Pažadus apie neteisėtos rinkliavos grąžinimą netruko pamiršti

Svarbu, Švietimas

Urtė Paulauskaitė, „Atviros Klaipėdos" praktikantė
2020-07-09

Komentarų: 1

Tik įspėjimu ir bauda už neteisėtą rinkliavos rinkimą iš moksleivių atsipirkęs Vytauto Didžiojo gimnazijos direktorius Stasys Ruiba netruko pamiršti miesto valdžiai bei žurnalistams duotą pažadą grąžinti pinigus visiems, kurie tik pateiks tokį prašymą. Bent keli tokius prašymus parašę buvę gimnazistai „Atvirai Klaipėdai” paliudijo sulaukę neigiamo atsakymo.

Situaciją gimnazijoje nagrinėjusiai specialiai komisijai vadovavęs Klaipėdos vicemeras Arvydas Cesiulis tikina, jog toks elgesys nebus toleruojamas ir pinigus esą tikrai atgaus visi to pageidavę.

Gimnazijos atstovų teigimu, jos direktorius Stasys Ruiba yra įsakęs grąžinti pinigus tik 2019-2020 mokslo metais besimokiusiems mokiniams, nors viešai kalbėjo ir žadėjo kitaip. Manto Bučio nuotr.

Meras tik įspėjo

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) po atlikto tyrimo konstatavo, jog Vytauto Didžiojo gimnazijoje beveik penkerius metus iš moksleivių neteisėtai buvo renkamas mokestis už automobilių stovėjimą įstaigos teritorijoje įrengtoje uždaroje aikštelėje. Iš pradžių metinis mokestis siekė 30 eurų, o pernai rugsėjį jis buvo padidintas iki 50 eurų. Paskaičiuota, kad tokiu neteisėtu būdu iš moksleivių buvo surinkta 3600 eurų.

FNTT už nustatytus nusižengimus surašė du administracinio nusižengimo protokolus: direktoriaus pavaduotojui ūkio ir bendriesiems reikalams – už buhalterinės apskaitos reikalavimų pažeidimą, direktoriui Stasiui Ruibai– už neteisėtą vertimąsi komercine veikla. Už tai direktoriui skirta 195 eurų bauda, o ūkvedys atsipirko įspėjimu.

Direktoriaus veiklą tyrė ir specialiai sudaryta savivaldybės komisija. Ji konstatavo, jog direktorius jokio šiurkštaus pažeidimo nepadarė. Meras, atsižvelgdamas į komisijos išvadas, gimnazijos direktoriui skyrė įspėjimą.

„Mes direktoriui pasiūlėme, kad jei jau nustatyta, jog rinkliava rinkta neteisėtai, tai tegul grąžina pinigus ją sumokėjusiems moksleiviams. Tačiau problema dabar ta, jog didžioji dalis tų susimokėjusių gimnazistų jau baigė mokyklą yra pasklidę po pasaulį. Nors direktorius tvirtino, kad visiems, kurie kreipsis ir tikrai bus mokėjo tą rinkliavą, pinigus grąžins iš savo kišenės“, – prieš mėnesį „Atvirai Klaipėdai” sakė šiai komisijai pirmininkavęs A. Cesiulis.

Kad pinigai tokiu atveju bus grąžinami, „Atvirai Klaipėdai” tada tikino ir pat S. Ruiba.

Realybė – kitokia

Tačiau buvę Vytauto Didžiojo gimnazijos mokyklos mokiniai skundžiasi, jog nešdami ar siųsdami prašymus dėl paramos nutraukimo gauna atsakymą, jog pinigai grąžinami nebus.

„Į gimnazijos ūkvedį kreipiausi tikėdamasis, jog mokėti pinigai už automobilio stovėjimą mokyklos kieme bus grąžinti, nes taip buvo žadėta, tačiau jis patikino, jog prašymo galiu net neteikti, nes pinigai bus grąžinami tik šiais mokslo metais mokėjusiems mokiniams“, – tikino buvęs gimnazistas (vardas ir pavardė redakcijai žinomi).

Panašų atsakymą gavo ir kitas buvęs gimnazijos moksleivis, kurio vardas ir pavardė redakcijai taip pat žinomi.

„Nusiuntęs prašymą direktoriui, gavau atsakymą, kad žadėti pinigai nebus grąžinti“, – teigė jis.

Tikina, jog pažado nebuvo

Kodėl darbai skiriasi nuo žodžių, iš paties S. Ruibos sužinoti nepavyko – jis šiuo metu atostogauja.

Pasak gimnazijos pavaduotojo ūkio ir bendriesiems reikalams Sauliaus Šiaučiukėno, direktorius įsakęs yra grąžinti pinigus tik 2019-2020 mokslo metais besimokiusiems mokiniams. Dėl buvusių mokinių, kurie mokėjo mokestį už automobilių stovėjimą vidiniame kieme, esą žadėta nieko nebuvo, žurnalistai neva ne taip pateikė žodžius.

Kad toks S. Šiaučiukėno teiginys yra netiesa, liudija dar sykį perklausytas „Atviros Klaipėdos” žurnalistės ir S. Ruibos pokalbio įrašas:

Žurnalistė Virgnija Spurytė: Kai kurie tėveliai kelia klausimą, kad jei pinigai buvo rinkti neteisėtai, kaip juos atgauti?

S. Ruiba: Tai, sakykime, tegu kreipiasi ir bus tie pinigai šiuo atveju, sakykime, grąžinti, bet vienaip ar kitaip buvo net ir visuose tuose dokumentuose buvo įvardinta, kad čia yra parama gimnazijai. Tai šiuo atveju, sakykime, jei jie atsisako tos paramos, sakykime, teikti tą paramą gimnazijai, tai jie gali kreiptis ir bus grąžinta.

Grąžins visiems?

Išgirdęs, kad pinigai visgi nėra grąžinami, Klaipėdos mero pavaduotojas Arvydas Cesiulis tikino, jog gimnazijos direktoriui yra duotas nurodymas juos grąžinti visiems mokiniams, ne tik šiais mokslo metais mokėjusiems gimnazistams.

„Anksčiau moksleiviai buvo mokėję grynais pinigais, tad mokykla turėtų turėti tų moksleivių kontaktus. Tačiau pinigai turi būti grąžinti visiems, kokiais būdais ir kaip, spręsti turėtų mokykla“, – kalbėjo A. Cesiulis.

1 Comment

  1. Saulius

    Gražu… net žalia… Prie bažnyčios ” ubagui” palikęs paramą, o po pamaldų išeidamas irgi susigrąžini paaukotus … „nes pamaldos nepatiko” ir t.t.
    Nuskurdo buvę gimnazijos bendruomenės nariai …. liūdna…
    Pagarba – nepasidavusiems silpnybei ir savo garbę išlaikiusiems gimnazijos bendruomenės nariams.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This