Pratęsta „Grigeo Klaipėdos“ ir „Klaipėdos vandens“ nuotekų valymo sutartis

Verslas

Žaliavą gofruotam kartonui gaminanti „Grigeo Klaipėda“ antradienį su „Klaipėdos vandeniu“ pasirašė susitarimą dėl nuotekų valymo sutarties pratęsimo. Susitarime nurodoma, kad „Klaipėdos vanduo“ „Grigeo Klaipėda“ nuotekas valys iki rugsėjo 3 d.

Viena iš pagrindinių sutarties sąlygų, kurią jau anksčiau „Grigeo Klaipėda“ įsipareigojo vykdyti – tai nuotekų  taršos kiekio mažinimas.

„Siekiant maksimaliai sumažinti atiduodamų nuotekų taršą, fabrike koreguojame tam tikrus procesus, intensyviai ieškome naujų technologinių sprendimų. Įsipareigojimus „Klaipėdos vandeniui“ vykdome, tačiau pastebėjome, kad jaučiamas nemalonaus kvapo suaktyvėjimas prie fabriko, Nemuno g. 2, Klaipėdoje, kuris gali būti siejamas su fabrike atliekamais bandymais mažinant nuotekų taršą. Privalome kuo greičiau pradėti pirminį nuotekų valymą Dumpiuose, atiduodant „Klaipėdos vandeniui“ jau apvalytas nuotekas galutiniam išvalymui – tai padėtų išspręsti kvapų problemą“, – pranešime žiniasklaidai sako „Grigeo Klaipėda“ generalinis direktorius Tomas Eikinas.

Jo teigimu, kvapų problema mieste yra kur kas gilesnė ir senesnė, nei laikinai pasikeitę procesai „Grigeo Klaipėda“ gamykloje, tad būtina išsiaiškinti visus kvapų šaltinius, mastą bei imtis atitinkamų priemonių. Pati įmonė kvapų mažinimo klausimu jau kurį laiką bendradarbiauja su Čekijos biotechnologinių sprendimų kompanija.

„Dirbame su užsienio partnerių kompanija „Buckman“, kurios specialistai ieško sprendimo, kokia sistema, atsižvelgiant į gamybinius „Grigeo Klaipėda“ procesus, efektyviausiai sunaikintų kvapus sukeliančias bakterijas. Ir patys ieškome tvaresnių biotechnologinių sprendimų nuotekų užterštumo ir kvapų mažinimui. Prieš keletą dienų įmonėje apsilankę Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovai pradėjo tyrimą dėl kvapų situacijos, tad kai bus atlikti matavimai, modeliavimas ir pateiktos išvados, galėsime imtis dar konkretesnių priemonių.“, – teigia T. Eikinas.

„Grigeo Klaipėda“ vadovo teigimu, įmonė ir toliau siekia, jog fabriko nuotekos būtų valomos Dumpiuose, kur atlikus pirminį jų valymą, „Klaipėdos vandeniui“ būtų atiduodamos kur kas mažiau taršios ir nustatytus reikalavimus atitinkančios nuotekos. Tai leistų įmonei dirbti stabiliai, periodiškai nestabdant veiklos bei išspręstų suaktyvėjusią kvapų problemą.

„Kaip jau ne kartą buvo minėta, „Klaipėdos vandens“ valymo įrenginiai nėra technologiškai pritaikyti išvalyti gamybines nuotekas – štai kodėl vis dar pasirašinėjame laikinąsias sutartis, kol negalime atlikti pirminio nuotekų valymo Dumpiuose. Būtini ilgalaikiai tvarūs ir savalaikiai sprendimai, tad tikimės konstruktyvumo, objektyvių valdžios bei kontroliuojančių institucijų sprendimų, naudingiausių visoms suinteresuotoms pusėms“, – sako T. Eikinas.

Liepos 25 d. „Klaipėdos vanduo“ nutraukė ilgalaikę nuotekų transportavimo sutartį su „Grigeo Klaipėda“, pagal kurią nuotekos iki šių metų sausio 7 d. po valymo Dumpių nuotekų valykloje buvo išleidžiamos į „Klaipėdos vandeniui“ priklausantį apvalytų nuotekų kolektorių, tolimesniam jų transportavimui į Kuršių marias. Visos „Grigeo Klaipėda“ nuotekos yra tvarkomos šiuo metu galiojančios su „Klaipėdos vandeniu“  sudarytos laikinosios sutarties pagrindu.

3 Comments

  1. Klp.cbk

    Kokia nesamonė, kad kvapas dėl bandymų. Vėl durnių ieško, visus kvailina ir nuodija savo smarvėmis. Tas žiaurus kvapas buvo ir anksčiau, kai nuotekas į marias leido. Nedaro jokių bandymų ten!

    Reply
  2. rms

    Kokia kaina už 1m3 nuoteku valyma moka Grigeo ir kokia gyventojai?
    Nenustebčiau, jei gyventojai mokėtų daugiau..

    Reply
    • Filadelfijus

      Kainos skelbiamos vanduo.lt tinklapy, verslo skiltyje, galima palyginti.
      Kai verslas aptvarko savo nuotekas, gali moketi vos vos maziau, nei privatus asmuo, taciau viesai skelbiama, kad patiems tvarkytis neleidziama. Pagal eilutes galima susideti kiek gali kainuoti toks nuoteku tvarkymas verslui

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdiečiams ir rajono gyventojams atpigs vanduo

Valstybinės energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) patvirtino naujas uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos vanduo“ kainas. Nauji, mažesni įkainiai Klaipėdos miesto ir ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This