Kasmetė tuopų pūkų problema: kas bus daroma?

Miestas, Svarbu

Nuo visur skraidančių tuopų pūkų pavargę klaipėdiečiai miesto savivaldybės prašo pašalinti šiuos medžius. Tokią galimybę pažadėta svarstyti.

Kasmet birželio ir liepos mėnesiais, regis, visas miestas užklojamas tuopų pūkais. Jų gausu ne tik ant šaligatvių, pievų, bet pūkai pro pravirus langus įskrenda ir į butus.

Tuopų pūkai. Virginijos Spurytės nuotr.

Klaipėdoje daugiausia tuopų auga Pilies, Minijos, Mokyklos gatvėse, Žvejybos uosto rajone, Skulptūrų parke.

Prieš keliolika metų Klaipėdos savivaldybė net vykdė tuopų šalinimo programą, kai kasmet buvo nupjaunama šių medžių vien tam, jog pūkų tarša mieste sumažėtų. Tačiau vėliau tokios programos dėl lėšų stygiaus buvo atsisakyta. Dabar tuopos šalinamos tuomet, kai kelia grėsmę žmonėms.

„Šiemet, kiek man žinoma, tuopų nepjovėme. Manau, jog tokia iniciatyva turėtų gimti iš Aplinkosaugos skyriaus dėl aplinkos gerinimo. Sulaukiau ir aš žmonių skambučių, jog reikėtų išpjauti tuopas, kad būtų mažiau pūkų. Žinoma, vieni sako, kad tokius medžius būtina šalinti, o kiti pasisako už lapuočių išsaugojimą. Visada yra dvi medalio pusės. Šiemet specialiai neplanavome šalinti tuopų, bet gal bus ir kitoks sprendimas“, – kalbėjo Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė.

Ji samprotavo, jog būtų logiškiausia, jog sprendimą dėl tuopų šalinimo ar išsaugojimo priimtų Želdinių komisija.

„Mano nuomone, tarša nuo tų tuopų tikrai yra didelė. Tie pūkai didele kančia tampa tiems žmonėms, kurie yra alergiški. Tai nėra gerai, juk žmogus turi būti pirmoje vietoje. Aišku, turi būti darna su gamta, bet jei pūkai trukdo žmonėms gyventi, tai reikia kažkaip tai spręsti“, – teigė I. Šakalienė.

Tuopos, nuo kurių sklinda daugiausia pūkų, Klaipėdoje yra sodintos prieš 40 ir daugiau metų. I. Šakalienės teigimu, pastaruosius keliolika metų Klaipėdoje tikrai nėra pasodintos nė vienos naujos tuopos.

Teigiama, jog tuopos yra ir naudingi medžiai, nes jie intensyviai valo orą, sugeria teršalus.

„Pasvarstysime, ką galime padaryti, nes nemanau, kad dabar situacija yra gera. Galbūt reikėtų keisti tuopas naujais kokybiškais medžiais, bet ne drastiškai, o pamažu. Kol kas nieko negalime padaryti – valome miestą įprastai ir viskas. Juk neįmanoma tų pūkų niekaip sugaudyti, jie visur laksto“, – kalbėjo Miesto tvarkymo skyriaus vedėja.

7 Comments

  1. kl

    „Tai nėra gerai, juk žmogus turi būti pirmoje vietoje” – pasakė didžioji humanistė I.Šakalienė – miesto medžių siaubas ir trinkelių karalienė.
    Siūlyčiau visus medžius išpjauti, nes jie tikra bėda – vasarą žydi, rudenį lapus meta. Apskritai, koksas bei anglis galėtų būti kraunami ir keleivių terminale.

    Reply
  2. xy

    O kam alergija nuo uosto taršos, ką tie turi daryti?
    rado problemą – tuopos mat

    Reply
  3. Tikras lietuvys

    Kaip jūs nesuprantate,kad reikia statyti kryžius. Ir kuo daugiau tuo geriau jausimės ir jokių alergijų.

    Reply
  4. Brigadiras

    Reikia ir tuopus ir liepas iškirsti nakui – nes vieni limpa ant mašinų kaip medus o kiti ant medaus pūkų užmeta !!! super formulė a ne :)))) O vietoi shudinu medžių reikia užsadint gerų , gražių, kaip beržas, klevas ir panašiai !!!

    Reply
  5. Nezabitauskas

    Kokia čia tarša? Trąša, o ne tarša. Sudrėkins lietus, ir kaip kiekviena organinė medžiaga bematant supus. Iš viso, net lyginti nėra ko – kiek per visą vasarą didžiulė tuopa išvalo oro, kiek pavėsio suteikia, grožio ir kiek to nepatogumo nuo dvi savaites skraidančių baltų pūkelių.

    Reply
    • Aha

      jei jūs miela ponia tas 2-3 sav. gertumėt vaistus ir vistiek dustumėt dėl alergijos, jums jos neatrodytų TIK .

    • R

      To Aha, ne nuo pūkų alergija. Pūkai į nosį neįlenda

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Sportas

Kviečia teikti paraiškas sportininko premijai gauti

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija kviečia teikti paraiškas perspektyvaus Klaipėdos miesto sportininko premijai gauti 2024 metams. Paraiškas gali teikti teisės aktų ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Kultūra

Užderėjo paraiškų kultūros projektams finansuoti

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog kultūros ir meno bendruomenės atstovai aktyviai atsiliepė į savivaldybės kvietimą teikti paraiškas dalinio finansavimo konkursui. Skelbiama, ...
2024-02-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This