Senamiesčio gatvių rekonstrukcijos kaina šovė į viršų

Miestas, Svarbu

Septynių senamiesčio gatvių rekonstrukcija, kad jos taptų patogesnės ir vairuotojams, ir pėstiesiems, brangsta kone dvigubai. Tačiau nemažą dalį lėšų tikimasi gauti iš ES fondų.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Anksčiau preliminariai skaičiuota, jog septynių Klaipėdos senamiesčio gatvių rekonstrukcija gali kainuoti 2,6 mln.. eurų. Tačiau parengus šių gatvių sutvarkymo techninius projektus ir detalias sąmatas paaiškėjo, jog darbams gali prireikti apie 4,8 mln. eurų. Tokie skaičiai trečiadienį įvardyti ir Finansų ir ekonomikos komiteto posėdyje, kai politikų prašyta leidimo teikti paraišką gauti ES paramą finansuoti septynių Klaipėdos senamiesčio gatvių rekonstrukciją.

Numatoma rekonstruoti Sukilėlių ir Teatro gatves, Žvejų g. (nuo Tiltų g. iki Pilies g.), Daržų g. (nuo Pilies g. iki Aukštosios g.), Aukštosios g. (nuo Daržų g. iki Didžiosios Vandens g.), Didžiąją Vandens g. (nuo Aukštosios g. iki Tiltų g.), Vežėjų g. (nuo Turgaus g. iki Daržų g.).

Klaipėdiečius ir miesto svečius labiausiai turėtų pradžiuginti tai, jog po rekonstrukcijos judėti šiomis gatvėmis turėtų būti gerokai patogiau, nes numatyta važiuojamojoje dalyje lauko riedulius pakeisti tašytų akmenų danga, šaligatviuose pakloti granito plokštes. Taip pat numatoma,jog bus tinkamai įrengti gatvių pagrindai, lietaus nuotekų sistema, įrengtas apšvietimas, atsiras mažosios architektūros elementai.

Klaipėdos savivaldybės Projektų skyriaus vedėja Elona Jurkevičienė teigė, jog šiuo metu jau yra parengti visų septynių gatvių rekonstrukcijos techniniai projektai, atliekama jų ekspertizė ir netrukus prasidės statybos leidimo gavimo procedūra.

Būtent statybas leidžiantis dokumentas yra būtina sąlyga teikiant paraišką gauti ES finansavimą. Norint pateikti paraišką reikalingas ir miesto tarybos leidimas tai daryti. Pirmieji tokį leidimą davė Finansų ir ekonomikos komiteto nariai, tačiau politikas Arvydas Vaitkus teiravosi, ar savivaldybė tikrai suspės pateikti paraišką, nes galutinė pateikimo data yra rugsėjo 30 d.

„Tikime, kad sugebėsime pateikti, nes reikia tik statybas leidžiančio dokumento, o dar yra 2,5 mėnesio“, – teigė E. Jurkevičienė.

Sukilėlių ir Teatro gatvių rekonstrukcija yra vienas projektas ir skaičiuojama, kad jam reikės 1,3 mln. eurų. Planuojamos ES lėšos yra 500 tūkst eurų, o 800 tūkst. eurų reikės ieškoti savivaldybės biudžete.

Kitoms penkios senamiesčio gatvėms prireiks 3,5 mln. eurų, iš kurių 2,1 mln. tikimasi gauti iš ES, o 1,4 mln. eurų turės pridėti Klaipėdos savivaldybė.

Finansų ir ekonomikos komiteto nariui Rimantui Taraškevičiui užkliuvo tai, jog sprendimo projektas nėra suderintas su savivaldybės finansininkais. „Tokių sprendimų, kai iš biudžeto projektui turime duoti daugiau nei gauname iš ES yra ne vienas. Ar pavyks subalansuoti kitų ir dar kitų metų miesto biudžetus?“ – klausė R. Taraškevičius.

E. Jurkevičienė pabrėžė, jog senamiesčio gatvių rekonstrukcija bei jai reikalingas finansavimas yra ir bus numatyti Klaipėdos savivaldybės strateginiuose planuose.

„Ar mūsų damos toliau turės vaikščioti su klumpėmis, ar senamiestyje jau galės apsiauti prancūziško stiliaus batelius?“ – klausė A. Vaitkus.

E. Jurkevičienė patikino, jog gatvės tam ir rekonstruojamos, kad taptų patogios visų kategorijų žmonėms.

Šiemet ketinama skelbti konkursus pirkti rangos darbus, o septynios senamiesčio gatvės turėtų būti sutvarkytos 2021-2022 metais.

6 Comments

  1. Onute

    Sutvarkykite prima azuolu ,kastonu g ,kur pavojinqas eismas ,o ne, kad ponios galetu aukstakulniais vaikscioti

    Reply
  2. .

    Gal pradžioje sutvarkykite 40 metų netvarkytus takus pietinėje miesto dalyje. Atrodo lyg kokio negrų geto. Turbūt miesto valdžia ten nėra buvusi, nes jų namai arba centre, arba ties pajūriu.

    Reply
  3. Nevykėliai

    Eilinį kartą brangsta projektas. Kokios priežastys? Ar ten visai jiems ku ku? Kai ne savus pinigus leidžia, tai taško…

    Reply
  4. Anonimas

    E. Jurkevičienė patikino, jog gatvės tam ir rekonstruojamos, kad taptų patogios visų kategorijų žmonėms. O ar taps?

    Reply
  5. T

    Keista kad tyli FNTT ir kitos tarnybos.

    Reply
    • ezys

      O ka jos turetu sakyti?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This