Valstybiniai apdovanojimai iš prezidento rankų – ir klaipėdiečiams

Politika, Svarbu

Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda Liepos 6-osios – Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) ir Tautiškos giesmės dienos proga už nuopelnus Lietuvai ir už jos vardo garsinimą pasaulyje valstybės ordinais ir medaliais apdovanojo Lietuvos ir užsienio valstybių piliečius. Tarp jų – Baltijos jūros povandeninės archeologijos ir povandeninio marinistinio paveldo pradininką ir aktyvų tyrėją Vladą Žulkų ir Klaipėdos jaunimo teatro įkūrėją ir režisierių Valentiną Masalskį.

Prezidentas Gitanas Nausėda ordinu „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didžiuoju kryžiumi apdovanojo Klaipėdos universiteto profesorių Vladą Žulkų. Roberto Dačkaus (Prezidentūra) nuotr.

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro didysis kryžius skirtas pasaulio šiuolaikinės penkiakovės pasaulio ir Europos čempionei Laurai Asadauskaitei-Zadneprovskienei. Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didysis kryžius – operos solistei, pasaulinę šlovę pelniusiai, vienai ryškiausių dabarties dainininkių Violetai Urmanavičiūtei-Nigro.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didysis kryžius įteiktas ilgamečiam kritinio Lietuvos dailės istorijos naratyvo puoselėtojui, poetui, eseistui Alfonsui Andriuškevičiui ir Baltijos jūros povandeninės archeologijos ir povandeninio marinistinio paveldo pradininkui ir aktyviam tyrėjui, Klaipėdos universiteto profesoriui Vladui Žulkui.

Už aktyvų Lietuvos ir Japonijos kultūrinio ir ekonominio bendradarbiavimo stiprinimą, filantropinės veiklos ir kultūros mecenatystės bei pilietiškumo puoselėjimą ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžiumi apdovanotas Ramūnas Garbaravičius, aktyvi senosios dailės parodų organizatorė ir kuratorė, meno istorikė Rūta Janonienė, ekonomikos ir finansų pasaulio tyrinėtojas, Lietuvos ekonominio skatinimo puoselėtojas JAV Jeilio universiteto profesorius, Nobelio premijos laureatas Robertas J. Shilleris.

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi – Lietuvos mokslų akademijos prezidentas Jūras Banys, Lietuvos teatro, kino ir televizijos aktorius, sukūręs daug įsimintinų teatro ir kino vaidmenų Lietuvoje ir užsienyje, Liubomiras Laucevičius, taip pat kultūros istorikė, daugelio knygų ir straipsnių Lietuvos kultūros ir religijos istorijos temomis autorė Ingė Lukšaitė bei Lietuvos teatro ir kino aktorė Jūratė Onaitytė.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžiumi – šokio teatro vadovė, režisierė, choreografė, garsinanti Lietuvos vardą tarptautiniuose teatro festivaliuose, savo kūryba įprasminanti Lietuvos istorinį palikimą, Andželika Cholina, Klaipėdos jaunimo teatro įkūrėjas ir režisierius, sukūręs daug skirtingų teatro ir kino vaidmenų Lietuvos ir užsienio vaidybinėse kino juostose, Valentinas Masalskis, Lietuvos dokumentinio kino režisierius ir prodiuseris, aktyvus Lietuvos dokumentinio kino puoselėtojas Arūnas Jonas Matelis, taip pat Lietuvių informacijos centro Vašingtone įkūrėjas, aktyvus Lietuvos laisvės siekių ir informacijos skleidėjas tarp Jungtinių Amerikos Valstijų politikų Victor Alfonsas Nakas.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžiumi apdovanotas Klaipėdos jaunimo teatro įkūrėjas ir vadovas Valentinas Masalskis. Roberto Dačkaus nuotr.

Žūvančiųjų gelbėjimo kryžius įteiktas Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos kariūnui Žygimantui Kaminskui, kuris pernai, nepaisydamas pavojaus savo gyvybei, išgelbėjo Baltijos jūroje skendusius 10 metų berniuką ir keturis vyrus.

Per iškilmingą ceremoniją Prezidento rūmų Baltojoje salėje apdovanoti mokslo ir švietimo, kultūros atstovai, verslo, ekonomikos ir medicinos asmenys, visuomeninių ir pilietiškumo iniciatyvų puoselėtojai, sportininkai, valstybės pareigūnai ir kariūnai bei su koronaviruso pandemija kovoję piliečiai.

Valstybės apdovanojimai – tai Respublikos prezidento dekretu skiriami ordinai, medaliai ir kiti pasižymėjimo ženklai, įteikiami Vasario 16-ąją ir Liepos 6-ąją. Iš viso šią dieną prezidentas apdovanojo 50 asmenų.

2 Comments

  1. Mindaugas

    Kodel Valstybe nesugebejo parodyti per televizija apdovanojimu ceremonijos tiesiogiai? Gal vel neatpazino nominantu?
    O kvaila koncerta po tiltu, pilant lietui su Bareikiu, tai sugebejo . Rezisierius is LRT tikriausiai isejo is proto.

    Reply
  2. Kodėl neskirtas apdovanojamas Z.Daugintytėi

    Kuri 1992 apginė Girulių miška nuo iškirtimo. Lansbergio palaimintu iškirtimu.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Virtualioje platformoje ragina užduoti klausimus kandidatams į prezidentus

Iki prezidento rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ nuo antradienio gyventojus kviečia šalies vadovo posto ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

ELTA

Likus mažiau nei mėnesiui iki prezidento rinkimų – pokyčiai reitingų lentelėje

Iki šalies vadovo rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, reitingų lentelėje – pokyčiai, vertinant kandidatų į prezidentus lyderius. Kaip rodo naujausia ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Politika

Prezidento posto sieks 8 kandidatai

Vyriausioji rinkimų komisija antradienį priėmė sprendimus registruoti likusius penkis kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This