Naujas statuso Smiltynei siekis kelia ir baimių

Miestas, Svarbu

Ne vienerius metus dėlioti planai, jog Smiltynė oficialiai turėtų tapti kurortine teritorija, jau pasiekė finišo tiesiąją. Miesto taryba turėtų nuspręsti kreiptis į Vyriausybę, tačiau kai kurie politikai ėmė abejoti, ar to reikia, nes esą Smiltynei tapus kurortu joje nebeliks vietos žmonėms.

Pats garsiausias objektas Smiltynėje – Lietuvos jūrų muziejus. „Oro grupės” nuotr.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus vyriausiasis patarėjas Ričardas Zulcas ketvirtadienį Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto, kuris ir svarstė miesto tarybos sprendimo dėl siūlymo Smiltynei suteikti kurortinės teritorijos statusą projektą, aiškino, jog Smiltynė atitinka visus reikalavimus gauti kurortinės teritorijos statusą. Todėl ir parengtas miesto tarybos sprendimo projektas, kuriam pritarus Vyriausybei būtų siūloma Smiltynei suteikti išskirtinį statusą.

Įdirbis padarytas labai didelis – atlikta išsami galimybių studija, kurioje nurodoma, kas Smiltynėje dar gali būti vystoma. Klaipėdos miesto strategijoje iki 2030 metų taip pat nurodoma, jog Smiltynė ir Giruliai turėtų tapti kurortinėmis teritorijomis. Be to, dabar yra kuriama Smiltynės miško parko koncepcija, siekiama bendradarbiavimo tarp Kuršių nerijos nacionalinio arko direkcijos, Kretingos miškų urėdijos ir Klaipėdos savivaldybės. Siekis yra sukurti teminių miško takų sistemą ir jais sujungti ten esančius viešuosius ir privačius elementus – Jūrų muziejų, Lankytojų centrą, Jachtklubą, Smiltynės gelbėjimo stotį, kitus smulkius objektus bei tuos, kurių dar laukia plėtros darbų“, – kalbėjo R. Zulcas.

Tačiau Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto narys Arūnas Andziulis išsakė ir abejonių. Jis įvertino, kiek Smiltynėje dar turi atsirasti įvairių turizmo ir kitų infrastruktūros objektų, nes jų esą reikia kurortinei teritorijai. „Kai žiūrėjau į tą nedidelį Smiltynės planą, bandžiau įsivaizduoti, ar liks nors kokia laisva žemės ar miško pėda paprastam žmogui. Nes juk įprasta, kad visokie objektai apsitveria tvoromis ir viskas. Tad gal užtektų Smiltynei suteikti tik parko statusą, nereikia to kurorto, kad nebūtų grėsmių dėl naujų statybų“, – garsiai mąstė A. Andziulis.

R. Zulcas pabrėžė, jog plėtra Smiltynėje reglamentuojama galiojančiais dokumentais, o juose nėra naujų statybų planų. „Kalbame ne apie naujų objektų statybas, o apie esamų įveiklinimą, sutvarkymą. Pavyzdžiui Smiltynės kurhauzas, Strandhalė, turime Smiltynės stotį. Kalbame apie jų modernizavimą, kad taptų moderniais žmonių traukos centrais. Nekalbame apie miško naikinimą, o norime įveiklinti miško takus, nukreipti į juos žmones, kad žalos miškui būtų kuo mažiau“, – tvirtino R. Zulcas.

A. Andziulis siūlė nerizikuoti dėl Smiltynės ateities ir nesiekti kurortinės teritorijos statuso, nes jis esą papildomos naudos nepridės.

Statusas yra svarbus rinkodarine prasme. Jei išvystysime planuojaus objektus ir turėsime kurortinės teritorijos vardą, galėsime labiau reklamuotis“, – teigė R. Zulcas.

Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto narys Arūnas Tuma dėstė, jog naujas statusas Smiltynei nekelia jokios grėsmės. „Kaip tik bus einama prie tvarkos, kad būtų galima sutvarkyti kelius, statyti šiukšliadėžes, nes be to statuso šiandien negalima nei suoliuko, nei apšvietimo stulpo pastatyti“, – kalbėjo A. Tuma.

Savo galutinį sprendimą, ar siūlyti Vyriausybei, kad ji Smiltynei suteiktų kurortinės teritorijos statusą, liepos pabaigoje priims miesto taryba.

11 Comments

  1. neliks Smiltynės akimirksniu

    Gentviliukas trilinkas stengiasi . Giruliuos ir II Melnaragėj jau „miestai” užaugę su privačiom tvorom.

    Reply
  2. .

    Šulcas ryškiai šulcina. Jei nieko nebus statoma, tai kas trukdo dabar sutvarkyti teritoriją nekeičiant jos statuso į rekreacinę. Žodžiu, meluoja ponulis.

    Reply
  3. N. Puteikienė

    #ŠALINRANKASNUOSMILTYNĖS! Čia priėjo savivaldybės strategas Zulcas ir tarė: reikia Smiltynę paskelbti kurortine vietove, nes be šio statuso neįmanoma žmonių nukreipti miško takeliais. Aha, mačiau palei takelius tie žmonės ropinėja ir erkių ieško. Zulco tekstai paprastai neišsipildo: prieš porą metų, kai paklausiau, o kodel Bastionų tiltas planuojamas pakeliamas, jis be šypsenos pasakė, kad kruiziniai laivai plauks. Pamatęs mano apvaliais akis, patikslino: vasariniai. Mano nuojauta kuždėjo, kad gal žmogus Tomo Sojerio plaustą vadina kruiziniu laivu. Teko parašyti keletą raštų dėl Bastionų tilto, įskaitant ir Fntt ir, ačiū, stratego svajonės nesipildo. Tikiuosi, kad ir kurortinės vietovės statusas Smiltynei liks sapalione. Išvalyti tulikus, pakloti šaligatvį, perasfaltuoti dviračių takus, sutvarkyti kelią, ir lentas pakloti, kad kai lyja lietus, iš kelto nereiktų briste bristi į tuos miško takelius, kaip nors gal Klaipėda galėtų sugebėti ir be to statuso. Bet be statuso nepastatysi įvairiausios paskirties pastatų, kaip reikalauja „statusas” : sanatorijos, viešbučių, restoranų. Na, o paskui, žiūrėk, ir gyvenamoji zona plėsis. Ypač, atsižvelgiant į tai, kad Klaipėdos savivaldybė sugebėjo įrašyti reikalavimą vyriausybei, kad Smiltynė būtų išimta iš Kuršių Nerijos nacionalinio parko teritorijos.

    Reply
  4. Faktas

    Nieko sau! Suoliukų i šiukšliadiežių mat negalima pastatyt! Statuso reikia! O įdomu kas panaikino smiltynėj nuo kopų ir suoliukus ir šiukšliadėžes, ir nekuriuos takus išardė, jau nekalbu apie siaubingus laiptus padarytus šiais metais nuo kopų nusileist, sprandą galima nusisukt!! ….kažkas jau leteną yra uždėjęs ant smiltynės nekitaip!

    Reply
  5. PROTŲ BOKŠTAMS

    O be kurortinės teritorijos statuso negalima „įveiklinti” jau esamų pastatų? Suoliukų negalima pastatyti, apšvietimo?.. Vaikinai gal pagiringi? O esamiems takams ko negalima padaryti? Jų prižiūrėti, tvarkyti, remontuoti? Jooo. Akivaizdžiai reikia kurortinės teritorijos statuso, reikia. Bus.

    Reply
  6. MB

    Profesorius yra teisus. Nespėsim net apsidairyti, kaip pristatys poilsiniu , kurios pavirs apartamentais . Geras pavyzdys – Palangos dušinės.

    Reply
  7. Susitiko tai susitiko

    Takai su reikiama infrastruktūra ir yra kad zmonės vaiksčiotu jais o nedergtu miškuose ir kitiems ant galvu.

    Reply
  8. Susitiko

    TRYS proto bokštai.
    Administracijos direktoriaus vyriausiojo patarėjo Ričardas Zulcas strateginė motyvacija – „…norime ĮVEIKLINTI miško takus, nukreipti į juos žmones, kad ŽALOS MIŠKUI būtų kuo mažiau“.
    A. Andziulis -„Kai žiūrėjau į tą nedidelį Smiltynės planą, bandžiau įsivaizduoti…”- kam varginti ir tyčiotis iš pavargusio uostininkų valstiečio, patarėjas galėjo ir didesnį planą atspausdinti.
    Arūnas Tuma – „Kaip tik bus einama prie tvarkos, kad būtų galima sutvarkyti kelius, statyti šiukšliadėžes, nes be to statuso šiandien negalima nei suoliuko, nei apšvietimo stulpo pastatyti“, – visiškai teisingai, Juodkrantėje, Preiloje, Nidoje nėra nieko.

    Reply
    • ....

      O tris proto bokštus komentuoja ketvirtas „aukštesnis ” proto bokštas ? 🙂 Jaučiatės vieninteliu visažiniu ? Profesoriui pritariu ir aš . Turime pavyzdžių į ką išvirto ” pagerinimai ” .

  9. Optimistas

    Na reikia to statuso reikia, be jo kaip be rankų, civizacija yra gėris, jei ką !

    Reply
  10. Pritariantis kurorto statusui

    Gaila praėjusio šimtmečio žmonių.Jie jau neturi ateities vizijos

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Meras žinojo apie medžių kirtimą Donelaičio aikštėje*

Mūsų miestelio meras Arvydas Vaitkus į Želdynų apsaugos komisiją yra delegavęs savo ištikimą bendražygį ir sponsorių Arūną Tumą. Savo ausis, ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Politika

Pradėjo skelbti savivaldybės tarybos narių algas

Neatlygintinai dirba tik vienas Klaipėdos miesto tarybos narys. Tai paaiškėjo savivaldybei po Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) kritikos paskelbus informaciją apie ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Smiltynėje iškilęs radaro bokštas - saugesnei laivybai

Iš Klaipėdos besikeliant Naujosios Smiltynės perkėlos keltais akis užkliūva už Smiltynės pusėje atsiradusio neįprasto statinio. Šiomis dienomis čia iškilo radiolokacinės ...
2024-03-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This