SGD terminalo veikla atspindi Europos tendencijas

Uostas ir jūra

Europa pernai tapo pagrindine suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) vartotoja pasaulyje ir šiemet SGD vartojimo tendencija nemažėjo, todėl augo ir SGD terminalų veiklos efektyvumo rodikliai. Ne išimtis ir „Klaipėdos naftos“ (KN) valdomas Klaipėdos SGD terminalas, kurio panaudojimo lygis išaugo nuo 43 proc. pernai iki 48 proc. šiemet per pirmąjį pusmetį.

Šiuo laikotarpiu SGD terminale apsilankė 35 dujovežiai – daugiausiai lyginant pirmųjų pusmečių rezultatus nuo terminalo veiklos pradžios. Iš viso minimu laikotarpiu atgabenta 1,6 mln. kub. metrų SGD.

„Ambergrid“ duomenimis, SGD terminalas pirmąjį šių metų pusmetį užtikrino net 72 proc. viso gamtinių dujų kiekio, patiekto Lietuvos ir kitų Baltijos šalių vartotojams.

Remiantis Europos suvestiniais SGD terminalų veiklos duomenimis, iš 19 SGD terminalų net 15 šiemet per pirmąjį pusmetį didino efektyvumą. Tai susiję su globalios SGD rinkos tendencijomis, kai dėl didelės krovinių pasiūlos ir atsivėrus JAV SGD rinkai krito SGD kainos, o Europos SGD saugyklos aktyviai pildėsi atpigusiu produktu. Klaipėdos SGD terminalo efektyvumas auga jau antrus metus iš eilės.

„Klaipėdos SGD terminalo veiklos intensyvumas atsispindi ir gamtinių dujų suvartojimo statistikoje: beveik trys ketvirtadaliai gamtinių dujų iš Klaipėdos SGD terminalo šiemet per pirmą pusmetį buvo patiekta Lietuvos ir kitų Baltijos šalių vartotojams, kai, palyginti, vamzdynais – tik 28 proc. Tai kone dvigubai daugiau nei praėjusių metų pirmą pusmetį, kai gamtinių dujų tiekimas iš terminalo sudarė 43 proc. Akivaizdu, jog gamtinių dujų importuotojai, vertindami vamzdžiu tiekiamų dujų ir pasaulines SGD kainas, daugiau rinkosi įsigyti pastarųjų“, –  KN išplatintame pranešime komentuoja jo laikinoji komercijos direktorė Jurgita Šilinskaitė-Venslovienė.

Pasak jos, SGD terminalo klientai aktyviai naudojosi pasaulinėje SGD rinkoje susiklosčiusia žemų kainų situacija ir galimybe įsigyti pigesnio krovinio, taip pat galimybe dujas laikyti požeminėje Inčukalnio saugykloje.

Pagal krovinių kilmės geografiją pirmą pusmetį, 60 proc. krovinių atgabenta iš Norvegijos, beveik 26 proc. – iš JAV, likusią dalį sudaro mažos apimties dujovežiais atgabenti kroviniai iš Rusijos. Krovinių iš JAV šiemet sulaukta daugiausiai skaičiuojant nuo Klaipėdos SGD terminalo veiklos.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Klaipėdos SGD terminale - išskirtinė operacija

Valstybės valdoma AB „KN Energies“ pranešė, kad jos valdomame suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminale Klaipėdoje vyko neeilinė perkovos operacija: iš ...
2024-01-19
Skaityti daugiau

ELTA

„KN Energies“ jungiasi prie asociacijos „Gas Infrastructure Europe“

Valstybės valdoma AB „KN Energies“ (buvusi „Klaipėdos nafta“) jungiasi prie asociacijos „Gas Infrastructure Europe“ (GIE). Apie tai skelbiama GIE tinklalapyje ...
2024-01-18
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

KN tapo keturių Vokietijos SGD terminalų komercine operatore

Nuo sausio 10 d. AB „KN Energies“ tapsianti „Klaipėdos nafta“ (KN) 2024-uosius metus pradeda pergale viešajame konkurse dėl keturių suskystintųjų ...
2024-01-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This