„Esamasis laikas”: menininkų laiko patirtys santykyje su dabartimi

Kultūra

Netrukus klaipėdiečiai taps unikalaus šiuolaikinės muzikos ir šokio koliažo „Esamasis laikas“ liudininkais.

Projektas sujungs skirtinga kūrybos stilistika pasižyminčių kompozitorių Ramintos Šerkšnytės, Žibuoklės Martinaitytės, Justinos Repečkaitės, Loretos Narvilaitės ir ką tik amžinybėn iškeliavusio Vidmanto Bartulio muzikos kūrinius.

Šiuolaikinio šokio miniatiūras pagal šią muziką sukūrė įvairių kartų ir mokyklų choreografai Lora Juodkaitė, Oksana Griaznova, Aušra Krasauskaitė, Agnija Šeiko ir Lukas Karvelis. Projekto premjera įvyks festivalio „Klaipėdos muzikos pavasaris“ metu šeštadienį, liepos 18 d., 18 val. Klaipėdos koncertų salėje.

Ramintos Šerkšnytės „De profundis“ styginių orkestrui – vienas žinomiausių Lietuvos nacionaline premija įvertintos autorės kūrinių, kurį atliko ne vienas orkestras. Kūrinys buvo rašomas kaip bakalauro studijų baigimo darbas, kai gyvenimas, pasak autorės, suvokiamas labai maksimalistiškai, itin aštriai, kai euforiją keičia nusivylimai.

Justina Repečkaitė savo opusą styginių orkestrui „Chartres“ taip pat parašė baigdama bakalauro studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Pasak autorės, tai jos žvilgsnis į Šartro katedros Pietų rožę, kurioje vaizduojama Apokalipsė.

Lietuvos nacionalinės premijos ir daugybės kitų apdovanojimų laureatas Vidmantas Bartulis dažnai cituodavo ir perfrazuodavo pamėgtą praeities muziką. Jo kūryboje yra keletas darbų, pavadintų „I like“, taip pat ir ironiška priešprieša paženklintų „I don‘t like“, atvirai išreiškiant savo požiūrį į vienus ar kitus dalykus. „I like Marlene Dietrich“ styginių kvartetui, fortepijonui ir fonogramai pasižymi nuolatiniu frazių kartojimu, taip sukuriant monotonišką garsinę meditaciją, kurios pabaigoje iš tolo suskamba Marlene Dietrich dainuojamos „Lili Marleen“ įrašas.

Loretos Narvilaitės kompozicijos „Siena“ premjerą „Jaunos muzikos” festivalyje prieš du dešimtmečius atliko styginių kvartetas „Chordos“, kurio sudėtyje grojo dabartinis Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovas Mindaugas Bačkus. Vėliau kūrinys buvo pritaikytas styginių orkestro sudėčiai. Autorės nuomone, „Siena“  – ekspresyvios būsenos muzika, aukšta ir stipri, neaprėpiama ir nepajudinama.

Šiuolaikinės muzikos ir šokio projekto pabaigoje nuskambės pernai rudenį „Permainų muzikos“ festivaliui sukurto Žibuoklės Martinaitytės kūrinio „Sielunmaisema“ / „Sielovaizdis“ II-oji dalis „Pavasaris“. „Sielovaizdis susijęs su identiteto ir vietos klausimu, kurį, regis, sprendžiu savuoju gyvenimu paraleliai dvejose kultūrose Lietuvoje ir JAV. Ne kartą esu sakiusi, kad muzika man – tikrieji namai. Šiuo atveju kūrinys tampa tuo idealiuoju sielovaizdžiu, atspindinčiu ir prigimtinės terpės peizažą, matomą per keturių metų laikų prizmę“, kūrinio idėją apibūdina kompozitorė.

Pastarasis opusas autorei pelnė geriausio 2019 m. Lietuvos kompozitorių kūrinio apdovanojimą orkestrinių kūrinių kategorijoje. Ž. Martinaitytė šiemet įvertinta Lietuvos vyriausybės kultūros ir meno premija ir prestižinio Johno Simono Guggenheimo atminimo fondo stipendija.

Minėtus kūrinius atliks Klaipėdos kamerinis orkestras, solo violončele Ž. Martinaitytės opuse grieš Mindaugas Bačkus. Choreografų menines vizijas įgyvendins Šeiko šokio teatro šokėjai Agnija Šeiko (meno vadovė), Oksana Griaznova, Mantas Černeckas, Gintarė Ščavinskaitė, Marija Ivaškevičiūtė, Inga Kuznecova, Dovilė Binkauskaitė, Niels Claes ir Evgenij Kalachov.

Šis projektas yra Klaipėdos koncertų salės ir Šeiko šokio teatro koprodukcija.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Klaipėdos lėlių teatre - šokio premjera suaugusiems

Kovo 21, 22, 23 d. Klaipėdos lėlių teatre vyks šokio ir šešėlių monospektaklio suaugusiesiems premjera „Kontūrai“. Tai – Klaipėdos lėlių ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Regionas

Istorijų opera „Klaipėda" skambės Tauragėje ir Šilutėje

Vienas naujausių Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro spektaklių – mažasis spektaklis istorijų opera „Klaipėda“ išvyksta gastrolių: kovo 7 d. 18 val. ...
2024-01-26
Skaityti daugiau

Kultūra, Svarbu

Kultūrinė krizė: ministras žada kalbėtis su savivalda

Nuo praėjusio pavasario Klaipėdą valdantiems politikams nusprendus kardinaliai pakeisti kultūrinių projektų finansavimo tvarką ir taip sukėlus dalies kultūros bendruomenės nepasitenkinimą, ...
2024-01-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This