Klaipėdos darželiuose eilės netrumpėja: svarstoma apie griežtesnę priėmimo tvarką

Svarbu, Švietimas

Nuo naujų mokslo metų pradžios Klaipėdos lopšelių-darželių negalės lankytis daugiau nei 300 vaikų, nes jiems pritrūko vietų. Todėl svarstoma dar labiau griežtinti sąlygas į uostamiesčio ikimokyklines ugdymo įstaigas patekti lopšelinukams ir darželinukams, kurie realiai su tėvais gyvena Klaipėdos rajone.

Patekti į uostamiesčio lopšelius ir darželius gali dar ne visi norintys. Palmiros Mart nuotr.

Anot Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjos Laimos Prižgintienės, šiuo metu skaičiuojama, jog nuo naujų mokslo metų lopšelių negalės lankyti apie 260 vaikų, kuriems yra dveji metukai.

„Vaikų, kuriems yra nuo 3 iki 6 metų ir kurie nepateko į pageidaujamą darželį, dažniausiai esantį arčiausiai namų, net neskaičiuojame, nes yra vietų kituose darželiuose. Ir yra tėvų, kurie veža vaikus, pavyzdžiui, iš Tauralaukio į pietinę miesto dalį. Tolokai, bet jei labai reikia darželio, tai reikia vaiką pavežioti. Taip pat neskaičiuojame tų vaikų, kuriems dar nėra dvejų metukų, o tėvai juos į lopšelį jau norėjo leisti nuo šio rudens. Tokių dar dvejų metukų neturinčių vaikučių, kuriems nėra vietų lopšeliuose, yra apie šimtas. Tačiau, kaip minėjau, jų net neskaičiuojame. Vienas iš tėvų vaiką iki dvejų metų dar gali auginti namuose, nes turi ir socialines garantijas, išmokas“, – aiškino L. Prižgintienė.

Jos teigimu, dvejų metukų vaikų, kuriems neatsirado viešų lopšeliuose, buvo apie 300. Tačiau dėl maždaug 40 iš jų tėvai pristatė specialios komisijos pažymas, jog vaikai dar nėra pasirengę lankyti ikimokyklinės ugdymo įstaigos, todėl metus pabus namuose. Tokios komisijos išvada reikalinga dėl to, jog vaikas nebūtų išbrauktas iš eilės, o lankymo pradžia būtų atidedama metams.

„Beje, šiemet tokių atsisakymų lankyti darželį nuo dvejų metukų yra kai niekada nedaug. Priežasčių niekada neanalizuojame. Gal ta pandemija įtakos turėjo, o gal vaikams dar nėra visiškai dveji metai. Manome, jog iki mokslo metų pradžios atsisakymų lankyti lopšelius bus daugiau, todėl ir eilė turėtų truputį sutrumpėti“, – kalbėjo Švietimo skyriaus vedėja.

Ji pabrėžė, jog kelerius pastaruosius metus kasmet į lopšelius nepatenka daugiau nei 200 dvimečių. Kaip spręsti šią problemą?

„Fiziškai padidinti lopšelio grupių esančiuose pastatuose neįmanoma. Naujas pastatas problemos taip pat neišspręs, nes jame nebus vien tik lopšelio grupės. Kita vertus, jei dabar stebuklingai rastume būdą priimti visus dvimečius, kas bus toliau, kai jiems bus treji ir daugiau metų? Mes nuolat stebime statistiką, kiek Klaipėdoje vaikų yra namuose ir kiek lanko ikimokyklinio ugdymo įstaigas. Galiu drąsiai pasakyti, jog visą laiką didėja ugdymo įstaigas lankančių vaikų procentas, palyginti su visais vaikais. Tai reiškia, jog tenkiname vis didesnį poreikį, kuris rodo, jog galbūt tėvai vis anksčiau nori vaikus išleisti į lopšelius. Psichologai yra išaiškinę, jog iki trejų metų vaikui geriausia būti su mama, o po trejų – būtinai su kitais vaikais“, – pabrėžė L. Prižgintienė.

Ji vylėsi, jog daugiau vietų klaipėdiečiams vaikams uostamiesčio lopšeliuose ir darželiuose turėtų atsirasti, kai Klaipėdos rajonas išplės savo ikimokyklinių įstaigų tinklą.

„Faktas, jog yra nemažai vaikų, kurie realiai gyvena rajone, bet lanko ar nori lankyti Klaipėdos lopšelius. Tam, kad būtų vaiką galima leisti į Klaipėdos ikimokyklines ugdymo įstaigas, mieste savo gyvenamąją vietą turi būti deklaravęs vienas iš tėvų. Todėl svarstome, jog galbūt vertėtų keisti priėmimo į ikimokyklines įstaigas tvarką ir nurodyti, kad vaiką į Klaipėdos lopšelius ir darželius galima priimti, kai abiejų tėvų deklaruota gyvenamoji vieta yra Klaipėdoje. Jei turime laisvų vietų, galime priimti vaikus ir iš rajono. Dabar taip yra darželiuose, o dvimetinukų iš rajono tikrai negalime priimti, nes ir Klaipėdos vaikams labai trūksta vietų. Tikimės, jog rajonas išplės savo ikimokyklinių įstaigų tinklą, nes girdime, kad planuojama statyti darželį ar nuomotis patalpas jiems įrengti. Dabar tikrai neabejojame, kad labai nemaža dalis vaikų uostamiesčio darželiuose realiai yra iš rajono“, – teigė L. Prižgintienė.

18 Comments

  1. Aurelija

    Kaip visada problemos tos pačios daug metų, o sprendimo į šią problemą niekaip neranda, tik griežtinti priėmimo tvarką tesugeba.. O ką padarė kad galėtų priimti daugiau vaikų???? Turėtų visi vaikai gauti darželius ir nesvarbu iš rajono ar iš pačios Klaipėdos vaikai visi yra vienodi ir turi turėti teisę ir galimybę lankyti darželį.. Ir noriu priminti, kad rajono ar miesto vaikai visi yra Lietuvos piliečiai..

    Reply
    • Lozungas

      Gerbiamoji, darželiai išlaikomi iš savivaldybių biudžetų. Tėvų mokesčiai (gyventojų pajamų mokestis arba GPM) pervedami tai savivaldybei, kurioje deklaruota tėvų gyvenamoji vieta. Taip kad jūsų lozungas gražus, bet teorinis. Jei dirbate Klaipėdoje, o mokesčius mokate rajono, nes ten turite namelį už buto kainą, savivaldybei, iš jos ir turėtumėte reikalauti paslaugos, kuri yra savivaldybės priedermė.

  2. Kiek galima?

    Tos pačios bėdos metų metais. Šiaurinėje miesto dalyje net nesiruošiama nors kaip nors įtakoti katastrofišką situaciją su darželiais. Rajoniniai sugeba pralįsti, kai tėvai formaliai deklaruoja gyvenamą vietą. Daug jų ir Atžalyno darželyje: apgavę dalinasi patirtimi ir juokiasi iš miestiečių, neturinčių kur dėti vaikų. Kada baigsis klaipėdiečių poreikių ignoravimas, Grubliauskai? Išrinko nemokamai autobusais pavėžinti pensininkai, jiems darželių nereikia? O jaunimas kantrus arba išbalsuoja kojomis iš Klaipėdos!

    Reply
  3. Renaldas

    Sudomino komentaras apie neracionaliai i6naudojamą turimų lopšelių-darželių patalpų plotą. Panašu, kad siūlymas peržiūrėti visų Klaipėdos miesto 47 ikimokyklinio ugdymo įstaigų planavimą yra geras. Palyginus bendrą įstaigų plotą ir deklaruojamą grupių/kabinetų plotą, randu, kad kai kuriose miesto įstaigose vaikų grupių plotas sudaro 30 proc., kitose 70 proc. Reikšmingai skiriasi ir Klaipėdos darželiuose dirbančių darbuotojų ir pedagogų panaudojimo efektyvumas – vienuose darželiuose 1 pedagogui tenka 6 vaikai, kituose 10. Jei įskaičiuoti ir nepedagogus, vienam darbuotojui tenkančiūų vaikų skaičius svyruoja nuo 2 iki 4 vaikų. Šiuo metu savivaldybės administracijoje vyksta posėdžiai sprendžiant kaip pertvarkyti ikimokyklinio ugdymo įstaigas įvedant apribojimus maksimaliam nepedagoginių darbuotojų santykiui su pedagogais, atlyginimų darbuotojams standartus (šiuo metu vidutinių atlyginimų daželiuose per dideli – nuo 800 iki 1300 EUR). Gal bus atkreiptas dėmesys ir į patalpų naudojimo ypatumus. Turite idėjų, siųskite info@klaipeda.lt ir Jūsų pasiūlymas bus nukreiptas į švietimo skyrių. Atsakymą gausite per 20 dienų.

    Reply
    • Aušra

      Jūs juokaujate, kad švietimo skyrius spręs problemas teisingai. Nepamirškite, kur gyvenate. Lietuva švogerių kraštas. Etatai ir pinigai įstaigoms skiriami atsižvelgiant į lojalumą ir paslaugumą valdžiai. Manau suprantate apie ką eina kalba. Dar daug turi vandens nutekėti, kol ateis teisingumas. Siūlau lopšelio grupėse leisti dirbti, kursus baigusius žmonės. Darbo pobūdis nereikalauja aukštos kvalifikacijos. Atlygis už darbą turi būti aukščiausias, nes labai daug fizinio krūvio. Taip pat galimas variantas, lopšelio grupėse trys žmonės dirbantys komandoje(du dirba su vaikais, vienas valo ir tvarko higienos reikalus ir grupę). Darželio grupėje vienas pedagogas ir asistentas, valytoja ateinantį tik išvalyti patalpų ir išplauti indų. Viena, arba dvi visoms grupėms pagal valdomų plotų kiekius. Bendram įstaigos plotui valyti užtenka 0,5 etato valytojos vakare. Būreliai rateliai, tik komerciniai su nuomos kaštais. Keturioms įstaigoms vienas vadovas, juk visos turi dar ir pavaduotojas, kurios nelabai ir darbo turi. Joms užtektų 0,5 etato įstaigoje ir galėtų padirbėti su vaikais grupėse. Papildomi etatai nereikalingi visai. Pedagogai paruošti puikiai vesti visas veiklas patys. Jei skiriate skirkite visom įstaigoms po lygiai, negali būti lygesnių. Jokių med. paslaugų įstaigose negali būti, tam yra poliklinikos ir ligoninės. Etatų gana daug buvo pristeigta, švaistomi pinigai, o naudos jokios. Spec. įstaigų nebelieka visi vaikai integruojami į bendras, etatai turi būti panaikinti ir įsteigiant naujus – asistentų (apmokėjimas minimalus).

  4. Elė

    Įdomu ar gerbiama L. Prižgintienė girdėjo apie tai, jog nuo 2021 metų planuojama sutrumpinti vaiko priežiūros atostogas renkantis tarp 18 mėn arba 24 mėn terminų, tam, kad darbingo amžiaus tėvai galėtų dirbti ir mokėti mokesčius. Lopšelių grupių vaikams, nuo 2-3 metų, jau dabar trūkumas, o koks tada planas su vaikais nuo 1,5 metukų bus? Čia net rajono vaikai neišgelbės. O ir nėra bėdos prisiregistruoti abiems tėvams mieste, o gavus darželyje vietą išsiregistruoti ?. Nesuprantu logikos.

    Reply
  5. Hm

    „Kai abiejų tėvų deklaruota gyvenamoji vieta yra Klaipėdoje”, o koks skirtumas? Jei vienas iš tėvų prasideklaravo ir antras prasideklaruos? Ką tai keičia?

    Reply
    • Laura

      Nuo kiekvieno registruoto gyventojo miestui per mokesčius surenkamas biudžetas. Rajone gyvenančios šeimos miestui pinigų neneša, o užima miesto vaiko vietą darželyje ir dar iš biudžeto mokama už jo ugdymą. Deja, dabar viskas vertinama pinigais, bet iš dalies ir teisinga. Dabar net mokykloje vaikas vietą sunkiai gaus, jei tėvai ne klaipėdiečiai.

  6. Ausra

    Pilna patalpų kurias galima pertvarkyti atgal į grupes(sporto salės, meno kambarėliai, regos ugdymo centre Soc. skyriaus lankytojai užėmę grupe, nors yra rizikos grupės ir t. t.) . Nėra noro ir neaiški motyvacija to nedaryti. Tai nusikaltimas prieš tėvus. Jiems reikia dirbti ir auginti vaikus. Jie uždirba mums pensijas, jie turi gauti geriausias sąlygas, kad galėtų ramiai dirbti ir uždirbti. Nepriimti vaikų, kurių nors vienas iš tėvų nedirba. Tegul augina ir ugdo patys. Išeičių yra, noro nėra. Laikas užleisti vietas jaunimui savivaldoje, išspręs greitai. Dirbkite ir rasite tų vietų!!!!!!!!!!

    Reply
  7. O rajono vaikai irgi turi eiti į darželius

    O Grubliauskas turi ne Girulius ir visos Klaipėdos medžius iškirsti, laukiant milžinišku NATO pajegu išiveržimo. O privalo darželius statyti

    Reply
  8. Darželiu Švedas ir Klaipėdos savivaldybė ne statys....

    ….Klaipėdos miesto savivaldybės Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vedėjo Valdo Švedo, tiek šiemet, tiek pernai miesto kelių infrastruktūrai gerinti skirtos iš tiesų nemenkos sumos.

    „Vienos iš didžiausių, nėra tokių buvę“, – teigia vedėjas, vardindamas šiuo metu Klaipėdoje vykdomus stambiuosius susisiekimo infrastruktūros projektus

    Reply
  9. Bet ne planuoja 11 kariniu objektu statyti o ne darželiu

    Sutarta dėl NATO saugumo investicijų programos infrastruktūros vystymo projektų Pabradėje ir Šiauliuose: Krašto apsaugos ministerija ir NATO Paramos ir pirkimų agentūra (angl. NSPA) pasirašė sutartį su UAB „Sweco Lietuva“ dėl Lietuvos kariuomenės infrastruktūros vystymo projektų.

    NATO agentūros skelbtą konkursą laimėjusi Lietuvos įmonė įsipareigojo suprojektuoti Lietuvos kariuomenei 11 infrastruktūros projektų. 10 pr

    Reply
  10. Lina

    Jau seniai laikas statyti naujus darželius ypaš šiaurinėj dalyj!!!Stovim eilėj nuo pat gimimo ir ne gavome vietos nuo 2jų metų gimę rugpjūtį,aišku tiems lengviau patekti kas gimė metų pradžioje,ar čia sąžininga???be to iš rajono vaikų pilna.Žodžių galvokit kur pinigus leidžiat!

    Reply
  11. Kodel Grubliauskas ne stato nauju darželiu?

    Bet iškirto visa Klaipėda. Ir sukišo milionus į kelių platinima. Dabar kirs Giruliys.Sukiš milionus į geležinkelio platinima. Kad Nato priimti su fanfarais

    Reply
  12. Savivaldybės idiooooo..tams

    Kodėl kišat pinigus i kvailus projektus medžiu kirtimas Rumiškės kv. Ažuolų kirtimas -keliu platinimas Nato priwmimui .o ne į dažželiu statyba. Kiek milijonu sukišote į betona kad priimti NATO MILŽINIŠKOS PAJEJOS pagal nauja sutari?????

    Reply
  13. Gaf

    Stojom i eile pries 2 metus vasara. Du darzeliai sali namu 500m spinduliu.
    Spekit ar gavom vietas?

    Tuos rajoninius vyt lauk is klaipedos. Teisingai Kauno meras padare, gyveni rajone, moki mokescius rajone – buk malonus miesto privilegijomis nesinaudok, tam yra rajonas.

    Reply
  14. Dirbantis

    Logiškiausia būtų nepriimti nedirbančių tėvų vaikus. Mokesčių nemoka, o vaikas darže už dyką…ko ne komunizmas ant tos Lietuvos?

    Reply
  15. Anonimas

    Nu ir beleatristikos.ir nulis noro spresti vietu trukuma. Rajono vaikus vaikyt tik.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Pasodino per 13 000 medelių

Bendradarbiaudami su Valstybinių miškų urėdija (VMU) daugiau nei 200 SBA grupės darbuotojų šeštadienį Norkaičių girininkijoje, Klaipėdos rajone, 3,4 hektaruose ploto ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėdos kapinės sparčiai plečiasi tik popierių šūsnyje

Pasirašyta nauja sutartis dėl Klaipėdos miesto kapinių plėtros galimybių studijos papildymo naujomis galimomis teritorijomis. Už 10 tūkst. eurų bus koreguojama ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

Regionas

Žadama keisti potvynių rizikos valdymo tvarką

Apie kompleksinį požiūrį į potvynių rizikos valdymą kalbantys Klaipėdos, Kretingos ir Šilutės rajonų bei Klaipėdos miesto savivaldybių vadovai sulaukė Aplinkos ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This