Kapinių plėtrai – nauja galimybių studija

Regionas, Svarbu

Uostamiesčio savivaldybė pirks dar vieną galimybių studiją, kuri išaiškintų naujas vietas, tinkančias įrengti kapines Klaipėdos rajone. Tokia priemonė – naujos Kapinių plėtros galimybių studijos rengimas buvo įtrauktas į neseniai pakoreguotą Klaipėdos savivaldybės strateginės veiklos planą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Teigiama, jog šiuo metu su Klaipėdos rajono savivaldybe yra sutarta, kad Klaipėdos miesto savivaldybė parengs galimybių studiją ir teiks jos išvadas patvirtinti Klaipėdos rajono savivaldybės tarybai. Jei Klaipėdos rajono savivaldybė taryba pritars studijos išvadoms, bus rezervuojamos teritorijos kapinių plėtrai.

„Atvira Klaipėda“ rašė, jog Kapinių plėtros galimybių studija buvo parengta prieš kelerius metus. Jos rengėjai nustatė, kad geriausiu atveju Lėbartų kapinėse esamų plotų naujoms kapavietėms užteks tik iki 2022 metų. Šių kapinių plėtra nebegalima, nes teisės aktai numato, kad vienerioms kapinėms skiriamas plotas negali viršyti 40 hektarų, o Lėbartų kapinės jau dabar užima apie 60 ha plotą.

Studijos rengėjai nurodė, kad dėl geologijos ir kitų priežasčių geriausia vieta pradėti kurti naujas kapines yra Klaipėdos rajone, Kretingalės seniūnijoje, prie Sarčių kaimo. Tačiau savo nepasitenkinimą dėl to ne kartą išreiškė Kretingalės bendruomenė, todėl tokiems planams nepritarė ir Klaipėdos rajono taryba.

„Kol kas nežinau, ar nusipirksime naują galimybių studiją, ar papildomą prie jau esamos, tačiau jos rengėjai turės ieškoti naujų vietų kapinėms Klaipėdos rajone. Klaipėdos rajono taryba, tvirtindama bendrąjį planą, neužkirto kelio atsirasti kapinėms, tačiau konkreti vieta gali būti numatyta tik tada, jei naujos galimybių studijos išvadoms Klaipėdos rajonas pritars“, – aiškino Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus vyriausiasis patarėjas Kastytis Macijauskas.

Jis pripažino, jog rengiant pirmąją galimybių studiją dėl kapinių plėtros buvo padaryta esminė klaida – pritrūko bendradarbiavimo tiek su Klaipėdos rajono valdžia, tiek su bendruomenėmis.

„Mes ne savo teritorijoje bandome kurti kapines, todėl reikia labai jautriai žiūrėti į visą procesą, visus veiksmus derinti su savivaldybe, kurios teritorijoje bandome įkurti kapines. Naujos galimybių studijos rengėjai turės bendrauti ir su bendruomenėmis, ir su Klaipėdos rajono savivaldybės administracija. Yra būtina ieškoti susitarimų“, – pabrėžė K. Macijauskas.

Jis pasidžiaugė, jog Klaipėdos rajonas palankiai žiūri į miesto planus dėl naujų kapinių steigimo.

„Jaučiame geranoriškumą, yra iškelta logiška sąlyga ir ji mums yra palanki. Juk rajono valdžia galėjo pasakyti, kad čia ne mūsų reikalas ir nes nieko nedarysime. Taigi, procesas tęsiasi, tik viskas vyksta gal ne taip greitai, kaip visi norėtume“, – kalbėjo K. Macijauskas.

Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas patikino, jog neseniai patvirtintas Klaipėdos rajono bendrasis planas leidžia įvairias galimybes.

„Mes tikrai nesame nusiteikę prieš naujas kapines, tačiau svarbu, kad vieta turi būti suderinta su visomis suinteresuotomis pusėmis. Mes suprantame, kad naujos kapinės yra neišvengiamai reikalingos, mums – taip pat, nes Laugaliuose kapinių plėtra galima tik minimali. Tad vieta naujoms kapinėms turi būti ieškoma, bet mūsų – rajono ir miesto –  bendromis pastangomis“, – teigė B. Markauskas.

Jis svarstė, jog veikiausiai nėra nė vienos teritorijos rajone, kur planai įkurti kapines nekeltų bendruomenės pasipriešinimo.

„Klausimas dabar toks, kiek gyventojų tame procese dalyvautų. Kai buvo svarstomas Kretingalės variantas, bendruomenės palaikymo išties sunku buvo tikėtis, nes gyvenvietė yra nemaža. Šiandien aš nesiryžčiau įvardinti geriausios vietos naujoms kapinėms. Bet manau, kad tokių vietų tikrai yra. Valstybinės žemės praktiškai nebėra, tad tektų tartis su privačiais savininkais. Taigi, reikės tartis, bendradarbiauti ir susitarimą galima ir teks rasti. Svarbu, kad ta naujoji galimybių studija būtų daroma su rajono žinia, kad mes dalyvautume procese“, – pabrėžė B. Markauskas.

1 Comment

  1. Siūlymas

    Galima viską spręsti paprasčiau, paskelbi konkursą kapinių konsesijai ir viską išspręs ir vietą suras patys žemės savininkai,
    kitaip viskas vyks labai ilgai ir neproduktyviai, o laikas spaudžia ! Bet kuriuo atveju žemė yra privati ir reikalą reiks turėti su privatininkais ir jų bendruomene,
    Meras čia nedaug galės padėti.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Regionas

Pagerbė ryškiausius metų kultūros šviesulius bei jaunuosius talentus

Priekulėje pristatytas naujas festivalis „Ženklai“, kviečiantis pažinti nepažintą Priekulę ir jos kūrėjus. Festivalio atidarymo renginio metu įteikti ir trys apdovanojimai ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Regionas

Gargžduose duris atvers bendradarbystės centras „Spiečius“

Birželį Gargžduose duris atvers jau 15-as Inovacijų agentūros bendradarbystės centras „Spiečius“. Centras veiks kaip erdvė, skatinanti regiono verslumą, teikianti nemokamas ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This