„Švyturys“ Klaipėdoje planuoja plėtrą (atnaujinta komentaru)

Svarbu, Verslas

Klaipėdos centre, Bangų g. 2 esantys tušti pastatai, kuriuose vyko „Švyturio“ alaus gamyba, bus prikelti naujam gyvenimui. Teigiama, kad tokiu būdu istoriniais miesto vartais pripažįstama erdvė bus atverta visuomenei.

Projektuotojų vizualizacija.

Planuoja ir butus, ir sporto klubus

Klaipėdos savivaldybė paviešino projektinius pasiūlymus, iš kurių matyti, jog Bangų g. 2 esančius pastatus planuojama kapitaliai remontuoti ir pakeisti jų paskirtį.

Numatoma, jog kapitaliai bus remontuojamas Bangų g. 2 esantis gamybos pastatas, kuris liko tuščias, kai išsikėlus „Švyturio“ daryklai buvo išvežta ir visa gamyklos įranga. Siekis yra pakeisti šio pastato paskirtį iš gamybos į sandėliavimo. Tačiau siekiant užtikrinti pastato koncepcinius sprendinius taip pat numatomos kitos patalpų paskirtys: gyvenamosios, administracinės, sporto, prekybos, maitinimo.

Projektuotojų vizualizacija.

Sklype taip pat numatoma kapitaliai suremontuoti produkcijos pakavimo pastatą, o jo paskirtį pakeisti iš gamybos į garažų. Tvarkant sklypą, bus nugriautas jame esantis prekybos kioskas, katilinė, kiti inžineriniai statiniai, pavyzdžiui, dabar sklypą juosianti mūrinė tvora, kurios aukštis yra daugiau nei 2 metrai.

Bangų g. 2 esantys sklypas priklauso valstybei, jis yra išnuomotas bendrovei „Švyturys-Utenos alus“, kuri ir yra šio projekto užsakovė ir statytoja, o projektinius pasiūlymus parengė bendrovė NEBRAU (projekto vadovas Vaidas Tamošiūnas, architektai Lukas Tarnauskas, Rytis Račiūnas, Edvinas Stašys, Gediminas Mačiulis).

Galima sakyti, jog šis projektas yra siekis sutvarkyti visą teritoriją tarp Bangų ir Kulių vartų gatvių, nes prieš dvejus metus Kulių vartų g. 7 buvo atidaryta rekonstruota, 7 mln. eurų kainavusi nauja alaus darykla „Švyturys Brewery“.

Tiek Bangų g. 2, tiek Kulių vartų g. 7 sklypai patenka į valstybės saugomą Klaipėdos senamiesčio teritoriją, kuriai yra parengta Nekilnojamojp kultūros paveldo apsaugos specialiojo plano – tvarkymo plano koncepcija.

Projektiniuose pasiūlymuose tikinama, jog kapitališkai remontuojant pastatus nepažeidžiamos teritorijos vertingosios savybės: išsaugomas planinės struktūros tipas, planinės struktūros tinklas, išsaugomos istoriškai susiklosčiusios gatvės (Kūlių vartų, Bangų g., Tilžės g.), todėl sprendiniai neprieštarauja Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos specialiojo plano – tvarkymo plano koncepcijai.

Teritorija yra jungtis

Projektiniuose pasiūlymuose, kuriuose gana išsamiai aptariama teritorijos istorija, pabrėžiama, jog formuojantis Klaipėdos miestui, industrinės teritorijos buvo prie Kuršių marių ir už miesto ribų, tačiau plečiantis miestui tvarkoma teritorija (Bangų g. 2) tapo jungiančia dalimi tarp senamiesčio ir gyvenamųjų rajonų.

Todėl ir dabar Bangų g. 2 esantį gamybos pastatą numatoma tvarkyti taip, kad jis tarsi sujungtų senamiestį ir gyvenamuosius rajonus.

Projektuotojų vizualizacija.

Pastato pietinėje pusėje formuojama viešoji erdvė, kuri užduoda tolimesnį urbanistinės plėtros modelį siekiant sujungti viešąsias erdves žmogiškajame mastelyje. Istoriškai susiformavusi situacija remontuojant pastatą formuojama pėsčiųjų alėja jungianti senamiestį, Jono kalnelį (Bastionų kompleksą) su gyvenamosiomis teritorijomis. Pietinėje alėjos dalyje formuojama viešoji erdvė, kaip jungtis, kuri pabrėžia pastato ir teritorijos atvirumą viešajam naudojimui. Pagrindinė architektūrinė idėja, kad statinių kompleksas išlaikytų istoriškai susiformavusį vientisumą“, – teigiama projektiniuose pasiūlymuose.

Juose pabrėžiama, jog gamybos paskirties pastato, kuris taps ir sandėliavimo, ir gyvenamosios, ir administracinės, ir sporto, ir prekybos, ir maitinimo pastatu, tūris dabar yra kelių lygių ir to neketinama keisti. „Pagal pateiktą projektavimo užduotį pastatas tik kapitališkai remontuojamas, tai reiškia, kad esamas pastato užstatymo plotas, tūris, aukštis nekinta, tvarkomi tik fasadai, o patalpų plotas patikslinamas sutvarkius patalpas. Siekiant užtikrinti buvusių miesto vartų komplekso vientisumą, bet taip pat reaguoti į gretimybes, skirtingi pastato tūriai pabrėžiami naudojant skirtingas fasado medžiagas“, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

Projektuotojų vizualizacija.

Kaip atrodys?

Sprendiniai yra tokie, jog pastato fasadai suskaidyti į tris medžiagų tipus pagal tūrius. Pagrindinis fasadas, matomas nuo Bangų gatvės, projektuojamas naudojant jau pastatyto naujo „Švyturio“ daryklos pastato (buvusio administracinio pastato vietoje) medžiagiškumą, kuris leidžia užtikrinti ansamblio vientisumą.

„Naujai formuojamas ritmingas langų išdėstymas pabrėžia senamiesčiui būdingus architektūrinius bruožus, tačiau langų proporcija ir dydis parodo buvusią teritorijos paskirtį. Esamo fasado vertikalūs tūriai (bokšteliai) užtikrina ritmingą Bangų gatvės išklotinę nuo Bangų g. 4 dviejų aukštų su mansarda ir bokštelių pastato iki Kulių vartų g. 7 naujai pastatyto Švyturio daryklos pastato su dominuojančiu „Švyturio“ bokštu. Alėja, kaip jungiantis teritorijos elementas, išryškinamas panaudojant kontrastingas medžiagas, geltonus metalinius apvadus ir klinkerinius takus. Antrasis fasadas matomas nuo Tilžės gatvės, kur atidengiamos metalinės konstrukcijos suskaido esamą tūrį ir taip leidžia pastatui reaguoti į supančios aplinkos architektūrinį mastelį. Ansamblio vientisumas pabrėžiamas panaudojant ritmingus vertikalius elementus, o kaip pagrindinę apdailą naudojant temptą metalinį tinklą, kuris sušvelnina griežtą pastato tūrį. Naujoje viešojoje erdvėje projektuojamas amfiteatras susijungia su pastato jungtimi (alėja), o atidengtos metalo konstrukcijos erdvėje pabrėžia Klaipėdos uostui būdingą simbolį – elingą“, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

Juose pabrėžiama, kad tvarkomos teritorijos sprendiniai atveria uždarytas industrines erdves viešam naudojimui ir papildo Klaipėdos miesto urbanistinę ir architektūrinę plėtrą.

Projektuotojų vizualizacija.

Sklypuose Bangų g. 2 ir Kulių vartų g. 7 planuojama tiek vietų automobiliams stovėti, kiek reikalauja teisės aktai – 105.

Dabar galiojančiame teritorijos detaliajame plane nurodoma, jog Bangų g. 2 ir Kulių vartų g. 7 sklypuose apželdinamos teritorijos dalis turi būti ne mažesnė nei 600 kv. m. Pateiktuose sprendiniuose Bangų 2 g. sklypo teritorijoje numatoma apie 2000 kv. m apželdinto ploto, Kulių vartų g. 7 sklype – 300 kv. m.

„Šioje senamiesčio teritorijoje yra išlikęs vienas vertingiausių reliktų – alaus bravoro darbuotojų gyvenamasis namas, o kiti pastatai rekonstruoti dėl naujos Švyturio alaus daryklos dar XX a. Šio projekto tikslas yra sutvarkyti pastatus, nekeičiant jų mastelio, tačiau papildant teritorijos aplinkoje saugotinus statinius ir įkvėpti daugiau gyvybės, žmonių judėjimo šiame kvartale. Mes norime atverti industrines erdves viešam naudojimui – kurti naujas darbo vietas, laisvalaikio zonas ir įtraukti miestiečius į teritoriją, kuri ilgą laiką buvo neprieinama ir nematoma. Tuo pačiu siekiame, kad naujieji sprendimai būtų stilistiškai vientisi, prisidėtų prie urbanistinės ir architektūrinės miesto plėtros kūrimo, išlaikant unikalų Klaipėdos architektūros stilių“, – teigia „Švyturys-Utenos alus“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos direktorius Dainius Smailys.

Projektuotojų vizualizacija

Pasak jo, įvardinti tikslius investicijų skaičius dabar yra sudėtinga, nes kol kas tai tik projektiniai pasiūlymai.

„Svarbu įvertinti ir galimus pokyčius statybų rinkoje – nuo jos vystymosi artimiausiu metu priklausys ir investicijų dydis. Planuojame, kad projekto įgyvendinimas truks apie trejus metus, bet čia tik preliminarūs mūsų skaičiavimai”, – teigė jis.

INFORMACIJA

Susipažinti su projektiniais pasiūlymais galima iki liepos 27 d. Kretingos g. 8, Klaipėdoje, darbo dienomis 12-16 val., iš anksto susitarus tel. (8657) 73311, arba internetinėje svetainėje www.klaipeda.lt

Projektuotojų vizualizacija

Pasiūlymus galima teikti iki liepos 27 d. raštu UAB NEBRAU adresu Raguvos g. 4-4, Kaunas, el. p. vaidas@nebrau.com

Projektuotojų vizualizacija

Viešas susirinkimas vyks liepos mėn. 27 d., 16 val. adresu Liepų g. 11, 137 kab., Klaipėdoje

Projektuotojų vizualizacija

20 Comments

  1. Aaa

    Ko Jūs baratės, sutvarkys ir bus gražu ir tvarkinga ir naudinga visiems, geriau Atgimimo aikšte pasidomėkit kas ten dedasi ir niekaip niekas neišeina…

    Reply
    • o kuo

      jums nepatinka Atgimimo aikštė? Ar norėtumėte taip pat užstatyti dėžėmis ?

  2. Se

    Tikrai yra du pliusai : bus pakeistas vaizdas iš Bangų gatvės (galbūt labiau tiktų arkiniai langai), taip pat atsiras nauja kelio atkarpą iš šios gatvės į Kulių g. Dėl vaizdo iš pastarosios gatvės yra klaustukų. Daug masyviškumo, tačiau tikrai geriau nei dabar uždara gamykla.

    Reply
  3. art tik

    vėliau neįsikurs šiose dėžėse kokia nors Maxima ar pan. ?

    Reply
    • Bijančiam

      Iš tikro baisu. Gal tada palikim kaip yra…

    • tai jau tikrai

      geriau kaip yra nei dar vienas akropolis senamiestyje

    • Bijančiam

      Nebijok. Viskas čia bus gerai. „Susivarysi” sveikatą. Niekas netrukdo miesto valdžiai iš Akropolio žmonės į Senamiestį parginti. O dabar miestas tik benzino kolonėlė vilniečiams kauniečiams į Palangą ar Nidą važiuojantiems. Deja…

  4. Na

    Nesu architektas ar pan., bet man akį rėžia didžiuliai keturkampiai pastatai-sandėliai. Ir tai miesto centre. Visiškai nuplaukę nuo Klaipėdos. Įspūdis toks, kad reikia išnaudoti kiek įmanoma pelningiau plotą. Ir dar. kur Švyturio alus? Kur istorija? Reikia palikti nors ir mažą, bet alaus bravorą, kurį galėtų lankyti turistai, mėgautis degustacija. Vien už tai, kad Klaipėdoje nebėra Švyturio bravoro, reikia atstatydinti VISĄ Klaipėdos valdžią, VISĄ.

    Reply
    • Anonimas

      Iš medžio iškritęs. Kada paskutinį kartą klaipėdoj buvai?

    • Anonimui

      Reikia rašyti Klaipėdoje, gerbiamasis, o bravoro nebėra. Liko tik Brewery. Ar jauti skirtumą?

  5. deja

    kai calsbergas nupirko svyturi to alaus nebegeriu, iskart buvo aisku kad numarins lietuuviskus brandus, kaip tai atsitiko su atejusiais philip morris. yra geru aukštaitijos aludarių ju alu ir renkuosi.

    Reply
  6. Švyturio šalis?

    kažkaip keistokai. Buvo pirmo etapo viena stilistika, dabar jau visa kita. Bet tas bravoras tai buvo vienas. Tai gal reikėtų ir laikytis jau užduoto arch kodo? Ar čia jau kiti autoriai? Tada kaip su pirmaisiais kas jie tokie ir kaip su autorinėm teisėm? Ar Klaipėdai tai nesvarbu? Svarbu kad butų kažkokie projektuotojai atliekantys procedūras. Taip Klaipėda tęsia tradicijas ir tokia miesto kultūra? Prastai ir su ta architektūra – pilnas Vilnius ir Kaunas jau pripieštas tokių dėžių ir laiptų į niekur. Jausmo, dvasios nėra. Nėra nei Klaipėdos krašto turtingos alaus gamybos tradicijos ženklų. Žiūrint į naujai kuriamus fasadus net neidentifikuosi, kad buvusi Klaipėdos ir dar alaus darykla. Turėjote tokias tradicijas ir net auksas laimėtas. Dar ir dabar „Švyturio alus” pasąmoningai tapatinamas su Klaipėda. Tradicijos ir gamybos kultūra taip pat kultūros paveldo dalykas. Tai miesto turtas. O daromas eilinis arch popsas. Tikėjausi, kad Klaipėdos krašto architektūrinė kultūra kitokia. Derėtų bent architekto/ų pavardę viešinti nes projekto vadovas tai nebūtinai architektas/ė. Ir kas čia per profesija „projektuotojai”? Ar jau niekas nebesvarbu?

    Reply
  7. Pensininkas

    Įdomu kam turi buti dėkingi klaipėdiečiai už alaus daryklos sunaikinima kuri savo laiku gamino geriausia alų pasaulyje .

    Reply
    • deja

      calsbergui

  8. Steponas

    Nu labai blogai, dabar jau tikrai viskas, niekada jau negamins normalaus alaus. O tos darykleles, kuri įsikūrė naujajame pastate, tai nėra ko laikyti rimta alaus darykla, tai parodija, norint pavaizduoti kad Klaipėdoje verda alų. Žodžiu Klaipėdoje alaus nebegamina ir niekada nebegamins. Sunaikino verslas dar vieną Klaipėdos tradicija ir rimta pramones šaką.

    Reply
  9. Nuomonė

    Jūs man paaiškinkit, kam reikalinga ta konstrukcija aplink švyturio bokšto imitaciją? Toks įspūdis, kad tai turėklai milžinui. Apie ką galvojo architektai, kai projektavo tą žmogaus mastelio neatitinkantį akcentą? Ir šiaip, visas tas Švyturio gamyklos kompleksas kažkoks nenormalus, tiek jau pastatytas naujai, tiek planuojamas.

    Reply
  10. manau

    fantazijos trūkumas – dėžės ir tiek.

    Reply
  11. asas

    smagu, bus galima tiesiai is bangu gatves i Kuliu gatve nueit, liuks

    Reply
  12. Anonimas

    Pertvarka tai ne plėtra, prietranka!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Tauralaukyje statys prekybos centrą su gydymo paskirties patalpomis

Projektuotojų vizualizacija Teritorijoje prie Pajūrio ir Akmenų gatvių, Tauralaukio kvartale, Klaipėdoje, projektuojamas dviejų aukštų su antstatu prekybos paskirties pastatas su ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Be kategorijos, Sportas

Dėl lengvatų sportui savivaldybė negaus 209,7 tūkst. eurų

Klaipėdos savivaldybė ne tik tiesiogiai remia profesionalųjį sportą, bet ir teikia mokesčių lengvatas asmenims, remiantiems reprezentacines komandas. Meras siūlo savivaldybės ...
2023-12-04
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Jubiliejinė „Švyturio“ Klaipėdos ateities stipendija - violončelininkei

Šiemet jau dešimtą kartą vykęs „Švyturio“ Klaipėdos ateities stipendijos konkursas penktadienio popietę pasiekė kulminaciją – paskelbta, jog 5000 eurų atitenka ...
2023-10-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This