Dramos teatre – spektaklio su unikaliomis technologijomis premjera

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Šį savaitgalį Klaipėdos dramos teatro žiūrovai galės išvysti pagal klaipėdiečio Gintaro Grajausko pjesę karantino metu pastatytą išskirtinį spektaklį „Tinklas“.

Režisierės Agnijos Leonovos spektaklis išsiskiria ne tik unikaliomis jo metu naudojamomis technologijomis, bet ir tuo, jog čia nebus parterio, o scenografiniai sprendimai yra pakilę iki pirmųjų balkonų, kuriuose galės sėdėti tik 72 žiūrovai.

Pjesės autorius G. Grajauskas antradienį surengtos spaudo konferencijos metu sakė ją parašęs dar 2016-aisiais, po kažkurio apsilankymo „Facebook“, kai kilo mintis apie Jobo knygą, „šiuolaikinį Jobą, kuris viską praradęs, bet mainais gavęs virtualią realybę“.

„Jis gyvena visiškoje tuštumoje. Neturi tikėjimo, Dievo, ir jam turėtų būti labai sunku bei tuščia, bet yra užliūliuotas tų gražių vaizdų“, – kalbėjo G. Grajauskas.

Pasak jo, pjesė prasideda nuo remarkos, kad veiksmas vyksta netolimoje ateityje, tačiau pats autorius sakė negalvojęs, kad ta netolima ateitis ateis taip greitai.

„Žinojau, kad pjesė bus velniškai sunkiai pastatoma ir jai reikės ypatingo režisieriaus. Tikėjausi, kad ateityje toks režisierius atsiras. Ir vasario pabaigoje parašė Agnija. Pradėjome kalbėti ir dabar galiu pasakyti, kad ji yra režisierius, kurio reikėjo. Likiminis įvykis ir tai, kad po poros savaičių prasidėjo karantinas“, – pasakojo G. Grajauskas.

Anot jo, būtent karantinas pagreitino šio pjesės pastatymą.

„Labai norėjau dirbti šiame teatre, ir psichologiškai komfortiška, smagu, konstruktyvu ir tikra, aktoriai profesionalai. Karantinas šitam kūriniui tik padėjo. Norėjosi nuimti technopesimizmą ir duoti atsakomybę pačiam žmogui. Jis pats atsakingas, kaip naudojasi technologijomis“, – sakė režisierė A. Leonova.

Vaizdo menininkas latvis Artis Dzērve teigė, kad spektaklyje naudojama technologija „yra sunkus mechanizmas“.

„Tai ir eksperimentas, ir laboratorija. Aktoriai skirtingose patalpose teatre – nieko nauja, tačiau perduodamas toks pats vaizdas. Jau prieš dvejus metus galvojau, kaip pakeisti, kad ekrane matytųsi kitaip. Tik paskutiniais metais buvo sukurtas IT sprendimas. Naudojant jį nėra užlaikymo. Klaipėda – pirmasis teatras, naudojantis tokią technologiją. Naudojame ir kamerą su trimačiu vaizdu. Tai irgi inovacija“, – sakė menininkas.

Pasak A. Leonovos, didžiąją spektaklio dalį sudaro tiesioginės transliacijos, kurių metu aktorius Jonas Barnauskas bendrauja su kitais kolegomis.

„Gyvas bendravimas išlieka, taip paprasčiau sukurti ryšį, reakcijų tikslumą. Tačiau kartu tai duoda virtualaus tinklo pojūtį. Yra tik kelios scenos nufilmuotos“, – sakė režisierė.

Pasak G. Grajausko, ši scenografija puikiai žiūrėtųsi atvirame lauke.

Anot pagrindinio vaidmens atlikėjo J. Baranausko, šio spektaklio kūrimas karantino metu buvo „be proto įdomus ir keistas procesas“.

„Galvojau, kad bus kaip kinas. Sunku nejausti partnerio, nematyti akių. Bet čia net ne kino principas. Čia visiškai kita plokštuma, bet tos emocijos turi pereiti per tinklą. Tai labai keistas įspūdis. Pamačius gyvai permąsčiau, kaip reikia daryti kitaip. Tai – kažkoks XXI amžiaus teatras“, – sakė aktorius Rimantas Pelakauskas.

Mato Mačiulskio nuotr.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”144860,144861,144862,144863,144872,144873,144864,144865,144866,144867,144868,144869,144870,144871″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

„Auksinių scenos kryžių" apdovanojimuose - klaipėdiečių triumfas (papildyta)

Tarptautinę teatro dieną, trečiadienio vakare, Klaipėdos dramos teatre vykusioje „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremonijoje iš 17 nominacijų net 6 „Auksiniai ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Kultūra

Esminis „Auksinių scenos kryžių“ renginio motyvas – šviesa ir tamsa

Tarptautinę teatro dieną, kovo 27-ąją, Klaipėdos dramos teatre vyks „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremonija. Jos metu bus pagerbti per praėjusius ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Kultūra

Skelbia atnaujintą „TheATRIUM“ simbolį ir šūkį

Artėjanti vasara pajūryje sutampa su vienu iš svarbiausių Vakarų Lietuvoje teatrinių įvykių. Jau aštuntą kartą vyksiantis tarptautinis teatro festivalis „TheATRIUM“ ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This