Klaipėdiečiai raginami neprarasti budrumo dėl Girulių miško ateities

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Urtė Paulauskaitė, „Atviros Klaipėdos" praktikantė
2020-07-02

Komentarų: 34

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Ketvirtadienio popietę į Seimo nario Dainiaus Kepenio organizuotą susibūrimą Girulių miške, netoli geležinkelio, žadėjęs atvykti aplinkos ministras Kęstutis Mažeika taip ir nepasirodė. Vietoje jo į susitikimą su keliomis dešimtimis klaipėdiečių, kurių dalis buvo ir su plakatais, atvyko aplinkos viceministras Marius Narmontas kartu su susisiekimo viceministru Gyčiu Mažeika.

Tarp susirinkusių prieš geležinkelio plėtrą Girulių miške dviejų dešimčių piketuotojų pasirodė ir Darbo partijos kandidatas į Seimą Klaipėdos „Neptūno“ kapitonas Simas Galdikas bei Seimo narys Naglis Puteikis.

Susitikimo pradžioje Seimo narys D. Kepenis žodį perdavė kolegai N. Puteikiui, kuris esą yra daugiau susipažinęs su geležinkelio plėtros rezoliucija.

Pasak N. Puteikio, būdų Klaipėdos miesto savivaldos tarybai, gyventojams ir Seimui sustabdyti Vyriausybės pritarimą geležinkelio plėtrai yra daugiau negu pakankamai, kad būtų galima apginti Girulių mišką.

„Reikia Tarybos sprendimu atšaukti Gintaro Neniškio parašą, tada Seimo nariai pagal įstatymą turi teisę kreiptis į administracinį teismą ir nuginčyti Vyriausybės nutarimą. Jeigu Taryba tokio sprendimo nepriimtų, būtų galima daryti visuotinį Klaipėdos miesto gyventojų referendumą pagal vietos savivaldos įstatymą ir reikalauti to paties. Jeigu teismas atmestų arba nepriimtų skundo, Seimas gali nutarimu arba įstatymu šią teritoriją paskelbti saugoma, tokiu atveju, Vyriausybės nutarimas geležinkelio plėtros darbams negali būti priimtas“, – dėstė N. Puteikis.

Susisiekimo viceministras G. Mažeika, aiškindamas geležinkelio bei uosto plėtros tikslus, tikino, jog Girulių miško teritorijoje nebus vystomas modalinis terminalas, konteinerių krova ar rūšiavimas.

„Svarbiausia, kad kalbėtume dabar ir iki galo. Mes nebėgame nuo diskusijų“, – tikino G. Mažeika.

„Svarbu, kad žmonės išlaikytų dėmesį šiai temai, jog visąlaik domėtųsi, ką tuo klausimu daro Vyriausybė, Susisiekimo ministerija. Kiek galėsime, jų veiksmus viešinsime, seksime ruošiamus dokumentus, o jūsų, žmonės, darbas bus ne tik patiems reaguoti, bet ir savo kaimynams paaiškinti, ką jie daro, jog laiku galėtume sustabdyti. Ir visų politikų, nesvarbu, ar miesto lygio, ar Seimo narių per ateinančius rinkimus klaustume, ar jie sugebės pašalinti Girulius iš geležinkelio plėtros planų, be jokių kompromisų ir alternatyvų. Tokia turi būti mūsų visų griežta pozicija. Gaila, kad aplinkos ministras išsigando atvykti“, – ragino neprarasti budrumo Girulių bendruomenės atstovas ir Klaipėdos bendruomenių asociacijos valdybos pirmininkas Gintaras Ramašauskas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”144219,144218,144212,144213,144214,144215,144216″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

34 Comments

  1. Nezabitauskas

    Pasipylusių antinatinių komentarų tikslas paprastas – įteigti, kad Girulių kirtimą organizuoja NATO, ir kad visi, kas prieš Girulių kirtimą, yra prieš NATO, kitaip tariant, protestuotojai yra Maskvos ciucikai. Tikimasi, kad tokiame kontekste bet kam praeis noras veltis į šį reikalą, ir lietuviškieji vertelgos ramiai galės imtis pjūklų.

    Reply
  2. girulių miškas kertamas gynybos reikmėms būtinos infrastruktūros vystymui?

    Tačiau R.Karoblis pabrėžė, kad, siekiant į Lietuvą pritraukti NATO sąjungininkus, reikalingos tolesnės investicijos į infrastruktūrą.

    Skaitykite daugiau:.lrytas.lt/lietuvosdiena/aktualijos/2020/07/01/news/prezidentura-sureagavo-i-pasirasyta-regionini-gynybos-plana-lietuva-gresmes-akivaizdoje-yra-ne-viena

    Reply
  3. girulių miškas kertamas gynybos reikmėms būtinos infrastruktūros vystymui?

    Susitikime Prezidentas pabrėžė Lietuvoje dislokuotų NATO priešakinių pajėgų svarbą Lietuvos ir viso regiono saugumui ir apginamumui. „Nuolatinis sąjungininkų pajėgų buvimas Lietuvoje kartu su Lietuvos kariuomenės pajėgumų stiprinimu yra svarbiausias Lietuvos saugumo ir gynybos garantas. Ypatinga svarba tenka Vokietijos vadovaujamam NATO priešakinių pajėgų batalionui, nuolatinei NATO oro policijos misijai ir mūsų strateginio sąjungininko JAV karių nuolatiniam dislokavimui bei pratyboms regione“, – teigė Prezidentas.

    Šalies vadovas paragino krašto apsaugos ministrą ir kariuomenės vadą teikti išskirtinį dėmesį šalies gynybos reikmėms būtinos infrastruktūros vystymui, kuris yra labai svarbus veiksnys, užtikrinant sklandžią sąjungininkų karinių pajėgumų logistiką šalyje.

    Reply
  4. girulių miškas kertamas gynybos reikmėms būtinos infrastruktūros vystymui?

    Susitikime Prezidentas pabrėžė Lietuvoje dislokuotų NATO priešakinių pajėgų svarbą Lietuvos ir viso regiono saugumui ir apginamumui. „Nuolatinis sąjungininkų pajėgų buvimas Lietuvoje kartu su Lietuvos kariuomenės pajėgumų stiprinimu yra svarbiausias Lietuvos saugumo ir gynybos garantas. Ypatinga svarba tenka Vokietijos vadovaujamam NATO priešakinių pajėgų batalionui, nuolatinei NATO oro policijos misijai ir mūsų strateginio sąjungininko JAV karių nuolatiniam dislokavimui bei pratyboms regione“, – teigė Prezidentas.
    būtinos infrast
    Šalies vadovas paragino krašto apsaugos ministrą ir kariuomenės vadą teikti išskirtinį dėmesį šalies gynybos reikmėms infrasruktūros vystymui, kuris yra labai svarbus veiksnys, užtikrinant sklandžią sąjungininkų karinių pajėgumų logistiką šalyje.

    Reply
  5. Gal kas girdėjo?

    Pr. Nausėdos nuomone dėl Girulių miško?ar pritarė?Ar pasisakė aš prieš?

    Reply
  6. Nato įsakė Lietuva privalo platinti kelius ir geležinkeliu pletra

    Klaipėdos miesto savivaldybės Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vedėjo Valdo Švedo, tiek šiemet, tiek pernai miesto kelių infrastruktūrai gerinti skirtos iš tiesų nemenkos sumos.

    „Vienos iš didžiausių, nėra tokių buvę“, – teigia vedėjas, vardindamas šiuo metu Klaipėdoje vykdomus stambiuosius susisiekimo infrastruktūros projektus.

    Reply
    • Vania

      O aš žinau, kad NATO Girulių miške statys vadavietę.

    • O Vania tai Švedas?

      O Vania pavardė ŠVEDAS?
      tai ką darar kerštas už sutriuškinimą prie Poltavos?
      Tai ką Švedai iškirsi Girulius ir puch pach tiesiai į Maskva?????

  7. AR NE DĖL TO PLANO BUS KERTAMAS GIRULIŲ MIŠKAS?

    Prezidentas Gitanas Nausėda susitiko su krašto apsaugos ministru Raimundu Karobliu ir kariuomenės vadu Valdemaru Rupšiu. Aptariamas vakar pagaliau pasirašytas, dešimt metų lauktas atnaujintas NATO Lenkijos ir Baltijos šalių planas. Visgi 30-ies aljanso narių pasirašytas regioninis planas slaptas – jis saugomas tarsi po devyniais užraktais.

    Nausėdos komandą praėjusią savaitę palikusį Vytautą Žuką pakeitęs patarėjas Darius Kuliešius sako, kad plano informacija konfidenciali dėl suprantamų

    Reply
  8. Kokios pajegos?

    NATO narės pagaliau sutarė dėl dešimtmetį laukto, atnaujinto Lenkijos ir Baltijos šalių plano. Nors jo detalės itin saugomos, aljanso generalinis sekretorius prasitarė, kad regionui bus skiriamos beprecedentės pajėgos. 29 NATO narės dėl plano buvo sutarusios dar pernai.

    Reply
    • Vania

      Taip, gryna teisybė, duodu ušankę prikakoti – 30 ha Girulių miško bus iškirsta pagal slaptą NATO planą.

    • Ar Vania yra Švedas?

      Pasisakymas: ,,sutriuškintas kaip švedas prie Poltavos”
      Po po kai Švedas su Neniškiu iškirs Girulių miška: bus ,,sutriuškintas kaip Švedas ir Neniškis Girulių miške”

  9. norvegas Jens Stoltenberg vadovauja. Lietuvai -vyst.infrastruktūra ir platinti kelius.

    Gynybos planavimo komiteto, Branduolinio planavimo grupės ir kt.) darbui. Šiuo metu NATO generalinio sekretoriaus pareigas eina norvegas Jens Stoltenberg.
    Gynybos ministrai taip pat reguliariai susitinka Branduolinio planavimo grupėje, kuri nuolat peržiūri Aljanso branduolinę politiką ir diskutuoja strateginiais klausimais, susijusiais su branduoline ginkluote. Pabrėžtina, kad Prancūzija nedalyvauja Branduolinio planavimo grupėje.

    Reply
  10. Prr LNK žinios Karoblis

    Pasakė. NATO tai Štombergas ragino Lietuva platinti keliu ir geležinkelio pletra. Tad jai analizuoti – jai ministras sako tiesa ir kol kas nežada statyti išorini juosta…..
    Tai kausimas-kokiai slaptai operacijai NATO ruošia infrastruktura???????

    Reply
    • 2 prr

      Puls iliuminačiu baze esancia po Saaremos sala

    • ?

      Ką čia nusišneki? Koks Štombergas? Krepšninkas ir verslininkas Štombergas namus stato Klaipėdoje.

  11. Atsiradus Vaitkui taryboje

    Atsirado ir kausimai dėl miško kirimo ir uosto pletros

    Reply
  12. Prieš Klaipėdos žmonės veikia slaptais susitarimais

    Grubliauskas .Neniškis. Mažeika
    Ar girdėjote ką sake per LNK Karoblis.
    NATO Stombergas įdakė praplatinti kelius ir vykdyti geležinkelio pletra. Nato planuoja slapta oreracija Lietuvoja. Kž kokiu pajegu įvedyma per Lenkija

    Reply
    • atsakymas Kremliaus troliui

      Tau reikia praplatinti smegenis ir išmokti rašyti lietuviškai. Pagal stilių ir kalbą – Kremliaus trolis. Nešdinkis iš padoraus „Atviros Klaipėdos” portalo!

    • Atsamymas dzebilui..

      Klausyk LNK žinios. Ar tau vaide asi Kremlius. Tu pilnas dzebil . ….. Gal kremlius dzebiiiilui ir miška iškirs???ny pilnas degradasssss

  13. Faktas

    Vaizdas aiškus: tuo pačiu metu ministrai Klaipėdoje tariasi su krovos kompanijų vadovais, kur ties bėgius, o į Girulius pasiųsti viceministrai ir Seimo žaliųjų pėstininkai pudrina smegenis visuomenininkams, kad viskas bus gerai. Opiumas naivuoliams. Valdo pinigai.

    Reply
  14. KLAIPĖDA ŽALIUOS?

    O mėlynasis proveržis?..

    Reply
  15. Taigi

    Šunys loja, karavanas eina ! Nieko tu nenuveiksi, per mažas esi ir suprasti nieko negali…

    Reply
  16. Kur A. Vaitkus?

    Prie klausimo „kur Masiulis?” dabar susiformavo ir antrasis – o kur įžymiausias, žaliausias,didžiausias Klaipėdos paveldo ir želdinių puoselėtojas, naujų naktinių poliklinikų statytojas ir uostiškiausias Klaipėdos tarybos narys A. Vaitkus?

    Reply
    • O kur meras ?

      nepatenkinti jo ” valdomi ” klaipėdiečiai . O kas Vaitkus ? Opozicijos tarybos narys ? Ne visuomeninkas , ne seimo narys … Kada paskaitau tokius ” kreivus ” kaltų ieškotojų komentarus tada sau pažadu nedalyvauti jokiuose ” susitikimuose „….

  17. mirk iš juoko

    Kepenio hebrytė sugalvoja kirtsi Girulių mišką, o tas tipo kovotojas, vyt lauk šitą šarlataną, kuris vaidina gydytoją, vaidina politiką…graudu.

    Reply
    • tikrai mirk iš juoko

      dūdorius su visa savo svita turi imtis iniciatyvos ir savo kiemu rūpintis. dabar būna kažkur pasislėpęs ir dzin jam. gal kokį kyšį gavęs. jau tie susmirdę liberalai man baisiau už žaliuosius.

    • Liūdesys

      Po tokio suvokimo ” kovotojo ” komentaro .. kas vyksta nuo kada ir ….

  18. GintarasR

    Visai nebeaišku kaip tuos SM ponus reikia suprasti.

    2020.05.25. Susisiekimo ministro J.Narkevičiaus teikimas Vyriausybei, dėl g/ž plėtros Giruliuose : „…užtikrinti, kad daugiau kaip 2/3 visų krovinių į Klaipėdos uostą ir iš jo būtų atvežami ir išvežami geležinkelių transportu. Tam, kad šis tikslas būtų pasiektas, turi būti skatinamas konteinerių terminalų ir intelektinių transporto sistemų sprendinių įgyvendinimas Klaipėdos uosto prieigose, kur būtų sutelkiami srautai iš visų terminalų ir toliau įgyvendinama pasiteisinusi šaudyklinių traukinių koncepcija.”

    2020.07.01. Vyriausybės posėdžio teikime tas pats ministras jau kalba apie būtinybę įgyvendinti „Nacionalinės susiekimo plėtros programos 201-2022” p.7.3.1., kuris aiškiai sako:
    „7.3.1. Vieno svarbiausio Lietuvos transporto mazgo – Klaipėdos uosto veikla yra neatsiejama nuo kelių ir geležinkelių transporto, kuriuo kroviniai atvežami į uostą ir iš jo išvežami. Geležinkeliais atvežama ir išvežama 71 procentas (2013 metų duomenimis) visų krovinių į Klaipėdos uostą ir iš jo, tačiau konteineriai daugiausiai vežami kelių transportu – geležinkeliais vežama tik 18 procentų konteinerių. Didėjantys konteinerių srautai lemia didėjantį krovininių automobilių srautą Klaipėdos mieste ir jo prieigose. Dėl šių priežasčių būtina gerinti Klaipėdos uosto sąveiką su geležinkelių transportu, ypač TEN-T antrajam, Šiaurės jūros–Baltijos koridoriui priklausančiais geležinkelio ruožais, ir taip užtikrinti, kad daugiau nei 2/3 visų krovinių į Klaipėdos uostą ir iš jo būgtų atvežami ir išvežami geležinkelių transportu. Tam, kad šis tikslas būtų pasiektas, turi būti skatinamas konteinerių terminalų ir ITS sprendimų įgyvendinimas Klaipėdos uosto prieigose, kur būtų sutelkiami srautai iš visų terminalų ir toliau įgyvendinama pasiteisinusi šaudyklinių traukinių koncepcija. ”
    Ministro pozicija nesikeičia ir yra visiškai aiški – Klaipėdos uosto prieigose bus statomas geležinkelio konteinerių terminalas.

    2020.07.02. Susisiekimo viceministras G. Mažeika, aiškindamas geležinkelio bei uosto plėtros tikslus, tikino, jog Girulių miško teritorijoje nebus vystomas modalinis terminalas, konteinerių krova ar rūšiavimas. „Svarbiausia, kad kalbėtume dabar ir iki galo. Mes nebėgame nuo diskusijų“, – tikino G. Mažeika.

    Aplinkos ministras, irgi nebėgantis nuo diskusijų, šiandien žadėjo, bet išvis neatvažiavo, o Susisiekimo viceministras šneka visiškai priešingus dalykus, negu Vyriausybei ir visuomenei aiškina Susisiekimo ministras.
    Šiandien buvo galima suprasti, kad multimodalinis konteinerių terminalas „lyg ir” numatomas pietinėje uosto dalyje, kur formuojasi stambus transporto mazgas, tačiau tas pats ponas Gytis Mažeika, Susisiekimo viceministras, raštu Nr.2-3015 mums aiškina kodėl būtina geležinkeliams plėtotis Giruliuose, o ne Kopūstų kaime šitaip:

    „Specialistai įvertino, kad įrengus Naująją geležinkelio stotį Kopūstų kaimo vietovėje lokomotyvo važiavimo atstumas padidėtų 5 kartus (1,8 km iš Pauosčio kelyno, 11,1 km iš Kopūstų kaimo), o važiavimo laikas – 2 kartus. Degalų sąnaudos, vežant tokį patį krovinio svorį (vagonų skaičių), padidėtų 6 kartus (degalų sąnaudos per metus padidėtų 406 tūkst. litrų). Ženkliai didėdami vežimo kaštai neigiamai įtakotų Klaipėdos uosto konkurencingumą kitų uostų atžvilgiu, atitinkamai padidėtų ir miesto oro tarša bei triukšmas – atkarpoje tarp Kopūstų kaimo ir Pauosčio kelyno oro tarša padidėtų 6 kartus (CO2 kiekis padidėtų 1.285,9 tūkst. kilogramų), proporcingai didėtų triukšmas ir vibracija.”

    Benzovežis „saliarkos” per mėnesį – štai jums, klaipėdiečiai – jau yra paskaičiuota jūsų miško kaina.

    Reply
  19. Nieko negirdėjau

    Pono Vaitkaus vėl nebuvo, nieko jis nematė, nieko jis eilinįkartą nežino ir nieko negali padaryt. Gal tu jaunuoli uostininke.

    Reply
  20. Nieko nemačiau

    Mero vėl nebuvo, nieko jis nematė, nieko jis eilinįkartą nežino ir nieko negali padaryt. Gal tu senoli mere eik greičiau į penciją.

    Reply
    • Einant

      Galetu visas iutes ir aites kartu pasiimti

    • Na

      Meras yra giliai susirupines.Negi jus nesuvokiate. Skaitykite mero Facebook – susirupines labai giliai. O siuo metu meras reabilituojasi, tad neturiu jums runkeliai laiko..

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Petras Gražulis vadovaus Donaldo Trumpo rinkiminiam štabui Lietuvoje

Iš Seimo narių per apkaltą pašalintas Gargžduose išrinktas Petras Gražulis praneša kartu su Amerikos lietuvių bendruomene, remiančia kandidato į JAV ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Spyglys

Skelbia lažybas dėl Skautų gatvės*

Ponai ir ponios iš Skautų gatvės su ponais ir poniom iš Liepų gatvės šiuo metu yra nugrimzdę į giluminę mediaciją ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Kitoks Klaipėdos valdžios požiūris jau atsiėjo apie pusę milijono

Dėl to, kad dabartiniai Klaipėdos vadovai atsisakė įgyvendinti kai kuriuos pirmtakų suplanuotos projektus, jiems jau išleisti miestiečių pinigai buvo negrįžtamai ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This