„Ramybės“ galerija pradėjo parodų sezoną

Regionas

Šios vasaros sezoną „Ramybės“ galerija pradėjo tradiciškai pristatydama dvi – tapybos ir juvelyrikos –  parodas. Parodoje „Multivitaminai“ eksponuojamos tapytojų Miglės Kosinskaitės, Onutės Juškienės ir Peeter Krosmann drobės, parodoje „Simbiozė“ šiuolaikinės autorinės juvelyrikos kūrinius pristato net devyni juvelyrai.

Žvalinanti „Multivitaminų“ dozė

Parodą „Multivitaminai“ ir jos autorius P. Krosmann ir O Juškienę (dešinėje) pristatė M. Kosinskaitė (centre), parodą „Simbiozė“ – R. Ilginė (kairėje). Livijos Grajauskienės nuotr.

Pristatydama parodą „Multivitaminai“ pagrindinė jos sumanytoja,  galerijos senbuvė, romantinio siurrealizmo krypčiai menotyrininkų priskiriama dailininkė  Miglė Kosinskaitė sakė, jog čia pristatomų tapytojų darbai atstovauja tradicinės molbertinės tapybos žanrui, kažkuria prasme atspindinčiam visų Baltijos šalių mokyklas.

Vilnietės dailininkės, baigusios monumentaliosios dailės studijas Vilniaus akademijoje, „Totorių gatvės menininkų grupės“ narės O. Juškienės darbuose jaučiamas įdėmus, beveik meditacinis žvilgsnis į supančią aplinką, matomi gamtos motyvai, jos ramus, realistinis braižas persipina su šiek tiek secesine, dekoratyvia maniera, spinduliuoja harmoniją ir meilę viskam, prie ko prisiliečia atsargiais teptuko potėpiais.

Livijos Grajauskienės nuotr.

Trečius metus gyvenantis ir dirbantis Kaune, studijavęs tapybą Tartu universitete ir Latvijos dailės akademijoje Peeter Krosmann irgi skelbia gyvenimo džiugesį, tik kiek ironišku kampu, per savo kulinarinius ir po to tapybinius opusus, kurie taip ir įvardinami ,,Gražaus gyvenimo kronikos”. Tai nedidelio formato tapybos darbų ciklas, gana dekoratyvus, šiaurietiškai santūrios estetikos ir kolorito.

Geros nuotaikos liniją pratęsia Miglė Kosinskaitė savo ryškiom, paradoksaliom, kartais makabriškom kompozicijom, prisodrintom devintojo dešimtmečio sintetinėm spalvom ir nenuspėjamais veikėjais.

Formomis ir medžiagomis kerinti „Simbiozė“

Šiuolaikinės autorinės juvelyrikos parodoje  „Simbiozė“ savo kūrinius pristato net devyni juvelyrai. Parodos kuratorė architektė Rasa Ilginė pristatydama parodą ir autorius sakė, jog  Karolio Ro Černeckio  papuošalus įkvėpia miestai, žmonės ir pasakos. Autorius stengiasi pasakojimus surasti tauriuosiuose metaluose ir juos išdabinti brangakmenių epitetais o įkvėpimo semiasi baroko architektūroje.

Šaltam metalui šilumos sugebantis suteikti vienas talentingiausių šių dienų Lietuvos juvelyrų Tadas Deksnys parodoje pristato skulptūriškų formų nerūdijančio plieno ir emalio darbus. Architektūriškas ir skulptūriškas formas bei grubias faktūras  naudojantis Dalius Ilginis,  apdovanotas nacionaliniu dizaino prizu už juvelyrikos kūrinius „Nerimas“, nevengia netradicinių medžiagų, tokių kaip anglis, silikonas jungimo su tradicinėmis – sidabru, gintaru.

Livijos Grajauskienės nuotr.

Ūlos Gurgždienės minimalistinė juvelyrika įkvėpta paprastumo, pauzių, šviesos ir begalinių erdvių. Šiaurietišką, asketišką kūrinių pobūdį atspindi ir menininkės naudojamos medžiagos: sidabras, kalnų krištolas, kaulas, titnagas. Precizika detalėms ir atidumu kūrinio išbaigtumui bei idėjos perteikimui pasižyminčios  Vytautės Jankūnaitės kūryba yra duali: joje harmoningai atvaizduojamas jausmų kupinas vidinis pasaulis, įkūnijamas skirtingomis formomis, atspalviais bei medžiagomis,  kartu išlaikomas minimalistinis braižas.

Dinamiškas, skulptūriškas formas kuriančios Dovilės Kondrašovaitės kūriniuose vyraujanti medžiaga – juodasis ąžuolas, – natūraliai pelkėje glūdėjęs šimtmečius ir pakeitęs savo spalvą bei struktūrą. Juodąjį ąžuolą juvelyrė derina  su gintaru, taip suteikdama gintarui naują, artimesnį jo natūraliai prigimčiai įvaizdį.

Ernestos Statkutės juvelyrikos darbai – biomorfinių ir antropomorfinių formų, padabinti iškalbingomis detalėmis. Karolinos Šiburkytės kūriniai atspindi gamtą kaip šiek tiek šamanišką, animalistinį ir paslaptingą pasaulį.   Agnė Žaltauskaitė savo kūriniuose išradingai naudoja tvarias perdirbtas medžiagas: popierių, plastiką, sidabrą, mišrias technikas. Ryškios spalvos ir kontrastingų formų žaismas – pagrindinis juvelyrės kūrybos bruožas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

„Ramybės" galerijoje - keturios naujos parodos

Ilgojo Žolinės savaitgalio išvakarėse „Ramybės“ galerija ir vila „Ramybė“ rengia net keturių parodų atidarymus: ketvirtadienį, rugpjūčio 11-ąją., 18 val. bus ...
2022-08-10
Skaityti daugiau

Regionas

Palangos „Ramybės“ galerijoje - juvelyrikos paroda

„Ramybės“ galerija Palangoje tęsia vasaros parodų ciklą. Šiuo metu čia jau eksponuojamos tapytojų Dalios Kirkutienės ir Adelės Liepos Kaunaitės parodos. ...
2022-07-27
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje - trys naujos parodos

„Ramybės“ galerijoje Palangoje vyks trijų menininkių kūrybos pristatymas: birželio 30 d. 18 val. atidaromos Neringos Žukauskaitės personalinė grafikos paroda „Kiekvienas ...
2022-06-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This