas, kai nestinga saulėtos nuotaikos, susitikimų su draugais ir giminaičiais bei iškylų. Deja, tuo laikotarpiu netrūksta darbo ir vaiko teisių apsaugos specialistams, nes dažnai riba tarp atsakingo ir nepamatuoto linksminimosi yra trapi ir skaudžiai paliečianti vaikus. Tokių švenčių metu kaip Joninės ar Mindaugo karūnavimo diena daugelis suaugusiųjų nevengia vartoti alkoholinių gėrimų, o dėl saiko trūkumo dažniausiai seka eilė kitų problemų: tarpusavio konfliktai, smurtas artimoje aplinkoje bei vaikų nepriežiūra“, – įprastas švenčių blogybes įvardija Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus patarėja Palangoje Ilona Lingytė.

Pasak jos, lyginant praeitais metais birželio mėnesį užfiksuotų vaiko teisių pažeidimų skaičių su šių metų duomenimis, jie išaugo keliomis dešimtimis.

Šiemet dėl buvusio karantino žmonės žymiai mažiau vyksta atostogauti į užsienį, o poilsiui renkasi šalies kurortus – Klaipėdą, Neringą, Palangą, Šventąją, tad tikėtina, kad ir vaiko teisių pažeidimų bus fiksuojama daugiau. Tai pastebima jau dabar, nes praėjusiais metais per birželio mėnesį gauti 22 pranešimai dėl galimų vaiko teisių pažeidimų Klaipėdos miesto savivaldybėje, šiemet – 92.

Pastarųjų dienų įvykiai Lietuvoje visus sukrėtė bei privertė ne vieną susimąstyti ir skirti didesnį dėmesį vaikų saugumui. Vaiko teisių apsaugos specialistai pabrėžia, kad tėvai nepaliktų vaikų vienų be priežiūros masinio susibūrimo vietose, prie vandens telkinių, prie įkaitusių kepsninių ir pan.

„Linksmintis niekas nedraudžia, tačiau tėvai turėtų iš anksto pasirūpinti, kad linksmybės nepakenktų jų vaikams. Svarbu, jog švenčiančių žmonių būryje būtų bent vienas blaivus asmuo, kuris galėtų prižiūrėti visų susirinkusiųjų vaikus ir pasirūpinti jų poreikiais. Net ir tokiu atveju svaigiuosius gėrimus reikėtų vartoti saikingai, kad vaikai nematytų alkoholio padauginusių tėvų, negirdėtų keiksmažodžių ar neklausytų barnių, kuriuos neretai sukelia apsvaigę suaugusieji. Norint išvengti skaudžių pasekmių tiek švenčių metu, tiek kasdien, vaiko gerovė ir saugumas turėtų būti pirmoje vietoje. Taigi geriausiu atveju planuodami atostogas tėvai skatinami organizuoti jas taip, kad ta dalis laiko, kai tėvai nori pasilinksminti, būtų praleidžiama be vaikų, juos paliekant pas artimus giminaičius ar asmenis, susijusius emociniais ryšiais“, – teigė I. Lingytė.

Remiantis teisės aktais, vaiko nepriežiūra – tai tėvų ar kitų vaiko atstovų pagal įstatymą ar už vaiko priežiūrą atsakingo asmens nuolatinis vaikui būtinų fizinių, emocinių ir socialinių poreikių netenkinimas ar aplaidus tenkinimas, dėl kurio vaikas mirė, buvo sutrikdyta jo sveikata ar normali raida arba sukeltas pavojus vaiko gyvybei, sveikatai ar normaliai raidai.

Primename, kad neblaivių tėvų buvimas su vaiku gali būti vertinamas vaikui kaip nesaugi aplinka, dėl ko vaiko teisių apsaugos specialistai gali priimti sprendimą laikinai paimti vaiką iš šeimos ir apgyvendinti jį saugioje aplinkoje. Be to, tėvams gali būti taikoma administracinė atsakomybė už netinkamą tėvų valdžios įgyvendinimą.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Per dieną - po 9 smurto išpuolius prieš vaikus

Vaiko teisių gynėjų turimi statistiniai duomenys rodo, jog 2023 metais sulaukta iki šiol rekordinio skaičiaus pranešimų dėl galimų vaiko teisių ...
2024-03-12
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Pro langą iškritusi pusantrų metų mergaitė susižalojo nesunkiai: šeima žinoma vaikų teisių gynėjams (papildyta)

Policija praneša apie nelaimę Klaipėdoje, kurioje nukentėjo mažametė. Visgi, kaip paaiškėjo, ji laimingo atsitiktinumo dėka susižalojo nesunkiai. Antradienį apie 14.50 ...
2023-09-13
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Mažiau vaikų auga institucijose, didėja budinčių globotojų gretos

Šalyje perpus sumažėjo globos institucijose gyvenančių vaikų, kelis kartus išaugo budinčių globotojų skaičius, specialiuose mokymuose parengta daugiau nei 2000 globėjų ...
2023-03-31
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This