Sofijos festivalis – reikšminga Kulių vasaros tradicija

Regionas

Sekmadienį Kuliuose (Plungės raj.) prasideda ketvirtasis rašytojos, dramaturgės, diplomatės Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės vardu pavadintas festivalis, apjungsiantis muzikos, teatro, fotografijos bei kitas kultūrines ir kūrybines patirtis.

Festivalio laikas nesikeičia atidarymas tradiciškai vyks vos pasibaigus garsiesiems Kulių Škaplierinės atlaidams, šiemet tai -liepos 19 d.

Net šešias dienas – iki liepos 24-os – Kulių miestelio erdvėse vienas kitą keis koncertai, spektakliai, parodos, dizaino dirbtuvės ir ekskursijos. Ketvirtojo Sofijos festivalio ašis išlieka Kuliuose svarbų savo gyvenime laikotarpį gyvenusi Mikalojaus Konstantino Čiurlionio mūza: rašytoja, dramaturgė, diplomatė, lietuvių modernizmo teoretikė, ženkliai prisidėjusi prie lietuvių kalbos vystymo, visuomenininkė Sofija Kymantaitė-Čiurlionienė.

Klaipėdos „Taško“ teatro aktoriai šiemet Kulių kultūros centre repetavo ir festivalio pirmąją dieną, liepos 19, 16 val., erdvioje šio centro salėje pristatys savo muzikinio pastatymo premjerą pagal pirmąją lietuvišką pjesę pastatytą ir atgimusią komediją Keturakio „Amerika pirtyje“ . Ją režisavo Valentinas Masalskis, kuris, beje, šiuo metu ir pats gyvena Kuliuose.

Vienas iš svarbių būsimojo spektaklio sudedamųjų dalių – originalios, įtaigios ir žaismingos dainos, kurias kuria jaunas aktorius K. Biržietis, kartu su muzikuojančiais „Taško“ teatro aktoriais bei LMTA aktorinio kurso studentais (vadovai prof. V. Masalskis ir doc. N. Sinkevičiūtė).

Margoje festivalio programoje kas vakarą vyks skirtingi pasirodymai, taip pat yra suplanuotos kasdien vyksiančios kūrybinės bei meninės veiklos: žinomų Lietuvos fotografų parodos, istorinės ekskursijos, kūrybinės dizaino dirbtuvės.

Visą savaitę svetinguose Kuliuose gyvensiantys ir savo idėjas įgyvendinsiantys festivalio menininkai susitikimų, paskaitų ir dirbtuvių metu mielai bendraus su norinčiais giliau pažinti kūrybos pasaulį.

Kultūros istorikė dr. Nida Gaidauskienė ir istorikė Zuzana Jankevičienė liepos 21 dieną kvies į ekskursiją „Sofijos Kuliai“. Antradienio rytas prasidės 9 val. nuo patyriminės ekspedicijos į greta Kulių esančią Reiskių tyro pelkę.

Vakarop, 19 val., fotografas Jonas Tučkus, jau nuo pavasario gilinęsis į kuliškių portretus, Kulių bažnyčios kultūros paveldo pastatų komplekso Baltojo namo rūsiuose atidarys papildytą kuliškių portretais foto parodą „Pakeleiviai“.

Praėjusią vasarą savo kūrybiškumu kuriant skrybėles visus stebinusi dizainerė Rūta Lendraitytė, prekės ženklo „Uttala“ kūrėja ir šiemet visus norinčius kvies prisijungti prie rūbų dizaino dirbtuvių. Netikėtus dirbtuvių rezultatus festivalio dalyviai ir svečiai išvys Kulių gamtos ramybės apsuptyje festivalio uždarymo naktį.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Klaipėdos rajone - keli padegimai

Policija pranešė apie pirmadienį Klaipėdos rajone užfiksuotus padegimo atvejus, kurių vienas baigėsi mirtimi. Apie 6.37 val. Mėželių kaime buvo pastebėta, ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Veidai

Samanta Pinaitytė: „Klaipėdoje menininkams tobula terpė kurti – nėra skubėjimo, milžiniškos konkurencijos"

Aktorė Samanta Pinaitytė Klaipėdos dramos teatre vos keleri metai. 2021 m. įsijungusi į šio teatro aktorių trupės gretas ji spėjo ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

„Auksinių scenos kryžių" apdovanojimuose - klaipėdiečių triumfas (papildyta)

Tarptautinę teatro dieną, trečiadienio vakare, Klaipėdos dramos teatre vykusioje „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremonijoje iš 17 nominacijų net 6 „Auksiniai ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This