Naujas statusas Girulių miškui – ne išeitis

Miestas, Svarbu

Klaipėdos politikai pateikė siūlymą pradėti procedūras, kad Girulių miškui būtų suteiktas regioninio parko statusas, tačiau patikinta, jog tai vis tiek jo neapsaugotų nuo iškirtimo dėl geležinkelių plėtros.

Siūlymą steigti Klaipėdos savivaldybės lygmens Girulių regioninį parką ketvirtadienį miesto tarybos posėdžio metu pateikė liberalas Saulius Budinas. Todėl jis pasiūlė pakoreguoti Klaipėdos savivaldybės strateginį veiklos planą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

S. Budinas pabrėžė, jog Vyriausybė nereagavo į bendruomenių kvietimus geležinkeliui plėtrai svarstyti kitas alternatyvas, o ne Girulių mišką.

„Vyriausybės nutarimu patvirtinta tik miško alternatyva. Preliminariais vertinimais, planuojama iškirsti nuo 30 iki 50 hektarų brandaus ir klaipėdiečiams itin svarbaus rekreacinio miško Giruliuose. Viena iš priemonių išsaugoti mišką yra savivaldybės lygmens Girulių regioninio parko steigimas. Klaipėdiečiai vakar per dieną fiziškai pasirašė apie 1400 parašų už tokio parko steigimą, dar apie 600 parašų surinkta elektroniniu būdu, o peticiją dėl miško išsaugojimo pasirašė apie 12 000 žmonių. Dar ir įvairios bendruomenės papildomai rinko parašus“, – apie žmonių palaikymą informavo S. Budinas.

Jis pasiūlė patikslinti Klaipėdos savivaldybės strateginį veiklos planą iki 2022 metų ir vieną priemonę pakoreguoti, kad ji skambėtų taip: „Smiltynės ir Girulių bendrųjų planų parengimas, įsteigiant savivaldybės lygmens Girulių regioninį parką“.

Tačiau Klaipėdos savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėja Mantė Černiūtė-Amšiejienė tvirtino, jog naujas statusas Girulių miškui vargu, ar padėtų.

„Idėja labai graži. Tam, kad galėtume to siekti (regioninio parko statuso – V. S.), reikia analizuoti, kokios vertybės yra šiame miške. Tada kartu su apibrėžta teritorija teikti prašymą Aplinkos ministerijai ir Saugomų teritorijų tarnybai. Ji priimtų sprendimą, ar būtų analizuojama tokia galimybė. Tada turėtume pateikti visus reikalingus dokumentus. Tačiau pasikeitimų, susijusių su geležinkelių plėtra, nebūtų daug. Ši plėtra yra rengiama valstybei svarbaus projekto pagrindu, o tokiems projektams įstatyme yra išlyga, jog miškuose valstybinės svarbos projektai gali būti įgyvendinami ir reikalingą miško žemę galima paversti kitomis naudmenomis. Tokia plėtra nebūtų galima tik rezervatuose, pavyzdžiui, Kamanų ar Čepkelių. Tokio lygmens apsaugos Girulių miškui tikrai nesiektume, nes tai yra miškas, kuriame vyksta rekreacija. Jei Girulių miškas būtų paskelbtas draustiniu, jame yra galimybė mišką paversti kitomis naudmenomis“, – aiškino M. Černiūtė-Amšiejienė.

Tačiau ji pabrėžė, jog S. Budino siūlymą nagrinėti verta, tik jam reikia tinkamai pasiruošti. Be to, ji akcentavo, kad jei politikas nori, jog Girulių miškas regioniniu parkų taptų kuo greičiau, šį klausimą reikia svarstyti atskirai, o ne prijungti jį prie Smiltynės ir Girulių bendrųjų planų rengimo.

„Manau, jog visi pritaria tokiam siūlymui, bet reikia parengti atskirą miesto tarybos sprendimo projektą ir tada būtų galima kalbėti apie įteisinimą“, – teigė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Miesto tarybos narė Alina Velykienė paakino, jog savivaldybės administracija ir turėtų nagrinėti tokį siūlymą. „Jei taryba inicijuoja, tai administracija nagrinėja“, – aiškino A. Velykienė.

S. Budinas pabrėžė, jog miesto tarybos pritarimas jo siūlymui būtų politinės valios pareiškimas.

„Tai būtų pareiškimas, kad siekiame daryti tokį žingsnį, tai būtų aiškus signalas Vyriausybei, o paskui jau turėsime laiko susitikslinti, susitvarkyti. Čia būtų žingsnis parodyti mūsų ir miestiečių pozicija“, – teigė S. Budinas.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis dar kartą priminė, jog nei galiojančiame, nei rengiamame Klaipėdos bendrajame plane jokių kirtimų ir jokių miško naikinimo Giruliuose nėra numatyta.

„Iniciatyva tikrai sveikintina, bet reikia įvertinti, ar ji nesustabdys mūsų bendrojo plano procedūrų. Tad reikia rimtai pagalvoti, ar pritarti tokiam siūlymui. Klausimas yra pakankamai naujas, neišdiskutuotas, todėl mano siūlymas yra neskubėti su tokiais sprendimais“, – kalbėjo G. Neniškis.

V. Grubliauskas reziumavo, jog S. Budino siūlomai idėjai „visi pritariame, bet būdas, kuris siūlomas šiandien, administracijai kelia abejonių. Tik būdas, o ne idėja“.

Miesto tarybos nariai balsų dauguma nepritarė S. Budino siūlymui, todėl kol kas neaišku, kaip ši idėja bus įgyvendinta.

15 Comments

  1. Ops

    Apgailetino parsidaveliai

    Reply
  2. Lu

    Jums ką miško mažai? Taigi jį atsodins ten iš kur iškels geležinkelį. Ir šiaip tas miškas jau per daug į miestą įlindęs, visokie briedžiai ir ežiai vis gatvėse pasirodo.

    Reply
    • eik į pavėsį

      nestovėk saulėje, matai, kad jau perkaitai

    • Miestietis

      Atsodins? Tai kiek metų reikės, kad pasiektų tokią brandą? Nebėra kuo kvėpuoti nuo geležinkelio, naftos bazės smarvių. Kas tavia augino ir auklėjo Lu? Apsaugok ,Dieve, nuo tokių, kaip Tu.

    • Ops

      Šitas shudas panaikins pliaziu. Nori važioti i pliaža iki karkles?

  3. manau

    kad vienintelė Puteikienė kovoja už tai, kad miškas nebūtų iškirstas, o kitems – dzin.

    Reply
  4. yra balsavimo rezultatai

    todėl tiek pats meras tiek Kaveckis su savais lai nepučia miglos, balsavo prieš, o prisidengia, kad nieko nebus, tai KO SĖDIT taryboj jei net nebandot…Apgailėtini , kurie nepalaikė šios iniciatyvos.

    Reply
    • Anonimas

      nebalsavo ir žalieji-valstiečiai. Juk uostininkų bizniai tiesiogiai susiję su geležinkeliais. Interesų konfliktu kvepia

  5. Audra

    Net idėja, kuriai „visi pritaria”, yra blokuojama, nes pateko į partinį – rinkiminį malūną. Politikai vis dar nesugeba vienytis ir telktis net dėl tokių tikslų. Kol tai nepasikeis, rinkimai, ir toliau suksis giminių ir artimųjų rate.

    Reply
  6. 8

    ” Tada kartu su apibrėžta teritorija teikti prašymą Aplinkos ministerijai ir Saugomų teritorijų tarnybai. Ji priimtų sprendimą, ar būtų analizuojama tokia galimybė. ”

    Ar dabartinė neprofesionalų vyriausybė praleistų tokį variantą jei matytų kad tai gali trukdyti jų planams?

    Reply
  7. Elena

    Meras negali atleisti niekaip liberalams ir žlugdo bet kokią gerą iniciatyvą. Liūdna.

    Reply
  8. Ar teisingai supratau ?

    Liberalai ruošiasi rinkimams ? Giruliai ant bangos todėl siūlo ? Liko klausimas KODĖL NE TARYBOS KADENCIJOS PRADŽIOJE ? Rinkimai spalio mėn ? Eilinis galimų rinkėjų kvailinimas : mes kovojome , o , kad pakeisti skubiai negalima rinkėjai gi nesuvoks ? ?

    Reply
    • Nuo rinkimų iki kitų

      Nors kažkas iš politikų ėmėsi, kitaip nieko nebus. Grubliauskas toliau tik dūdą pūs, į Vilnių nėra važiavęs, nes jokių durų Vyriausybėje atidaryti negali, per silpnas. Ne partiniai Lietuvoje niekas, jei suprantate…

    • Klp

      Ši taryba tik metus dirba šiaip, dar liko 3 metai.

  9. įdomu

    kodėl atvira klaipėda klaidina ir cituoja tik paistalus, o nerašo, kad tarybos narių dauguma, net nepabandė pakovoti.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This