Įsteigtas Lietuvos jūrinis klasteris

Verslas

Verslo ir mokslo organizacijos telkia jėgas plėtojant jūrinių inovacijų ekosistemą šalyje – šiuo tikslu birželio 30 d. įsteigtas Lietuvos jūrinis klasteris. Siekiama, kad jis taptų platforma aukštos pridėtinės vertės produktų ir paslaugų kūrimui.

Lietuvos jūrinio klasterio steigimą inicijavo nuo 2016 m. veikiantis Lietuvos suskystintųjų dujų klasteris. Šiuo metu jo veikloje dalyvauja 17 partnerių – Lietuvos bei tarptautinių verslo organizacijų, mokslo institucijų.

Tikimasi, jog ateityje Jūrinio klasterio narių spektras ženkliai prasiplės bei apims dar daugiau uosto įmonių, laivų statybos ir remonto, jūrinės energetikos sektorių atstovų. Naujosios platformos koordinatoriumi tapo Klaipėdos mokslo ir technologijų parkas (KMTP).

„Jūrinė ekonomika yra svarbus ekonomikos variklis, ji yra ir neabejotinai išliks vienu perspektyviausių sektorių, tad Klaipėdos žvilgsnis čia krypsta natūraliai. Įvairios jūrinės industrijos šakos pas mus yra stipriai išvystytos, turi gilias tradicijas ir sėkmingai skinasi kelią konkurencijos nestokojančioje tarptautinėje rinkoje, tačiau kartais dar pasigendama platesnės perspektyvos įvertinant mūsų turimąpotencialą, kuris gali tapti naujų galimybių raktu ne tik Klaipėdai, bet ir visai Lietuvai“, – pranešime cituojamas KMTP plėtros vadovas Andrius Sutnikas.

Siekiant skatinti aukštos pridėtinės vertės produktų ir paslaugų kūrimą klasteris bus orientuotas į automatizacijos, skaitmenizacijos, daiktų interneto, duomenų analizės ir panaudojimo, dirbtinio intelekto ir sistemų integracijos sprendimus. Teigiama, kad naujoji platforma inicijuos inovatyvius projektus bei kvies jų įgyvendinimui pasitelkti Vakarų Lietuvoje išvystytą mokslinę infrastruktūrą – Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų institutą, Akvakultūros kompetencijų centrą, kitas mokslines bazes ir laboratorijas.

Ne mažiau svarbūs klasterio veiklos aspektai bus jūrinio sektoriaus plėtrai svarbių kompetencijų auginimas ir tarptautiškumas, bendradarbiaujant su kitais panašiais klasteriais ES šalyse, pristatant Lietuvoje kuriamus technologinius projektus ir inovacijas renginiuose užsienyje.

Artimiausiuose Jūrinio klasterio steigėjų planuose – technologinių mokymų organizavimas, aktyvus įsitraukimas į rugsėjį Klaipėdos universitete startuosiančios tarptautinės programos „Blue Growth Leaders Academy“ veiklą. Pastarasis projektas suburs tarptautiniu mastu vertinamus lektorius iš užsienio bei pasiūlys galimybę įmonių vadovams, įvairių sferų specialistams bei gabiems studentams įgyti vertingų mėlynosios ekonomikos žinių.

Žadama, kad Lietuvos jūrinis klasteris prisidės ir prie ekonominės plėtros strategijos „Klaipėda 2030“ įgyvendinimo.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Klaipėdos mokslo ir technologijų parkas: į inovacijas per partnerystes

Vakarų Lietuvos inovacijų ekosistemos dalyviams 2023 m. klojo pamatus svarbiems ateities projektams. Geopolitinių įtampų nulemti iššūkiai, Lietuvos jūrinės strategijos rengimas, ...
2024-01-02
Skaityti daugiau

Verslas

Edgaras Riabko - hakatono „Portathon“ jaunimo ambasadorius

Dusyk pasaulio vandens formulių F2 čempionu tapęs ir ambicingai naujiems startams besiruošiantis Lietuvos pilotas Edgaras Riabko tapo Klaipėdoje rengiamo tarptautinio ...
2023-09-06
Skaityti daugiau

Miestas

Krevetes augins panaudodami geoterminį vandenį

Vakarų Lietuvoje glūdinčius geoterminio vandens išteklius tikimasi sėkmingai panaudoti ir akvakultūroje. Tai įrodyti mokslininkai sieks eksperimentais, kurie šį rudenį startuos ...
2023-09-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This