Klaipėdos pokyčių kaina – dvigubai didesnė

Miestas, Svarbu

Uostamiesčio veidą keičiantys Klaipėdos savivaldybės įgyvendinami projektai per kelerius metus pabrango daugiau nei dvigubai. Tokią realybę atskleidė atliktas auditas.

Klaipėdos savivaldybės Centralizuoto vidaus audito skyrius aiškinosi, kaip uostamiestyje įgyvendinami ES fondų investicijų programos priemonės „Didžiųjų miestų kompleksinė plėtra“ projektai. Auditoriai vertino dešimt projektų – aiškinosi, kokia jų įgyvendinimo eiga, sparta, kaina. Rezultatai antradienį buvo pristatyti Kontrolės komitetui.

Labiausiai pabrangęs projektas yra Atgimimo aikštės rekonstrukcija.

Centralizuoto vidaus audito skyriaus vedėja Meilutė Katauskienė teigė, jog toks auditas atliktas Klapėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavedimu. Pernai vasarą Vidaus reikalų ministerija iš Klaipėdos „atėmė“ 2,8 mln. eurų dėl nepakankamos projektų įgyvendinimo spartos. Todėl audito metu ir aiškintasi, ar projektai vėluoja, kokios yra kitos jų detalės.

Anot M. Katauskienės, paskutinės praėjusių metų dienos duomenimis, visi dešimt projektų, kurie buvo audituojami, buvo įtraukti į Klaipėdos savivaldybės strateginius dokumentus, priimti atitinkami miesto tarybos sprendimai dėl jų įgyvendinimo, parengti investiciniai projektai, Centrinei projektų vertinimo agentūrai buvo pateikta 10 paraiškų gauti finansavimą.

Keturiems iš 10 projektų pernai jau buvo išrinkti ir rangovai. Sutartys su jais buvo pasirašytos dėl darbų Jono kalnelyje, Ąžuolų giraitėje, Dangės skvere bei dėl Futbolo mokyklos rekostrukcijos.

Audito medžiagoje nurodoma, jog visų 10-ies projektų vertė labai žymiai išaugo. „Vertinant projetų verčių pasikeitimą buvo palygintos 2016 m. ir 2019 m. investicinių projektų sąrašuose nurodytos projektų vertės. Visų projektų vertė bendrai padidėjo 2,3 karto – nuo 24,1 iki 56,8 mln. eurų“, – teigė M. Katauskienė.

Dar labiau padidėjo savivaldybės biudžeto lėšų, reikalingų šiems projektams, dalis – 5,9 karto arba nuo 5,8 mln. iki 34,5 mln. eurų.

Anot M. Katauskienės, didžiausią projektų vertės padidėjimo dalį sudarė trys projektai: Atgimimo aikštės rekonstrukcija, Dangės skvero ir krantinių rekonstrukcija bei Daugiabučių namų kiemų sutvarkymas.

Atgimimo aištės projektas pabrango 12,7 mln. eurų, nes apsispręsta po ja įrengti požeminę automobilių stovėjimo aikštelę. Kaina padidėjo ir dėl numatomo skulptūrinio akcento.

Dangės skvero rekonstrukcija pabrango 6,8 mln. eurų, nes į projektą buvo įtraukta upės krantinių rekonstrukcija. Projektas gerokai pabrango ir dėl numatytos pakloti granito dangos.

Daugiabučių namų kiemų sutarkymo projektas pabrango 3,8 mln. eurų todėl, kad padidėjo jo apimtys. Kiti septyni projektai pabrango nuo 140 tūkst. iki 2,4 mln. eurų.

Tačiau Kontrolės komiteto nariams taip sparčiai brangstantys projektai klausimų nesukėlė. Komiteto narė Elida Mantulova teiravosi, kaip Klaipėda atrodo kitų miestų kontekste dėl projektų įgyvendinimo spartos.

„Tai nenagrinėjome, bet matome, kad visiems trims didiesiems miestams lėšos buvo nubrauktos, nes visi nepatenkino tam tikros projektų įgyvendinimo spartos. Mažesnieji miestai tvarkėsi geriau, nes mažiau projektų turi“, – teigė M. Katauskienė.

15 Comments

  1. RINKIMAI 2020

    1. Laivas SŪDUVIS stovės prie Pilies tilto, Dangės kairėje krantinėj. REGATOS vietoj.

    2. Laivas „SŪDUVIS” bus „UŽKONSERVUOTAS”, o ne „NURAŠYTAS”.

    Tiems, kas skaito komentarus tinklaraštyje ir jau žino kur Smiltynėje stovi „NURAŠYTAS” laivas „KOLYMA”,
    rekomenduojame nuvykti dar į Klaipėdos geležinkelio stotį ir apžiūrėti „UŽKONSERVUOTĄ” juodą garvežį… …

    Reply
  2. Nežin

    O kode toje aikštėje tiek daug štulpų kap kapiniese ?

    Reply
  3. Nusivyles

    Jei vykdomi projektai būtų šeimininkiški t.y. jei juos darytume kaip sau namuose , tai seniai visa Lietuva klestėtu
    Bet dabar, sėdintiems valdžioje yra proga pasipelnyti, todėl ir projektų kaina smarkiai ir išauga.
    Visokios studijos, granitinės aikštės, tramvajai , viadukai, krantinės ir t.t.
    Godūs valdininkai…
    Kada gi ta tauta atsibus???

    Reply
  4. Saulius

    Tegul į Liepoja nuvažiuoja….jokio granito…o miestas su skoniu tvarkomas…ir pilnas lietuvaičių

    Reply
  5. Geldu saugykla tik kaip KURENAS tilps....

    Nu viskas cia fainai tik kam ta centre BLEKA reikalinga. Padarys neuzsalanti kateriu saugojimo garaza ir bus FAIN. GAL koks VALDINIKAS atsiprasau TARNAUTOJAS noretu kateruku I darba atplaukti, nu viskas cia faina o MIESTELENAI tai tik moka ir dziaugiasi FAIN FAIN ….

    Reply
  6. Klaipėda

    Diagnozė-kol visokie buduliai Budinai ir Neniškiai spęs ką ir kaip daryti, aistros kunkuliuos dar 20 metų (Lukiškių a. pvz.). 10m jau praėjo. Kainuos milijonus, Vilnius baudas skaičiuos, o ir kiti miesto projektai rūgs, žadami EU milijardai tekės pro šalį. Tik ne į Klaipėdą. Ką jau vargais pavyks „įveiklinti”, bus itin prastai ir žemos kokybės (pvz. baseinas). Ir čia, dabar jau labai keisto pavadinimo – ATGIMIMO ( gal dabar geriau Nevilties) aikštėje spaudžiant miestiečiams, Kompromisas buvo jau pasiektas, aiškus ir miesto tarybos patvirtintas – kol neapsisprendėme ir nežinome, nemėtikime pinigų, nenaikinkime archeologijos, susitvarkykime tik viršų ir toliau diskutuokime, diskusijas, konkursus organizuokime ir surasime. Nesmagu, bet lyg ir logiška. Daug liapsusų pridirbta. Tai ne, dar mažai – Taraškevičius buvusiame parkinge prakiša KD monstrą, direktoriai nutaria muzikinį įkišti į miesto bendruomenės namus (kultūros namai) tada atsiranda „parkingo problema” ir daina iš naujo. O čia dar plius valstietiškas privat žibaliukas į ugnį su Victorija viešbučiu. Savivaldybės administracijos pareiga – vykdyti sprendimus, juos organizuoti ir kontroliuoti, o ne juos keisti ir patiems kurti. Po Neniškio admin reformos ar kam aišku šiandien, kuris PATARĖJAS – kas asmeniškai atsakingas už šį Atgimimo aikštės projektą? Kas priima sprendimą ir su kuo kalbama? Gal jau laikas pasakyti STOP, prisidirbome. Ką darom? Jei tik bus noro rasis ir sprendimai ir ne politikų darbas jų ieškoti. Tik Klaipėdos bėda, kad jie ir to nesugeba ir kas ta „politinė valia” nelabai supranta ir puola patys kurti.

    Reply
    • T

      Zulcai, Šakalienes ir dar visas būrys užsisedejusiu valdininkų, kuriems nusispjauti ant mokesčių mokėtojų pinigų.

  7. Sigitas

    Čia ir taip buvo aišku kad tai brangs dvigubai-trygubai. Klaipėdos miestas su tokiais sveikam protui nesuvokiamais architektūriniais projektais nebetenka savo uostamiesčio savitumą. Kas svarbiausia jie nepuošią, o tik dar labiau teršia miesto ir senamiesčio aplinką.

    Reply
  8. Valio

    Kretingiškiams pasisekė, klaipėdiškiai jiems garažą Techerano aikštėje įrengs !

    Reply
  9. Na

    „Tačiau Kontrolės komiteto nariams taip sparčiai brangstantys projektai klausimų nesukėlė”. Nė ką sakyt. Viršūnė.

    Reply
  10. T

    Taškosi milijonais, požeminės aikštelės už 11 milijonų, granitinė danga . Kvailumo, kompetencijos nebuvimo ir neūkiškumo pavyzdžiai.

    Reply
    • Anonimas

      Siūlot į muzikinį iš kokios Kretingos su dviračiu atminti?

    • Anonimui

      o tau reikia prie pat durų privažiuot ? Pasivaikščioti sveika.

    • Anonimui

      Galim pagalvot kad važiuosi. Nejuokinkit savivaldybės tarnautojai . Sau parkinga darosi.

    • To anoniui

      Klausyk, Anonime, parkingas reikalingas remontuojamam Viktorijos viešbučiui. Iš esmės dėl to ir metami visų mokesčių mokėtojų pinigai. Dėl keleto autobusų prie dramos teatro
      vakare spektaklio metu eismas Klaipėdoje nestojo ir nesustotų, kaip kad blefuodami teigia šio projekto stumėjai.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės rekonstrukcija: iš teismo kliūčių nebus

Ir Apeliacinis teismas patvirtino, kad vienos iš abejones dėl Atgimimo aikštės konkurso sąlygų kėlusių bendrovių pretenzijos yra nepagrįstos. Trečią kartą ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Nuomonės

Metai prie Klaipėdos valdžios šturvalo: sėkmės ir nesėkmės

Sėkme reikėtų vadinti pastangas darbuotis atnaujinant daugiabučių namų kiemus, ugdymo įstaigas ir jų aplinką – dėmesio anksčiau tam tikrai stokota. ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This