Teniso kortų Skulptūrų parke rekonstrukcija: tikslas – ne uždirbti

Miestas, Svarbu

Net jei rekonstruotose teniso aikštelėse, esančiose Skulptūrų parke, bus sportuojama visą parą ir už tai mokama nuoma, projektas vis tiek neatsipirks. Tačiau jis daromas ne uždirbti, o taip, kad miestui ir miestiečiams būtų geriau. Taip tvirtino teniso aikštelių rekonstravimo ir poilsio paskirties pastato statybos K. Donelaičio g. 6A projekto autoriai ir užsakovai.

Teniso kortai Skulptūrų parke. Martyno Vainoriaus nuotr.

Dirbs apsaugos darbuotojai

Projektiniai pasiūlymai antradienio popietę buvo pristatyti visuomenei. Tačiau, kaip jau tapo įprasta, viešame svarstyme nepasirodė nė vienas žmogus, nors ir šiam projektui interneto komentaruose netrūko kritikos ir abejonių.

Projektinius pasiūlymus parengė UAB „A 405“ (projekto vadovas – Gintaras Čičiurka), o projekto užsakovas ir statytojas yra UAB „Ferteksos transportas“.

Šios bendrovės direktorius Viktor Gagač pasakojo, kad teniso aikšteles labai brangiai pavyko nupirkti iš ankstesnių savininkų, kurie šioje teritorijoje norėjo statyti du apartamentinius viešbučius, kurie realiai būtų tapę butais.

„Detalusis planas ir dabar leidžia statyti apartamentinius viešbučius, tačiau užsakovo vizija visai kita. Jis nori, kad ši erdvė būtų atvira miestui, todėl teritorija bus laisvai ir praeinama, ir pravažiuojama dviračiu, o statomame poilsio paskirties pastate bus viešieji tualetai. Jei dar kas nors abejoja, kad čia bus tik administracinis pastatas, o teniso aikštelės taip ir liks apleistos, galiu patikinti, jog projektas yra vientisas. Administracinio pastato nebus galima eksploatuoti tol, kol nebus galima naudotis rekonstruotomis teniso aikštelėmis“, – pabrėžė G. Čičiurka.

Projekto užsakovės – bendrovės „Ferteksos transportas“ direktorius V. Gagač teigė, jog rekonstruotame teniso aikštyne budės apsaugos darbuotojai, nes tiesiog nėra kitų būdų, kaip nuo vandalų apsaugoti visuomenei atvertą teritoriją.

Projektuotojų maketo foto.

Nukirs vieną eglę

Projektiniuose pasiūlymuose rašoma, jog K. Donelaičio g. 6A sklype, kurio plotas siekia 0,8837 ha, darbai vyks dviem etapais: pirmuoju bus rekonstruojamas jau esamas administracinis pastatas, o antruoju – rekonstruojamos esamos teniso aikštelės, įrengiant keturias dirbtinio molio aikšteles, bei statomas naujas poilsio paskirties pastatas. Jis bus skirtas trumpalaikiam poilsiui treniruotis atvykstantiems sportininkams. Pastate numatyta administracinė patalpa, trenerių poilsio patalpos, tualetai, dušinės vyrams ir moterims.

„Poilsio paskirties pastato tūrinis sprendimas – tai vieno aukšto 3 m aukščio statinys su dalimi apželdintu stogu, primenantis žalią kalvą ir dalimi eksploatuojamu stogu. Idėja – sukurti „žaliąjį“ parko statinių architektūrinį kompleksą, kuris betarpiškai įsilietų į parko teritoriją, ją papildytų ir taptų parko dalimi. Gamtinės aplinkos apsuptyje projektuojamų pastatų architektūra nuosaiki, dominuojančio stiklo plokštumos imituoja istorinių oranžerijos/šiltnamių pastatų charakterį, o aklinos plokštumos su vertikaliu želdinimu primena „pergolės“ elementus. Poilsio paskirties arkinės formos su apželdintu stogu pastato architektūra imituoja žalią kalvą, po kuria suprojektuotos poilsio patalpos besitreniruojantiems ir pagalbinės patalpos sportuojantiems bei lankytojams. Pastato sienos aptaisomos analogiškais lakštais kaip administraciniame pastate. Aklinas sienas taip pat numatyta želdinti vertikaliais augalais. Dalis eksploatuojamo laiptuotos formos stogo gali būti pritaikoma poilsiui, bei treniruočių stebėjimui“, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

Rekonstruojamas administracinis pastatas iš trijų pusių bus aptvertas ažūrine 1,8 m aukščio plienine tvora – tokiu būdu suformuojamas darbuotojams skirtas uždaras poilsio skveras, kuriame numatyti vejos takai, gėlynai bei vieta dekoratyviniam fontanui.

Sklype projektuojamos 36 automobilių stovėjimo vietos, nors teisės aktuose nurodytais reikalavimais jų turėtų būti gerokai mažiau.

Sklypo apželdinimo plotas numatomas 40 proc. nuo viso žemės sklypo ploto – tai yra 3535 kv. m. Beje, įgyvendinant projektą teks nukirsti vieną eglę, nors užsakovas ir ieškojo įvairių galimybių ją persodinti.

Panaikino statybos leidimą

V. Gagač ir G. Čičiurka pasakojo, jog statybos darbai jau galėjo vykti, nes šis projektas kartą jau buvo suderintas visų institucijų, gautas statybos leidimas. Tačiau į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją kreipėsi Seimo narė Agnė Bilotaitė, kuri paprašė įvertinti, ar projektas atitinka įstatymų reikalavimus. Ji tikino neva gavusi gyventojų skundą.

„Projekte buvo tiesiog techninė klaida. Nurodžiau, jog bus statomas ne poilsio paskirtis pastatas, o sporto paskirties. O sporto paskirties pastato pagal detalųjį planą čia statyti negalima. Tačiau klaida buvo žmogiškai techniška. Bet koks teismas, vadovaudamasis žmogiškumo kriterijais, įvertintų, jog tai yra žmogiška klaida. Statybos leidimas buvo panaikintas. Mes nusprendėme taupyti laiką, nesibylinėti, o pataisyti projektą, realiai tik žodį „sporto“ pakeisti į „poilsio“, ir iš naujo siekti statybų leidimo“, – aiškino G. Čičiurka.

V. Gagač tvirtino, kad jei statybos leidimas nebūtų panaikintas, teniso aikštelės veikiausi būtų rekonstruotos iki kitų metų pavasario. O dabar darbų pradžios ir pabaigos dar teks palaukti.

Bendra investicijų apimtis apimtis vertinama apie 5 mln. eurų, iš šios sumos daugiau nei 1 mln. eurų yra skirta sporto daliai. Todėl rekonstruoti teniso kortai bus itin modernūs – ir su apšvietimu, ir su automatine laistymo sistema.

„Akivaizdu, kad šios investicijos niekada neatsipirks, net jei sportininkai tenisą žaistų visą parą. Mums šis projektas yra labiau dovana miestui, galimybė išsaugoti unikalioje vietoje esančias teniso aikštelės. Jau galvojame ir apie tai, jog veikiausiai kursime tradiciją organizuoti kokį nors tarptautinį teniso turnyrą“, – kalbėjo V. Gagač.

Rekonstruotas administracinis pastatas, anot jo, bus naudojamas bendrovės reikmėms: „UAB „Ferteksos transportas“ – pagrindinė įmonių grupės kompanija, todėl būsimajame ofise bus įsikūrę dar kelių mūsų įmonių padaliniai“.

12 Comments

  1. Stebėtojas

    Neparankus įžymiajai kaimynei… Žlugdo bet kokius projektus

    Reply
  2. siaip

    Jei tiesa kad anksčiau vietoje teniso kortu buvo numatyti gyvenamieji plotai tai šis Ferteksos projektas yra miestui pliusas. Jei foto su teritorijos užstatimo vizualizacija nemeluoja tai teniso kortai sumastyti sportui palankia linkme, atskira teniso aikštė su žiūrovu tribūna kur gali vykti varžybos ir treniruotės , o šalia jos teniso aikštės apšilimui, o tai privaloma taisyklė kuri reikalaujama kad butu vykdomos tarptautinės varžybos – teniso aikšte varžyboms plius apšilimo aikštės. Sprendimas išmąstytas sporto atžvilgiu gerai, tai ne mūsų baseinas kur miesto valdžia garsiai trimitavo jog vykdys tarptautines aukščiausio lygio varžybas. O mintis kad teniso kortai neatsiperka sukelia šypsnį, jei tai mintis jog jie turi atsipirkti per 10 metu kaip masto lietuviški vystytojai savo grobuonišku apetitu, tuo atveju jų nevykę pasisakymai. Šiaip kad teniso baze išliks gyva tai jau didelis pliusas Miestui.

    Reply
  3. Vytautas

    Seniai reikėjo leisti sutvarkyti teniso aikštyną, bet kažkam labai neparankus, kad kortai bus…

    Reply
  4. Vytautas

    Nepavydekit zmonėms, kurie už savo lėšas sutvarkys teritoriją miesto centre.

    Reply
  5. ?

    Kai daug metų norėjo nugriauti kortus ir pastatyti namus- tai viskas buvo gerai, o dabar išsaugoja teniso aikštyną- ir blogai ???

    Reply
    • kaip tai - gerai?

      juk nepastatė? O dabar – pastatys.

  6. N. Puteikienė

    O ar negalėtų Ferteksos/valstiečių milijonieriai neatimti iš miestiečių viešųjų erdvių – Skulptūrų parkas – tai išskirtinė vieša erdvė, ir nestatyti čia savo kontorų/poilsinių, o kilniaširdiškai sutvarkyti ir padovanoti miestui viešus teniso kortus. Tai labai atitiktų šios viešos erdvės dvasią – juk visai šalia mecenato Vynerio kapas.

    Reply
    • Elena

      Ir vėl poniai Puteikienei negerai ? Vėl „kovojate ” ? Vėl tik pasitaškymas ? Aiškiai rašo bus ir miestiečiams …Norėčiau matyti Jūsų kilniaširdiškas dovanas miestui ?

    • Karolis

      Ten kur teniso kortai, ten nėra skulptūrų. Tuo labiau, kad teniso kortai garbingo amžiaus, panašu į tai, kad jie atsirado tuo pat metu, kaip ir mokytojų seminarija.

  7. .

    Labai jau skambu vadinti dovana miestui. Arčiau tiesos turčiaus dovana sau pasistatyti ofisą išskirtinėje vietoje. Kita vertus, svarbu, kad nedarkytų Skulptūrų parko aplinkos.

    Reply
    • Ir kas blogai ?

      Žmogus daro sau , bet bus ir miestui ? Tik konservatoriams netinka ? Bilotaitė negyvena Klaipėdoje , jai statybvietė akių negadina , o klaipėdiečiams ? Kokiems klaipėdiečiams ? ?

    • Joris

      Tai savo abejones galėjot svarstyme išsakyti, dabar tik komentaruose „mandrūs”. O kai dėl Bilotaitės, aišku, kad tai svetimas Klaipėdai žmogus, tegyvena savo Žvėryno pily Vilniuje ir nesikiša į miesto reikalus, apykvailė vištytė, ir tiek. Beje, suskaldžiusi ir Palangos konservus. Tegul gimdo vaikus, mėgaujasi milijonieriaus vyro draugija ir nelenda į politiką- tai ne jai.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Nidoje žada statyti uždarus teniso kortus

Nidoje planuojama statyti uždarą sporto centrą, pirmadienį pranešė Neringos savivaldybė. „Matome didžiulį poreikį patalpų, kuriose būtų galima aktyviai sportuoti šaltuoju ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

J. L. Vynerio gimtadienio proga - ekskursijos

Juliaus Liudviko Vynerio fondas, švenčiantis 20 metų jubiliejų, kartu su Mažosios Lietuvos istorijos muziejumi šeštadienį, balandžio 6 d., kviečia klaipėdiečius ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Mums rašo

Moksleiviai originaliai paminėjo inžinerijos savaitę

Kovo mėnesį tradiciškai Klaipėdos Martyno Mažvydo progimnazijoje yra organizuojama inžinerijos savaitė, kurią vainikuoja išvykų ir edukacijų diena.  1-8 klasių mokiniai ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This