Nauja vieta „Sūduviui“: išgrynintos dvi alternatyvos

Miestas, Svarbu

Išgirdusi specialistų vertinimus, jog tarnybą baigusiam ir muziejumi tapsiančiam kariniam laivui „Sūduvis“ būtų nesaugu stovėti prie „Memelio miesto“, Klaipėdos savivaldybė pateikė dvi naujas švartavimosi vietų alternatyvas, kurios bus toliau nagrinėjamos.

Laivas „Sūduvis” (M52) buvo pastatytas 1958 m. Siekiant išvengti minų su magnetiniais sensoriais aktyvavimo, jis pastatytas iš braziliško ąžuolo medienos, o visi laivo įrengimai pagaminti iš nemagnetinio metalo. Karinių jūrų pajėgų nuotr.

Klaipėdos savivaldybė anksčiau buvo paskelbusi, jog išrinko geriausią vietą, kurioje galėtų būti prišvartuotas karinis laivas „Sūduvis“. Tarnybą baigusį ir Lietuvos jūrų muziejui perleidžiamą laivą siūlyta švartuoti prie „Memelio miesto“. Kiti variantai – Dangės upės krantinės bei laivų kapinės buvo atmesti.

Tačiau toks siūlymas buvo smarkiai sukritikuotas Jūrinių ir vidaus vandenų reikalų komisijos posėdyje. Ekspertai išaiškino, kad „Sūduviui“ prie „Memelio miesto“ būtų nesaugu dėl traukūno. Todėl komisija Klaipėdos savivaldybės administracijai nurodė sudaryti naują išplėstinę darbo grupę ir ieškoti kitų variantų, kur saugiai prišvartuoti „Sūduvį“. Pabrėžta, jog visos procedūros dėl laivo perėmimo yra suderintos, išspręsti net ir finansiniai klausimai, tačiau galutinių sprendimų neįmanoma priimti, kol nėra žinoma vieta, kur stovės laivas.

Todėl išplėstinė darbo grupė gana operatyviai susirinko į pirmąjį posėdį, kuris vyko penktadienį. Po pasitarimo Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis teigė, jog darbo grupė „atmetimo būdu išrinko dvi vietas“.

„Darbo grupėje dalyvavo visos suinteresuotos pusės, aptarėme visus klausimus. Vieta prie „Memelio miesto“ yra gera, tačiau laivą ten nesaugu laikyti, kol nebus pastatytas pirsas, o jo gali tekti ilgai laukti. Todėl vertinant tiek vizualinį vaizdą, tiek kitas aplinkybes ir galimybes, parinkti du variantai, kurie toliau bus nagrinėjami“, – kalbėjo A. Dobranskis.

Vienas variantas yra Dangės krantinė priešais Karlskronos aikštės šiaurinę dalį, kitaip tariant, dešinėje pusėje marių link, prie Pilies tilto. Kitas variantas – Dangės krantinė greta burlaivio „Meridianas“.

„Dabar reikės vertinti visus dalykus, pasidėlioti projektinius pasiūlymus ir žiūrėti, kokios yra galimybės. Mes esame labiau linkę pritarti tai vietai prie Pilies tilto, nes jai pritaria ir paveldosaugininkai, mat tikimasi, jog laivas savotiškai užstos tarybinius pastatus. Be to, toje vietoje yra upės praplatėjimas, tad laivas tikrai „įsipaišytų“. Tačiau toje vietoje yra problemų. Jau dabar aišku, kad veikiausiai reikėtų sutvirtinti krantinę, kad prie jos būtų galima prišvartuoti tokio dydžio laivą. Be to, toje vietoje po upe eina magistraliniai komunikacijų tinklai, tad reikia nagrinėti, ar jie netrukdys laivui, o šis – jiems“, – pasakojo A. Dobranskis.

Jau Jūrinių ir vidaus vandenų reikalų komisijoje buvo pabrėžta, jog sprendimą dėl „Sūduvio“ prišvartavimo vietos reikia priimti kuo greičiau.

„Noriu priminti, kad šis klausimas negali būti sprendžiamas iki begalybės ilgai. Mes esame pasirengę „Sūduvį“ perduoti, laukiame spendimo. Tačiau jei tai užsitęs iki begalybės, turėsime įvertinti savo išlaidas, nes prižiūrėti laivą kainuoja. Kadangi „Sūduvis“ mūsų tarnybai nebereikalingas, jei miestas greitai neras jam vietos, laivą teks utilizuoti“, – prieš mėnesį sakė Karinių jūrų pajėgų štabo viršininkas Giedrius Premeneckas.

25 Comments

  1. ?

    Piteryje 1917 pykštelėjus Aurorai , revoliucionieriams buvo ženklas šturmuoti Baltuosius rūmus …. Svarbu Rusiukams simbolį pasistatyti ant dugno , kad niekas nepamirštų Lenino darbelių , o mums Sūduvis kuo svarbus …? Kaip , atseit teigia Uosto Kapitono tarnyba , Jūriniam kariniam laivui uoste Memelio mieste nesaugu ….
    Taip išeina , nesaugus Uostas , kad karinis laivas jame negali stovėti ?
    Patranką iš Lietuvininkų a. iškrapštėm . A. Žalys iniciavo Mažvydo pastatymą . Pagarba Jam .
    O gal čia viskas paprasta , tiesiog utilizuoti medinį laivą Sūduvis l. brangu , o čia atsiranda entuziastai sutaupyti karinių pajėgų kuklų biudžetą …?

    Reply
    • Anonimas

      Man Sūduvis labai svarbus aš jame atlikau prievalomaja karine tarnyba. O tu ”?” ?

  2. Johny f'n soviet hater

    Sovietiniai,- sosyte sordielku , vasho vremia proshlo!!!! Nenravytsa ,- bylet v odnu storonu. Čia komentaruose matomai daugiau Lietuvoj gyvenusių pirdylų susirinkę , nei tikrų SSSR fanų!!! Mirkit visi sovietilai kuo greičiau, – jaunimas ras savo kelią be jūsų shizofrenijos!!!

    Reply
  3. hess

    puikus sprendimas. Kolūkiečiai, suvežti į Klapėda po karo, nutilkit, jūsū mentalitetas kolūkio laukų ir kliaulių.

    Reply
    • To hess

      O tau, regis, galvoje karas dar nesibaigė.

  4. Nuomonė

    Dabar suprantu, kad gyvenu mieste, kurį valdo ne tik vagys (mokesčių mokėtojų pinigų tratintojai), bet ir debilai.

    Reply
  5. Turiu Š. IR NEŽINAU KUR DET

    Kilnokit tiltą kol vėl neprirūdijo ir leislit jachtutes . JOS BENT MIESTUI GYVASČIO PRIDUODA. O to karlaivio mano mieste tikrai nereikia. Stumkit ji kur nors toliau.

    Reply
  6. GintarasR

    Vietoj Boot’o šėryklos irgi vieta tinkama. Niurzgliams – jei būtų išlikęs – ir karo laivą „Prezidentas Smetona” pačioj garbingiausioj vietoj statytume, visiems su žagrės rankena kišenėj ant pasiutimo. Neišmanantiems – karo laivynas yra būtinas jūrinės valstybės atributas; koks yra laivynas – toks, bet jūrininkai gėdos mums niekada nepadarė.

    Reply
    • Viską išmanančiam

      tai jau taip, tiesiog ir tų „jūrininkų’ norus tenkinant ir uostas išsiplėtė ir „jūrininku pageidavimu” Girulių mišką planuojam kirsti. Tiesiog pilnas miestas jūrininkų! Ar tik gėdą geležinkeliai daro, tiek mln tonu per miestą veždami? O gal ir jiems atributą – Vagoną kokioj centro aikštėj? Kėdainiams-agurką, didelį. Lenino, Stalino stovylos taip pat buvo „atributas”, o be jų nebegali? Seniausias dabartinės Lietuvos miestas, buvęs miestas/tvirtovė -Klaipėda turi savo atributą -piliavietę ir tuoj europlast bokštą jai valdžia pastatys. Gal gana Tų, „jūrinių” ATRIBUTŲ? Juolab , kad tai nieko bendro nei su Klaipėdos kraštu, nei su pačiais šio krašto žvejais ir jūrininkais. Gal gana tos tuštybės ir gėdos? Ir kur tu matei tą jūrinę valstybę? To dar niekas neranda. Ar ta Klaipėdoj, kuri tvora uždengta ir kuria Vaitkus su Narkevičius nenuilstamai rūpinasi?

    • GintarsR

      Cia dabar, gal tamsta Boote kugelio padauginot, kad taip smarkiai į piktumą 🙂 Bootas garbingiausioj vietoj tinka? Žveją turim, bet kažkodėl užpakaliu į jūrą, veidu į gorispolkomą, gal prašo kažko, gal raportuot apie darbo pergales eina. Tas tamstai tinka, bet jūreivystės absolventai kitą nuomonę mokėjo išreikšt, bet jūs nežinosit. Meridianas reklamos viešalka ir girdykla paverstas – kuo tas laivas nusikalto? Runkelių atributas – klomba su “burėm” Atgimimo aikštėj vėl viesiems gerai. Uostamiestis. Jei muziejus nori Sūduviu jūrinę kultūrą diegti artojų krašte, tai čia ne tamstos, o tų šviesių žmonių darbas bus – kodėl aš ar jūs turėtumėm prieštarauti? Tai tik mano nuomonė, kai teismu uždrausit ją reikšti, gal ir patylėsiu, bet labai nepažadu 🙂

  7. TRAUKŪNAS

    1. Laivas SŪDUVIS stovės prie Pilies tilto, Dangės kairėje krantinėj. REGATOS vietoj.

    2. Laivas „SŪDUVIS” bus „UŽKONSERVUOTAS”, o ne „NURAŠYTAS”.

    Tiems, kas skaito komentarus tinklaraštyje ir jau žino kur Smiltynėje stovi „NURAŠYTAS” laivas „KOLYMA”,
    rekomenduojame nuvykti dar į Klaipėdos geležinkelio stotį ir apžiūrėti „UŽKONSERVUOTĄ” juodą garvežį… …

    Reply
  8. GG

    Išlindo pensininkai padejuoti. Niekam jūs neįdomūs, sėdėkite namie. Jūrinis miestas turi turėti kuo daugiau jūrinės dvasios. Ką, jums tuščios krantinės gražiau atrodo? Ir taip ta mūsų Klaipėda kaip kaimas, nėra joje ką veikti, turistams poros valandų užtenką miestą apžiūrėti. Reikia kaip tik palaikyti tokias iniciatyvas…

    Reply
  9. zr

    Militaristinis monstras. Kuo jis geresnis už tuos senukus, kurie muziejaus pievelėje Smiltynėje drybso? Kad kitoj pusėj pagamintas?

    Reply
  10. Nuomonė

    Meldžiu, kad savivaldybės klerkams užtektų proto neįsileisti šio monstro į miestą. Jei jo nori muziejus, tegu ir pasiima.

    Reply
  11. Aš

    tai noriu dar ir tanko , ten po kartuvėmis . Taip tiks Grubliauskio valdžios mentalitetui atspindėti. O ir pats užsilipęs galės paduduoti. Mums. O šitą Sudūvį tai galės mūsų šaunieji Želdiniai našlaitėmis apsodinti. O pūškose po Rožę. Kaip faina, kaip nuostabu. Kaip gerą mūsų mieste gyventi. Kiek proveržio. O gal Grubliauskiui po rotušės langais? Gali praversti.

    Reply
    • Vaitkui

      Ačiu už nemokama rinkiminę propaganda

  12. Nesąmonė

    kažkokia

    Reply
  13. Klaipėdietis

    gal dar sugalvosite pastatyti Leniną Atgimimo aikštėje ir pušką Lietuvininkų aikštėje??? O jei rimčiau, kokiu tikslu tas laivas išvis reikalingas? Paveldas? tiesiai į metalo laužą jį. Kaliningrado vaizdas… sovietinis mąstymas… Kažkas baisaus

    Reply
  14. Kam

    Labai derės prie „chruščiovkių” !
    Nasąmonių muziejus kažkoks gaunasi, ar darbo neturit, kad tokiais „militarizmais” užsiimate, mokyklą greičiau statykite, gatves, sankrįžas, skverus tvarkykite,
    o jie mat didžiagabaritėmis šiukšlėmis užsiėmė …

    Reply
  15. Taikusis

    Niekuom nuo sovietų nesiskiriame, pirmoje vietoje militarizmas!

    Reply
    • Seniūnaitis

      Kaip jis pirmoje, jei iki šiol muziejinio karinio laivo nėra, kai tuo tarpu daugelyje jūrinių valstybių yra?

    • Anonimas

      Tada ir Meridiana skandinkim, Meridiana Suomiai pastate Stalinui kaip kompensacija uz tai kad nesileido isvaduojami

  16. mrr

    Kaliningrado peizažas

    Reply
    • Brrrrr

      bus kaip Leningrado Aurora. Ura, ura….

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This