Pirmas liepos savaitgalis – Globėjų diena

Mums rašo

Greta Bliutaitė, Viešųjų ryšių specialistė
2020-07-04

Komentarų: 0

Penktadienį Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus atstovai dalyvavo Palangos miesto socialinių paslaugų centro kiemelyje vykusioje nuotaikingoje šventėje „Šypsokis gyvenimui“, skirtoje padėkoti globėjams. Popietės metu svečiai klausėsi gyvos muzikos, dalyvavo viktorinoje, atliko individualias užduotis, o globėjams ir jų globotiniams buvo įteiktos padėkos dovanos. Šventę vainikavo ąžuoliuko sodinimas.

Kasmet liepos pirmąjį savaitgalį Lietuvoje minima Globėjų diena. Siekiant pagerbti globėjus, pabrėžti jų indėlį į vaikų gerovę, birželio 29 dieną visuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose prasidėję renginiai tęsiasi visą šią savaitę.

Asociatyvi Palmiros Mart nuotr.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovai dėkoja žmonėms, kurie sąmoningai atveria savo namų duris ir širdis bei ragina kiekvieną apsvarstyti tapimo globėju galimybę.

„Globėjai – ypatingi žmonės, jų dėka keičiasi vaikų pasaulis. Kantrybė, supratimas, atsidavimas, dėmesys ir meilė kitam, tai būtinos savybės vaikus globojančiam asmeniui. Mūsų tarnybos užduotis suteikti visą reikiamą pagalbą ir paramą, turimas žinias ir specialistų konsultacijas tam, jog globėjas ir globotinis užmegztų stiprų ryšį. Dėkojame globėjams, kad padeda vaikams, kad dažnu atveju atstoja jiems mamas ir tėčius. Taip pat norime tarti ačiū tarnybos atestuotoms GIMK darbuotojoms, globos koordinatoriams, socialiniams darbuotojams ir kitiems specialistams, dirbantiems šioje svarbioje srityje“, – sako Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus (VTAS) vedėja Indrė Kryžiūtė.

Palaikymas

Šie metai yra paskutiniai, kai vaikai auga globos namuose.

Klaipėdos apskrityje šiuo metu yra 573 globojami vaikai, iš kurių 389 gyvena šeimoje, 9 – šeimynoje, 162 – globos institucijoje, 13 – globos centre. Iš viso Lietuvoje dabar vaikus globoja 3839 šeimos, kuriose auga 4936 vaikai. Tuo tarpu globos institucijose vis dar auga 1777 vaikai, tačiau šie metai šalyje paskutiniai, kai vaiko globėju gali būti skiriama institucija (vaikų globos namai).

Vaiko teisių apsaugos specialistai, bendradarbiaudami su socialiniais partneriais, nuolat ragina asmenis susimąstyti apie globą ir tapti globėjais. Visoje šalyje veikiantys Globos centrai padeda būsimiems globėjams tinkamai pasirengti vaiko priėmimui į šeimą, lydi ir palaiko visą globos laikotarpį, o jų teikiama pagalba ir paslaugas globėjams, įtėviams ir vaikams yra nemokama.

„Džiugina tai, kad atsiranda vis daugiau žmonių, kurie domisi galimybe rūpintis tėvų globos netekusiais vaikais, pasiryžta priimti šį nelengvą, bet reikšmingą iššūkį, tampa saugia užuovėja vaikams. Globėjai padeda vaikams atrasti pasaulį be smurto ir prievartos. Jie suteikia vaikams galimybę augti šeimoje, pajausti saugumą, būti pilnaverčiais visuomenės nariais, mokytis, tobulėti ir nebijoti svajoti“, – teigia I. Kryžiūtė.

Kaip tapti globėju?

Asmuo, norintis globoti šeimoje be tėvų globos likusį vaiką, turi kreiptis į gyvenamosios vietos savivaldybės administraciją, kurios darbuotojams padedant, bus pradėta globos šeimoje procedūra. Pirmiausia bus vykdomas asmens pradinis įvertinimas.

Tarnybos teritoriniam skyriui atlikus asmens pradinį vertinimą ir priėmus teigiamą sprendimą, asmuo nukreipiamas į savivaldybės teritorijoje veikiantį Globos centrą dėl mokymų ir jo pasirengimo globoti vaiką vertinimo pagal GIMK programą ir išvados parengimo. Mokymus organizuoja savivaldybės teritorijoje veikiantys globos centrai, kuriuose paslaugas teikia pagal GIMK programą tarnybos atestuoti asmenys.

Mokymai privalomi kiekvienam fiziniam asmeniui, norinčiam tapti vaiko globėju, dėl kurio teigiamo pradinio įvertinimo priimtas Tarnybos teritorinio skyriaus sprendimas, ir jo sutuoktiniui ar bendrai gyvenančiam asmeniui. Pastebėtina, kad vaiko artimiesiems giminaičiams mokymai yra rekomenduojami, tačiau neprivalomi.

Pabaigus mokymus pagal GIMK programą tarnybos atestuoti asmenys įvertina, ar asmuo yra pasirengęs globoti tėvų globos netekusį vaiką. Atkreiptinas dėmesys, jog tik gavus teigiamą išvadą apie pasirengimą globoti vaiką, asmuo gali būti skiriamas globėju. Globėjų mokymai trunka 3 mėnesius, o visa pasirengimo jais tapti procedūra – apie 4-5 mėnesius nuo dokumentų pateikimo.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Per dieną - po 9 smurto išpuolius prieš vaikus

Vaiko teisių gynėjų turimi statistiniai duomenys rodo, jog 2023 metais sulaukta iki šiol rekordinio skaičiaus pranešimų dėl galimų vaiko teisių ...
2024-03-12
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Pro langą iškritusi pusantrų metų mergaitė susižalojo nesunkiai: šeima žinoma vaikų teisių gynėjams (papildyta)

Policija praneša apie nelaimę Klaipėdoje, kurioje nukentėjo mažametė. Visgi, kaip paaiškėjo, ji laimingo atsitiktinumo dėka susižalojo nesunkiai. Antradienį apie 14.50 ...
2023-09-13
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Mažiau vaikų auga institucijose, didėja budinčių globotojų gretos

Šalyje perpus sumažėjo globos institucijose gyvenančių vaikų, kelis kartus išaugo budinčių globotojų skaičius, specialiuose mokymuose parengta daugiau nei 2000 globėjų ...
2023-03-31
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This