Kultūro magistro žiedo šiemet negamins

Kultūra, Svarbu

Kultūros magistro vardo suteikimas šiemet kelia ypač daug aistrų. Jos liejosi ir Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijos posėdyje.

„Pakišote visą miestą, visą tradiciją“, – Mažosios Lietuvos reikalų tarybos Klaipėdos krašto skyriaus vadovus auklėjo Klaipėdos vicemeras Arvydas Cesiulis.

Kultūros magistro žiedas.

Būtent šis skyrius kandidatu gauti kultūros magistro žiedą pasiūlė Klaipėdos miesto ir krašto metraštininką, fotomenininką Bernardą Aleknavičių.

Kultūros magistro vardo suteikimo komisija iš devynių pasiūlytų pretendentų kultūros magistru šiemet paskelbė B. Aleknavičių. Tačiau netrukus paaiškėjo, kad jis atsisako pagrindinės tokios apdovanojimo vertybės – pagal Pilies muziejuje saugomą originalą pagaminto magistro žiedo, kurio vertė siekia apie 2,5 tūkst. eurų. B. Aleknavičius nurodė, jog žiedo nepriims dėl savo požiūrio į Kryžiuočių ordino veiklą ir jo santykius su lietuviais. O Klaipėdos kultūros magistro vardo suteikimo ceremonija ir siejama su tariamu ar tikru Kryžiuočių ordino magistro žiedu, rastu Klaipėdos piliavietėje.

„Kodėl su B. Aleknavičiumi nesuderinote klausimo dėl magistro? Žmogus nenori gauti, o jūs siūlote. Pakišote visą miestą, visą tradiciją, visą gimtadienį. Pateikėte kandidatūrą žmogaus, kuris visai nenori būti apdovanotas“, – pyko Klaipėdos vicemeras A. Cesiulis.

Mažosios Lietuvos reikalų tarybos Klaipėdos krašto skyriaus pirmininko pavaduotojas Benas Volodzka bandė aiškinti, jog ir Prezidento apdovanojimai yra teikiami, neklausiant žmonių, ar jie nori juos gauti.

Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Eglė Deltuvaitė „Atvirai Klaipėdai“ pabrėžė, jog kultūros magistro vardo suteikimo ceremonija šiemet vyks, nes B. Aleknavičius tokio titulo neatsisako.

„Jis dėl savo požiūrio į piliavietę ir ordiną atsisako tik pačio žiedo. Jo gamyba realiai jau buvo prasidėjusi, jau buvo įvykę viešieji pirkimai, su juvelyru buvome pasirašę sutartį dėl žiedo gamybos. Todėl ir juvelyras patyrė nuostolių, nes jau buvo užsisakęs medžiagas, mes taip pat turėjome papildomų procedūrinių dalykų. Tačiau tie techniniai dalykai yra sutvarkomi. Pats apdovanojimas yra tiesiogiai susijęs su piliaviete, su žiedu. Tai graži ilgametė tradicija, todėl šiuo atveju tokiu ne visai atsakingu teikėjų elgesiu griauname vieną gražiausių miesto tradicijų“, – kalbėjo E. Deltuvaitė.

Pati kultūros magistro vardo suteikimo ceremonija šiemet vyks ne Klaipėdos piliavietėje, o I. Simonaitytės bibliotekos kiemelyje, nes taip pageidavo B. Aleknavičius.

„Man savaime suprantama, jog žmogus, kuris yra pasiūlytas tapti kultūros magistru, turi apie tai žinoti. B. Aleknavičiaus žmona sakė, kad tokį faktą sužinojo tik iš spaudos. Taip neturėtų būti. Bet jei mes įrašytume tokį reikalavimą, kad kandidatūros teikimas turi būti suderintas su kandidatu, tai nebūtų gero tono ženklas, nes juk tai savaime suprantama“, – teigė E. Deltuvaitė.

Kultūros magistro žiedai Klaipėdoje iškiliems kultūros žmonėms teikiami nuo 2003 metų ir šiemet buvo pirmasis atvejis, kai nominantas žiedo atsisakė. Iki šiol yra pagaminti ir įteikti 37 kultūros magistro žiedai.

„Taip, tai išskirtinis atvejis. Ir jau pasigirsta nuomonių, jog ir kiti kultūros magistrai gali nesmagiai jaustis dėl tokios situacijos“, – apgailestavo Kultūros skyriaus vedėja.

6 Comments

  1. Valodzkos

    mažieji reikalai jei tik kur įlenda ten viskas diletantiškai sugriūna. Kai taip nesiseka tuščiaburniui garbėtroškai – pats sau fotomodelis duokit jam ir žiedą fotosesijoms panešios .

    Reply
  2. na

    iš vicesero Cesiulio ypatingų gebėjimų negalima labai jau tikėtis. Kartas gėda klausyti kuomet jis kalba viešai – kas ir Klaipėdos univrsitetų diplomų įteikimo ceremoniją.
    Pasakė, kad meras negali dalyvauti, toli, serga ir dar viskokių keistų dalykų. Bet dėl žiedo jis teisus. Nenori Kryžiuočių ordino žiedo – tai ir nereikia. Su visa pagarba Aleknavičiui – marazmas ir tiek. O dėl tų Mažosios Lietuvos tarybos veikėjų – skandalistai.

    Reply
    • Nezabitauskas

      Taip, marazmas. Tų lietuvių, kurie lankstėsi iki žemės, priimdami Stalino premiją, arba tų lietuvių – su kryžiuočių magistro žiedo kopijomis. Bet globaliai ir liberaliai mąstančiam nutautėliui Aleknavičiaus nesuprasti.

  3. Magyla, kultūros bakalauras

    Skubiai superku magistrų žiedus! Moku nedaug, bet grynais.

    Reply
  4. Nusivylęs

    Cesiulis su Deltuvaite pasirodė visu gražumu, buvau geresnės nuomonės apie juos.

    Reply
  5. Jūra

    Cesiuli, menkarašti, išmok taisyklingai kalbėti, o ir rašyti be klaidų, tuomet ir galėsi lygiaver“ iai bendraut su už tamstą labiau išsilavinusiais. Bet chamiškumas- didžiausia nūdienos politikėlių vertybė.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Atvėrė kelią atkurti senamiesčio gatvės atkarpą

Nors Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas buvo nepritaręs mero siūlymui perimti savivaldybės nuosavybėn iš privačių asmenų ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This