Uoste ieškos vietos vėjo jėgainių pramonei

Svarbu, Uostas ir jūra

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto plėtojimo taryba antradienį įpareigojo Uosto direkciją iki rugsėjo išanalizuoti alternatyvas, kur uoste galėtų būti vieta, tinkama Lietuvos ekonominėje zonoje Baltijos jūroje numatomo plėtoti vėjo jėgainių parko statybų aptarnavimui.

Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacijos prezidentas Vidmantas Dambrauskas, reaguodamas į tokį energetikos ministro Žygimanto Vaičiūno kreipimąsi, priminė, kad uostas yra susidorojęs ne su vienu iššūkiu, tad ir toks esą yra įveikiamas.

pxhere.com

Energetikos ministerija dar vasario pabaigoje paskelbė, kad joje darbą pradėjo jūrinio vėjo jėgainių plėtros darbo grupė, kuri parengs rekomendacijas dėl vėjo jėgainių Baltijos jūroje plėtros. Birželio pabaigoje Vyriausybė priėmė nutarimą, kuriame rašoma, jog beveik 30 kilometrų nuo kranto nutolusioje Baltijos jūros teritorijoje iki 2030 m. numatoma įrengti iki 700 MW galios vėjo elektrinių parką. Tokios galios vėjo elektrinių parkas galėtų pagaminti apie 2,5–3 TWh per metus – tai yra beveik ketvirtadalis dabartinio Lietuvos suvartojamo elektros energijos poreikio. Skaičiuojama, kad į tokio galingumo vėjo parkus bus pritraukta iki 1 mlrd. Eur privačių investicijų. Investuotojai būtų atrenkami konkurso būdu. Numatyta, kad konkursai šių elektrinių plėtrai ir eksploatacijai jūrinėje teritorijoje bus organizuojami 2023 m. vasario 1 d.

Pasak Uosto plėtojimo tarybos posėdyje dalyvavusio energetikos ministro Ž. Vaičiūno, sukurti patrauklias sąlygas investuotojams reikėtų užtikrinti galimybes uoste vykdyti vėjo jėgainių komponentų gamybą ir montavimą. Tam esą reikėtų apie 15 ha teritorijos ir apie 800 m krantinės. Dėl to iš Uosto direkcijos iki rugsėjo tikimasi sulaukti atitinkamos analizės.

„Visi darbai ir pridėtinės vertės turi būti išanalizuotos ir alternatyvos įvertintos. Reikia žiūrėti visas galimybes, kad galėtume vykdyti tokius projektus”, – teigė Uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas.

„Kiek iššūkių turėjo uostas, tiek susidorojo, kad ir karinės technikos krova. Turiu mintyse jau keturias galimas teritorijas. Tačiau nesuprantama, kodėl reikia būtent 800 metrų krantinių. Reikia, kad išsamiai būtų pristatyta asociacijai ir be didelių šūkių, lozungų išspręsim, gal susikooperuosim. Kuo greičiau atvažiuosit į asociaciją, tuo greičiau išspręsim”, – teigė V. Dambrauskas.

Posėdyje dalyvavęs žemės ūkio viceministras Petras Narkevičius savo ruožtu iškėlė klausimą dėl galimo tokio vėjo jėgainių parko poveikio žuvininkystei. Tačiau energetikos viceministras Rytis Kėvelaitis teigė, jog „yra kelių suderinti skirtingus ekonominius interesus”. Dalis tokių darbų esą jau yra padaryta renkant teritorijas, o kita bus atliekama projektavimo etapuose. Anot jo, užsienio patirtis rodo, jog visokios veiklos yra suderinamos, kai kur šalia tokių parkų esą auginamos austrės.

Uosto plėtojimo taryba bendru sutarimu įpareigojo Uosto direkcija atitinkamą analizę atlikti iki rugsėjo.

1 Comment

  1. Ateitis

    Tai gi miestelėnai, pasifotkinkit jūrą ir horizontą kol jie švarūs !
    Laukite vėjo malūnų su austrių parkais, gražu ? Ką ?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pradėta Uosto direkcijos laivyno bazės statyba

Pietinėje Klaipėdos uosto dalyje, Marių gatvėje, prasidėjo Uosto direkcijos laivyno bazės statyba. Darbų pradžia paženklinta kapsulės su laišku ateities kartoms ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This