Susikibo dėl automobilių stovėjimo vietų skaičiaus prie socialinio būsto

Miestas

Praėjusių metų spalį pradėtų naujo socialinio daugiabučio statybų eigą Rambyno g. 14 A koreguoja reikalavimas įrengti daugiau automobilių stovėjimo vietų. Nors tik dalis socialiai remtinų asmenų ir šeimų turi nuosavus automobilius, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) laikosi pozicijos, kad kiekvienam butui turi būti įrengta po 1 vietą.

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog socialiniame daugiabutyje Rambyno yra suplanuota 40 butų, 20 vieno kambario ir tiek pat dviejų kambarių. 8 butai pirmajame pastato aukšte bus pritaikyti asmenims su judėjimo negalia ir šeimoms, kuriose yra tokių asmenų.

Dėl to, kiek šalia statomo socialinio būsto turėtų būti automobilių stovėjimo vietų, išsiskyrė Klaipėdos savivaldybės ir Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos pozicijos.  Martyno Vainoriaus nuotr.

Prieš pradedant statyti naują socialinį daugiabutį, jo gyventojams buvo numatytos 32 automobilių stovėjimo vietos.

Savivaldybė laikėsi pozicijos, kad tai gyvenamosios paskirties pastatas ir vadovavosi atitinkamu Statybos techninio reglamento punktu, pagal kurį tokiems statiniams reikalinga užtikrinti 0,8 vietos vienam butui.

Tuo metu statybų leidimo patikrinimą atlikusi VTPSI nurodė kiekvienam butui skirti po vieną automobilių stovėjimo vietą.

Institucijų pozicijos skyrėsi ir dėl numatytų vietų išdėstymo bei suplanavimo būdo – VTPSI nurodė, kad visos vietos turėjo būti suprojektuotos tuo pačiu projektu ir namo sklypo ribose, tuo metu savivaldybė sklypo ribose buvo suprojektavusi 10 vietų, dar 8-ias gatvės pakraštyje šalia namo, likusios vietos numatytos gretimybėse – gatvėje ties Rambyno g. 14 ir 18 namais.

„Socialinio būsto poreikis Klaipėdoje išlieka didelis, todėl savivaldybė siekia plėsti socialinio būsto fondą ir tam ieško greitų bei racionalių sprendimų. Įvertinus tai, kad nėra galimybės suprojektuoti automobilių stovėjimo vietų sklypo ribose, taip pat tai, kad toli gražu ne visos socialiai remtinos šeimos turi nuosavus automobilius, buvo priimtas sprendimas taikyti 0,8 vietos vienam butui normatyvą, dalį vietų numatant už sklypo ribų. Juolab, kad namas statomas tokioje vietoje, kur gerai išvystyta viešojo transporto sistema, tad neturintiems automobilio susisiekimo problemų nekiltų. Neinvestuojant į didelės automobilių stovėjimo aikštelės įrengimą, racionaliau būtų naudojamos ir viešosios lėšos, nes praktika rodo, kad prie pastatytų socialinių daugiabučių aikštelėse automobilių daug nebūna“, – savivaldybės pranešime cituojamas jos administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Dėl skirtingo teisės aktų traktavimo įvyko teisminis ginčas.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas palaikė VTPSI poziciją ir paliko galioti žemesnės instancijos teismo nutartį, kuria panaikinamas statybos leidimas.

Kadangi šiuo metu savivaldybė projektuoja atskirą 27 vietų aikštelę Rambyno g. 14, inspekcijos reikalaujamas vietų skaičius bus užtikrintas, tačiau Klaipėdos miesto savivaldybė teigia esanti priversta vykdyti naujo statybų leidimo išdavimo procedūras.

„Apmaudu, kad dėl skirtingo teisės aktų traktavimo, gali nusitęsti namo statybų pabaigtuvės. Tačiau tikimės, kad derinimo procedūros su kitomis institucijomis vyks sklandžiai ir procesas bus baigtas per maksimaliai trumpą terminą”, –  viliasi G. Neniškis.

Šiuo metu socialinio būsto Klaipėdoje laukia 715 asmenų ir šeimų. Savivaldybė socialinio būsto fondą pildo pirkdama rinkoje esančius butus, taip pat statomi ir nauji socialiniai daugiabučiai.

Praėjusių metų vasarą naujas socialinis daugiabutis buvo atidarytas Irklų g. 1. Jame yra 36 butai.

Dar vienas socialinis daugiabutis, kuriame yra 90 butų, Klaipėdoje buvo pastatytas 2007 metais. Iš viso Klaipėdos miesto savivaldybė turi 573 butus, skirtus socialiniam būstui. Daugiabutis Rambyno g. 14A bus trečiasis naujas socialinis daugiabutis, pastatytas Klaipėdoje per nepriklausomybės laikotarpį.

1 Comment

  1. Savivaldybė

    įstatymus taiko tik kitiems. Jai pačiai statybos teisės aktai – gudragalviškai ir pagal poreikį. Panašu į eilines Budino užmačias. Netelpa į sklypą , tai statyk mažesnį namą, mažiau butų ir tilps automobiliai pagal normas. Kuo tie aplinkiniai gyventojai kalti ir kodėl jiems čia nuo seno gyvenantiems dabar naujakūrys ir gatves užkimš? Liūdniausia, kad prisidengiama socialiniu kilnių tikslu, o iš tiesu tai savivaldybė kiršina žmones, namas jau stovi ir iš mokesčių mokėtojų kišenės visokie bylinėjimaisi ir perdirbinėjimai. Gal koks valdininkėlis kada apsimokės?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Labrenciškės sklypo istorija: savivaldybei - beveik 9000 eurų sąskaita

Dabartinių Klaipėdos valdančiųjų pagimdytoje byloje, kurios epicentre buvo visuomeninės paskirties sklypas Labrenciškėje, miesto valdžiai teko nuryti karčią piliulę.  Pirmos instancijos ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dangės skvero granitas: teismas palaikė savivaldybę

Pasirodo, kad dar 2020-ųjų pavasarį kilusios peripetijos dėl tuo metu rekonstruojamame Dangės skvere numatyto kloti granito pasiekė ir teismą. Klaipėdos savivaldybė ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This