Dėl šiųmetės Jūros šventės – skriauda kitiems menininkams?

Miestas, Svarbu

Itin sudėtingomis sąlygomis šiemet organizuojama Jūros šventė galimai nuskriaudė kitus menininkus. Didžiausiai uostamiesčio fiestai skirti kone visi kultūros srities pinigai – net tie, kurie liko, kai finansavimo atsisakė kitų projektų vykdytojai, o šios lėšos įprastai būdavo perskirstomos tiems projektams, kurie likdavo „už brūkšnio“.

Jūros šventės mugė šiemet bus dvigubai mažesnė, todėl bus surinkta gerokai mažiau pinigų už prekybos vietas, tad kilo sunkumų ir su pačios šventės finansavimu. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pirmieji už brūkšnio

Klausimą dėl finansavimo iškėlė Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyrius. Jų parengtas kultūros ir meno projektas „Vakarų vėjai’20“, dedikuotas Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui, liko pirmasis už vadinamojo brūkšnio, kai šiemet buvo skirstomos Kultūros ir meno dalinio finansavimo lėšos.

„Projektas buvo įvertintas puikiai ir ekspertų išvadose įvardintas kaip Klaipėdos vizualiąją kultūrą pristatantis renginys. Jo dalyviai yra Klaipėdos miesto kultūros magistrai, nacionalinių ir vyriausybės premijų laureatai, jaunosios kartos kūrėjai ir kiti daug pasiekę menininkai. Kas dvejus metus Klaipėdos skyriaus organizuojamas renginys yra pristatomas savivaldybės biudžetinėje įstaigoje KKKC Parodų rūmuose, ne išimtis, ir šiais metais. Sėkmingai praėję parodinio komiteto konkursą, „Vakarų vėjų“ parodą atidarysime liepos 24 d. Bet… finansavimo negavome“, – kalbėjo Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkė Neringa Poškutė-Jukumienė.

Ji bei keli Klaipėdos menininkai, esantys ir LDS Klaipėdos skyriaus taryboje, gegužę parašė prašymą Klaipėdos merui, Kultūros, švietimo ir sporto komitetui, Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriui rasti lėšų ir „palaikyti šį svarbų Klaipėdos vizualiajai kultūrai meno renginį“. N. Poškutė-Jukumienė tikino, jog atsakymas į šį raštą negautas iki šiol. Tačiau Klaipėdos savivaldybė „Atvirai Klaipėdai“ pateikė įrodymus, jog gegužės 14 d. buvo išsiųstas mero pasirašytas atsakymas.

Labiausiai N. Poškutę-Jakumienę, kuri yra ir Kultūros ir meno tarybos, skirstančios pinigus kultūros projektams, narė, suglumino pasiekusi žinia, jog papildomų pinigų buvo, bet visi jie atiteko Jūros šventei.

„Dėl pandemijos keletas kultūros ir meno projektų, įveikę finansavimo konkursą ir iš Klaipėdos savivaldybės gavę lėšų, jų atsisako, nes nesugebės įgyvendinti. Be Kultūros ir meno tarybos žinios nusprendžiama, jog atlikusias lėšas reikia atiduoti Jūros šventei, nes ši, mat, patyrė labai didelių nuostolių, nes negalės būti įgyvendinta kaip ankstesniais metais. Šios atlikusios lėšos nepaskiriamos kitiems projektams, likusiems už brūkšnio, kaip būdavo paprastai priimtina praktika. Tai yra galybė faktų, kurie rodo Klaipėdos vizualiosios kultūros merdėjimą ne dėl vizualaus meno profesionalų kaltės“, – liūdnai konstatavo N. Poškutė-Jakumienė.

Paklausta, kokios paramos iš savivaldybės prašoma, pašnekovė patikslino, jog suorganizuoti tradicinę parodą reikia kelių tūkstančių eurų.

Pinigų neliko?

Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Eglė Deltuvaitė aiškino, jog pinigai kitiems projektams nebuvo perskirstyti, nes lėšų nebuvo, nors keli projektų vykdytojai lėšų atsisakė, tad jiems nebuvo pervesta apie 25 tūkst eurų.

„Esmė paprasta – pinigų šiais metais neliko. Jūros šventei kasmet būdavo skiriama tokia suma, kiek vietinės rinkliavos surenkama už prekybą mugėje, o ta suma yra apie 250 tūkst eurų. Sutartis dėl Jūros šventės organizavimo yra pasirašyta trejiems metams, šie metai yra tretieji, tad esame įsipareigoję pervesti 250 tūkst. eurų. Bet jau dabar aišku, kad už prekybos vietas mugėje vietinės rinkliavos surinksime dvigubai mažiau, nes mugė bus dvigubai mažesnė. Todėl Jūros šventei buvo labai sumažintas finansavimas, o tie likę 25 tūkst. eurų Jūros šventės organizatoriams pridėti tik gelbstint patį renginį, nes galiausiai juk buvo nuspręsta, kad jis įvyks“, – aiškino E. Deltuvaitė.

Pastebėjus, kad Jūros šventė šiemet turėtų būti gerokai mažesnė, tad logiška, jog turėtų mažėti ir finansavimas, Kultūros skyriaus vedėja patikino, jog taip nėra.

„Jūros šventėje nebus tik eisenos ir masinių renginių, nes reikia laikytis reikalavimų. Visos kitos esminės detalės išlieka. Galima sakyti, jog Jūros šventės organizatoriai už daug mažiau pinigų turi padaryti tą patį ir dar sunkesnėmis sąlygoms. Jūros šventės organizatoriai šiais metais yra nuskriaustoji pusė“, – tvirtino E. Deltuvaitė.

Paklausta, kodėl sprendimas nuo kitų projektų likusius 25 tūkst. eurų paskirti Jūros šventei nebuvo suderintas su Kultūros ir meno taryba, Kultūros skyriaus vedėja tikino, kad nederinta, nes derinimo nereikėjo.

„Į Kultūros ir meno tarybą einame, kai lieka pinigų ir juos siūlome perskirstyti kitiems projektams. Šiemet nieko neliko, dar net trūksta vykdyti įsipareigojimus. Koks tikslas eiti į minėtą tarybą, jei neturime ko perskirstyti? Dabar, kai jau didžiąsias problemas išsprendėme su Jūros švente, jei dar kas nors atsisakytų finansavimo, tada žiūrėtume, kokia yra bendra miesto biudžeto būklė ir spręstume, ar galima lėšas perskirstyti kitiems projektams, likusiems už brūkšnio“, – aiškino E. Deltuvaitė.

Miestas parodą remia kitaip

Kultūros skyriaus vedėja pabrėžė, jog Klaipėdos savivaldybė remia Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus projektą „Vakarų vėjai’20“. Klaipėdos Kultūrų komunikacijos centras organizuojamai parodai „Vakarų vėjai“ neatlygintinai suteikia Parodų rūmų erdves, saugyklas meno kūriniams, techninę įrangą (ekranus, projektorius ir kt.), techninę pagalbą (darbininkus), profesionalią dizaino pagalbą (pagal pageidaujamą poreikį). Be to, Kultūrų komunikacijų centras pasirūpins, kad būtų atspausdintas parodą pristatantis tentas ir plakatai, sukurtas parodos audio-video gidas, užtikrintos jo transliacijos socialiniuose tinkluose.

„Tad miestas tikrai remia šią parodą – ne tiesiogiai pinigais, bet prisideda. Tad tikrai negalima sakyti, kad miestas nieko neskiria“, – kalbėjo E. Deltuvaitė.

Ji pabrėžė, jog šioje situacijoje, kai daugelis nukentėjo nuo koronaviruso pandemijos, visiems reikia būti solidariems ir suprasti, kad „dabar yra neįprasti laikai, todėl turime būti supratingi vieni kitų atžvilgiu“.

Beje, anot E. Deltuvaitės, jau daug abejonių kyla ir dėl kitų metais vyksiančios Jūros šventės.

„Kadangi iš mugės šiemet tikrai nepavyks susirinkti tiek pinigų, kiek anksčiau, kyla pagrįstų nuogąstavimų dėl Jūros šventės ateities – tokio lygio renginio, koks buvo iki šiol“, – teigė Kultūros skyriaus vedėja.

2 Comments

  1. Menininkai

    Tai tegu jie algas susinažina ir nereiks
    pijokų šventei kišti visų meno pinigų. Siaubas kokios ten Žiubrio ir co algos. O mes turim juos išlaikyt. Siaubas

    Reply
  2. Variantas

    O galima taip ?
    Visus pinigus atiduodame šventės rengėjams, o šventės neriangiam – ir vilkas sotus ir eriukai sveiki liks !
    Kaip Jūs į tai ?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Klaipėdos įvaizdžio komisija pramiegojo kultūrinę revoliuciją*

Nors nauja valdžia didžiojo Mao metodas keičia miesto įvaizdį, braukdama į šiukšlyną maištingus kūrėjus, savivaldybės sukurta Klaipėdos miesto įvaizdžio komisija, ...
2024-02-22
Skaityti daugiau

Kultūra

Užderėjo paraiškų kultūros projektams finansuoti

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog kultūros ir meno bendruomenės atstovai aktyviai atsiliepė į savivaldybės kvietimą teikti paraiškas dalinio finansavimo konkursui. Skelbiama, ...
2024-02-02
Skaityti daugiau

Kultūra

Kas bevertins Klaipėdos kultūros ir meno projektus?

Šiems projektams vertinti prireiks gerokai daugiau „ne visai kultūros žmonių”, negu jų buvo dar prieš Kalėdas mero tik iš „valdiškų” ...
2024-01-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This