Jūros šventėje – trys svarbūs jūriniai akcentai

Uostas ir jūra

Nors šiųmetė Jūros šventė ne tokia gausi renginiais, tačiau Lietuvos jūrų muziejus skelbia pristatantis tris ypatingus jūrine dvasia alsuojančius renginius.

Prasminga tradicija pagerbti jūrinę bendruomene prie „Albatroso“ paminklo Smiltynėje, šiemet išaugo jau į didesnės apimties renginį – ceremoniją „Jūrą Lietuvai atvėrusiems”.

„Dangės flotilė“ tai – unikalus, analogų Lietuvoje neturintis renginys, reprezentuojantis jūrinę kultūrą ir tradicijas. Organizatorių nuotr.

Ji rengiama penktadienį, liepos 24 d., 15 val., kartu su Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija.

Prie „Albatroso“ paminklo šiemet bus įteikti Susisiekimo ministerijos, Klaipėdos jūrų uosto direkcijos bei Lietuvos jūrininkų sąjungos ir asociacijos „Jūros veteranai“ apdovanojimai ir pagerbimo ženklai. Po ceremonijos bus aplankytas ir Lietuvos jūrų muziejuje esantis paminklas „Lietuvos jūrininkams, jūrą mums atvėrusiems“.

Nuo penktadienio Meridiano skvere bus eksponuojama kilnojamoji paroda „Klaipėdos uosto vedliai. Jūrinio paveldo ženklai“. Tai jau penktoji „Jūrinio paveldo ženklų“ ciklo paroda, atverianti klaipėdiečiams ir miesto svečiams nematomus jūrinės praeities reliktus. Pasak jos kuratoriaus istoriko Dainiaus Elerto, parodos eksponavimas greta šio svarbaus, šiandien sparčiai besivystančio, bet su primiršta istorija uosto, atkreipia dėmesį į dar esantį ir atpažįstamą jūrinį kultūros paveldą greta mūsų. Svečiai ir klaipėdiečiai kviečiami patys naujai „atrasti“ ar „pažvelgti“ į artimą aplinką, pagal parodoje pateikiamą informaciją identifikuoti dar išlikusius navigacijos ženklus.

Na, o tradicinių ir istorinių laivų paradas „Dangės flotilė“ šiemet tampa svarbiausiu Jūros šventės renginiu, aplink kurią suskis visi kiti renginiai.

Jau devintą kartą organizuojamas istorinių laivų paradas prasideda penktadienį Smiltynėje, kur laivus apeiginiais žolynais puoš Kuršių nerijos nacionalinio parko darbuotojai.

19 val. Klaipėda Pilies tilto pakėlimu pasitiks istorinę flotilę. Prisišvartuos flotilė Danės upės dešiniajame krante prie Žvejo paminklo. 20 val. čia vyks „Dangės flotilės“ laivų vainikų-žolynų pristatymas, folkloro ansamblio „Alka“ koncertas nuo reisinės „Dreverna“ denio.

Šiemet flotilė atplukdys penkiolika laivų – dauguma jų – įvairaus dydžio plokščiadugnės Kuršių marių arealo žvejų valtys: reisinė „Dreverna“, kurėnai „Sturm-1“, „Kuršis“, „SüD.1“,  „Germanika“, vytinė „Jūratė“, venterinės valtys „Rusnietis“, „Juoda meška“, venterinė burvaltė – „Pakalnės valtis“, valtis „Vykintas“.  Flotilėje pamatysime ir svečių laivus: malkų laivą iš Estijos „Hyjumos angelas“ bei kuterį „Atica“ iš Lenkijos. Prie flotilės prisijungė ir Šiaurės  falkbotas „Ellida“, lainerio  „Titanikas“ gelbėjimosi valtis bei vikingų tipo karo laivas „Biesos“.

Flotilę ves antram gyvenimui atgimęs Lietuvos jūrų muziejaus kurėnas „SüD.1“ ir didžiausias Lietuvoje atstatytas medinis laivas – reisinė „Dreverna“. Laivadirbiai atkūrė šį burlaivį Drevernoje ir sugrąžino jį į Kuršių marias.

Laivo statybos projekto autorius – Klaipėdos rajono turizmo informacijos centras. 1874 m. Rytprūsiuose plaukiojo apie 600 šio tipo  laivų. Šie laivai gabeno statybines medžiagas, druską, javus ir kitokius krovinius.

Šiemet „Dangės flotilė“ pateikia Jūros šventei siurprizą – be jau įprasto laivų parado šeštadienį 19 val., tarp Biržos ir Pilies tiltų, inscenizuojant pasakojimą „Vai kur nužėgliuos…“ žiūrovų laukia ir naktinis istorinių laivų paradas „…ten yra jūrų karalius“, kuris prasidės 23 val.

Istorinių laivų paradą „Dangės flotilė“ parėmė Klaipėdos miesto savivaldybė ir Lietuvos kultūros taryba.

Jūros šventės metu lankytojai taip pat laukiami ir Jūrų muziejaus ekspozicijose: atnaujintame akvariume, istorinėse ekspozicijose bei delfinų ir kaliforninių jūrų liūtų pasirodymuose.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Karinės jūrų pajėgos vykdo Lietuvos vandenų monitoringą

Karinės jūrų pajėgos (KJP) skelbia, jog nuolat vykdo Lietuvos teritorinės jūros ir ekonominės zonos povandeninės aplinkos monitoringą, turi atitinkamus povandeninės ...
2023-10-12
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Seniausiam pasaulyje kurėnui – 30 metų

Sukako 30 metų, kuomet Neringos garbės piliečio, menininko Eduardo Jonušo iniciatyva pastatytas kurėnas „Kuršis“ buvo pirmąjį kartą nuleistas į Kuršių ...
2023-06-14
Skaityti daugiau

Regionas

Nidoje šeštadienį vyks pirmasis šių metų „Burpilio" etapas

Tradicinių ir istorinių laivų asociacija, nuo 2013-ųjų burianti Lietuvos medinį burinį laivyną – senųjų Kuršių marių ir Nemuno baseino burlaivių ...
2023-06-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This