Griaunant sandėliukus dingsta daiktai (atnaujinta)

Miestas, Svarbu

Avarinės būklės sandėliukų griovimas virto kone detektyvu. Žinomas Klaipėdos aktorius, kuris neteisėtai naudojosi tokiu sandėliuku, uostamiesčio savivaldybę apkaltino vagyste, o patirtus nuostolius įvertino beveik 600 eurų.

Savivaldybei priklausančiame sandėliuke Donatas Švirėnas ne vienerius metus laikė savo daiktus. Martyno Vainoriaus nuotr.

Dingo padangos ir žoliapjovė

Klaipėdos dramos teatro aktorius Donatas Švirėnas ne vienerius metus naudojosi Klevų g. 1 esančiu sandėliuku. Birželio pradžioje Klaipėdos savivaldybė pranešė, kad jis bus griaunamas, nes yra avarinės būklės.

„Taip, šis sandėliukas nėra mano nuosavybė. Laikiau jame daiktus, nes po mano namu nėra rūsio. Žinojau, jog kada nors tas sandėliukas bus nugriautas, bet tikėjausi, kad gyventojai bus tinkamai informuoti ir galėsime išsivežti savo daiktus. Aš visiškai pritariu tam, jog tokie sandėliukai būtų nugriauti, jie tikrai baisiai atrodo ir gadina vaizdą. Tačiau visiškai nesutinku su tuo, jog nereikia gyventojų informuoti apie jų nugriovimą“, – kalbėjo D. Švirėnas.

Ketvirtadienio vakarą jis atvyko prie Klevų g. 1 esančio sandėliuko, kuriame laikė savo daiktus, ir pamatė, kad jų nėra. Vyras pasigedo naujos žoliapjovės ir automobilių padangų komplekto. Apie vagystę jis pranešė ir Klaipėdos policijai, ji pradėjo tyrimą. Vyras patirtus nuostolius įvertino 596 eurais.

„Padangas pirkau lapkritį, naudojau tik vieną žiemą. Jos buvo supakuotos į maišus ir tvarkingai padėtos. Žoliapjovę pirkau praėjusį savaitgalį, nes nusprendžiau pats pjauti teritoriją aplink daugiabutį namą, nes erkių daug, o nuolat prašyti, kad žolę nupjautų namų valdos, jau atsibodo. Nusipirkau, nusipjoviau, pasidėjau į sandėliuką ir pasidžiaugiau, kad pats galėsiu kada panorėjęs tvarkyti aplinką. Bet žoliapjovės ir padangų vakar vakare jau neberadau. Suprantu, kad darbininkai, kurie turi nugriauti sandėliukus, juos prieš tai turėjo išvalyti. Tačiau keista, kad visos šiukšlės paliktos, o tų gerų daiktų ir nebėra. Dabar tyrimą dėl vagystės atlieka policija, eisiu teisminiu keliu, nes patyriau nuostolių“, – penktadienį „Atvirai Klaipėdai“ teigė D. Švirėnas.

Pasigedo skelbimo

Jis aiškino, jog incidento tikrai nebūtų buvę, jei Klaipėdos savivaldybė būtų tinkamai informavusi apie savo planus griauti sandėliukus.

„Savivaldybės atstovė man aiškino, jog informacija paskelbta tinkamai, nes skelbimai buvo paviešinti laikraščiuose. Ar yra koks nors įstatymas, jog privalau skaityti laikraščių informaciją? Visada, kai vykdomi kokie nors gyventojams aktualūs darbai, informacija pakabinama laiptinėje ar ant laukųjų durų. Ir šiuo atveju galėjo kokį skelbimą pakabinti prie tų sandėliukų. Tikrai būčiau išsivežęs savo daiktus ir nebūtų kilę jokių problemų“, – tikino aktorius.

Šiemet savivaldybė suplanavo nugriauti ir šį, Klevų g. 1 esantį sandėliuką, ir dar kelis. Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vyriausioji specialistė Laima Jūrevičienė pripažino, jog būtų buvę geriau, jei informacija apie griaunamus pastatus būtų pakabinta ir ant jų.

„Paprastai taip ir darome, bet čia kitaip išėjo. Ant tų sandėliukų ta informacija buvo paviešinta senokai, tada buvo audra, užkrito stoginė, medžiai, pats namas apaugęs. Akivaizdu, kad žmonės tais sandėliukais paskutiniu metu visiškai nesinaudojo ir prie jų net nepriėjo. Tas sandėlys buvo tik šiukšlių krūva, apaugusi vijokliais“, – aiškino L. Jūrevičienė.

Kaltina ir šaldytuvų vagystėmis

Ji pabrėžė, jog tai, kad žmonės iš griaunamų sandėliukų pasigenda neva dingusių daiktų, nėra jokia naujiena.

„Kasmet tokia situacija būna vos ne prie kiekvieno griaunamo sandėliuko. Būna pareiškimai policijai, žmonės skundžiasi dėl dingusių daiktų. Tačiau jie visiškai ignoruoja faktą, kad neteisėtai užėmė savivaldybės valdomus statinius. Šiuo atveju Klevų g. 1 sandėliuko griovimo darbai buvo pradėti ketvirtadienį. Sandėliukas pirmiausia buvo išvalytas. Jame nebuvo nieko, išskyrus šiukšles ir dėvėtas padangas. Viskas sukrauta į konteinerius ir išvežta, turime svėrimo aktus. Kaltinimų pačių įvairiausių sulaukiame. Yra buvę kaltinimų, kad dingo naujausi šaldytuvai, dujinės viryklės, auksiniai dviračiai. Ir tai yra natūralu, nes žmonėms skaudu prarasti tai, kuo jie naudojosi daugybę metų. Tačiau tokie tyrimai baigiasi tuo, jog nustatoma, kad pranešimas buvo melagingas“, – tvirtino L. Jūrevičienė.

Ji aiškino, jog tokie sandėliukai 1991 metais kaip visos ūkinės, gamybinės patalpos valdyti patikėjimo teise buvo perduotos Klaipėdos savivaldybei, kad ši jas prižiūrėtų ir eksploatuotų.

„Tie statiniai yra ir fiziškai, ir moraliai pasenę, todėl Klaipėdos savivaldybėje yra priimtas sprendimas juos griauti. Jau kokius 9-10 metų kasmet nugriauname po kelis avarinės būklės sandėliukus“, – teigė Miesto tvarkymo skyriaus vyriausioji specialistė.

Nuspręsta, jog šiemet bus nugriauti šie bešeimininkiai statiniai, turintys avarinės būklės požymių: betoninė tvora Naujojoje Uosto g. 20A, reklaminio stendas prie Sausio 15-osios g. 1T, stoginė Manto g. 5, sandėliai Viršutinės g. 28 kieme, šalia S. Dariaus ir S. Girėno g. 19A, šalia Klevų g. 1, gelžbetoninės tvoros likučiai ir metalinai atitvarai prie Birutės g. 25, sandėliai Baltikalnio g. 7, pastatai Garažų g. 4B, Bangų g. 6.

ATNAUJINTA.  Praėjus keletui valandų po publikacijos paskelbimo su „Atvira Klaipėda” susisiekęs D. Švirėnas padėkojo, kad viešumas padėjo susigrąžinti daiktus. Juos jam grąžino rangovai, esą paaiškinę, kad padangas ir žoliapjovę buvo pasiėmę kažkurie darbininkai, neva pagalvoję, jog tai – bešeimininkiai daiktai.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Beje, kai žurnalistas buvo atvykęs fotografuoti griaunamo sandėliuko, kartu su aktoriumi buvę rangovo atstovai tikino, kad žoliapjovė ir padangos atsidūrė Dumpiuose ir abejojo aktoriaus minėta jų verte.

12 Comments

  1. Leonidas Zubanovas

    Savivaldybės tarnautoja L. Jūrevičienė nurodo, kad žmonės daugybę metų naudojasi savivaldybės valdomais statiniais. Šiuo atveju sandėliuką valdė ir juo naudojosi ne savivaldybė, o pats D. Švirėnas, kuris sandėliuke laikė daiktus ir turėjo jo raktus. Tokiais atvejais yra svarbu kas yra pastato ( patalpos ) savininkas, nes pagal Statybos įstatymo 40 straipsnio 1 punktą sprendimą nugriauti pastatą gali priimti tik jo savininkas. Jeigu griaunamo pastato savininkė yra savivaldybė, kuri neprieštaravo, kad žmonės „daugybę metų” valdo ir naudojasi jai nuosavybės teisę priklausančiu ūkiniu pastatu, nekeldino žmonių su jiems priklausančiais daiktais iš jų naudojamų sandėliukų, reiškia, tarp savivaldybės ir naudotojų faktiškai susiklostė neterminuoti panaudos sutartiniai santykiai. Civilinio kodekso 6.642 straipsnio 1 dalis numato, kad kiekviena daikto panaudos šalis bet kada turi teisę nutraukti neterminuotą panaudos sutartį, įspėjus apie tai kitą šalį prieš tris mėnesius.
    Įspėjimas turi būti toks, kad jis nekeltų jokių abejonių ( įspėjimas turi būti rašytinis, įteiktas betarpiškai panaudos gavėjui ( sandėliuko naudotojui ) ir pasirašytinai arba per notarą, antstolį ir pan.). Jeigu po 3 mėnesių sandėliuko naudotojas neišsikrausto su jam priklausančiais daiktais, savininkas ( savivaldybė) įgyja teisę kreiptis į teismą dėl sandėliuko (patalpos ) naudotojo iškeldinimo iš griaunamo pastato. Kadangi savivaldybė piktybiškai nesilaiko šios tvarkos, griauna ūkinius pastatus, neiškeldinus iš jų naudotojus su jiems priklausančiu turtu, žmonės praranda savo turtą, patyria žalą, kaip buvo ir šiuo atveju.
    Savivaldybės tarnautoja L. Jūrevičienė elgiasi labai drąsiai: „tyrimai baigiasi tuo, jog nustatoma, kad pranešimas buvo melagingas”. Žino L. Jurevičienė, jog policija pataikauja savivaldybei. Policijai pakanka tik išgirsti iš savivaldybės, kad įspėjimai buvo iškabinti, nesvarbu kada ir kur, skaitė juos sandėliukų naudotojai ar neskaitė, ir to pakanka, kad padaryti išvadą, jog patys žmonės kalti dėl tam tikro turto praradimo, neva, galėjo išsinešti. Tokiais atvejais policija net nenustatinėja kokių daiktų neteko žmonės, kokios vertės prarasti ( darbininkų pavogti ar sunaikinti ) daiktai. Pats faktas, kad D. Širėno daiktai buvo pasisavinti, bet paviešinus apie tai, buvo grąžinti, liudija apie tai, kad žmonių pranešimai nėra „melagingi”. Kartu pastebėtina, kad daiktų grąžinimas D. Širėnui nepanaikina asmens, psisavinusio aiktus, atsakomybės, juolab, kad iš pradžių buvo nurodoma, jog daiktai jau išvežti į sąvartyną. Miesto valdžia, kuri turi tarnauti žmogui, faktiškai veikia prieš žmogų.

    Reply
  2. Leonas

    Iš kur toks „protingas” artistas D.Švirėnas Klaipėdoje atsirado? Gerai kad surengtame savo spektaklyje prie svetimų pastatų pasirodė – daugiau į spektaklius kur bus toks artistas neisiu. Pasirodo, kad ir artistų – išsilavinuisų žmonių tarpe yra kvailių. Tam Švirėnui reikia baudą išrašyti už 600 e už nelegalų naudojimąsi ne savo patalpomis. Paskui – te tatreas apsvarsto tokį savo „veikėją” kuris žemina viso Kl. dramos teatro autoritetą …

    Reply
  3. Titas

    Dar siūlyčiau nugriauti betono sieną tarp Berbomo 1 ir 3 namų, sovietmečiu saugojusią karinį dalinį. Nesaugu, neestetiška, neduokDie, nugrius kokį kartą ir protingiausią klaipėdietį, tiesa, mažaraštį ežį begriūdama Anapilin pasiųs…

    Reply
  4. klaipėdietė, Didžiosios Vitės gyventoja

    Tik padėkoti reikia Savivaldybės skyriui ,kuris naikina įvairius žiurkynus , benamių ,,namus ” ir jų suneštus į sandėliukus ,,turtus ” . Kai griovė Dariaus ir Girėno 19 namo kieme esančius sandėliukus ,tai ,,turto ” buvo prinešta iki lubų ! Gyventojams buvo pranešta ,užklijuojant informacijos lapelius ant sandėliukų ,BET po kelių minučių ,,įnamiai ” nuplėšė tuos lapelius .Dabar griaunamas ir prie Dariaus ir Girėno 19A namo bešeimininkis sandėliukas : ten ,,turto ” irgi buvo pakankamai .Švarinamas miestas,švarinamas !

    Reply
  5. Artojas

    Svarbiausia kad zmogus daiktus atgavo, manau nesusipratimas ir tiek

    Reply
  6. Kaminkretys

    Rangovo atstovas atvirai meluoja. Dumpiuose po 20 min jau nieko neberasit. Savivaldybės atstovė meluoja taip pat, nei ji žino ar kas nors skelbė, tik vėjus paisto valdiškom frazem.

    Reply
  7. Stebetojas

    Maciau kai jis savo masina užstatė kelia konteinerio vezeijui ir su dviem policijos masinom darė tyrima.lyg didžiausias nusikaltimas butu. Jam su psihika negerai.

    Reply
  8. 8

    Skelbimas buvo savivaldybes pastato rusyje, uz duru su uzrasu „SAUGOKIS LEOPARDO”

    Reply
  9. Aišku

    Rįžkiai trūksta vaidmenų…bando pakliūti į serialą !

    Reply
  10. Zoliapjove

    Artistas ir sandėliuke artistas!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Šilutės rajone - itin įžūli vagystė

Šilutės policija informavo, jog ketvirtadienio rytą gavo pranešimą, kad trečiadienio popietę Šyšgirių kaimo pievoje buvo pastebėta, jog nuversta ir apgadinta ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Regionas

Senolė neteko stambios sumos

Kretingos policija pranešė, jog penktadienį sulaukė 87-erių moters pareiškimo, kad iš jo namų Latvelių kaime dingo 10 400 eurų. Pradėtas ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Regionas

Apvogė namą Kūlupėnuose

Šeimininkai, vėlų vakarą grįžę namo, pastebėjo, jog yra apvogti. Ketvirtadienį, apie 22.30 val., Kretingos rajone, Kūlupėnuose, grįžus namo pastebėta, jog ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This