STT siūlo tobulinti Atliekų tvarkymo įstatymo pakeitimus

Politika

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) įvertino Atliekų tvarkymo įstatymo pakeitimo projektą ir atlikusi antikorupcinį vertinimą siūlo jį tobulinti.

Balandžio 30 d. Dumpių sąvartyne kilo gaisras. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pranešama, jog priėmus projektą su jame dabar siūlomomis nuostatomis ne tik gali kilti neigiamų padarinių aplinkosaugai ir nuostolių valstybei, bet projekto nuostatos neužtikrintų įmonių, ketinančių nutraukti veiklą, sąžiningo elgesio. Dalis projekte siūlomų pakeitimų tarpusavyje nedera, trūksta aiškumo, todėl STT siūlo projektą tobulinti.

Pagal projektu siūlomas nuostatas, atliekas naudojanti ar šalinanti įmonė privalo pateikti užtikrinimą (įmonės prievolių įvykdymo finansavimo garantiją, kuri taikoma įmonės veiklos nutraukimo atveju) nuo veiklos pradžios iki leidimo galiojimo panaikinimo. Taip pat projekte nustatoma, kad įmonė, nutraukdama atliekų naudojimo ar šalinimo veiklą, įpareigojama užtikrinti, kad nutraukimo metu ir vėliau neatsirastų neigiamas poveikis žmonių sveikatai ir aplinkai: įmonė įpareigojama sutvarkyti atliekas, uždaryti ir sutvarkyti atliekų naudojimo ar šalinimo įrenginius, išvalyti užterštą gruntą ar dirvožemį bei kt.

STT siūlo tobulinti šias nuostatas ir prievolių vykdymo užtikrinimą susieti ne su leidimo galiojimo panaikinimo, bet su prievolių įgyvendinimo momentu. Taip įmonės, nutraukusios arba ketinančios nutraukti veiklą, būtų suinteresuotos kuo greičiau įvykdyti visas nutraukimui reikalingas prievoles.

„Šio projekto lydimieji teisės aktų projektai numato baudas už įmonių prievolių įvykdymo pažeidimus. Jų dydis, lyginant su prievolių užtikrinimui reikalingomis lėšomis, yra itin mažas, tad jei projektas bus priimtas, gali atsirasti palankios sąlygos nesąžiningam elgesiui ir piktnaudžiavimams. Pavyzdžiui, veiklą nutraukti ketinančioms įmonėms, neįvykdžiusioms prievolių, naudingiau būtų patirti nuostolius sumokant baudą, nei įvykdyti prievoles”, – rašoma STT pranešime spaudai.

Jame taip pat teigiama, jog įmonei neįvykdžius nors vienos prievolės, gali būti kreipiamasi dėl visos jų užtikrinimo sumos.

STT korupcijos prevencijos pareigūnų manymu, tai prieštarautų siekiui sumažinti įmonėms tenkančią nepagrįstai didelę naštą dėl užtikrinimo. STT siūlo tobulinti projektą numatant galimybę kreiptis dėl lėšų, padengiančių konkrečiai neįvykdytą prievolę.

Pagal kitas projektu siūlomas nuostatas užtikrinimo suma siejama su išlaidų, būtinų įmonės prievolių įvykdymui, padengimu.

STT atkreipia dėmesį, kad sumos dydžio apskaičiavimas, atsižvelgiant tik į numatomą laikyti, naudoti ar šalinti atliekų kiekį, gali neatitikti faktinių išlaidų, kurios būtų patiriamos vykdant įmonės prievoles. Todėl arba jos liktų neįgyvendintos, arba nuostolius galimai patirtų valstybė.

Projektu siūloma naujovė – įmonės prievolių įvykdymas galėtų būti užtikrinamas nekilnojamojo turto įkeitimu. Tačiau neadetalizuojama, koks turtas galėtų būti įkeistas, kaip kompensuojami turto vertės svyravimai ir kt. Todėl kyla rizika, kad priėmus projektą įmonės prievolių įgyvendinimo terminai gali nepagrįstai pailgėti, o užtikrinimo sumos gali neužtekti prievolių įgyvendinimui reikalingoms išlaidoms.

Su visa antikorupcinio vertinimo išvada susipažinti čia.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėdos baseino statybų istorija: STT plaunasi rankas 

Nors bylą dėl Klaipėdos baseine palikto broko išnagrinėjęs teismas priėmė atskirą nutartį, kuria Klaipėdos apygardos prokuratūrai pranešė, jog atsakingų asmenų ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Spyglys

Teisiamus „Klaipėdos paslaugų” vadus gins įmonės samdomi advokatai?*

Spyglys, kaip ir kiekvienas kitas moralės sergėtojas ar padorus policininkas, atsitiktinumais netiki. Todėl kai informatoriai jam pranešė, kad savivaldybės globojami ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This