Jūros šventės atgarsiai: žmonių elgesys nuvylė

Miestas, Svarbu

Jūros šventę tikrai bus galima atšvęsti po dviejų savaičių, kai taps aišku, ar ši fiesta netapo koronaviruso plitimo priežastimi. Taip teigė Nacionalinio visuomenės sveikatos priežiūros centro Klaipėdos departamento direktorius Raimundas Grigaliūnas, kurį nuvylė šventės dalyvių elgesys.

„Jūros šventė” priviliojo minias žmonių, tačiau jiems esą nebuvo suteikta galimybių ilgai būriuotis vienoje vietoje. Organizatorių nuotr.

„Šventėje lankiausi ir pats, ir mūsų specialistai. Žiūrėjome, kaip visi šventės dalyviai laikosi dar prieš renginį paskelbtų rekomendacijų. Deja, esame šiek tiek nusivylę. Nors per karantiną džiaugėmės, kad žmonės yra pakankamai sąmoningi, ši Jūros šventė parodė, kad beveik prie kiekvieno žmogaus turi stovėti tijūnas su bizūnu, kuris primintų, kad reikia dėvėti apsaugines veido kaukes. Deja, jas turėjo vos vienas kitas žmogus. Galiu pagirti tik viešojo maitinimo įstaigas ir žmones, kurie Jūros šventėje prekiavo maistu. Beveik visi jie buvo su kaukėmis, apsauginėmis pirštinėmis, turėjo dezinfekcinio skysčio. Tačiau didžioji dauguma žmonių, panašu, arba rekomendacijų, kaip saugotis negirdėjo, arba nenorėjo girdėt, arba galvojo, kad jų tai neliečia. Mūsų požiūriu, žmonės elgėsi labai neatsakingai, bet prie kiekvieno kontrolieriaus juk nepastatysi“, – nusivylimo neslėpė R. Grigaliūnas.

Kita vertus, anot jo, Jūros šventės organizatoriai pasistengė riziką virusui plisti sumažinti iki minimumo. Renginiai, kurie vienoje vietoje priversdavo susiburti daug žmonių, truko iki 15 minučių.

„Būriuotis vienoje vietoje buvo labai mažai galimybių. Tikrai teisingas ir geras sprendimas buvo tie trumpi renginukai, gerai nuspręsta atsisakyti fejerverkų, Jūros šventės eisenos. Gal žmonės ir prarado dalį šventės žavesio, tačiau svarbiausia – sveikata“, – pabrėžė pašnekovas.

Anot jo, nors Jūros šventės mugėje tikrai buvo tiršta žmonių, tačiau nebuvo didelės rizikos užsikrėsti virusu.

„Juk žmonės nestovėjo 10-15 minučių vienas priešais kitą ar apsikabinę, jie nuolat prasilenkdavo. Be to, visomis dienomis buvo didesnis ar mažesnis vėjas, tad reikia tikėtis, jog tą virusą išpūtė iš miesto. Žinoma, teorinė tikimybė užsikrėsti mugėje buvo, tačiau tuomet ir prekybos centre žmonės negalėtų praeiti vienas pro kitą, jei tas virusas, liaudiškai tariant, taip šokinėtų ant kiekvieno“, – teigė R. Grigaliūnas.

Jo žodžiais, tik po 10-14 dienų paaiškės, ar ši Jūros šventė tikrai buvo saugi. Tiek laiko reikia, kad pasireikštų simptomai, jei žmogus užsikrėtė koronavirusu.

„Šiandien tikrai labai sunku pasakyti, kaip bus. Tikiuosi, kad mes Jūros šventę švęsime po 14 dienų, kai bus aišku, kad ji netapo viruso židiniu. Šventė pasibaigė, bet vis tiek norisi, kad žmonės nepamirštų, jog virusas niekur nedingo, kad nauji atvejai vis registruojami. Todėl dar kartą rekomenduoju uždarose erdvėse, pavyzdžiui, prekybos centre ar autobuse dėvėti veido kaukes. Žiūrėsime, gal šią savaitę bus koks sprendimas ir dėl privalomo jų dėvėjimo“, – kalbėjo pašnekovas.

14 Comments

  1. Arūnas

    Asilas tas kuris parašė šį straipsnį, sumautos avių bandos rekomendacijos tos kaukės nei jų reikia nei čia pudrinkit smegenis ir taip kvailiems piliečiams kurie iš vis kreipia dėmesį į šitą cirką ?

    Reply
  2. Kaimas

    Turbut pesimistai ir nusivile.jiems belekas ivyktu visvien nusivils.o del rekomendaciju..tai juk rekomendavo o zmones renkasi tai ko cia pykti..nesuprantu..gerbti reikia kitu pasirinkima…gerbti kitus esancius salia…patinka tau ar nepatinka tai tavo emocine problema.istatymo jie juk nepazeidzia..nesvaikit…skirstot zmones su dantim ..be dantu..budulis…kaimietis..
    Ar patiems jums nejuokinga….

    Reply
    • Balaganas

      Juokinga bus po 10 – 14 dienų, kai suprasite, kad esate eilinė Covid užsikrėtusi biomasė, ir tai nebe vieno budulio su dantimis ar be jų problema. Jūros šventės arba balagano nereikėjo. Tai tikrai nebuvo svarbiau negu olimpiada ir nėra verta nė vieno klaipėdiečio sveikatos ar gyvybės. Bet švenčių organizatoriams ir savivaldybei reikėjo pasipinigauti. Bent žinosim, kam reikės dėkoti už protrūkį Klaipėdoje. Visi meriūkščio „galimai ” nepadės

  3. Antanas

    Šioje šventėje daugiausia buvo Vilniaus krašto Budulias.

    Reply
  4. Nic

    Ketvirtadieni uzdes kaukes dar po savaites paskelbs karantina tai ir vel verksim kad veiksmo nera ar kaip?

    Reply
  5. R. Zhg

    Patys klaipėdiečiai asmeniškai į šią šventę nesiveržia. Nes kaip žinia daug jaunimo, daug kandžių ir keli iš kitų miestų. Kokios kaukės kai jos visam pasaulyje pripažinta, kad neapsaugo, o tik dar labiau kenkia. Ir taip jei norėjo išvengti užkrėstų pagausėjimo nereikėjo ir daryti iš vis tokios masinės šventės. Juokina su tokiais straipsniais. Dabar ale bus gera proga pratęsti karantiną. Kažkas pelnysis o kažkam bus riesta.

    Reply
    • Nesąmonė

      Prašau parodyti, kas pripažino, kad tai nepadeda, o kenkia? Manau, daugiau informacijos, kad padeda. Nesileiskite dezinformacijos, pažiūrėję vieną laidą ar perskaitę kokį sudina straipsnį fb.

  6. Sonata

    Prie ko čia žemaičiai? O jei viena žmogelį parodė per TV,be dantų tai neprirašykit prie visų. Kaip jūs sakot „buduliai” pinigus Lietuvoje išliaidžia . Jei jum gerai ant minimumo sėdėti, tai nepavydekit tiem kurie dirba užsienyje, jie irgi dirba o nebomžauja,kad šeimos orei galėtų gyventi ir nereikėtų valstybės paramos.

    Reply
  7. Jurga

    Apie ką jūs kalbat, turėjote nedaryti išvis šventės. Čia negali būti kalbos, kad „biški” švenčiam, „biški” ne. Kaip sakant vilioja žmones, o po to kaltina, kad patys kalti, kad einat į šventę. Neatsakingas valdžios ir institucijų požiūris, priimami sprendimai ir pan… Turėjo būti tik vieno vakaro simbolinis paminėjimas. Susirinko iš prekybininkų pinigėlius už leidimą prekiauti, pasipinigavo kai kas, o dabar, kad ir tvanas…

    Reply
    • Anonimas

      Pritariu Jums visu 100 %. Matyt, čia Grubliauskui niekada negana. Tai ir leido tą šventę.

  8. Daiva

    Tokiu svenciu apskritai reikia atsisakyti – pas mus padetis gera, o paziurekit, kas pasauly dedasi! O tu buduliu dabar kiek isvyke? Kai tik grizta is kur, tuoj zaraza paseja.

    Reply
  9. Nuvylė?

    Nuvylė? Lyg tai nežinotų, kad dalis svečių yra tie bedančiai buduliai nuo kelto. Arba žemaitiško kaimo japai, kurie atvyko alaus prisilakti, o ne tvarkos laikytis.

    Reply
    • Fuuu...

      Alio, tu nepraustaburni aukštaiti, manau, kad jūsų ten buvo daugiau, negu žemaičių…

    • Arūnas

      Tu plbomu asilas kuris visą gyvenimą pragulejo ant sofos kaip stora kiaulė o dabar proga save vadint atsakingu piliečiu

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Trečiadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Trečiadienį šalyje buvo patvirtinti aštuoni nauji COVID-19 atvejai (vienas žmogus užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Klaipėdoje toliau prastėja savaitiniai COVID-19 rodikliai

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinta 13 naujų COVID-19 atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje po keturių ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 situacija Klaipėdoje atitinka Lietuvos vidurkį

Lietuvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – visi susirgę žmonės užsikrėtė pirmą kartą. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This