Vasara – geras metas pasitikrinti sveikatą

Sveikata

Neseniai Slengiuose duris atvėrusios „MediCA klinikos“ gydytojos dalijasi vasaros aktualijomis: kuo gyventojams reiktų pasirūpinti po karantino, kokie negalavimai vasarą labiausiai kankina vaikus ir kaip pasirūpinti ligų prevencija vyresniems gyventojams.

26 metų darbo patirtį turinti vaikų gydytoja Rūta Vaičiulienė pasakoja, kad vasarą tėvai daugiausiai kreipiasi dėl vaikų profilaktinių patikrų, sveikatos pažymų, atliekamos planinės vakcinacijos, o šiemet padaugėjo ir norinčių pasiskiepyti nuo erkinio encefalito.

„Po 3 mėnesius trukusio karantino tėvai ima nerimauti dėl neįvykusių specialistų konsultacijų, todėl nori pasitarti su šeimos gydytoju, ar yra būtinybė skubėti. Taip pat daugelis nori atlikti kraujo tyrimus, pasikalbėti dėl atitinkamų vitaminų, papildų vartojimo. Be to, kadangi pasibaigus karantinui mažieji pacientai pradėjo lankyti darželius, daugėja sirguliuojančių vaikų, – sako gydytoja.

Anot R. Vaičiulienės, taip pat pastaruoju metu daugėja vaikų su laikysenos, regos sutrikimais.

„Vasara yra idealus laikas išmokti plaukti, todėl stuburo problemų turintiems vaikams rekomenduočiau lankyti baseiną, stiprinti raumenis, sportuoti. Apskritai, kol šilta, visiems vaikams reikėtų kuo mažiau naudotis kompiuteriais, telefonais ir daugiau laiko praleisti gamtoje, judėti, važinėti dviračiais, žaisti judrius žaidimus. Tai turės įtakos ne tik jausenai, bet ir geresniam regėjimui. Slengiečiams ir klaipėdiečiams šalia esanti jūra – puiki vieta aktyviam ir sveikam poilsiui”, – teigia ji.

Ligų profilaktikos ir gyvenimo būdo specialistė, „MediCA klinikos“ šeimos gydytoja Irma Spėčiūtė priduria, kad vasara yra puikus metas pasitikrinti sveikatą ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Pastebima, kad šiltuoju metų sezonu daugumai neretai trūksta įvairių vitaminų, geležies, maistinių medžiagų.

Anot jos, visa tai dažniausiai pasireiškia dėl įvairių dietų ir netinkamos mitybos, kuri turi būti visavertė, subalansuota. Gydytojos teigimu, ypatingai vasarą, svarbiausia yra bent 2-3 kartus per dieną valgyti šviežių daržovių ir jų patiekalų bei šviežių vaisių.

Ji priduria, kad vasara yra puikus metas aktyviai leisti laiką ir natūraliai stiprinti savo organizmą.

„Žmogus yra sukurtas judėti, o dabar yra tas metas, kai galime natūraliai stiprinti savo imunitetą – maudytis jūroje, ežere, kuo daugiau laiko būti gryname ore, ilsėtis aktyviai, kas yra ypatingai aktualu sėdimą darbą dirbantiems žmonėms. Klaipėdos ir Klaipėdos rajono gyventojams rekomenduoju dažniau pabūti prie jūros ir džiaugtis jodu prisotintu oro. Tiesa, vasarą padaugėja ir žmonių su traumomis, todėl sportuojant reikėtų nepersistengti, o prieš aktyvų laisvalaikį – gerai apšilti”, – teigia medikė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Pempininkai ir Naujakiemis: „grynai klaipėdietiški” III

Ciklo „Urbanistiniai jubiliejai” rašinyje „Atvira Klaipėda” baigia praėjusią savaitę pradėtą papasakojimą apie IV numerį sovietmečiu gavusio gyvenamojo rajono, kurį sudaro ...
2022-07-14
Skaityti daugiau

Sveikata

Pneumokokinė infekcija pavojingiausia turintiems nusilpusį imunitetą

Dėl šalto oro ir tebesitęsiančios pandemijos daugiau laiko praleidžiant namuose, vis daugiau žmonių skundžiasi nusilpusiu imunitetu. Dėl jo organizmas daug ...
2021-12-16
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Šeimos gydytoja įspėja: peršalimo simptomų ignoravimas – tiesus kelias į komplikacijas

Žmonių pagal amžių nesirenkančios peršalimo ligos dažniausiai organizmą puola vasaros pabaigoje ir rudens pradžioje. Deja, įprastai šių ligų atsiradimą lemia ...
2021-08-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This