Perspektyvių įmonių vilionėms į Klaipėdą – naujas laboratorijų pastatas

Svarbu, Verslas

Klaipėdoje, buvusio faneros fabriko sklypo teritorijoje, Liepų gatvėje vystomame technologijų parke „Baltic Tech Park“ iškils nauji statiniai. Vienas jų – administracinės paskirties su mokslinėmis laboratorijomis pastatas. Jį planuojama pradėti statyti rudenį, šiuo metu vyksta projektavimas.

Projektuotojų vizualizacija

Klaipėdos savivaldybės interneto svetainėje paviešintuose projektiniuose pasiūlymuose nurodoma, jog Liepų g. 83 esančiame sklype projektuojamas administracinės paskirties su mokslinėmis laboratorijomis pastatas bus dviejų aukštų, 8,4 m aukščio. Jo plotas – 2177,38 kv. m, o tūris – 11,5 tūkst. kub. m. Pastatas projektuojamas taip, kad jame galėtų dirbti 137 darbuotojai.

Privažiavimas prie pastato numatomas nuo Liepų gatvės, pro esamą įvažiavimą ties pastatu „Lighthouse“.

Projektuotojų vizualizacija

Numatoma, jog pagrindinės transporto priemonės, atvyksiančios į komercinę teritoriją, bus lengvieji automobiliai – darbuotojų ir klientų, mikroautobusai, retkarčiais atvažiuos ir sunkusis transportas – atvežti ir išvežti prekes.

Prie projektuojamo pastato numatomos 52 automobilių stovėjimo vietos, iš kurių 2 skirtos žmonėms su negalia ir 6 dviračių stovėjimo vietos.

Projektiniuose pasiūlymuose rašoma, jog projektuojamo pastato administracinėse patalpose numatoma įrengti reprezentacines susitikimų ir ofisų patalpas. Mokslinės laboratorijos – tai patalpos aprūpintos įranga, skirta akademiniams ir technologiniams tyrimams, eksperimentams bei matavimams.

„Fasaduose naudojamos apdailos medžiagos – daugiasluoksnės plokštės, stiklas, rūdyto metalo plokščių apdaila. Pastato formos lakoniškos, tūris – stačiakampiai gretasieniai. Naudojami skirtingų dydžių aliuminio profilio stačiakampiai langai, fasadinės vitrinos. Vitrinos ir langai dengiami fasadinėmis stacionariomis lamelėmis. Langai skaidraus stiklo“, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose, kuriuos parengė UAB „2L Architektai“ (Paulius Latakas ir Julė Bajorūnaitė).

Šis administracinės paskirties su mokslinėmis laboratorijomis pastatas būtų technologijų parko „Baltic Tech Park“ dalis. Parke jau pastatytas ir veikia bendradarbystės erdvė „Light House“. Sklype planuojami dar du pastatai, tad iš viso parke jų bus keturi.

Projektuotojų vizualizacija

Anot parką kuriančios bendrovės Uosto verslo centras direktoriaus Šarūno Butkaus, naujas administracinės paskirties su mokslinėmis laboratorijomis pastatas turėtų tapti skaitmeninių inovacijų centru.

„Siekiame pritraukti technologines įmones, kurios kuria skaitmenizavimo, technologinius sprendimus, startuolius. Kuriame jiems reikalingą infrastruktūrą. Todėl ir esame numatę įvairių laboratorijų su specifine įranga, kad įmonės galėtų pasigaminti prototipų, išbandyti naujausias technologijas. Dalis laboratorijų bus su 3D spausdintuvais, su lazerinėmis staklėmis, kur bus galima pasigaminti fizinį prototipą, bet didžioji dalis bus skirta kurti skaitmenines inovacijas“, – aiškino Š. Butkus.

Jo teigimu, šio pastato statybos turėtų prasidėti rugsėjį. Paraleliai greta jo turėtų būti statomas dar vienas, o paskutinio parko pastato – prekybos paskirties, kurio projektas dabar yra koreguojamas, statybos turėtų prasidėti kitais metais.

Pirmasis šios parko pastatas – bendradarbystės erdvė „Light House“ buvo atidaryta pernai sausį. Paklaustas, ar su šiuo pastatu sietini lūkesčiai pasiteisino, ar bendradarbystės erdvė yra populiari, Š. Butkus neslėpė, kad veiklai, kaip ir daugeliui, pakenkė koronavirusas ir karantinas.

„Tas COVID kirto per renginius, nes tai buvo labai populiari vieta mieste, kur vyksta renginiai, o tokia veikla buvo apribota. Be to, suprantame, kad čia yra ilgalaikis projektas, kad reikia edukuoti rinką. Kitur gal labiau išvystytos tos bendradarbystės erdvės. Bet esame patenkinti“, – teigė Š. Butkus.

2017 metais Klaipėdos regiono taryba šiam Liepų g. vystomam projektui „Inovacijų ir verslo slėnis“ suteikė regioninės svarbos projekto statusą. Tąkart teigta, jog investicijos projektui plėtoti gali siekti apie 7,6 mln. eurų.

„Dabar jau skaičiuojame, kad investuosime gerokai didesnė sumą. Manau, kad ta suma dvigubai viršys tą, kuri buvo planuota“, – skaičiavo Š. Butkus.

Jam už šį investicinį projektą šių metų vasario 16-ąją buvo įteiktas Klaipėdos mero apdovanojimas – simbolinė miesto vėliava.

INFORMACIJA

Susipažinti su projektiniais pasiūlymais galima iki liepos 17 d. Liepų g. 83, Klaipėdoje, darbo dienomis 10-16 val., iš anksto susitarus tel. 868028314, arba internetinėje svetainėje www.klaipeda.lt.

Pasiūlymus galima teikti iki liepos 17 d. raštu adresu UAB „2L Architektai”, M. K. Čiurlionio g. 70, LT-03100 Vilnius, el. p. jule@2Larchitektai.lt

Viešas susirinkimas vyks liepos 17 d. 15 val. adresu Liepų g. 11, 137 kab., Klaipėdoje.

5 Comments

  1. Anonimas

    jei jau einama lokoniškos architektūros stilistikos, minimalizmo keliu tai gal į parkingų asfaltuotų plecių apželdinimą galėtumėte investuoti – „skandindi” auto medžių lapijoje. Tam nereikia nei didelių lėšų ir pavėsis ir orą valo ir kuria kvadratinių metrų patrauklumo grąžą. Investicija tapati, bet surinkus lietaus vandenį ir jį „eksponuojant” sklype vertė dar didėtų. Inovacijos ne dėl inovacijų, o bendrų tvarumo principų siekimui. Čia švelniai tariant skurdoka ir tai jau ne investicijų klausimas, o kūrybos ir požiūrio.

    Reply
    • Laura

      Labai dėkui Anonimui, kad keliate tokius klausimus, kuriems būtina pritarti ir kurie turi būti keliami kiekvienam naujam projektui. Mes Klaipėdoje turime tiek nusenusio požiūrio projektų kaip pavz. pilies ir jachtų uosto aplinkos ir parkavimo aikštelių rekonstrukcija, kur medžiamas neatsirado vietos, bet atsirado pilkų trinkelių dykuma. Jei neapsirinku netgi su 7 nususiom kalnapušėm, kurioms nuo išmetamo anglies dvideginio niekaip subujoti nesiseka, apie kokį ten pavėsį ar oro gryninimą, ar triukšmo mažinimą bekalbėti.

  2. Marija

    Šaunu. Daugiau tokių erdvių startuoliams, aukštosioms technologijoms, tada ir Klaipėda nebus tik uosto priemestis.

    Reply
  3. ar

    Klaipėdoje jau tapo tradicija „lakoniškos formos”? Ar negalėtų tokios paskirties pastatas ir savo išvaizda atspindėti aukščiausių technologijos pasiekimų ?

    Reply
    • Pasirodo

      Kad tos technologijos taip sparčiai kinta, jog architektūra nespėja iš paskos. Be to kaip nuomininkui paaiškinsi, kad kvadratinio metro kaina didesnė, nes fasadas atspindi aukščiausių technologijų pasiekimus? Utilitariškumas – štai kas valdo šiuolaikinę architektūrą. Pastatei – atitarnavo – nugriovei – kitą pastatei.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Į Klaipėdos „Akropolį" investuoja 7,7 mln. eurų

„Akropolis Group“ praneša, kad jos valdomame Klaipėdos „Akropolyje“ iš esmės modernizuojamas interjeras. Į bendrųjų erdvių atnaujinimą investuojama 7,7 mln. eurų, ...
2023-05-31
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

„Hofui" sukrito kortos: laimėjo ir energetikų nuomos konkursą, ir iš savivaldybės paramos gavo

Uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos energijos” skelbtą Danės g. esančio sandėlio konkursą, kuris kai kuriems miestiečiams buvo sukėlęs įtarimų, laimėjo ...
2023-05-24
Skaityti daugiau

Verslas

Klaipėdoje duris atvers Skaitmeninių inovacijų centras

Klaipėdoje, buvusios faneros fabriko katilinės vietoje Liepų gatvėje, birželio 2 dieną duris oficialiai atvers Skaitmeninių inovacijų centras (SIC). Atidarymo metu ...
2023-05-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This